Πληροφορίες για: Ουζμπεκιστάν

Χώρα-σημείο αναφοράς
Το Ουζμπεκιστάν, στην καρδιά της Κεντρικής Ασίας, ανάμεσα στους ποταμούς Αμού Ντάρια και Σιρ Ντάρια, είναι μια χώρα που για αιώνες υπήρξε σημείο αναφοράς για όλες τις μεγάλες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Με τις δυο του πόλεις που υπήρξαν κοιτίδες πολιτισμού και μητροπόλεις αυτοκρατοριών, τις θρυλικές Σαμαρκάνδη και Mπουχάρα, ανασύρει μνήμες πολύβουων καραβανιών που πλημμυρίζουν τα χάνια κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού. Στη μέση της ερήμου, σχεδόν στο πουθενά, η Xίβα, μια πόλη βγαλμένη από το λήθαργο της αφάνειας, λάμπει ξανά σαν πολύτιμο πετράδι και επιδεικνύει με περηφάνια τις χάρες της. Τζαμιά με γαλάζιους θόλους, ψηλόλιγνοι μιναρέδες, παλάτια, χάνια, μεντρεσέδες και σκεπαστά παζάρια με όλα τα χρώματα, τα αρώματα και τα προϊόντα της Ανατολής, το κάθε τι στην χώρα αυτή μοιάζει να ξεπροβάλλει μέσα από σελίδες παραμυθιού. Γεφύρια, χωριά και σκηνές νομάδων διανθίζουν μια ύπαιθρο ζωντανή και πολύχρωμη.

Γεύσεις  και Ψώνια στο Ουζμπεκιστάν
Η τοπική κουζίνα παρουσιάζει ενδιαφέρουσες γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσετε. Το εθνικό φαγητό της χώρας ονομάζεται "πλοφ" και αποτελείται από ρύζι με ψιλοκομμένα καρότα, κρεμμύδια, σκόρδα, κρέας, σταφίδες και το τοπικό μπαχαρικό μπέρμπερι.  Διαφόρων ειδών σούπες, πιροσκί και χειροποίητα μακαρόνια (λαγκμάν στη γλώσσα των Ουζμπέκων), συμπληρώνουν το βασικό μενού.  Στους δρόμους και τα παζάρια της πόλης θα βρείτε πεντανόστιμα στρογγυλά ψωμιά, είδος που οι ντόπιοι καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.  Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε την ντόπια βότκα, η οποία είναι πολύ πιο ελαφριά από τις ρωσικές. Εκτός από τα διάσημα χαλιά, τα οποία θα βρείτε κυρίως στη Σαμαρκάνδη και τη Μπουχάρα, μπορείτε να ψωνίσετε αντίκες, κοσμήματα από κεχριμπάρι, χειροποίητα μεταξωτά μαντίλια, είδη λαϊκής τέχνης και καλόγουστα κεραμικά.  Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τις αγορές όπου ψωνίζουν καθημερινά οι ντόπιοι, για να ανακαλύψετε παράξενα μπαχαρικά, μυρωδάτα φρούτα, εξαιρετικό μέλι και μαρμελάδες.

Περιπλάνηση και Εξερεύνηση
Ουζμπεκιστάν: χωμένο κάπου στο κέντρο της Ασίας, λίγοι γνωρίζουν την ομορφιά που κρύβει αυτός τόπος. Οι πόλεις του μοιάζουν με κοσμήματα ριγμένα στην άμμο. Περίτεχνη αρχιτεκτονική, με πολλά ζωηρά σχέδια και χρώματα. Μεγάλα κάστρα στα χρώματα της άμμου. Πολύβουες αγορές, δρόμοι γεμάτοι κόσμο, οχήματα περασμένων δεκαετιών και άνθρωποι πάντοτε χαμογελαστοί, συνθέτουν τις μαγευτικές εικόνες αυτής της χώρας. Ξεκινώντας από την πρωτεύουσα Τασκένδη, θα περιηγηθείτε σε τόπους μαγευτικούς: το "μαργαριτάρι του μουσουλμανικού κόσμου", τη θρυλική Σαμαρκάνδη, τη γενέτειρα του Ταμερλάνου Σαχριζάμπς, τη γοητευτική Μπουχάρα, θρησκευτική και πολιτιστική καρδιά της Κεντρικής Ασίας και την πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη της Κεντρικής Ασίας, τη Χίβα, που πίσω από τα ψηλά της  τείχη κρύβονται τζαμιά, χάνια, μεντρεσέδες, χαμάμ, παλάτια, σπίτια με σκαλιστές πορτοσιές, σκεπαστά παζάρια και υπέροχοι μιναρέδες.

Τασκένδη

Η Τασκένδη, με λειτουργική ρυμοτομία, μοντέρνα κτίρια, χαρακτηριστική άνεση χώρων και αρκετό πράσινο αποτελεί σήμερα το μητροπολιτικό κέντρο της Κεντρικής Ασίας. Η ψυχή της πόλης κτυπά σε ήρεμους ρυθμούς στα περιποιημένα πάρκα και στις πλατείες με τα εντυπωσιακά σιντριβάνια και αγάλματα, ενώ οι πυκνές δεντροστοιχίες που διατρέχουν τις κεντρικότερες λεωφόρους της πόλης χαρίζουν αφειδώς μια πράσινη υπερχειλίζουσα ομορφιά. Η πλατεία Ανεξαρτησίας είναι ιδανική για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Δελιτε μεταξύ άλλων τους μεντρεσέδες Μπαράκ Χαν και Κουκελμπάς, το μαυσωλείο Kaffal Shashi, τα τζαμιά Muy-Mubarak και Dzhuma, καθώς και το μουσείο εφαρμοσμένων τεχνών του Ουζμπεκιστάν. Εκδράμετε στα ασύγκριτης ομορφιά βουνά του Ουζμπεκιστάν, που βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Ουγκάμ-Τσατκάλ (Ugam-Chatkal), 100 km βορειοδυτικά της Τασκένδης, κοντά στην περιοχή όπου δύο ορεινοί ποταμοί που έρχονται από τους παγετώνες Tien Shan Koksu και Chatkal χύνονται στη λίμνη Charvak. Καθώς θα διαπερνάτε αυτό το οροπέδιο, θα δείτε γύρω σας την παρθένα φύση, όπως την έβλεπε ο άνθρωπος της παλαιολιθικής εποχής, καθώς το τοπίο, η χλωρίδα και η πανίδα του έχουν μείνει σχεδόν ανέγγιχτες από το χρόνο. 

Σαμαρκάνδη

Η ιστορική πρωτεύουσα του Ταμερλάνου, η θρυλική Σαμαρκάνδη  δικαιολογημένα αποκαλείται η "Ρώμη της Ανατολής" και το "μαργαριτάρι του μουσουλμανικού κόσμου". Το πιο πολυφωτογραφημένο μνημείο της πόλης είναι το εντυπωσιακό Μαυσωλείο Γκουρ Eμίρ, στο οποίο βρίσκεται ο τάφος του Ταμερλάνου, του ανθρώπου που ανέδειξε τη Σαμαρκάνδη ως πρωτεύουσα μιας απέραντης μουσουλμανικής αυτοκρατορίας. Συνεχίστε με το εξαιρετικής ακριβείας αστεροσκοπείο του 15ου αιώνα, που είχε κατασκευάσει ο εγγονός του Ταμερλάνου, ο Ούλουγκ Μπεκ, ο οποίος ήταν λάτρης των επιστημών και κυρίως της αστρονομίας. Γνωρίστε τη πλατεία Pεγκιστάν (που σημαίνει "αμμώδες μέρος") και το εμπορικό κέντρο της Μεσαιωνικής Σαμαρκάνδης. Η πλατεία περιβάλλεται από τέσσερα εξαιρετικά οικοδομήματα: τους μεντρεσέδες Ουλουγκμπέκ, Σερ Ντορ, Τίλα Κόρι και το τζαμί Μπιμπί Χανούμ (που ονομάστηκε έτσι προς τιμή της πρώτης και πιο αγαπημένης συζύγου του Ταμερλάνου). Για την συνέχεια υπάρχει το Tέμενος της Mπιμπί Xανούμ, της ευνοούμενης πανέμορφης Κινέζας συζύγου του Ταμερλάνου. Τέλος, μπορείτε να επισκεφθείτε τη νεκρόπολη Σαχ-ι-Ζίντα, με τις πανέμορφα διακοσμημένες προσόψεις και τους γαλάζιους τρούλους των είκοσι μαυσωλείων της να αστράφτουν κάτω από τον ήλιο, ανάμεσα στα οποία και του ξαδέλφου του προφήτη Μωάμεθ, του Κουσάμ ιμπν Αμπάς, που έφερε στην περιοχή τον Μουσουλμανισμό.

Μπουχάρα

Η θρησκευτική και πολιτιστική καρδιά της Κεντρικής Ασίας, η γοητευτική Μπουχάρα,είναι μια πόλη με πολυτάραχη ιστορία, σταθμό στον Δρόμο του Μεταξιού μέχρι τον 16ο αιώνα, όταν οι ναυτικές οδοί αντικατέστησαν τους δρόμους των καραβανιών. Ξεκινήστε την εξερεύνηση της πόλης με το καλοκαιρινό παλάτι του τελευταίου Εμίρη της Μπουχάρας και επικεντρωθείτε στα μνημεία του κέντρου: δείτε τζαμιά και μεντρεσέδες που χτίστηκαν όταν η πόλη άκμαζε, δηλαδή μεταξύ 9ου και 19ου αι. Η κεντρική της πλατεία είναι χτισμένη γύρω από μια δεξαμενή του 1620 με το άγαλμα του Νασρεντίν Χότζα σε μια πλευρά της. Το τζαμί Μπολό Χαούζ με τις δαντελωτές διακοσμήσεις του, ο μεντρεσές Τσορ Μινάρ με τους 4 μιναρέδες, το μαυσωλείο των Σαμανιδών, που είναι απλό στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση, αλλά είναι το πρώτο μουσουλμανικό μαυσωλείο που κατασκευάστηκε στην Κεντρική Ασία, το φρούριο Άρκ, όπου ζούσαν προφυλαγμένοι οι Εμίρηδες της Μπουχάρας, το συγκρότημα Πόι Καλόν με το μεγαλύτερο μιναρέ του 12ου αι. στην Κεντρική Ασία, τα τζαμιά Μαγκόκι Αταρί και Τζουμά, οι μεντρεσέδες Ουλουγκμπέκ και Μιρ-ι-Αραμπ καθώς και τα παζάρια με όλα τα χρώματα, τα αρώματα και τα προϊόντα της Ανατολής είναι κάποιοι από τους  θησαυρούς της πόλης που θα μείνουν για πάντα χαραγμένοι στη μνήμη σας.

Χίβα

Η Χίβα κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Κεντρικής Ασίας, μιας και είναι η τελευταία πολιτεία που έπεσε κατά την επέλαση του τσαρικού στρατού. Η πόλη, που υπήρξε επί αιώνες πρωτεύουσα του Εμιράτου της Χορεσμίας, αποτελεί ένα πολύτιμο πετράδι της χώρας. Καλά διατηρημένη, αφού βρίσκεται υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ, η αρχαία πόλη περιβάλλεται από ψηλά τείχη με τέσσερις πύλες. Η αύρα της εξωτικής Ανατολής μεταφέρει τον επισκέπτη  πολλούς αιώνες πίσω, στις ένδοξες ημέρες της πόλης. Η περιήγηση στα πλακόστρωτα δρομάκια της Χίβα θα σας αποκαλύψει, τζαμιά, χάνια, μεντρεσέδες, χαμάμ, παλάτια, σπίτια με βαριές, σκαλιστές πορτοσιές σκεπαστά παζάρια και υπέροχους μιναρέδες με λείες επιφάνειες, διακοσμητικούς δακτύλους και εμαγιέ επενδύσεις σε αποχρώσεις τιρκουάζ, λαδί, γκρι, μπλε και σμαραγδί. Ανάμεσά τους και ο περίφημος Ημιτελής Μιναρές. Αν είχε ποτέ αποπερατωθεί θα ήταν σήμερα η δεσποτική σιλουέτα της πόλης. Το ενδιαφέρον σας απογειώνεται καθώς μια-μια ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας οι ομορφιές της: το συγκρότημα Παχλεβί Μαχμούντ, η ιδιαίτερη πρόσοψη του φρουρίου Κούνια Αρκ, ο Μιναρές του Ισλάμ Χότζα κ.ά. 

Γεύσεις και ψώνια στο Ουζμπεκιστάν

Η τοπική κουζίνα παρουσιάζει ενδιαφέρουσες γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσετε.
Το εθνικό φαγητό της χώρας ονομάζεται "πλοφ" και αποτελείται από ρύζι με ψιλοκομμένα καρότα, κρεμμύδια, σκόρδα, κρέας, σταφίδες και το τοπικό μπαχαρικό μπέρμπερι.
Διαφόρων ειδών σούπες, πιροσκί και χειροποίητα μακαρόνια (λαγκμάν στη γλώσσα των Ουζμπέκων), συμπληρώνουν το βασικό μενού.
Στους δρόμους και τα παζάρια της πόλης θα βρείτε πεντανόστιμα στρογγυλά ψωμιά, είδος που οι ντόπιοι καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.
Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε την ντόπια βότκα, η οποία είναι πολύ πιο ελαφριά από τις ρωσικές.
Ε κτός από τα διάσημα χαλιά, τα οποία θα βρείτε κυρίως στη Σαμαρκάνδη και τη Μπουχάρα, μπορείτε να ψωνίσετε αντίκες, κοσμήματα από κεχριμπάρι, χειροποίητα μεταξωτά μαντίλια, είδη λαϊκής τέχνης και καλόγουστα κεραμικά. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τις αγορές όπου ψωνίζουν καθημερινά οι ντόπιοι, για να ανακαλύψετε παράξενα μπαχαρικά, μυρωδάτα φρούτα, εξαιρετικό μέλι και μαρμελάδες.

...

περισσότερα

Εξερευνητικό ταξίδι στο Κιργιστάν

Επιβλητικά βουνά, αχανείς εκτάσεις μιας φύσης παράξενης, απέραντες κοιλάδες με άγρια γιακ να βόσκουν αμέριμνα, πυκνά δάση, ειδυλλιακές λίμνες και περήφανες αγέλες αλόγων. Μια σχεδόν ανεξερεύνητη χώρα που μοιάζει πραγματικά με πίνακα ζωγραφικής. Το Κιργιστάν, μπορεί προεπαναστατικά να ήταν μια φτωχή χώρα, όμως με το πέρασμα των χρόνων η κατάσταση βελτιώθηκε, ωστόσο το σοβιετικό παρελθόν παραμένει ακόμα ζωντανό. Βρίσκεται στην κεντρική Ασία και περικλείεται από την Κίνα, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Ίσως η επαφή με τους ντόπιους να είναι το πιο όμορφο κομμάτι του ταξιδιού, καθώς οι επισκέπτες σε αυτά τα μέρη είναι ιεροί. Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, όσους περισσότερους επισκέπτες δεχτεί ένα σπίτι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευλογία για τους οικοδεσπότες. Η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Μπισκέκ θυμίζει κάτι από ρωσικό πατριωτισμό, ενώ η δαιδαλώδης αγορά στο Osh Bazaar στην πρωτεύουσα, διαθέτει μέχρι και του... αλόγου το γάλα! Τα καλά κρυμμένα μυστικά της χώρας όμως, βρίσκονται στα μικροσκοπικά χωριά της όπου ζουν κατά βάση Ουζμπέκοι και Κιργίσιοι. Εδώ, συναντά κανείς μικρούς Ουζμπέκους να ποζάρουν πρόθυμα με τα χαμογελαστά τους πρόσωπα στους ταξιδιώτες, γυναίκες να τινάζουν με μανία χαλιά και άντρες να φυλάνε τα πρόβατα. Μοναδικό «κομψοτέχνημα» αποτελεί η λίμνη Song Kul, όπου το μαγικό τοπίο ξεπερνά κάθε φαντασία. 

...

περισσότερα

Αράλη: η λίμνη που έγινε έρημος, Ουζμπεκιστάν

Στην αριστερή πλευρά της δορυφορικής φωτογραφίας βλέπουμε μία εικόνα από το παρελθόν: είναι η λίμνη Αράλη εν έτει 1989, όταν η έκτασή της ξεπερνούσε την αντίστοιχη της Ελλάδας, τα νερά της φρόντιζαν για το 20% περίπου της συνολικής αλιείας στη Σοβιετική Ένωση και 40.000 άνθρωποι ζούσαν και εργάζονταν στις πόλεις περιμετρικά της λίμνης.
Στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας, βλέπουμε μία εικόνα από το παρόν: η Αράλη εν έτει 2014 με τη λίμνη να έχει χάσει το 90% της έκτασής της, με την αλατότητα των υδάτων της να έχει εκτοξευθεί στα ύψη σκοτώνοντας κάθε μορφή ζωής στα νερά της. Όσο βέβαια για την οικονομική δραστηριότητα που κάποτε εξαρτόταν από την Αράλη, ούτε λόγος πια.
Τα πρώτα βήματα της καταστροφής έγιναν τη δεκαετία του ’60 όταν η σοβιετική κυβέρνηση αποφάσισε την εκτροπή των δύο κύριων ποταμών που υδροδοτούσαν την Αράλη, του Άμου Ντάρυα και του Συρ Ντάρυα. Κατασκευάστηκε μία σειρά από κανάλια μήκους χιλιάδων μιλίων, με δεκάδες φράγματα και δεξαμενές προκειμένου τα νερά τους να κατευθυνθούν προς την έρημο και να αρδεύσουν αχανείς εκτάσεις. Το σχέδιο απέδωσε αρχικά, όμως μακροπρόθεσμα η Φύση είχε άλλα σχέδια. Οι ποταμοί αποξηράνθηκαν και η Αράλη έγινε μία σκιά του παλιού, μεγαλειώδους εαυτού της.
Ωστόσο, θα μπορούσε να πει κανείς πως από τη δορυφορική φωτογραφία λείπει και ένα τρίτο κομμάτι, από (ένα πιο αισιόδοξο ίσως) μέλλον: ένα φιλόδοξο σχέδιο του ΟΗΕ και της UNESCO βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή με σκοπό να υδροδοτήσει εκ νέου την άλλοτε περήφανη Αράλη. Το μέλλον θα δείξει αν η Φύση συγχωρέσει στον άνθρωπο το παλιό του λάθος…

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Ουζμπεκιστάν

Νεοσύστατο ανεξάρτητο κράτος της κεντρικής Ασίας, που προέκυψε από τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991. Συνορεύει βόρεια και βορειοδυτικά με το Καζακστάν, νοτιοδυτικά και νότια με το Τουρκμενιστάν, νότια με το Αφγανιστάν και ανατολικά - νοτιοανατολικά με το Τατζικιστάν και την Κιργισία. Το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας βρέχεται από τη λίμνη Αράλη. Στην επικράτεια του Ουζμπεκιστάν περιλαμβάνεται και η Αυτόνομη Δημοκρατία του Καρακαλπάκ.
Έχει έκταση 447.400 τ. χλμ. και πληθυσμό 25.563.441 κατ. (εκτίμηση 2002). Καταλάμβανε την πέμπτη σε μέγεθος θέση ανάμεσα στις πρώην Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες, μετά τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Ουκρανία και το Τουρκμενιστάν, και την τρίτη σε πληθυσμό, μετά τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η πυκνότητα του πληθυσμού είναι 52,1 κάτοικοι ανά τ. χλμ. Πρωτεύουσά του είναι η Τασκένδη.

Γεωγραφία

Το έδαφος του Ουζμπεκιστάν αποτελείται κυρίως από πεδινά ερημικά βαθύπεδα, που καταλαμβάνουν περίπου το 80% της επιφάνειας της χώρας. Στο βόρειο κεντρικό του τμήμα εντοπίζεται η έρημος Κιζιλκούμ, μια από τις μεγαλύτερες της ΕΣΣΔ και του κόσμου. Οι ερημικές εκτάσεις του Ουζμπεκιστάν περιορίζονται σταδιακά με την επέκταση μιας σειράς μεγάλων αρδευτικών έργων που έγιναν από την εποχή της πρώην ΕΣΣΔ. Στο δυτικό τμήμα της χώρας, στην περιοχή της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Καρακαλπάκ, σχηματίζεται η πεδιάδα και το δέλτα του ποταμού Αμού-Νταριά (του αρχαίου Ώξου). Στο ανατολικό και το βορειοανατολικό τμήμα του Ουζμπεκιστάν εκτείνονται οι δυτικοί κλάδοι της οροσειράς Τιεν Σαν, με ψηλότερη κορυφή την Γκόρα Μάνας, ύψους 4.488 μέτρων. Ανάμεσα στην Τιεν Σαν και τα όρη της Κιργισίας αναπτύσσεται η εύφορη κοιλάδα Φεργκάνα, ενώ στο νότιο τμήμα της χώρας σχηματίζεται η κοιλάδα του ποταμού Ζεραφσάν, βόρεια της οποίας υψώνονται τα όρη Νουρατάου, με μέγιστο ύψος 2.169 μέτρα.

περισσότερα

Με μια ματιά

Στην καρδιά της Κεντρικής Ασίας, το Ουζμπεκιστάν καυχιέται για την ιστορία του, τους ήρωές του, τα μνημεία του και τη συμβολή του για να σμίξουν ο ανατολικός και δυτικός κόσμος. Διαθέτει λίμνες, ποτάμια, καταπράσινες πεδιάδες, ψηλά βουνά και ατέλειωτες στέπες!

Χάρτης Ταξιδιού Ουζμπεκιστάν

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια