fb

Τα φεστιβάλ του Μπουτάν

«Η ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΦΥΣΗ ΣΤΟ ΜΠΟΥΤΑΝ»
με τα φεστιβάλ Μονγκάρ Τσέτσου στο Μονγκάρ και Τρασιγκάνγκ Τσέτσου στο Τρασιγκάνγκ

Τα ανοιξιάτικα και  φθινοπωρινά χρώματα προσδίδουν μία άλλη διάσταση στο ταξίδι μας στο Βασίλειο του Δράκου Κεραυνού. Το κύριο χαρακτηριστικό στις γιορτές του Μονγκάρ είναι οι μασκοφορεμένοι χορευτές που εκτελούν τους λυτρωτικούς –κατά την τοπική παράδοση- χορούς. Παρόμοιο είναι και το σκηνικό στο Τσέτσου του Τρασιγκάνγκ. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως σύμφωνα με τις παραδόσεις των Τσέτσου, η ευεργετική επίδραση των γιορτών δεν αφορά μόνο τους συμμετέχοντες αλλά και τους παρευρισκόμενους: όλοι γίνονται κοινωνοί της φώτισης.

 

Θεωρείστε το εαυτό σας τυχερό που το ταξίδι συμπίπτει χρονικά με την εποχή των φεστιβάλ στο Ανατολικό και κεντρικό Μπουτάν.
Τα φεστιβάλ του Μπουτάν είναι από τα πιο αυθεντικά και εντυπωσιακά του κόσμου. Ευτυχώς το δίνοντας τη δυνατότητα στον ταξιδιώτη να φυλακίσει εικόνες μοναδικές από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του Μπουτάν, όπως το θεαματικό Φεστιβάλ Thimpu και το περίφημο Φεστιβάλ Tangbi σε αγροτική περιοχή κοντά στην Bumthang, όπου μοναχοί εκτελούν τον χορό Cham.
Στο Μπουτάν οι θρησκευτικές γιορτές διαρκούν τρεις έως πέντε μέρες και είναι αφιερωμένες στον Guru Rinpoche αλλά και σε άλλες θεότητες. Ονομάζονται tsechus, γίνονται στα dzongs (οχυρά-μοναστήρια)  και περιλαμβάνουν τελετουργικούς χορούς μεταμφιεσμένων που φοράνε κίτρινα ρούχα και μάσκες ζώων. Οι γιορτές είναι η μοναδική περίπτωση που επιτρέπεται στους ξένους να μπουν στα ιερά αυτά κτίρια.
Στις θρησκευτικές αυτές γιορτές οι κάτοικοι θέλουν να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα, να συμφιλιωθούν με τους θεούς και να ζητήσουν μια καλή συγκομιδή. Λαμβάνουν χώρα στις αυλές των dzongs. Εκεί άνδρες, γυναίκες και παιδιά φορούν τα καλύτερά τους ρούχα και προσέρχονται στο προαύλιο του ναού. Οι δε μοναχοί προετοιμάζονται εβδομάδες πριν γι’ αυτό το φεστιβάλ με νηστεία, προσευχή και διαλογισμό. Η όψη του μοναστηριού είναι εορταστική και χαρούμενη, ενώ μεθυστικές μυρωδιές από τους αγρούς και τα θυμιάματα αναδίδονται στην ατμόσφαιρα. Οι χοροί με μάσκες εναλλάσσονται με ιερά θεατρικά δρώμενα και παραδοσιακούς χορούς.
Οι μοναχοί εκτελούν τις χορογραφίες τους και τις θρησκευτικές τελετές τους φορώντας λαμπερές, ζωηρόχρωμες, μεταξωτές ενδυμασίες και τρομακτικές μάσκες, μεταμφιεσμένοι σε δαίμονες, και υπό τη συνοδεία ταμπούρλων χορεύουν άλλοτε σιγά και ρυθμικά και άλλοτε στριφογυρνώντας σαν δαιμονισμένοι − ένα πραγματικό highlight αυτού του ταξιδιού. Στις περισσότερες τοπικές γιορτές οι ντόπιοι φορούν έντονα χρωματιστά μεταξωτά ενδύματα, ενώ όλοι οι θεατές κάθονται οκλαδόν.
Κάθε χορός αφιερωμένος σε μία από τις εννέα μορφές του Guru Rinpoche, στη γη, στη σοδιά, στη βροχή, στα κακά πνεύματα, στους σάτυρους, στη γονιμότητα, στα πουλιά, στη ζωή και έχει τη δική του αμφίεση, δικές του μάσκες και ξεχωριστή μουσική.
Στο Μπουτάν πιστεύουν ότι η παρακολούθηση των μυστικιστικών αυτών χορών είναι απαραίτητη για να φτάσει κανείς στη φώτιση.


Δείτε και άλλες εμπειρίες

Ραμαγιάνα, Το μέγα έπος της...

Περισσότερα

Φυλές Ορίσα

Περισσότερα

Κουμάρι Ντέβι

Περισσότερα

Ο Ινδικός ελέφαντας. Μειλίχιος,...

Περισσότερα

Εμπειρία: Να φτάσεις μέχρι τα...

Περισσότερα

Εικόνες από το Μπουτάν

Περισσότερα

Ταζ Μαχάλ

Περισσότερα

Κατακάλι, το παραδοσιακό χοροθέατρο...

Περισσότερα

Αγιουρβέδα, η παραδοσιακή ιατρική...

Περισσότερα

REPUBLIC DAY – Η ΗΜΕΡΑ...

Περισσότερα

Ο πλούτος της Ινδίας

Περισσότερα

Ινδία... εξωτική και μυστηριώδης...

Περισσότερα

Χόλι, το Φεστιβάλ των Χρωμάτων...

Περισσότερα

Ρατζαστάν η γη των πριγκήπων...

Περισσότερα

Ινδία - Ρατζαστάν

Περισσότερα

Βορειοανατολική Ινδία: Ασσάμ...

Περισσότερα

Φεστιβάλ Χόρνμπιλ, Βορειανατολική...

Περισσότερα

Το Βασίλειο του Δράκου Κεραυνού...Μπουτάν...

Περισσότερα

Η μαγεία των ναών της Καρνάτακα...

Περισσότερα

Γκόα...Αιώνες πίσω...

Περισσότερα

Στιγμές από το ταξίδι μας στην...

Περισσότερα

Γιορτές Χέμις - Λαντάκ, Ινδία...

Περισσότερα

Βουδισμός στη Βόρεια Ινδία

Περισσότερα

Το βιβλίο της ζούγκλας...Ινδία......

Περισσότερα

Μπανγκλαντές

Περισσότερα

ΔΑΛΑΪ ΛΑΜΑ: Ο βασιλιάς-θεός...

Περισσότερα

Εμπειρίες από το ταξίδι στο...

Περισσότερα

Βαρανάσι, από τους ιερότερους...

Περισσότερα

Ντεβ Ντιβάλι, Βαρανάσι, Ινδία...

Περισσότερα

Γιορτές και ζωοπανήγυρη στο...

Περισσότερα

Ayurveda

Περισσότερα

Εικόνες από το Κασμίρ

Περισσότερα

ΙΜΑΛΑΪΑ

Περισσότερα

Εθνικό Πάρκο Πάννα – σαφάρι...

Περισσότερα

ΙΝΔΙΚΟΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Περισσότερα

Η διδασκαλία της Λήδας Shantala...

Περισσότερα

Ταντάι, ένα ρόφημα για το Χόλι…...

Περισσότερα

Φεστιβάλ Tshechu

Περισσότερα

Βουδισμός - Ο δρόμος της φώτισης...

Περισσότερα