fb

Παναμάς - Κόστα Ρίκα - Αρχιπέλαγος Μπόκας ντελ Τόρο - ζούγκλα Τορτουγκέρο και ζούγκλα Μοντεβέρντε | Χριστούγεννα 2022

Διάρκεια: 16 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 3760€

Ταυτότητα ταξιδιού

Η καρδιά της Κεντρικής Αμερικής, είναι ένα αριστούργημα της φύσης αλλά και της υψηλής παγκόσμιας μηχανικής. Οι δύο χώρες που επισκεπτόμαστε και τις εξερευνούμε απ’ άκρη σ’ άκρη, ο Παναμάς και η Κόστα Ρίκα, διαφέρουν πολύ από τις άλλες της Λατινικής Αμερικής. Είναι πάρα πολύ ασφαλείς, πάρα πολύ πλούσιες, με υψηλό επίπεδο ζωής. Εμείς τις εξερευνούμε πλήρως με ένα φαντασμαγορικό οδοιπορικό, που αρχίζει από τη Διώρυγα του Παναμά και την ολοζώντανη Πάναμα Σίτι και καταλήγει στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα, την όμορφη (μπελ επόκ και υπερσύγχρονη) Σαν Χοσέ.

Ενδιαμέσως, επισκεπτόμαστε και διανυκτερεύουμε σε απίθανα προστατευόμενα εθνικά πάρκα, που περιλαμβάνουν τον οικισμό των Ινδιάνων Εμπερά, το τροπικό και ανέγγιχτο Αρχιπέλαγος Μπόκας Ντελ Τόρο, τη μαγική ζούγκλα Τορτουγκέρο με τις θαλάσσιες και ποταμίσιες χελώνες, το ηφαιστειακό πάρκο Αρενάλ με τις ζούγκλες και τα ενεργά στρωματοηφαίστεια, το βοτανικό πάρκο Μοντεβέρδε με τις περισσότερες ορχιδέες στον κόσμο, το νεφόδασος και τις κρεμαστές γέφυρες

Δηλαδή σε αυτό το οδοιπορικό καλύπτουμε τις ακτές και τα νησιά του Ατλαντικού και της Καραϊβικής, και περνάμε από την ενδοχώρα του ισθμού, σε Παναμά και Κόστα Ρίκα, σε ένα ταξίδι-υπερθέαμα, που θα σας μείνει αξέχαστο για πάντα.

 

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Το ταξίδι μας αρχίζει από την όμορφη και πολύ ζωντανή Πόλη του Παναμά και φυσικά την εντυπωσιακή Διώρυγα του Παναμά. Ακολουθεί το Εθνικό Πάρκο Τσάγρες όπου θα μας ξεναγήσουν οι Ινδιάνοι Εμπερά με τα παραδοσιακά κανό τους. Μετά θα πάμε στο τροπικό Αρχιπέλαγος Μπόκας ντελ Τόρο, το οποίο και θα εξερευνήσουμε απολαμβάνοντας την κρουαζιέρα μας. Επιστρέφοντας στην ηπειρωτική Κεντρική Αμερική ακολουθούμε διαδρομή μέσα από φυτείες καφέ και μπανάνας και άφιξη στην προστατευόμενη ζούγκλα Τορτουγκέρο με τις θαλάσσιες και ποταμίσιες χελώνες. Επόμενος σταθμός μας θα είναι το Ηφαιστειακό Πάρκο Αρενάλ. Ακολουθεί το βιολογικό πάρκο Μοντεβέρντε με το νεφόδασος και τις περίφημες κρεμαστές γέφυρες. Περιηγούμαστε σε φυτεία καφέ, κακάο και ζαχαροκάλαμου στην Κόστα Ρίκα και φτάνουμε στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαν Χοσέ για να ολοκληρώσουμε το ταξίδι μας.

 

Μόνο Στο Versus

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

 

Ένα σπάνιο εξερευνητικό οδοιπορικό του Versus στον Ισθμό της Κεντρικής Αμερικής. Σε 2 χώρες, Κόστα Ρίκα και Παναμάς, με πολύ πλούσια εναλλασσόμενη τροπική φύση, μεγάλη παράδοση στην κουλτούρα των ιθαγενών, πανέμορφες αποικιακές πόλεις και γραφικά χωριουδάκια, απέραντες φυτείες εξαιρετικού καφέ και μπανάνας. Αλλά και με μοναδικά επιτεύγματα της παγκόσμιας μηχανικής, όπως είναι η Διώρυγα του Παναμά. Με ειδυλλιακές διανυκτερεύσεις μέσα σε προστατευόμενα εθνικά πάρκα και στα απίθανα, ανέπαφα τροπικά νησιά Μπόκας ντελ Τόρο – μια αποκλειστική καινοτομία του Versus Travel.

 

Ειδικότερα:

 • Πρόκειται για μια πλήρη εξερεύνηση και τμηματικές διανυκτερεύσεις σε συγκλονιστικά σημεία και εθνικά πάρκα ( αρχιπέλαγος Μπόκας Ντελ Τόρο, ζούγκλα Τορτουγκέρο και Μοντεβέρντε , ηφαίστειο Αρενάλ ). Περνάμε οδικά από τον Παναμά στην Κόστα Ρίκα και εξερευνούμε. Δεν αναλώνουμε το ταξίδι σε πόλεις με ελεύθερες ημέρες ή ανούσιες εκδρομές. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΥΚΓΡΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΣΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ!
 • Δύο (2) διανυκτερεύσεις και εξερεύνηση (κρουαζιέρα), στο τροπικό αρχιπέλαγος Μπόκας ντελ Τόρο. Έναν άγνωστο παράδεισο, που πρώτο το Versus, πρότεινε στους έλληνες ταξιδιώτες. Εκεί θα δούμε ερημικές, παραμυθένιες παραλίες, παρθένα δάση και μικρά, απομονωμένα χωριά, διάσπαρτα σε όλα τα νησιά, όπου ζουν ακόμα οι ιθαγενείς Νγκομπέ, Νάσο και Μπρίμπρι 
 • Εκδρομή στους οικισμούς των Ινδιάνων Εμπερά, στους οποίους μας μεταφέρουν οι ίδιοι με τα παραδοσιακά κανό τους, μέσα στο Εθνικό Πάρκο Τσάγρες
 • Μόνο στο Versus, σπάνια διαμονή (2 νύχτες) και επίσκεψη στο εξαιρετικής ομορφιάς νεφόδασος Μοντεβέρντε με τις περισσότερες ορχιδέες συγκεντρωμένες σε όλο τον κόσμο και τη μοναδική μπλε πεταλούδα που βγάζει ήχο
 • Ξενάγηση στην απίστευτη Διώρυγα του Παναμά. Επιλέγουμε το παρατηρητήριο Μιραφλόρες, για να δούμε πώς ανεβοκατεβαίνουν τα πλοία, σε διάφορα υψόμετρα, μέσα σε ειδικές δεξαμενές που γεμίζουν με νερό
 • Επισκεπτόμαστε την Παλιά Πόλη του Παναμά, με την απίθανη αποικιακή αρχιτεκτονική και την ολοζώντανη ατμόσφαιρα
 • Διανυκτερεύουμε (2 νύχτες) μέσα στο Εθνικό Πάρκο Τορτουγκέρο και εξερευνούμε τη σπάνια ζούγκλα με κανό. Φτάνουμε ως την παραλία και βλέπουμε τις προστατευόμενες χελώνες της Πράσινης Θάλασσας της Καραϊβικής
 • Διανυκτέρευση στο Ηφαιστειακό Πάρκο Αρενάλ, όπου θα περπατήσουμε μέσα στη ζούγκλα σε αερογέφυρες ύψους 100 μέτρων και θα κάνουμε μπάνιο σε ιαματικές θερμές λίμνες
 • Πλήρης διατροφή στη ζούγκλα Τορτουγκέρο. Ένα μεσημεριανό γεύμα στα νησάκια Μπόκας ντελ Τόρο, επειδή υπάρχουν πολλές επιλογές για παραδοσιακό δείπνο σε εξωτικά εστιατόρια δίπλα στα θάλασσα. Ημιδιατροφή στο υπόλοιπο πρόγραμμα
 • Επίσκεψη σε φυτεία καφέ – κακάο – ζαχαροκάλαμου στην Κόστα Ρίκα
 • Έμπειρος και πολύ καλά καταρτισμένος Έλληνας αρχηγός από την Αθήνα, που μας συνοδεύει και μας εξηγεί τα πάντα σε όλο το ταξίδι, και όχι τοπικός ελληνόφωνος, όπως συμβαίνει συνήθως
 • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά Versus Travel

 

Εμπειρίες από το ταξίδι

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΠΑΡΙΣΙ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για το Παρίσι. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση

2η ημέρα: ΠΑΡΙΣΙ – ΠΑΝΑΜΑ ΣΙΤΙ

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και για την Πόλη του Παναμά (ή Πάναμα Σίτι), το λεγόμενο και «Χονγκ Κονγκ» της Κεντρικής Αμερικής, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται από πολλούς, μια πόλη που σφύζει από ζωή και έχει κάτι για τον καθένα. Άφιξη στην πόλη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

3η ημέρα: ΠΑΝΑΜΑ ΣΙΤΙ (ξενάγηση, Διώρυγα, Παλιά Πόλη)

Ξεκινάμε την ξενάγησή μας κατά τη διάρκεια της οποίας θα έρθουμε πρώτα στη Διώρυγα του Παναμά, φτάνοντας στο σημείο θέασης του Μιραφλόρες, ιδανικό για να παρατηρήσουμε την κίνηση των πλοίων.
Η Διώρυγα αποτελεί το υγρό μονοπάτι που χώρισε στην μέση μία ήπειρο για να ενώσει τους δύο ωκεανούς, τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, και άλλαξε για πάντα το τοπίο της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας και του εμπορίου. Ο Ισθμός του Παναμά είναι το στενότερο τμήμα ξηράς ανάμεσα στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό ωκεανό.
Η διάνοιξη της Διώρυγας τελείωσε το 1914 και υπολογίζεται ότι εργάστηκαν πάνω από 80.000 άνθρωποι για την αποπεράτωσή της. Συνδέει τον κόλπο του Παναμά στον Ειρηνικό ωκεανό με τον κόλπο της Λιμόν στον Ατλαντικό ωκεανό και έχει μήκος 81.300 μέτρων. Φθάνοντας σε παρατηρητήριο στη Διώρυγα, ο αρχηγός σας θα σας εξηγήσει με ποιον τρόπο τη διαπλέουν τα πλοία, από τον Ειρηνικό στον Ατλαντικό και αντίστροφα, ανεβαίνοντας δεξαμενές που γεμίζουν με νερό.
Στη συνέχεια, θα επισκεφτούμε το μοντέρνο τμήμα της πόλης με τους ουρανοξύστες που το skyline θυμίζει Μανχάταν και το αποικιακό της τμήμα,  όπου θα περπατήσουμε ανάμεσα στα σοκάκια με τις γραφικές κατοικίες και τα μπαλκόνια ισπανο-αποικιακής τεχνοτροπίας και θα δούμε τον Καθεδρικό Ναό, τη Γαλλική Πλατεία και άλλα αξιοθέατα.
Ακολουθεί η Παλιά Πόλη του Παναμά, το ιστορικό κέντρο δηλαδή, που ονομάζεται Κάσκο Βιέχο ή Σαν Φελίπε. Χτίστηκε το 1673 και συνδυάζει διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ: ισπανικό αποικιακό, αρ ντεκό, ευρωπαϊκό μοντερνιστικό, γαλλικό μπελ επόκ και το στυλ των Αντιλλών. Το στυλ των Αντιλλών, δηλαδή της Καραϊβικής, αφορά κυρίως τα σπίτια, που χτίστηκαν την εποχή της διάνοιξης της Διώρυγας. Το ιστορικό κέντρο του Παναμά περιλαμβάνει ιστορικά 800 κτίρια και είναι μνημείο της UNESCO.
Μερικά από τα σημαντικότερα κτίρια είναι: Το Σαλόν Μπολίβαρ που σήμερα στεγάζει το Υπουργείο Εξωτερικών. Εκεί το 1826, έγινε το συνέδριο για την ένωση των χωρών της Λατινικής Αμερικής που απελευθερώθηκαν από τον Μπολίβαρ. Το Εθνικό Θέατρο, που ιδρύθηκε το 1908. Το Λας Μποβέδας, που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες και φυλακές. Η Πλατεία της Γαλλίας, με το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους 22.000 γάλλους εργάτες που πέθαναν κατά τη διάρκεια της διόρυξης της Διώρυγας από κίτρινο πυρετό. Θα δούμε επίσης τον Μητροπολιτικό Καθεδρικό.
Διανυκτέρευση.

4η ημέρα: ΠΑΝΑΜΑ ΣΙΤΙ: Ινδιάνοι Εμπερά

Πρωινή αναχώρηση για το Εθνικό Πάρκο Τσάγρες, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Πολιτισμό των Ιθαγενών Εμπέρα (ή Εμπερά). Θα δούμε από κοντά τις χειροτεχνίες τους, θα μας διδάξουν τις γνώσεις τους για τα βότανα και τα φυτά της περιοχής, θα απολαύσουμε τη μουσική και τους χορούς τους, που θα μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο. Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να χρωματίσετε το σώμα σας, όπως κάνουν οι ίδιοι, με φυτικά χρώματα - μια τεχνική γνωστή ως Jagua.
Στην κοινότητα των Εμπερά φτάνουμε με τα παραδοσιακά κανό που οδηγούν οι ιθαγενείς διασχίζοντας τον ποταμό Τσάγρες. Για τους πιο θαρραλέους, προτείνουμε μια διαφορετική εξερεύνηση όπου θα περπατήσουμε  μέσα στην ζούγκλα στην κοίτη ενός μικρού ποταμού για να καταλήξουμε σε μια πανέμορφη λίμνη στην οποία  μπορούμε να βουτήξουμε και παράλληλα να θαυμάσουμε  τους καταρράκτες.
Επιστροφή στην Πόλη του Παναμά. Διανυκτέρευση.

5η ημέρα: ΠΑΝΑΜΑ ΣΙΤΙ – πτήση για ΜΠΟΚΑΣ ΝΤΕΛ ΤΟΡΟ

Αναχώρηση αεροπορικώς για τα νησιά Μπόκας ντελ Τόρο και το μεγαλύτερο από αυτά, το νησί Κολόν, όπου και θα διαμείνουμε. Το αρχιπέλαγος Μπόκας Ντελ Τόρο αποτελείται από 6 νησιά καλυμμένα με τροπικά δάση. Από την πρώτη στιγμή νοιώθουμε μια γαλήνια ατμόσφαιρα. Όλα μας μεταφέρουν πίσω στο χρόνο, αφού πρόκειται για ένα μέρος γνήσιο, μη τουριστικοποιημένο, έναν ανέγγιχτο παράδεισο. Εδώ δεν θα συναντήσουμε τις πολλές ανέσεις που έχουμε συνηθίσει, μα μην ξεχνάμε πως δεν έχουμε έρθει γι’ αυτό: έχουμε έρθει για ένα ταξίδι στο παρελθόν, βιώνοντας μια αυθεντική νοσταλγική ατμόσφαιρα.
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη νωχελική, άλλων εποχών, περατζάδα των ντόπιων στον κεντρικό, με έντονο χρώμα Καραϊβικής, δρόμο του Μπόκας Ίσλα, τα μικρά τοπικά μπαράκια με ρυθμούς reggae και θαλασσινή αύρα, αλλά και τα εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα. Εικόνες που όλο και περισσότερο σπανίζουν στα ταξίδια μας.
Το ίδια τα νησιά είναι ένας επίγειος παράδεισος, ένας προορισμός μοναδικού φυσικού κάλλους. Ένας νησιωτικός τόπος με τεράστιες παραλίες με άσπρη άμμο, που βρέχονται από τα καταγάλανα νερά της Καραϊβικής, δημιουργώντας τοπία ειδυλλιακά. Τα τυρκουάζ νερά του Bocas del Toro και οι δαντελωτές ακτές του, φιλοξενούν ένα οικοσύστημα με παρθένους κοραλλιογενείς υφάλους και σπάνια θαλάσσια ζωή και είναι ιδανικές για εξερεύνηση του βυθού με μάσκα, για καταδύσεις ή απλά για κολύμπι στα δροσερά νερά της περιοχής. Δικαίως ονομάζονται «τα Galapagos του 21ου αιώνα». Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Μπορείτε να χαρείτε τη βραδινή σας βόλτα στο νησί, και να τιμήσετε δεόντως τα μικρά, γραφικά εστιατόρια που σερβίρουν γεύσεις Καραϊβικής και κάθε λογής ψαρολιχουδιές. Διανυκτέρευση.

6η ημέρα: ΜΠΟΚΑΣ ΝΤΕΛ ΤΟΡΟ (εκδρομή με βάρκα)

Βρισκόμαστε στην Καραϊβική, τον πρώτο λόγο λοιπόν έχει εδώ η θάλασσα, οι χρυσές παραλίες και οι εντυπωσιακοί κοραλλιογενείς σχηματισμοί. Έχουμε λοιπόν στη διάθεσή μας πολύ χρόνο στα πανέμορφα αυτά νησάκια για να ζήσουμε για λίγο κι εμείς σε έναν αληθινό παράδεισο!
Απολαμβάνουμε εκδρομή με πλοιάριο στις παραλίες των Μπόκας ντελ Τόρο, πλέοντας σχεδόν σε ολόκληρη τη διαδρομή μας σε προστατευόμενα νερά πίσω από τους κοραλλιογενείς υφάλους, έτσι ώστε το ταξίδι μας να επηρεάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο από τα κύματα και να μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και όταν πνέουν μέτριοι άνεμοι. Ξεκινήσαμε πρωί λοιπόν και ερχόμαστε πρώτα κοντά στο νησί Κριστόμπαλ και βλέπουμε τα δελφίνια να παίζουν και να κολυμπούν δίπλα μας στο Coral Key. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

7η ημέρα: ΜΠΟΚΑΣ ΝΤΕΛ ΤΟΡΟ – ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΟΡΤΟΥΓΚΕΡΟ – Κόστα Ρίκα

Σήμερα το πρωί αναχωρούμε από τα νησιά και αφού επιστρέψουμε ακτοπλοϊκώς στον ηπειρωτικό Παναμά, συνεχίζουμε για τα σύνορα με τη γειτονική Κόστα Ρίκα. Αφού διεκπεραιώσουμε τις τελωνειακές διατυπώσεις, συνεχίζουμε οδικώς στην Κόστα Ρίκα:  Η ημέρα θα είναι μακρά, καθώς τελικός μας προορισμός είναι το Εθνικό Πάρκο Τορτουγκέρο, μέσω μιας πανέμορφης διαδρομής που περνά από φυτείες καφέ και μπανάνας και ξεχασμένα χωριουδάκια. Φτάνοντας στην προβλήτα θα συνεχίσουμε για μία ώρα εν πλω, περνώντας μέσα από τα κατάφυτα κανάλια της ζούγκλας μέχρι να φτάσουμε στο lodge που βρίσκεται στην «καρδιά» της.
Στη διάρκεια της διαδρομής ο ξεναγός μας θα μας εξηγεί το πώς δημιουργήθηκε όλο αυτό το σκηνικό στο οποίο συμμετέχουμε σήμερα. Το όνομα του πάρκου σημαίνει «καταφύγιο χελωνών» και ιδρύθηκε για την προστασία της πράσινης χελώνας της Καραϊβικής.
Ανάμεσα στον ποταμό Τορτουγκέρο και στην Καραϊβική βρίσκεται ένα πολύ μικρό χωριό που λέγεται επίσης Τορτουγκέρο.
Μέσα σε 5 λεπτά μπορεί κανείς να περπατήσει από τη μια πλευρά του χωριού στην άλλη από ένα μονοπάτι. Αυτοκίνητα δεν υπάρχουν και η μεταφορά γίνεται με κανό – ορισμένα διαθέτουν κινητήρα, αλλά τα περισσότερα είναι με κουπιά.
Στο χωριουδάκι θα έχουμε δύο εναλλακτικές: ή θα μεταβούμε με πλοιάριο από το ξενοδοχείο μας και θα περπατήσουμε στο γραφικό δρομάκι του ή μπορούμε να δειπνήσουμε σε ρεστοράν της περιοχής, αντιπροσωπευτικό της κουζίνας της Καραϊβικής.
Ό,τι και να επιλέξουμε αυτό που έχει σημασία είναι πως το όλο τοπίο θα μας μεταφέρει σε άλλες εποχές, μια και το σημείο αυτό είναι εντελώς απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο και έχει διατηρήσει το έντονο χρώμα της αφροκαραϊβικής κουλτούρας. Τα παιδιά τρέχουν αμέριμνα στους χωματένιους δρόμους του, οι άνδρες περιποιούνται τα πολύχρωμα βαρκάκια τους και οι γυναίκες καθισμένες έξω από τα μισογκρεμισμένα σπίτια τους, αλλά όμορφα στολισμένα με χρώμα, χαζεύουν τους περαστικούς.
Ιδιαίτερα για τους λάτρεις της γνήσιας ταυτότητας της Κεντρικής Αμερικής το μέρος αυτό είναι το ιδανικό. Η διαμονή μας γίνεται σε lodge μέσα στη ζούγκλα, παρέχοντάς μας βασικές ανέσεις. Διανυκτέρευση.

8η ημέρα: ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΟΡΤΟΥΓΚΕΡΟ (βαρκάδα στα κανάλια)

Η σημερινή μας ημέρα είναι αφιερωμένη στην εξερεύνηση του Εθνικού Πάρκου του Τορτουγκέρο. Πρόκειται για ένα σύστημα φυσικών και τεχνητών καναλιών αλλά και πλεύσιμων λιμνών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου εκτείνεται στα πεδινά, με ορεινές κορυφές ηφαιστειακής προέλευσης να οριοθετούν το δυτικό τμήμα του. Με πλοιάριο θα αναζητήσουμε τους «κατοίκους» αυτής της καταπράσινης περιοχής: 309 είδη τροπικών πουλιών, φλώροι, γεράκια, αλκυόνες και ερωδιοί, παπαγάλοι μακάο, πίθηκοι, βραδύποδες, αλιγάτορες, πίθηκοι και άλλα ζώα.
Οι οδηγοί μας θα σταματούν την πορεία μας μέσα στη ζούγκλα κάθε φορά που θα αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κάποιος ζωντανός οργανισμός που αξίζει την παρατήρησή μας.
Η πλεύση αυτή γίνεται σε απόλυτη ησυχία, έχοντας σαν υπόκρουση τους ήχους της ζούγκλας και τα κρωξίματα των πουλιών ή τα ουρλιαχτά των πιθήκων που βουτούν με μανία στον αέρα κατά τη μεταφορά τους από το ένα δέντρο στο άλλο, και παρατηρώντας όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ζωτικά είδη των καναλιών. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα τροπικά δάση που έχουμε δει ποτέ στα ταξίδια μας στον κόσμο.
Επιστρέφοντας στο lodge μας θα χαλαρώσουμε περπατώντας στη φύση και ψάχνοντας στα μεγάλα φύλα των φυτών τα μικροσκοπικά πράσινα βατραχάκια με τα κόκκινα μάτια, σήμα κατατεθέν της φύσης της Κόστα Ρίκα. Μπορεί στις φωτογραφήσεις να φαίνονται μεγαλόσωμα, αλλά έχουν το μέγεθος του νυχιού μας. Όποιος τα ανακαλύψει, το επικοινωνεί και με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.
Όσο για το βραδινό μας στο lodge, καλό είναι να μην έχουμε πολλές προσδοκίες. Το αντιστάθμισμά μας σε αυτό θα είναι οι πολλές ιστορίες που θα έχουμε να διηγηθούμε από τη σημερινή ημέρα.

9η ημέρα: ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΟΡΤΟΥΓΚΕΡΟ – ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΡΕΝΑΛ

Οδική αναχώρηση με προορισμό μας το Εθνικό Ηφαιστειακό Πάρκο Αρενάλ. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, μια ισχυρή απόδειξη πως κάτω από τον εξωτερικό της φλοιό, η Γη δεν κοιμάται καθόλου… Μικρές εκρήξεις που συνοδεύονται από καπνούς και στάχτη, συμβαίνουν κατά καιρούς, ενώ το θέαμα της ροής της φωτεινής κόκκινης λάβας τη νύχτα ήταν μοναδικό κατά την τελευταία έκρηξη που σημειώθηκε το 2010. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας φωτογραφικές μηχανές και κάμερες για να αποτυπώσετε τη μοναδικότητα του εξαιρετικού τοπίου.
Η περιοχή καταστράφηκε το 1968 και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία της αναγέννησης. Το ηφαίστειο Αρενάλ ανέρχεται σε περίπου 1.633 μέτρα αν και το ακριβές ύψος κορυφής αλλάζει συχνά λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

10η ημέρα: ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΡΕΝΑΛ: Θερμές Πηγές – Γέφυρες πάνω από τη ζούγκλα

Πάμε να εξερευνήσουμε το Ηφαιστεικό Πάρκο Αρενάλ, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Κεντρικής Αμερικής. Στον χώρο του πάρκου απλώνονται δικτυωτά πολλά μονοπάτια (Heliconias, Coladas, Tucanes, Los Miradores) που επιτρέπουν να διεισδύσουμε στο Αρενάλ και να παρατηρήσουμε όλα όσα έχει να μας προσφέρει, από τη βλάστηση μέχρι τα απομεινάρια της λάβας. Απολαμβάνουμε την πιο εξαιρετική θέα του σε μια ήπια πεζοπορία κατά μήκος της βάσης του ηφαιστείου. Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται είσοδος στο πάρκο με τις εναέριες γέφυρες πάνω από την ζούγκλα αλλά και μπάνιο σε θερμές πηγές! Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

11η ημέρα: ΑΡΕΝΑΛ – ΜΟΝΤΕΒΕΡΔΕ

Μετά το πρωινό μας θα μεταβούμε στο Πάρκο Μοντε¬βέρντε που θα σας καταπλήξει με την ομορφιά, τη γεν¬ναιοδωρία και τη βιοποικιλότητά του. Οι δασώδεις ε¬κτάσεις δίνουν τη θέση τους σε τροπικά δάση όπου ψηλά δέντρα γεμάτα ορχιδέες, φτέρες, αμπέλια και βρύα ανεβαίνουν ψηλά στον ουρανό και χαρίζουν στον επισκέπτη μοναδικές εικόνες για να αποθανατίσει με τη φωτογραφική του κάμερα.
Το Δάσος Νεφών Μοντεβέρντε το οποίο βρίσκεται πάνω στην Οροσειρά Τιλαράν στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. To πάρκο καλύπτει έκταση 105.000 στρεμμάτων, που είναι ολόκληρη προστατευόμενο δάσος νεφών. Χωρίζεται σε 6 οικολογικές ζώνες, το 90% των οποίων είναι παρθένο δάσος, τεράστιας βιο¬ποικιλότητας. Στο Μοντεβέρντε υπάρχουν 2.500 είδη φυτών, μεταξύ των οποίων και πάρα πολλά είδη ορχι¬δέας. Είναι το μοναδικό μέρος της Γης όπου συγκε¬ ντρώνονται τόσες πολλές και διαφορετικές ορχιδέες. Ε¬πίσης ζουν και αναπαράγονται ανενόχλητα 100 είδη θηλαστικών, 400 είδη πτηνών, 120 είδη ερπετών και αμ¬φίβιων και χιλιάδες είδη εντόμων – τα τελευταία μαγνη-τίζουν το ενδιαφέρον των βιολόγων παγκοσμίως.
Αυτό που θα δούμε εμείς, που δεν είμαστε βιολόγοι, μέσα στο δάσος είναι μαγικό. Όλη η περιοχή είναι γε¬μάτη με αιωνόβια δέντρα, πάνω στα οποία σκαρφα¬λώνουν ορχιδέες, αμπέλια, φτέρες και βρύα. Αυτά δια¬κλαδώνονται και σχηματίζουν φυσικά υπόστεγα, γε¬μάτα χρώμα και αρώματα. Επίσης τα σύννεφα που καλύπτουν τις κορυφές των δέντρων, προσθέτουν σε αυτό το φυσικό υπερθέαμα, μία επιπλέον αίσθηση μυ¬στηρίου.
Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέ¬ρευση.

12η ημέρα: ΜΟΝΤΕΒΕΡΔΕ Νεφόδασος – Κρεμαστές Γέφυρες

Σήμερα το πρόγραμμά μας είναι αφιερωμένο στην ε¬ξερεύνηση του παραδεισένιου νεφοδάσους Μοντεβέρντε. Θα μπούμε μέσα στην προστατευόμενη πε¬ριοχή και θα την περπατήσουμε. Το δάσος είναι υψο¬μετρικό. Εκτείνεται από τα 1200 έως τα 1750 μέτρα. Ο¬πότε το τοπίο που θα βλέπουμε στην πεζοπορία μας θα αλλάζει συνεχώς. Θα περνάμε μέσα από πυκνά δάση ομίχλης και θα βγαίνουμε σε ξέφωτα, θα βλέ¬πουμε βαθείς γκρεμούς, ποτάμια, ρυάκια, λίμνες, έλη, χείμαρρους, καταρράκτες. Μέσα στην προστατευό¬μενη περιοχή υπάρχει το Δάσος των Πεταλούδων, ο Φαρμακευτικός Βοτανικός Κήπος, το Μουσείο Βιοποι¬κιλότητας αλλά και η ζωντανή Αποικία Μυρμηγκιών. Όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί και συντηρούνται από τους βιολόγους.
Στο Δάσος των Πεταλούδων, που ε¬κτείνεται σε 4 υψόμετρα και φιλοξενεί 4 διαφορετικά είδη πεταλούδων, τα έντομα αναπαράγονται τοπικά. Αντίθετα, στα άλλα παρόμοια δάση ανά τον κόσμο, οι χρυσαλίδες αγοράζονται από αλλού. Στο συγκεκρι¬μένο δάσος θα δούμε και τη μοναδική μπλε πεταλούδα στον κόσμο που βγάζει ήχο. Στον Φαρμακευτικό Βοτα¬νικό Κήπο, όλα τα φυτά χρησιμοποιούνται για την πα¬γκόσμια παρασκευή φαρμάκων. Στο Μουσείο Βιοποι¬κιλότητας, θα μάθουμε τα πάντα για την άγρια φύση και ζωή του Μοντεβέρντε.
Όσο για την Αποικία Μυρμη¬γκιών, εκεί θα παρατηρήσουμε τα έντομα κάτω από μεγεθυντικό τζάμι, να κόβουν τα πεσμένα φύλλα του δάσους και να τα μεταφέρουν μέσα από ένα περί¬πλοκο φυσικό δίκτυο καναλιών στις φωλιές τους.
Στο νεφοδάσος Μοντεβέρντε, μπορούμε να περπατή¬σουμε σε 8 εναέριες γέφυρες ύψους 100 μέτρων και να δούμε τις ορχιδέες και τις φτέρες να σκαρφαλώ¬νουν πάνω στα δέντρα. Μπορούμε επίσης να κά¬νουμε ιππασία, παρατήρηση πουλιών, βόλτα με το ε¬ναέριο τραμ αλλά και να μεταφερθούμε από κορυφή σε κορυφή με εναέρια τροχαλία. Η τροχαλία είναι μια δραστηριότητα για τους πιο τολμηρούς αλλά είναι α-πολύτως ασφαλής.
Όσον αφορά την άγρια ζωή του δάσους, εκεί ζουν και 6 είδη αιλουροειδών: ιαγουάροι, οσελότοι, πούμα, λε¬οπαρδάλεις, αγριόγατες, ιαγουαρόντι. Επίσης στις βόλτες μας θα δούμε και τα σπάνια γηγενή πουλιά κό¬τιγκα και κετζάλ. 
Διανυκτέρευση στο Εθνικό Πάρκο Μοντεβέρντε.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την εξερεύνηση του νεφοδάσους Μοντεβέρντε, θα χρειαστούμε καλά παπούτσια περιπάτου.

13η ημέρα: ΜΟΝΤΕΒΕΡΔΕ: Τουρ Καφέ – Σοκολάτας – Ζαχαροκάλαμου – ΣΑΝ ΧΟΣΕ

Μια διαφορετική ημέρα μάς περιμένει σήμερα, με το γευστικό μας αισθητήριο σε πλήρη ανάπτυξη! Επισκεπτόμαστε τοπική φυτεία καφέ, κακάο και ζαχαροκάλαμου για να εντρυφήσουμε στην καρδιά της κοσταρικάνικης κουλτούρας.
Ξεκινάμε λοιπόν με την υπέροχη ιστορία του καφέ στον κόσμο και στην Κόστα Ρίκα: Θα μάθουμε για την κουλτούρα και την παράδοση του καφέ και θα δούμε όλη τη διαδικασία παραγωγής, από τον σπόρο μέχρι το νόστιμο τελικό προϊόν: το φλιτζάνι του καφέ!
Η επόμενη «γευστική περιήγηση» μας μυεί στον κόσμο της σοκολάτας: θα δούμε την  πλήρη διαδικασία μετάβασης από τον σπόρο σε καθαρό και αλεσμένο κακάο και πώς μετεξελίσσεται στο απολαυστικό ρόφημα της σοκολάτας που φυσικά θα δοκιμάσουμε και θα απολαύσουμε!
Στο τρίτο στάδιο θα δούμε και θα μάθουμε πολλά για το ζαχαροκάλαμο: για την προέλευσή του, τη φυτεία, τους διαφορετικούς τύπους συγκομιδής, τη διαδικασία και τις διαφορετικές ποικιλίες προϊόντων, ενώ μπορούμε να δοκιμάσουμε και εμείς την εξαγωγή χυμού ζαχαροκάλαμου με το χέρι!
Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα, το Σαν Χοσέ. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στο Σαν Χοσέ.

14η ημέρα: ΣΑΝ ΧΟΣΕ ξενάγηση – Πτήση Επιστροφής

Μετά το πρωινό ξεκινάμε την ξενάγησή μας για να δούμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, όπως το Ε¬θνικό Θέατρο (1897), στο οποίο θα ξεναγηθούμε και στον εσωτερικό του χώρο, το Εθνικό Μουσείο, αλλά και τον φυσικό «πνεύμονα» της πρωτεύουσας, το Μη¬τροπολιτικό Πάρκο Λα Σαμπάνα, τον καθεδρικό ναό, το κεντρικό πάρκο και το πάρκο Μορασάν, το Μεταλ¬λικό κτίριο, και το Εθνικό πάρκο με το Εθνικό μνημείο. Επίσης θα επισκεφθούμε το Μουσείο Χρυσού, στις αί¬θουσες του οποίου και θα ξεναγηθούμε.
Μετάβαση στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση επιστροφής μας.

15η ημέρα: Άφιξη σε ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ ΛΑΡΝΑΚΑ

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από
Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

AF 1533

24/12/2022

ΑΘΗΝΑ – ΠΑΡΙΣΙ

14:55

17:30

Διανυκτέρευση στο Παρίσι

AF 474

25/12/2022

ΠΑΡΙΣΙ – ΠΑΝΑΜΑ ΣΙΤΙ

13:50

19:15

AF 431

06/01/2023

ΣΑΝ ΧΟΣΕ – ΠΑΡΙΣΙ

19:55

13:10 +1

Διανυκτέρευση στο Παρίσι

AF 1532

08/01/2023

ΠΑΡΙΣΙ – ΑΘΗΝΑ

09:45

14:00 +1

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
 • Διαμονή σε 5* στο Σαν Χοσέ και στην Πόλη του Παναμά (τοπικής κατηγοριοποίησης), 3* sup, 4*   στο Αρενάλ και στο Μόντεβέρδε. Διaμονή στα Μπόκας ντελ Τόρο σε ξενοδοχείο 3* sup., από τα καλύτερα στην πόλη  Boca.   Στο Τορτουγκέρο διαμονή σε όμορφο lodge. Τα lodge είναι απλών ανέσεων. Ξενοδοχείο 4* στο Παρίσι με πρωινό.
 • Ημιδιατροφή σε όλο το πρόγραμμα, εκτός από τα νησάκια Μπόκας ντελ Τόρο: ένα μόνο μεσημεριανό στα νησάκια Μπόκας ντελ Τόρο, όπου υπάρχουν πολλές επιλογές για παραδοσιακό δείπνο σε εξωτικά εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα. Πλήρης διατροφή στη ζούγκλα Τορτουγκέρο.  
 • Ξεναγήσεις, επισκέψεις και είσοδοι στα διάφορα αξιοθέατα, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
 • Τοπικός ξεναγός.
 • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
 • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός - βιβλίο στα Ελληνικά Versus Travel.

Αναχωρήσεις από Κύπρο

 • Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει)

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: € 890
 • Φόροι (αεροδρομίων και μη) που πληρώνονται τοπικά: περίπου 30 €.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 • Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
 • Βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
 • Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
 • Οι ταξιδιώτες μη ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, προκειμένου να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
 • Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων.
 • Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα, και ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους όρους συμμετοχής που αναγράφονται στα έντυπά μας και στο σάιτ μας στο Ίντερνετ. Αν θέλετε να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

 1. Στον Παναμά τα Twin bedded δωμάτια είναι ελάχιστα και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας!
 2. Τα 3κλινα είναι κατόπιν διαθεσιμότητας και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένα διπλό και ένα επιπρόσθετο κρεβάτι. Αυτό σημαίνει ότι 2 άτομα θα μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι.

 

Έως 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Παρέχεται έκπτωση -80€ για κρατήσεις ΕΩΣ ΚΑΙ 1 μήνα πριν την αναχώρηση

H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Δεν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

 

Ένα σπάνιο εξερευνητικό οδοιπορικό του Versus στον Ισθμό της Κεντρικής Αμερικής. Σε 2 χώρες, Κόστα Ρίκα και Παναμάς, με πολύ πλούσια εναλλασσόμενη τροπική φύση, μεγάλη παράδοση στην κουλτούρα των ιθαγενών, πανέμορφες αποικιακές πόλεις και γραφικά χωριουδάκια, απέραντες φυτείες εξαιρετικού καφέ και μπανάνας. Αλλά και με μοναδικά επιτεύγματα της παγκόσμιας μηχανικής, όπως είναι η Διώρυγα του Παναμά. Με ειδυλλιακές διανυκτερεύσεις μέσα σε προστατευόμενα εθνικά πάρκα και στα απίθανα, ανέπαφα τροπικά νησιά Μπόκας ντελ Τόρο – μια αποκλειστική καινοτομία του Versus Travel.

 

Ειδικότερα:

 • Πρόκειται για μια πλήρη εξερεύνηση και τμηματικές διανυκτερεύσεις σε συγκλονιστικά σημεία και εθνικά πάρκα ( αρχιπέλαγος Μπόκας Ντελ Τόρο, ζούγκλα Τορτουγκέρο και Μοντεβέρντε , ηφαίστειο Αρενάλ ). Περνάμε οδικά από τον Παναμά στην Κόστα Ρίκα και εξερευνούμε. Δεν αναλώνουμε το ταξίδι σε πόλεις με ελεύθερες ημέρες ή ανούσιες εκδρομές. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΥΚΓΡΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΣΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ!
 • Δύο (2) διανυκτερεύσεις και εξερεύνηση (κρουαζιέρα), στο τροπικό αρχιπέλαγος Μπόκας ντελ Τόρο. Έναν άγνωστο παράδεισο, που πρώτο το Versus, πρότεινε στους έλληνες ταξιδιώτες. Εκεί θα δούμε ερημικές, παραμυθένιες παραλίες, παρθένα δάση και μικρά, απομονωμένα χωριά, διάσπαρτα σε όλα τα νησιά, όπου ζουν ακόμα οι ιθαγενείς Νγκομπέ, Νάσο και Μπρίμπρι 
 • Εκδρομή στους οικισμούς των Ινδιάνων Εμπερά, στους οποίους μας μεταφέρουν οι ίδιοι με τα παραδοσιακά κανό τους, μέσα στο Εθνικό Πάρκο Τσάγρες
 • Μόνο στο Versus, σπάνια διαμονή (2 νύχτες) και επίσκεψη στο εξαιρετικής ομορφιάς νεφόδασος Μοντεβέρντε με τις περισσότερες ορχιδέες συγκεντρωμένες σε όλο τον κόσμο και τη μοναδική μπλε πεταλούδα που βγάζει ήχο
 • Ξενάγηση στην απίστευτη Διώρυγα του Παναμά. Επιλέγουμε το παρατηρητήριο Μιραφλόρες, για να δούμε πώς ανεβοκατεβαίνουν τα πλοία, σε διάφορα υψόμετρα, μέσα σε ειδικές δεξαμενές που γεμίζουν με νερό
 • Επισκεπτόμαστε την Παλιά Πόλη του Παναμά, με την απίθανη αποικιακή αρχιτεκτονική και την ολοζώντανη ατμόσφαιρα
 • Διανυκτερεύουμε (2 νύχτες) μέσα στο Εθνικό Πάρκο Τορτουγκέρο και εξερευνούμε τη σπάνια ζούγκλα με κανό. Φτάνουμε ως την παραλία και βλέπουμε τις προστατευόμενες χελώνες της Πράσινης Θάλασσας της Καραϊβικής
 • Διανυκτέρευση στο Ηφαιστειακό Πάρκο Αρενάλ, όπου θα περπατήσουμε μέσα στη ζούγκλα σε αερογέφυρες ύψους 100 μέτρων και θα κάνουμε μπάνιο σε ιαματικές θερμές λίμνες
 • Πλήρης διατροφή στη ζούγκλα Τορτουγκέρο. Ένα μεσημεριανό γεύμα στα νησάκια Μπόκας ντελ Τόρο, επειδή υπάρχουν πολλές επιλογές για παραδοσιακό δείπνο σε εξωτικά εστιατόρια δίπλα στα θάλασσα. Ημιδιατροφή στο υπόλοιπο πρόγραμμα
 • Επίσκεψη σε φυτεία καφέ – κακάο – ζαχαροκάλαμου στην Κόστα Ρίκα
 • Έμπειρος και πολύ καλά καταρτισμένος Έλληνας αρχηγός από την Αθήνα, που μας συνοδεύει και μας εξηγεί τα πάντα σε όλο το ταξίδι, και όχι τοπικός ελληνόφωνος, όπως συμβαίνει συνήθως
 • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά Versus Travel

 

Highlights

 • Περιηγηθείτε στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα, Σαν Χοσέ, με την μπελ επόκ και την… υπερσύγχρονη αρχιτεκτονική
 • Παρατηρήστε τον διάπλου των πλοίων από τη Διώρυγα του Παναμά καθώς αυτά ανεβοκατεβαίνουν μέσα σε δεξαμενές στα διαφορετικά υψόμετρα του ισθμού
 • Αφεθείτε στη μαγεία της Καραϊβικής στα τροπικά νησάκια Μπόκας ντελ  Τόρο με τις κατάλευκες παραλίες, τα πυκνά δάση και τους πολύ φιλικούς ιθαγενείς
 • Εξερευνήστε το μαγευτικό περιβάλλον της ζούγκλας Τορτουγκέρο, με τις προστατευόμενες θαλάσσιες και ποταμίσιες χελώνες
 • Απολαύστε την απίθανη ομορφιά στο νεφόδασος Μοντεβέρντε, όπου συγκεντρώνονται οι περισσότερες ορχιδέες στον κόσμο και ζει η μοναδική μπλε πεταλούδα που βγάζει ήχο…
 • Περπατήστε στις κρεμαστές γέφυρες στο Ηφαιστειακό Πάρκο Αρενάλ και απολαύστε το μπάνιο σας στις ιαματικές θερμές πηγές.
 • Δοκιμάστε εκλεκτό καφέ και κακάο σε τοπική φυτεία στην Κόστα Ρίκα και μάθετε τα πάντα για τις καλλιέργειες που σφράγισαν την ιστορική πορεία των χωρών αυτών και ολόκληρης της Κεντρικής Αμερικής.
 • Γνωρίστε τους Ινδιάνους Εμπερά, με τα ζωγραφιστά σώματα. Θα σα ξεναγήσουν οι ίδιοι με τα παραδοσιακά κανό τους μέσα στον οικισμό τους, στο Εθνικό Πάρκο Τσάγρες

 

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Δύο (2) διανυκτερεύσεις και εξερεύνηση (κρουαζιέρα), στο τροπικό αρχιπέλαγος Μπόκας ντελ Τόρο
 • Εκδρομή στους οικισμούς των Ινδιάνων Εμπερά
 • Διανυκτερεύουμε (2 νύχτες) μέσα στο Εθνικό Πάρκο Τορτουγκέρο

Χάρτης Ταξιδιού Παναμάς - Κόστα Ρίκα - Αρχιπέλαγος Μπόκας ντελ Τόρο - ζούγκλα Τορτουγκέρο και ζούγκλα Μοντεβέρντε | Χριστούγεννα 2022

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info