fb

Πλήρες Ουζμπεκιστάν Νουκούς – Επτά Λίμνες (Τατζικιστάν) με επιπλέον νύχτα στην θρυλική Μπουχάρα | 28.04.2024 (ΠΑΣΧΑ 2024)

Διάρκεια: 12 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 1649€

Ταυτότητα ταξιδιού

Αυτό είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά ταξίδια που μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιος στην Ασία. Μετά από μεγάλη επιτόπια έρευνα και από δεκάδες ταξίδια μας στην Κεντρική Ασία, μπορούμε να καυχιόμαστε ότι διαθέτουμε το πληρέστερο πρόγραμμα στο Ουζμπεκιστάν, με "κρυμμένες" παροχές, επισκέψεις και πάνω από όλα διείσδυση στη μαγεία της χώρας, την πύλη για τη γνωριμία μας με την Κεντρική Ασία και την ιστορία της, με πόλεις - σταθμούς στον Δρόμο του Μεταξιού

Ένα ταξίδι με διαδρομές σε έρημο και στέπα, ανάμεσα στον Ώξο και τον Υαξάρτη που φτάνει μέχρι το Τατζικιστάν και τις μαγευτικές Επτά Λίμνες (Μαργκουζόρ).

Δείτε βήμα-βήμα τι προσφέρει το παρόν πρόγραμμα και μη συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο!

 

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Ξεκινάμε την «περιπέτειά» μας στο Ουζμπεκιστάν με τη θρυλική Σαμαρκάνδη στην οποία αφιερώνουμε δύο ξεναγήσεις, πριν συνεχίσουμε για μία μοναδική, σπάνια εκδρομή στις 7 Λίμνες στο βόρειο Τατζικιστάν. Συνεχίζουμε στη γενέτειρα του Ταμερλάνου Σαχριζάμπς και την περίφημη Μπουχάρα, πόλη ιστορική που θα μας φιλοξενήσει για τρία βράδια. Η συνέχεια μας φέρνει στη Χίβα, στα δυτικά άκρα της χώρας, την οποία εξερευνούμε, πριν συνεχίσουμε για τη Νουκούς στην αυτόνομη περιφέρεια του Καρακαλπακστάν. Φτάνουμε κατόπιν αεροπορικώς στην πρωτεύουσα Τασκένδη την οποία θα γνωρίσουμε μέσα από πλήρη ξενάγηση, ολοκληρώνοντας το ταξίδι μας. 

Μόνο Στο Versus

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Για αυτό θα βρείτε για την κάθε αναχώρηση συγκεκριμένες πτήσεις και ώρες.  Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Με χορταστική 12ήμερη διάρκεια και περισσότερο χρόνο από ποτέ στις πόλεις-κοσμήματα του Ουζμπεκιστάν, αλλά και με σπάνια επίσκεψη στις 7 Λίμνες στο γειτονικό Τατζικιστάν, το πρόγραμμα του Versus Travel για το Ουζμπεκιστάν θα σας μαγέψει!

Με 3 νύχτες στη Μπουχάρα και 3 στη Σαμαρκάνδη, ώστε να έχουμε όλο τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να τις απολαύσουμε όπως πρέπει!

Προσέξτε τις ποιοτικές διαφορές! Καινοτομίες που πρώτο το Versus Travel ενέταξε στο πρόγραμμά του και μόνο στο Versus Travel θα τις βρείτε, καθιστώντας το πρόγραμμα αυτό εμπειρία ζωής!

 • ΠΡΟΣΟΧΗ! Το πρόγραμμα είναι 12ήμερο με 10 διανυκτερεύσεις – περισσότερες από άλλα προγράμματα της αγοράς. Την 11η ημέρα διανυκτερεύουμε στον προορισμό και όχι στο αεροσκάφος!
 • Εξαιρετικές πτήσεις, με άφιξη το πρωί και επιστροφή το απόγευμα, για να έχουμε ακόμα περισσότερο χρόνο κερδισμένο στο ταξίδι!
 • Άμεση τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας κατά την άφιξή μας στη χώρα, πολύ βασικό για να απολαύσουμε το ταξίδι μας.
 • Μόνο στο Versus χορταστική διαμονή με τρεις (3) διανυκτερεύσεις στη γοητευτική και πλούσια σε ιστορία Μπουχάρα.
 • Τρεις (3) διανυκτερεύσεις στη Σαμαρκάνδη, δύο (2) νύχτες στη Χίβα και δύο (2) νύχτες στην Τασκένδη, ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας επαρκή χρόνο να τις απολαύσουμε όπως πρέπει, χωρίς τρέξιμο και βιαστικά περάσματα.
 • Σπάνια εμπειρία! Επίσκεψη στις Επτά Λίμνες στο Τατζικιστάν, με την κρυστάλλινη παγετωνική καθαρότητα, που αλλάζουν διαρκώς χρώματα.
 • Με σωστό αριθμό διανυκτερεύσεων στην Τασκένδη σε 4* sup. ξενοδοχείο και όχι περιορισμός τους και αντικατάστασή τους σε μικρές, χωρίς ενδιαφέρον, πόλεις με χαμηλή τουριστική υποδομή.
 • Πτήσεις προς Σαμαρκάνδη και επιστροφή από Τασκένδη.
 • Επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Καρακαλπακστάν, τη Νουκούς.
 • Επίσκεψη με είσοδο στα τεράστια πλίνθινα κάστρα Τοπράκ Καλά και Αγιάζ Καλά, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
 • Θεατρική παράσταση στη Σαμαρκάνδη στο θέατρο El Merosi.
 • Επίσκεψη σε οικογένεια διάσημων κεραμοποιών, με κέρασμα τσαγιού και γλυκών στην Τασκένδη, για να έρθουμε σε επαφή με τις συνήθειες του τοπικού στοιχείου της χώρας.
 • Φολκλορική παράσταση στην Μπουχάρα και στη Χίβα.
 • Δείπνο σε αρχαίο μεντρεσέ στη Χίβα.
 • Ημιδιατροφή καθημερινά.
 • Το ταξίδι συνοδεύει εξειδικευμένος Έλληνας αρχηγός-συνοδός.
 • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά Versus Travel.

Με το Versus παίρνετε πάντα περισσότερα.
Συγκρίνετε και μη συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο!

Εμπειρίες από το ταξίδι

1η ΗΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ

Συνάντηση στο αεροδρόμιο, γνωριμία με την ταξιδιωτική μας ομάδα και πτήση, μέσω ενδιάμεσου σταθμού, για την ιστορική πρωτεύουσα του Ταμερλάνου, τη θρυλική Σαμαρκάνδη, που δικαιολογημένα αποκαλείται «το μαργαριτάρι του μουσουλμανικού κόσμου». 

2η ΗΜΕΡΑ: ΑΦΙΞΗ ΣΤΗ ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ (ξενάγηση)

Άφιξη νωρίς το πρωί και άμεση εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας.

Μία ιδέα της μακρόχρονης ιστορίας της Σαμαρκάνδης είναι το γεγονός ότι η πόλη γιόρτασε το 1970 τα 2.500 χρόνια από την ίδρυσή της. Ούσα η μεγαλύτερη πόλη της εποχής και πρωτεύουσα της περσικής σατραπίας της Σογδιανής (και γνωστή ως Μαρακάνδα), κατελήφθη από τον  Μέγα Αλέξανδρο το 328 π.Χ. Η Σαμαρκάνδη ακολουθεί την ιστορία των πόλεων της περιοχής, με τη διαφορά ότι υπήρξε ο κυριότερος εμπορικός κόμβος στην Κεντρική Ασία.

Ο πλούτος της την έκανε έδρα δυναστειών (Samanids {875}, Quarakhanids {999}, Seljuks {1073}, Qarakhitai {1411}, Χοράσμιοι {1210}) αλλά και μήλον της έριδος, γεγονός που οδήγησε στη χειρότερη καταστροφή της πόλης το 1221. Η χρυσή εποχή της ήταν κατά την κυριαρχία του Ταμερλάνου και των διαδόχων του, των Τιμουριδών, τον 14ο-15ο αι., εποχή στην οποία ανάγονται τα περισσότερα μνημεία της πόλης.

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε για την πρώτη γνωριμία μας με τη Σαμαρκάνδη: κατά τη σημερινή ξενάγηση θα επισκεφτούμε και θα θαυμάσουμε το εξαιρετικής ομορφιάς και μεγαλοπρέπειας μαυσωλείο του Ταμερλάνου και θα γνωρίσουμε την πλατεία Pεγκιστάν (το όνομά της σημαίνει «αμμώδες μέρος»), το εμπορικό κέντρο της Μεσαιωνικής Σαμαρκάνδης.

Εντυπωσιασμένοι θα θαυμάσουμε τα τρία μεγαλεπήβολα οικοδομήματα που την κοσμούν: τις μεντρέσες Ουλουγκμπέκ, Σερ Ντορ και Τίλα Κόρι.

Από εκεί θα κάνουμε μία ευχάριστη βόλτα στον πεζόδρομο που συνδέει την πλατεία με το Tέμενος της Mπιμπί Xανούμ, της ευνοούμενης πανέμορφης Κινέζας συζύγου του Ταμερλάνου. Δίπλα βρίσκεται το παζάρι Σιάμπ όπου εκτός από σουβενίρ μπορούμε να αγοράσουμε τα περίφημα ξερά βερίκοκα και άλλες τοπικές λιχουδιές.

Θα δούμε επίσης το συγκρότημα Σαχ-ι-Ζιντά, ένας στην ουσία στενός δρόμος με πολλά μαυσωλεία συγκεντρωμένα. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο και διανυκτέρευση στη Σαμαρκάνδη.

3η ημέρα: ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ: ξενάγηση – θεατρική παράσταση

Πρωινό και ξεκινάμε τις σημερινές μας επισκέψεις, με αφετηρία το μαυσωλείο του Ταμερλάνου στο Γκουρ Εμίρ: «ο τάφος του Βασιλέα» θα πει το όνομά του, και πράγματι εδώ βρίσκεται όχι μόνο ο Ταμερλάνος αλλά και πολλοί απόγονοί του. Οι πανέμορφα διακοσμημένες προσόψεις με την απίστευτη λεπτομέρεια που αστράφτουν κάτω από τον ήλιο είναι ένα υπερθέαμα τέχνης και χρωμάτων! Συνεχίζουμε την επίσκεψή μας στον αρχαιολογικό χώρο της Αφροσιάμπ, της πόλης που κατέστρεψε ο Τζεγκίς Χαν, στο παλάτι της οποίας θα θαυμάσουμε τις ολοζώντανες νωπογραφίες που περιγράφουν τη ζωή της αυλής, τις διπλωματικές σχέσεις με τις μεγάλες, γείτονες αυτοκρατορίες αλλά και τις απολαύσεις της καθημερινής ζωής.

Συνεχίζουμε με το εξαιρετικής ακριβείας αστεροσκοπείο του 15ου αιώνα, που είχε κατασκευάσει ο εγγονός του Ταμερλάνου, Ούλουγκ Μπεκ, ο οποίος ήταν πεφωτισμένος κυβερνήτης αλλά και διακεκριμένος μαθηματικός και αστρονόμος, διδάκτωρ ο ίδιος στις μεντρέσες (πανεπιστήμια) που χορήγησε στην πόλη.

Στη συνέχεια μας περιμένει Θεατρική παράσταση στη Σαμαρκάνδη στο θέατρο El Merosi και η βραδιά μας κλείνει με δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα: ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ – εκδρομή στις Επτά Λίμνες (Τατζικιστάν)

Μια διαφορετική εμπειρία μάς περιμένει σήμερα! Από τη Σαμαρκάνδη μεταφερόμαστε οδικώς στα σύνορα του Ουζμπεκιστάν με το Τατζικιστάν, και αφού… αλλάξουμε χώρα μεταβαίνουμε στις απίθανες Επτά Λίμνες (ή Λίμνες Μαργκουζόρ). Οι λίμνες αυτές βρίσκονται στο βόρειο Τατζικιστάν, κοντά στην πόλη Πεντζικέντ στους πρόποδες της οροσειράς Φαν. Σχηματίζονται κατά μήκος του ποταμού Σινγκ, στην ομώνυμη κοιλάδα. Έχουν όλες διαφορετικό υψόμετρο. Η χαμηλότερη βρίσκεται στα 1.640 μέτρα και η ψηλότερη στα 2.400 μέτρα. Είναι παγετωνικές λίμνες, γεγονός που σημαίνει ότι είναι κρυστάλλινα καθαρές και πάρα πολύ εντυπωσιακές.

Κάθε μία περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά και έχει τη δική της ονομασία: Μιζγκόν (1640 μ.), Σογιά (1740 μ.) Γκουσόρ (1771 μ.), Νοφίν (1820 μ.), Χουρντάκ (1870 μ.) Μαργκουζόρ (2140 μ.) Χαζορχασμά (2400 μ.).

H μεγαλύτερη είναι η Μαργκουζόρ, εξού και συχνά όλο το σύμπλεγμα αποκαλείται Λίμνες Μαργκουζόρ. Στις όχθες της έχουν ανακαλυφθεί προϊστορικά πετρογλυφικά που μαρτυρούν πως η περιοχή κατοικούνταν μάλλον από την Παλαιολιθική Εποχή, ενώ τον Μεσαίωνα, από τα βουνά που την περιβάλλουν εξορύσσονταν ημιπολύτιμοι λίθοι.

Ένα ειδικό χαρακτηριστικό των λιμνών, πέρα από την κρυστάλλινη παγετωνική καθαρότητα, είναι ότι αλλάζουν διαρκώς χρώματα. Άλλοτε είναι μπλε, άλλοτε εκτυφλωτικό τιρκουάζ κι άλλοτε μοβ – αναλόγως με τον καιρό, τη θερμοκρασία και την ώρα. Η χρωματική αλλαγή οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα του νερού σε μέταλλα, νάτριο και κάλιο.

Στην ξενάγησή μας θα δούμε αυτή την αλλαγή – καθεμία από τις λίμνες καθώς θα ανεβαίνουμε στην οροσειρά θα έχει διαφορετικό χρώμα. Πέριξ των λιμνών υπάρχουν και μικροί οικισμοί, οι οποίοι σκαρφαλώνουν στις απότομες πλαγιές που περιβάλλουν το νερό.

Από την πρώτη λίμνη μέχρι και την έκτη, δηλαδή από την Μιτζγκόν μέχρι και την Μαργκουζόρ θα κινηθούμε με το πούλμαν, και θα περπατήσουμε από την Μαργκουζόρ μέχρι την έβδομη, τη λίμνη Χαζορχασμά (περίπου 2 χλμ), την ψηλότερη δηλαδή λίμνη, όπου ο δρόμος τελειώνει και αρχίζει η άγρια φύση της οροσειράς Φαν.

Επιστροφή οδικώς στη Σαμαρκάνδη, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η ημέρα: ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ – ΣΑΧΡΙΖΑΜΠΣ (ξενάγηση) – ΜΠΟΥΧΑΡΑ

Το πρωί θα αναχωρήσουμε οδικώς για τη Σαχριζάμπς (Shakhrisabz), την «πράσινη πόλη». Η πόλη αυτή βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Karadayara και είναι η γενέτειρα του Ταμερλάνου. Ο «Τιμούρ ο κουτσός» (Timur-i-lenk) γεννήθηκε εδώ το 1336 και μέχρι το θάνατό του το 1405 πέρασε από μαχαίρι τεράστιο μέρος της Ασίας. Τη γενέτειρά του, πάντως, ο Ταμερλάνος την κόσμησε γενναιόδωρα, κάτι που συνέχισαν αργότερα και οι διάδοχοί του. Αδιάψευστοι μάρτυρες το Ak Saray (Λευκό Παλάτι), η υπόνοια του μεγέθους του οποίου γεμίζει με δέος τον επισκέπτη, τα  τεμένη Kok Gumbaz και Doru Tilovat αλλά κυρίως ο ταπεινός τάφος που είχε προνοήσει για τον εαυτό του ο μεγάλος αυτοκράτορας.

Συνεχίζουμε για τη θρησκευτική και πολιτιστική καρδιά της Κεντρικής Ασίας, τη γοητευτική Μπουχάρα, μια πόλη με πολυτάραχη ιστορία, σταθμό στον Δρόμο του Μεταξιού μέχρι τον 16ο αιώνα, όταν οι ναυτικές οδοί αντικατέστησαν τους δρόμους των καραβανιών. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

6η ημέρα: ΜΠΟΥΧΑΡΑ: ξενάγηση – φολκλορική παράσταση σε αρχαίο μεντρεσέ

«Μπουχάρα η Ιερή», «Στυλοβάτης της Πίστης», «Μπουχάρα η Ευγενής» είναι μερικά από τα προσωνύμια που δόθηκαν κατά  καιρούς στην πόλη, που χτίστηκε στο Δέλτα του ποταμού Zaravsan, παραποτάμου του Ώξου.

Οι απαρχές της πόλης ανάγονται στον 1ο αι. μ.Χ., αλλά η άνοδός της ήλθε μετά την Αραβική κατάκτηση το 709, οπότε κατέστη θρησκευτικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο. Υπήρξε έδρα δυναστειών από τον 9ο αι. (Σαμανίδες) μέχρι την κατάκτησή της από τους Μπολσεβίκους το 1917. Υπέφερε πολύ από τις μογγολικές επιδρομές - ο Τζένκινς Χαν έσφαξε όλο τον ανδρικό πληθυσμό στην κεντρική πλατεία - αλλά ανέκαμψε πλήρως τον 16ο αι. Μαυσωλεία, τεμένη και μεντρέσες, παλάτια, σκεπαστές αγορές, μιναρέδες κλπ., που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 19ο αι., συνθέτουν ένα καθαρά κεντροασιατικό χώρο, που παρά τις επανειλημμένες καταστροφές, διατηρήθηκε σε αξιοθαύμαστο βαθμό.

Το πρωί λοιπόν θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση αυτής της πόλης που γοήτευσε διανοούμενους και καλλιτέχνες. Στην περιήγησή μας θα επικεντρωθούμε στα μνημεία του κέντρου: θα δούμε δημόσια κτίρια που χτίστηκαν όταν η πόλη άκμαζε, δηλαδή μεταξύ 9ου και 19ου αι. Η κεντρική της πλατεία είναι χτισμένη γύρω από μια δεξαμενή του 1620 με το άγαλμα του Νασρεντίν Χότζα σε μια πλευρά της. Το τζαμί Μπολό Χαούζ με τις δαντελωτές διακοσμήσεις του, το μαυσωλείο των Σαμανιδών, το πρώτο μουσουλμανικό μαυσωλείο που κατασκευάστηκε στην Κεντρική Ασία, απλοϊκό στη χρήση των υλικών του αλλά ένα αριστούργημα διακοσμητικής τέχνης, το φρούριο Αρκ, όπου ζούσαν προφυλαγμένοι οι Εμίρηδες της Μπουχάρας, το συγκρότημα Πόι Καλόν τόσο εντυπωσιακό στο μέγεθός του που ακόμα και ο Τζένγκις Χαν μες στην καταστροφική του μανία δεν άντεξε να το καταστρέψει, τα τεμένη Μαγκόκι Αταρί και Τζουμά, οι μεντρέσες Ουλουγκμπέκ και Μιρ-ι-Αραμπ καθώς και τα παζάρια με όλα τα χρώματα, τα αρώματα και τα προϊόντα της Ανατολής που θα επισκεφθούμε, είναι κάποιοι από τους θησαυρούς της πόλης που θα μείνουν για πάντα χαραγμένοι στη μνήμη μας.

Το βράδυ μάς περιμένει φολκλορική παράσταση με τοπικές φορεσιές στον αρχαίο μεντρεσέ (καιρού επιτρέποντος). Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο και διανυκτέρευση.

7η ημέρα: ΜΠΟΥΧΑΡΑ: εκδρομή στα θερινά ανάκτορα

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για τα περίχωρα της πόλης, όπου θα επισκεφθούμε το καλοκαιρινό παλάτι του τελευταίου Εμίρη της Μπουχάρα. Το παλάτι χτίστηκε στα τέλη του 19ου - αρχές του 20ού αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του τελευταίου εμίρη της πόλης, Μιρ Σαγίντ Αλίμχαν. Είναι χωρισμένο σε ανδρικά και γυναικεία μέρη, και διακοσμημένο με χρωματιστά, ανατολίτικα σχέδια που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το μαυσωλείο του ηγέτη του σουφισμού, Μπαχαουντίν Νακσμπάντι, τόπο ιερό για τον μουσουλμανικό κόσμο, όπου προσκυνητές από ολόκληρο το Ουζμπεκιστάν και πολλές άλλες χώρες έρχονται για να προσευχηθούν. Επιστροφή στη Μπουχάρα και επίσκεψη στον πολύχρωμο μεντρεσέ Τσορ Μινάρ με τους 4 μιναρέδες.

Παραδοσιακό δείπνο σε τοπικό σπίτι και διανυκτέρευση.

8η ημέρα: ΜΠΟΥΧΑΡΑ – XIBA

Σήμερα θα αναχωρήσουμε για μία οδική διαδρομή με προορισμό την πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη της Κεντρικής Ασίας, τη Χίβα.

Το πέρασμα της αχανούς ερήμου θα διαδεχθεί η εύφορη περιοχή της Χορεσμίας που αρδεύεται από τα νερά του Ώξου ποταμού. Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και ευκαιρία για την πρώτη μας βόλτα στα σοκάκια της περιτειχισμένης πόλης, ένας ζωντανός πίνακας του οριενταλισμού. Δείπνο και διανυκτέρευση.

9η ημέρα: ΧΙΒΑ: ξενάγηση – δείπνο με φολκλορική παράσταση σε αρχαίο μεντρεσέ

Η Χίβα κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Κεντρικής Ασίας, μιας και είναι η τελευταία πολιτεία που έπεσε κατά την επέλαση του τσαρικού στρατού. Η πόλη, που υπήρξε επί αιώνες πρωτεύουσα του Εμιράτου της Χορεσμίας, αποτελεί ένα πολύτιμο πετράδι της χώρας. Όμορφα αποκαταστημένη, αφού βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO, είναι σήμερα ένα ζωντανό παράδειγμα της ζωής στη μεσαιωνική  Κεντρική Ασία.

Η σημερινή μας περιήγηση στα πλακόστρωτα δρομάκια της Χίβα θα μας αποκαλύψει τεμένη, μιναρέδες, χάνια, μεντρέσες, χαμάμ, παλάτια και αρχοντικά, καθώς και το τελευταίο σκλαβοπάζαρο σε όλη την Ασία. Ο ημιτελής μιναρές, το μαυσωλείο του Μαχμούτ Παχλαβί, το σχολείο του Ισλάμ Χότζα, το τζαμί με τα χίλια χρόνια και  τις χίλιες κολώνες, το παλάτι Τος και το χαρέμι του,  είναι μερικά μόνο από τα αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής με τα σμαραγδί και τιρκουάζ κεραμικά πλακίδια και τις κορανικές επιγραφές να διακόπτουν το μπεζ της ερήμου.

Το βράδυ θα απολαύσουμε το δείπνο μας σε αρχαίο μεντρεσέ, συνοδεία φολκλορικής παράστασης. Διανυκτέρευση.

10η ημέρα: ΧΙΒΑ – ΝΟΥΚΟΥΣ – πτήση για ΤΑΣΚΕΝΔΗ

Πολύ νωρίς το πρωί θα αναχωρήσουμε για την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Ουζμπεκιστάν καρακαλπακστάν, την Νουκούς.

Καθοδόν θα κάνουμε στάση στα τεράστια πλίνθινα κάστρα που ξεπροβάλλουν ανάμεσα στους αμμόλοφους, Τοπράκ Καλά και Αγιάζ Καλά, δύο από τα 50 φρούρια της Χορεσμίας που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (είσοδος περιλαμβάνεται).

Άφιξη στη Νουκούς και πάμε να επισκεφτούμε το περίφημο Μουσείο Καλών Τεχνών Σαβίτσκι, που φιλοξενεί πολύ σημαντικά έργα ζωγραφικής Ρώσων καλλιτεχνών, καθώς και μια εξαίσια λαογραφική συλλογή. Το μουσείο αυτό αποτέλεσε το όνειρο του Ίγκορ Σαβίτσκι, αρχαιολόγου ζωγράφου και λάτρη της τέχνης, ο οποίος με κίνδυνο της ζωής του διέσωσε την εποχή του Στάλιν πίνακες όλων των απαγορευμένων avant-garde Ρώσων ζωγράφων. Η συλλογή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα.

Δείπνο στη Νουκούς και μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση μας προς την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, την Τασκένδη. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση. 

11η ημέρα: ΤΑΣΚΕΝΔΗ: ξενάγηση

Η Τασκένδη είναι μια πόλη με διπλό πρόσωπο. Το μουσουλμανικό, με τις λίγες παλιές συνοικίες και  το ρωσικό, με λειτουργική ρυμοτομία, μοντέρνα κτίρια, χαρακτηριστική άνεση χώρων και αρκετό πράσινο που αποτελεί σήμερα το μητροπολιτικό κέντρο της Κεντρικής Ασίας. Η ψυχή της πόλης χτυπά σε ήρεμους ρυθμούς στα περιποιημένα πάρκα και στις πλατείες με τα εντυπωσιακά σιντριβάνια και αγάλματα, ενώ οι πυκνές δεντροστοιχίες στολίζουν τις κεντρικότερες λεωφόρους της πόλης και χαρίζουν αφειδώς μια πράσινη υπερχειλίζουσα ομορφιά.

Ξεκινώντας λοιπόν τη γνωριμία μας με την Τασκένδη θα επισκεφτούμε το Λαογραφικό Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών για να γνωρίσουμε τις διάφορες πλευρές της παράδοσης αυτής της χώρας. Θα συνεχίσουμε με το νέο κομμάτι της πόλης και την πλατεία Ανεξαρτησίας, το υπέροχα διακοσμημένο μετρό της πόλης, λαμπρό κληροδότημα της σοβιετικής εποχής, τη Βουλή και τη γενέθλια αψίδα του νέου έθνους.

Στην Παλιά Πόλη θα θαυμάσουμε μεταξύ άλλων τις μεσαιωνικές μεντρέσες, το μαυσωλείο Καφάλ Σασί (Kaffal Shashi) καθώς και το μικρό μουσείο που στεγάζει έναν ανεκτίμητο θησαυρό για τον μουσουλμανικό κόσμο: Το πρώτο κοράνι που γράφτηκε ποτέ ποτισμένο με το αίμα του χαλίφη Οσμάν. Θα συνεχίσουμε για το παζάρι Χορσού (Chorsu), την κεντρική αγορά της πόλης όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε ζεστά από τον φούρνο ταντούρ, ψωμιά και «σόμσες».

Στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή με την καθημερινή ζωή και τις συνήθειες των ανθρώπων της πόλης, καθώς θα επισκεφτούμε μια οικογένεια διάσημων κεραμοποιών, με κέρασμα τσαγιού και γλυκών. Το βράδυ θα απολαύσουμε το δείπνο μας σε τοπικό εστιατόριο. Διανυκτέρευση.

12η ημέρα: ΤΑΣΚΕΝΔΗ – Πτήση Επιστροφής

Νωρίς το πρωί θα μεταβούμε εγκαίρως στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες

Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Για αυτό θα βρείτε για την κάθε αναχώρηση συγκεκριμένες πτήσεις και ώρες.  Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από -
 Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

TK 1850

28/04/2024

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

15:40

17:20

TK 372

28/04/2024

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ

21:50

04:10 +1

TK 369

09/05/2024

ΤΑΣΚΕΝΔΗ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

09:20

12:35

TK 1845

09/05/2024

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ - ΑΘΗΝΑ

18:50

20:20

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
 • Ξενοδοχεία: στην Τασκένδη 4* sup., στην Μπουχάρα και στη Σαμαρκάνδη 4*, στη Χίβα 3* sup., τοπικής κατηγοριοποίησης. (Τα ξενοδοχεία στο Ουζμπεκιστάν είναι απλά, με βασικές ανέσεις. Δεν πρέπει να αναζητούμε την πολυτέλεια των ευρωπαϊκών προδιαγραφών.)
 • Ημιδιατροφή καθημερινά.
 • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδηλώσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
 • Τοπικός ξεναγός.
 • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-συνοδός.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης. 
 • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά Versus Travel.

Αναχωρήσεις από Κύπρο      

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει) εκτός από εισόδους σε μουσεία και αξιοθέατα καθώς και έξοδα προσωπικής φύσεως, ποτά αναψυκτικά κλπ.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

Φόροι, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα& επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 750€

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 • Η κράτησή σας πραγματοποιείται είτε ηλεκτρονικά στο www.versustravel.eu, είτε στα γραφεία μας τηλεφωνικά ή με φυσική παρουσία, με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mailκ.λπ.).
 • Το e-mail σας είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να σας στέλνουμε μικρά ή μεγάλα μυστικά προετοιμασίας που έχουμε εδώ και χρόνια συλλέξει.
 • Με την κράτησή σας προσκομίστε στο e-mail [email protected] ή με φυσική παρουσία στα γραφεία μας φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και τη σύμβαση ταξιδιού υπογεγραμμένη. Χωρίς αυτά δεν είναι έγκυρη η κράτησή σας και δεν είναι δυνατή η ασφάλεια της προκαταβολής που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του.
 • Σας παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε το φαξ για την αποστολή του διαβατηρίου σας, μια και δεν είναι ευκρινή όλα τα πεδία του.
 • Η οριστικοποίηση της κράτησής σας, καθώς και των εκάστοτε προσφορών μας, γίνεται με κατάθεση της προκαταβολής (πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση συμμετοχής σας). Η προκαταβολή για το συγκεκριμένο ταξίδι ορίζεται στα 500€.
 • Σας παρακαλούμε δηλώστε ως αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο ενός από τα άτομα που ταξιδεύει, έτσι ώστε το ποσό να αντιστοιχιστεί στη δική σας κράτηση.  
 • Πληρωμές μπορούν να γίνονται και στα γραφεία μας με μετρητά ή με πιστωτικές κάρτες. Στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας, για την προκαταβολή η χρέωση αυτής γίνεται εφάπαξ.

12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Το υπόλοιπο μπορεί να αποπληρωθεί και με 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, με χρήση πιστωτικής κάρτας (Πρόγραμμα έως 18 άτοκες δόσεις για ταξίδια κόστους άνω των 2.500€, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Για ποσά μικρότερα των 2.500€ γίνονται μέχρι και 12 άτοκες δόσεις). Ενημερωθείτε έγκαιρα από τον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων και ελέγχετε με την τράπεζά σας το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών της κάρτας σας.

Πληρωμές με πιστωτική κάρτα μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας μια ειδική αίτηση που μπορούμε να σας αποστείλουμε.

ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

 • Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
 • Βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
 • Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
 • Οι ταξιδιώτες μη ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, προκειμένου να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το VersusTravel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
 • Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων.
 • Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα, και ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους όρους συμμετοχής που αναγράφονται στα έντυπά μας και στο σάιτ μας στο Ίντερνετ. Αν θέλετε να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.

Έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Όλες οι τιμές για αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν το αεροπορικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Θεσσαλονίκη στο οποίο οφείλεται και η διαφορά στην τιμή.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετε το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Απαιτείται μια διανυκτέρευση στην Αθήνα.

Για την διαμονή και τις μεταφορές σας στην Αθήνα δείτε την ειδική προσφορά «StopOver Athens».

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις  στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Για αυτό θα βρείτε για την κάθε αναχώρηση συγκεκριμένες πτήσεις και ώρες.  Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Με χορταστική 12ήμερη διάρκεια και περισσότερο χρόνο από ποτέ στις πόλεις-κοσμήματα του Ουζμπεκιστάν, αλλά και με σπάνια επίσκεψη στις 7 Λίμνες στο γειτονικό Τατζικιστάν, το πρόγραμμα του Versus Travel για το Ουζμπεκιστάν θα σας μαγέψει!

Με 3 νύχτες στη Μπουχάρα και 3 στη Σαμαρκάνδη, ώστε να έχουμε όλο τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να τις απολαύσουμε όπως πρέπει!

Προσέξτε τις ποιοτικές διαφορές! Καινοτομίες που πρώτο το Versus Travel ενέταξε στο πρόγραμμά του και μόνο στο Versus Travel θα τις βρείτε, καθιστώντας το πρόγραμμα αυτό εμπειρία ζωής!

 • ΠΡΟΣΟΧΗ! Το πρόγραμμα είναι 12ήμερο με 10 διανυκτερεύσεις – περισσότερες από άλλα προγράμματα της αγοράς. Την 11η ημέρα διανυκτερεύουμε στον προορισμό και όχι στο αεροσκάφος!
 • Εξαιρετικές πτήσεις, με άφιξη το πρωί και επιστροφή το απόγευμα, για να έχουμε ακόμα περισσότερο χρόνο κερδισμένο στο ταξίδι!
 • Άμεση τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας κατά την άφιξή μας στη χώρα, πολύ βασικό για να απολαύσουμε το ταξίδι μας.
 • Μόνο στο Versus χορταστική διαμονή με τρεις (3) διανυκτερεύσεις στη γοητευτική και πλούσια σε ιστορία Μπουχάρα.
 • Τρεις (3) διανυκτερεύσεις στη Σαμαρκάνδη, δύο (2) νύχτες στη Χίβα και δύο (2) νύχτες στην Τασκένδη, ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας επαρκή χρόνο να τις απολαύσουμε όπως πρέπει, χωρίς τρέξιμο και βιαστικά περάσματα.
 • Σπάνια εμπειρία! Επίσκεψη στις Επτά Λίμνες στο Τατζικιστάν, με την κρυστάλλινη παγετωνική καθαρότητα, που αλλάζουν διαρκώς χρώματα.
 • Με σωστό αριθμό διανυκτερεύσεων στην Τασκένδη σε 4* sup. ξενοδοχείο και όχι περιορισμός τους και αντικατάστασή τους σε μικρές, χωρίς ενδιαφέρον, πόλεις με χαμηλή τουριστική υποδομή.
 • Πτήσεις προς Σαμαρκάνδη και επιστροφή από Τασκένδη.
 • Επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Καρακαλπακστάν, τη Νουκούς.
 • Επίσκεψη με είσοδο στα τεράστια πλίνθινα κάστρα Τοπράκ Καλά και Αγιάζ Καλά, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
 • Θεατρική παράσταση στη Σαμαρκάνδη στο θέατρο El Merosi.
 • Επίσκεψη σε οικογένεια διάσημων κεραμοποιών, με κέρασμα τσαγιού και γλυκών στην Τασκένδη, για να έρθουμε σε επαφή με τις συνήθειες του τοπικού στοιχείου της χώρας.
 • Φολκλορική παράσταση στην Μπουχάρα και στη Χίβα.
 • Δείπνο σε αρχαίο μεντρεσέ στη Χίβα.
 • Ημιδιατροφή καθημερινά.
 • Το ταξίδι συνοδεύει εξειδικευμένος Έλληνας αρχηγός-συνοδός.
 • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά Versus Travel.

Με το Versus παίρνετε πάντα περισσότερα.
Συγκρίνετε και μη συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο!

Highlights

 • Εξερευνήστε την ιστορική πρωτεύουσα του Ταμερλάνου, την θρυλική Σαμαρκάνδη, το «μαργαριτάρι του μουσουλμανικού κόσμου».
 • Ατενίστε τα μοναδικά τοπία στις 7 Λίμνες στο βόρειο Τατζικιστάν.
 • Αφουγκρασθείτε τους μακρινούς ήχους του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού.
 • Ανακαλύψτε τους θησαυρούς της γοητευτικής Μπουχάρα.
 • Διασχίστε το απόκοσμο τοπίο της ερήμου Κίζιλ Κουμ.
 • Περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια της πιο καλοδιατηρημένης μεσαιωνικής πόλης της Κεντρικής Ασίας, της Χίβα.

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • ΠΡΟΣΟΧΗ! Το πρόγραμμα είναι 12ήμερο με 10 διανυκτερεύσεις – περισσότερες από άλλα προγράμματα της αγοράς. 
 • Σπάνια εμπειρία! Επίσκεψη στις Επτά Λίμνες στο Τατζικιστάν, με την κρυστάλλινη παγετωνική καθαρότητα, που αλλάζουν διαρκώς χρώματα.
 • Μόνο στο Versus χορταστική διαμονή με τρεις (3) διανυκτερεύσεις στη γοητευτική και πλούσια σε ιστορία Μπουχάρα.

Χάρτης Ταξιδιού Πλήρες Ουζμπεκιστάν Νουκούς – Επτά Λίμνες (Τατζικιστάν) με επιπλέον νύχτα στην θρυλική Μπουχάρα | 28.04.2024 (ΠΑΣΧΑ 2024)

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info