Πληροφορίες για: Τατζικιστάν

Τατζικιστάν και σύνορα
είναι το μικρότερο έθνος της Κεντρικής Ασίας, που το επισκέπτονται λίγοι τουρίστες, κυρίως για αναρρίχηση και χειμερινά σπορ. Συνορεύει με την Κίνα, το Αφγανιστάν, την Κιργιζία και το Ουζμπεκιστάν και ήταν μέλος της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι το 1991.


Είναι η φτωχότερη χώρα
από τα πρώην σοβιετικά κράτη, η φτωχότερη χώρα στην Κεντρική Ασία και μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, κυρίως λόγω του εμφυλίου που ξέσπασε λίγο μετά την ανεξαρτησία της το 1991.

Ξενάγηση στο Τατζικιστάν
Τα σημεία που θα πρέπει  να επισκεφθείτε είναι οι τέσσερις σημαντικές πόλεις: την πρωτεύουσα Ντουσάμπε, με το αρχαιολογικό μουσείο της που αναδυκνευει μοναδικά κειμήλια του έλληνα-βακτριανου βασιλείου, την «Αλεξάνδρεια Εσχάτη» (Χουτζάτ)στις όχθες του Σιρ Ντάρια (Ιαξάρτη), την αρχαία Κυρούπολη (Ισταραβσάν) και την πόλη Πεντζικετ της Σογδιάνης

Ντουσάμπε

Η πρωτεύουσα της μικρής αυτής και πιο πρωτόγονης χώρας είναι το σημείο που αναδεικνύει την ιδιότυπη περσική κουλτούρα. Κοντά στις οροσειρές του Παμίρ και στα σύνορα με την Κίνα, η Ντουσάμπε, ένα απομακρυσμένο διοικητικό κέντρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κρατά ζωντανή της περσόφωνη πολιτιστική κληρονομιά αυτής της "γωνιάς" της αρχαίας αυτοκρατορίας του Δαρείου.

Πεντζικέντ

Στο Πεντζικέντ, θα δείτε τα ερείπια της αρχαίας Σογδιανής και το μνημείο του ποιητή Ρουντακί, πατέρα της περσικής ποίησης. Σε όλες τις διαδρομές, θα έχετε συνοδό το πανέμορφο ορεινό τοπίο και το φιλόξενο χαμόγελο των ντόπιων χωρικών.

Κουτζάντ

Η Κουτζάντ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Τατζικιστάν, κτισμένη στο σημείο που βρισκόταν η Αλεξάνδρεια Εσχάτη.

Εξερευνητικό ταξίδι στο Κιργιστάν

Επιβλητικά βουνά, αχανείς εκτάσεις μιας φύσης παράξενης, απέραντες κοιλάδες με άγρια γιακ να βόσκουν αμέριμνα, πυκνά δάση, ειδυλλιακές λίμνες και περήφανες αγέλες αλόγων. Μια σχεδόν ανεξερεύνητη χώρα που μοιάζει πραγματικά με πίνακα ζωγραφικής. Το Κιργιστάν, μπορεί προεπαναστατικά να ήταν μια φτωχή χώρα, όμως με το πέρασμα των χρόνων η κατάσταση βελτιώθηκε, ωστόσο το σοβιετικό παρελθόν παραμένει ακόμα ζωντανό. Βρίσκεται στην κεντρική Ασία και περικλείεται από την Κίνα, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Ίσως η επαφή με τους ντόπιους να είναι το πιο όμορφο κομμάτι του ταξιδιού, καθώς οι επισκέπτες σε αυτά τα μέρη είναι ιεροί. Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, όσους περισσότερους επισκέπτες δεχτεί ένα σπίτι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευλογία για τους οικοδεσπότες. Η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Μπισκέκ θυμίζει κάτι από ρωσικό πατριωτισμό, ενώ η δαιδαλώδης αγορά στο Osh Bazaar στην πρωτεύουσα, διαθέτει μέχρι και του... αλόγου το γάλα! Τα καλά κρυμμένα μυστικά της χώρας όμως, βρίσκονται στα μικροσκοπικά χωριά της όπου ζουν κατά βάση Ουζμπέκοι και Κιργίσιοι. Εδώ, συναντά κανείς μικρούς Ουζμπέκους να ποζάρουν πρόθυμα με τα χαμογελαστά τους πρόσωπα στους ταξιδιώτες, γυναίκες να τινάζουν με μανία χαλιά και άντρες να φυλάνε τα πρόβατα. Μοναδικό «κομψοτέχνημα» αποτελεί η λίμνη Song Kul, όπου το μαγικό τοπίο ξεπερνά κάθε φαντασία. 

...

περισσότερα

Με μια ματιά

Το Τατζικιστάν, είναι μόνη περσόφωνη χώρα της πρώην ΕΣΣΔ
Και την κοινή Ελληνική λαλιά ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ως τους Ινδους
Κ.Καβάφης

Χάρτης Ταξιδιού Τατζικιστάν

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια