Πληροφορίες για: Κόστα Ρίκα

Ύμνος στη φύση
Μία χώρα ευλογημένη, με πλούσια βλάστηση και θαυμάσια τοπία. Πόλεις αποικιακές, με ιδιαίτερο χαρακτήρα και χρώμα, λαός φιλόξενος. Ένας κόσμος μαγευτικός, που θα σας τραβήξει με την εκπληκτική ομορφιά του, τα φλογερά τραγούδια του, τις μουσικές του και τις καυτερές του γεύσεις.

Μια απέραντη ζούγκλα
Σε όποιο σημείο και αν αποφασίσετε να μείνετε στην Κόστα Ρίκα, επικεντρώστε τις δραστηριότητές σας στη ζούγκλα Η κύρια ατραξιόν της χώρας αυτής είναι η φύση της, η ζούγκλα και τα Εθνικά της πάρκα. Λόγω της οργιώδους βλάστησης, η Κόστα Ρίκα είναι πλήρως οργανωμένη σε όλες τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος στη ζούγκλα. Είναι δύσκολο να βρείτε αλλού τόσες δραστηριότητες στη φύση, αλλά κυρίως με τόση ασφάλεια και σχολαστικότητα εκ μέρους των υπευθύνων.

Εξερεύνηση από ψηλά
Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι το γνωστό ζιπ λάιν, δηλαδή το σύρσιμο σε τροχαλία και συρματόσχοινο πάνω από την πυκνή ζούγκλα και τα πανύψηλα δέντρα της. Όχι, μη σας φοβίζει, δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και δεν είναι καθόλου επικίνδυνο. Για τους λιγότερους τολμηρούς πάντως, υπάρχουν ειδικοί που σας κρατούν και κάνετε μαζί, αγκαλιά, τη δραστηριότητα αυτή. Είναι μια εμπειρία για όλους και σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη. Μια άλλη εμπειρία είναι το πέρασμα της ζούγκλα με τελεφερίκ ή το πέρασμα της ζούγκλας περπατώντας σε τεράστιες σιδερένιες γέφυρες πάνω από τα δάση και βέβαια περπατώντας μέσα σε αυτά.

Ζούγκλα Τορτουγκέρο


Μην παραλείψετε να προσθέσετε τουλάχιστον μία - δύο διανυκτερεύσεις σε ότι πιο εντυπωσιακά όμορφο έχει να επιδείξει η Κόστα Ρίκα: τη ζούγκλα του ποταμού Τορτουγκέρο στην Καραϊβική της Κόστα Ρίκα! Η μεταφορά στη ζούγκλα του Τορτουγκέρο γίνεται από το Σαν Χοσέ οδικώς και με πλοιάριο, μέσα από μια μαγευτική διαδρομή στα κανάλιαπου οδηγούν στο Εθνικό Πάρκο του Τορτουγκέρο. Το Εθνικό Πάρκο ιδρύθηκε το 1970 και προστατεύει πάνω από 350 είδη από πουλιά και θηλαστικά, περιλαμβάνοντας πράσινους παπαγάλους Macaw, τζάγκουαρς και πολλές θαλάσσιες χελώνες. Τα Λόντζ όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε, βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι, έχουν βασικές ανέσεις, αλλά αξίζει να θυσιάσει κανείς τα καλά του πολιτισμού για να απολαύσει το μαγευτικό περιβάλλον που δημιουργεί η πυκνή τροπική βλάστηση, ο ήρεμος ποταμός, οι ήχοι της ζούγκλας και το κελάιδισμα των πουλιών.

Σαν Χοσέ


Η πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα είναι μια πόλη ασφαλής, με έντονο κεντροαμερικανικό χρώμα. Με ορμητήριο το Σαν Χοσέ μπορείτε να κάνετε πολλές εκδρομές στη ζούγκλα, στα ηφαίστεια και στις παραλίες που στολίζουν τη χώρα.

Ζούγκλα Μανουέλ Αντόνιο & παραλίες

Από τα πιο εντυπωσιακά θέρετρα της Κεντρικής Αμερικής, συνδυάζει τοπίο υπέροχου φυσικού κάλλους, πλούσιο σε φοίνικες και έντονη τροπική βλάστηση, μια ζούγκλα και ένα από τα πιο εντυπωσιακά πάρκα της Κόστα Ρίκα, παραλίες όπου τα δέντρα πνίγονται σε υπέροχα νερά χρωματισμένα από το πράσινο της ζούγκλας καθώς και νυχτερινή ζωή σε έναν δρόμο με μπαράκια, εστιατόρια και ζωηρή διάθεση.

Το εθνικό πάρκο του Μανουέλ Αντόνιο βρίσκεται πάνω σε τρεις μακριές λωρίδες, που είναι και οι παραλίες του, με λευκή, λεπτή άμμο από τη μια πλευρά, ενώ από την άλλη η ζούγκλα. Μπορείτε να διασχίσετε το πάρκο αυτό ακολουθώντας τα μονοπάτια και να θαυμάσετε τα ζώα και την τροπική βλάστηση με εκατοντάδες φυτά απερίγραπτης ομορφιάς.

Μπορείτε να διασχίσετε το πάρκο αυτό ακλουθώντας τα μονοπάτια και να θαυμάσετε τα ζώα και την τροπική βλάστηση με εκατοντάδες φυτά απερίγραπτης ομορφιάς.

Η ομορφιά του μοναδικού αυτού τοπίου του Manuel Antonio κόβει την ανάσα.

 

 

Guanacaste

Στα βόρεια της χώρας βρίσκεται μια περιοχή που κατά την περίοδο ξηρασίας είναι άγονη σαβάνα ενώ κατά την περίοδο βροχοπτώσεων μετατρέπεται σε πυκνό δάσος. Πλούσια σε βιοτόπους και φυσικά καταφύγια, η πόλη Guanacaste, είναι γνωστή κυρίως για τις παραλίες και τις ξενοδοχειακές της μονάδες υψηλών προδιαγραφών.

Ενδείκνυται λοιπόν για εκείνους που είναι λάτρεις της θάλασσας, αλλά δεν θέλουν να χάσουν μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν και τη φυσική ομορφιά αυτής της μαγευτικής τοποθεσίας. Μέσω όλων των ξενοδοχείων στα παράλια, σας δίνεται η ευκαιρία να πραγματοποιήσετε εκδρομές στους πιο σημαντικούς βιότοπους της περιοχής ή και να νοικιάσετε ένα 4Χ4.

H περιοχή είναι πλούσια σε υπέροχες παραλίες, η κάθε μια από τις οποίες είναι και ένα αυτόνομο κέντρο, πλήρως οργανωμένο, με μαγαζιά, νυχτερινή ζωή, καφετέριες, μπαρ, θαλάσσια σπορ. Ένας παράδεισος διακοπών και χαλάρωσης. Οι παραλίες που ξεχωρίσαμε είναι η Playa Conchal, η Tamarindo και η Lagosta.

Ζούγκλα Τορτουγκέρο

Ο παράδεισος … στη γη

Οι ταξιδιωτικοί μας σύμβουλοι είναι έτοιμοι να σας προτείνουν τον ιδανικό συνδυασμό στην Κόστα Ρίκα. Ότι όμως και αν αποφασίσετε, μην παραλείψετε να προσθέσετε τουλάχιστον μία - δύο διανυκτερεύσεις σε ότι πιο εντυπωσιακά όμορφο έχουμε δει στα ταξίδια μας στον κόσμο: τη ζούγκλα του ποταμού Τορτουγκέρο στην Καραϊβική της Κόστα Ρίκα!

Η μεταφορά στη ζούγκλα του Τορτουγκέρο γίνεται από το Σαν Χοσέ οδικώς και με πλοιάριο, μέσα από μια μαγευτική διαδρομή στα κανάλια που οδηγούν στο Εθνικό Πάρκο του Τορτουγκέρο.

Το Εθνικό Πάρκο ιδρύθηκε το 1970 και προστατεύει πάνω από 350 είδη από πουλιά και θηλαστικά, περιλαμβάνοντας πράσινους παπαγάλους Macaw, τζάγκουαρς και πολλές θαλάσσιες χελώνες.

Το Λόντζ όπου θα διανυκτερεύσετε για ένα ή δύο βράδια, βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι, έχει βασικές ανέσεις, αλλά αξίζει να θυσιάσει κανείς τα καλά του πολιτισμού για να απολαύσει το μαγευτικό περιβάλλον που δημιουργεί η πυκνή τροπική βλάστηση, ο ήρεμος ποταμός, οι ήχοι της ζούγκλας και το κελάιδισμα των πουλιών.

Ανάμεσα στον ποταμό Tortuguero και στην Καραϊβική βρίσκεται ένα πολύ μικρό χωριό που λέγεται Tortuguero. Μέσα σε 5 λεπτά μπορεί κανείς να περπατήσει από τη μια πλευρά του χωριού στην άλλη από ένα μονοπάτι. Δεν υπάρχουν αυτοκίνητα. Αλλά υπάρχουν κανό - ορισμένα με κινητήρα και άλλα μόνο με κουπιά. Στο χωριουδάκι μπορούμε να μεταφερθούμε με πλοιάριο από το ξενοδοχείο μας και να περπατήσουμε στο γραφικό δρομάκι του ή να δειπνίσουμε σε τυπική ταβέρνα με γεύσεις της Καραϊβικής. Το όλο τοπίο θα μας μεταφέρει σε άλλες εποχές, μια και το σημείο αυτό είναι εντελώς απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο και έχει διατηρήσει έντονο το χρώμα της αφρο-καραϊβικής κουλτούρας. Ιδιαίτερα για τους λάτρεις της γνήσιας ταυτότητας της Κεντρικής Αμερικής, το μέρος αυτό είναι το ιδανικό.

Περιηγούμαστε στο Εθνικό Πάρκο του Tortuguero με πλοιάριο, αναζητώντας αλιγάτορες, πίθηκους, πουλιά και άλλα ζώα, αλλά κυρίως για να απολαύσουμε την παραδεισένια αίσθηση μιας μοναδικής ζούγκλας, που είναι από τις ομορφότερες που έχουμε δει στα ταξίδια μας στον κόσμο. Επισκεφθήκαμε τον επίγειο αυτό παράδεισο, τον ξεχωρίσαμε και τον προτείνουμε στους ταξιδιώτες του Versus Travel, τους ταξιδιώτες που αναζητούν πάντα το ξεχωριστό, το διαφορετικό.

Σαν Χοσέ

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΝ ΧΟΣΕ

Ξενάγηση στο Σαν Χοσέ, όπου θα δείτε το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Μουσείο, το εντυπωσιακό κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου, την Πανεπιστημιούπολη και διάφορα άλλα σημαντικά κτίρια.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΙΡΑΖΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ LANCASTER

Εκδρομή στο ενεργό ηφαίστειο Irazu και στα ασυνήθιστα λαμπερά πρασινοκίτρινα νερά της λίμνης στον κρατήρα, αλλά και ξενάγηση στον Εθνικό Βοτανικό Κήπο Lancaster, με πάνω από χίλιες ποικιλίες φυτών και λουλουδιών (ορχιδέες κλπ.)

ΔΙΗΜΕΡΗ ή ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΟΡΤΟΥΓΚΕΡΟ

Για τη ζούγκλα του Τορτουγκέρο μπορείτε να διαβάσετε παραπάνω.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΡΕΝΑΛ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΑΜΠΑΚΟΝ

Μια άλλη απίθανη εκδρομή είναι στο ενεργό ηφαίστειο Αρενάλ με την πυκνή βλάστηση που το περιβάλλει και στις διάσημες θερμές πηγές Ταμπακόν.

Δραστηριότητες στη ζούγκλα

Πραγματοποιείστε δραστηριότητες στη ζούγκλα, όπως αναφέρονται στην εισαγωγή.

Guanacaste

Δραστηριότητες στη ζούγκλα όπως αναφέρουμε στην εισαγωγή, birdwatching, trekking, γκολφ, (στη Guanacaste υπάρχουν μερικά από τα ομορφότερα γήπεδα γκολφ του κόσμου), ιππασία.

Εάν είστε λάτρης των θαλάσσιων σπορ, έχετε τη δυνατότητα για rafting, κανό, σερφινγκ, ψαροντούφεκο.

Επιστεφθείτε το ηφαίστειο Arenal, που εκτός του ότι θα ακούσετε τη βοή του ενεργού ηφαιστείου, μπορείτε να χαλαρώσετε στις θερμές πηγές Tabacon.

Όμως η μεγαλύτερη μαγεία της περιοχής παραμένει η θάλασσα.

Στη Guanacaste, που είναι η περισσότερο ανεπτυγμένη τουριστική ζώνη ολόκληρης της χώρας, μπορείτε να φτάσετε είτε οδικά από το Σαν Χοσέ είτε αεροπορικώς.

Επισκεφθείτε το Εθνικό πάρκο, το δάσος βροχής Μοντεβέρδε, που αν εξαιρέσετε τη δύσκολη πρόσβαση - ο δρόμος είναι ακόμα χωματόδρομος (για περίπου 1,5 ώρα) - οι δραστηριότητες στην απίθανη ζούγκλα είναι μοναδικές και από τις πιο οργανωμένες που συναντήσαμε στον πλανήτη. Λόγω της δύσκολης πρόσβασης, παραμένει εξάλλου τόσο ιδιαίτερος.

Επισκεφθείτε ένα πιο εύκολα προσβάσιμο πάρκο, το Palo Verde. Πρόκειται για ένα τροπικό δάσος με λίμνες γλυκού και αλμυρού νερού, βάλτους, λιβάδια, λουλούδια, αλλά και σπάνια τροπικά πουλιά.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ

Λόγω της εγγύτητας της περιοχής στη Νικαράγουα, μπορείτε να επισκεφθείτε τη μοναδική λίμνη Νικαράγουα, την αποικιακή πόλη Γρενάδα, να κάνετε βαρκάδα στη λίμνη που πνίγεται στο πράσινο και να δείτε στο εθνικό πάρκο του ηφαιστείου Masaya, τον κρατήρα Santiago που είναι και ο περισσότερο ενεργός στη χώρα.

Ζούγκλα Κορκοβάντο

Στο πάρκο αυτό πρέπει να μείνετε τουλάχιστον για 2 νύχτες

Για τους πιο "προχωρημένους", ανακαλύψαμε τη ζούγκλα του Κορκοβάντο, που για πρώτη φορά προτείνεται στην Ελληνική αγορά. Είναι ένα από τελευταία εναπομείναντα παρθένα σημεία στον πλανήτη. Ζήστε ανεπανάληπτες στιγμές σε ένα ταξίδι που προτείνεται για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά και έχει δημιουργηθεί με βάση το μεράκι και την πολύχρονη εμπειρία του Versus Travel.

Πρόκειται ίσως για το πιο εντυπωσιακό πάρκο της Κεντρικής Αμερικής, αφού η ποικιλία σε χλωρίδα και πανίδα είναι τεράστια και εξίσου πολλές οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί κανείς να επιδοθεί.

Είναι τόσο όμορφο το τοπίο, που σου κόβει την ανάσα. Βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό, από πολλά ποτάμια και από τη λίμνη Κορκοβάντο, που περιλαμβάνεται στο πάρκο. Τα πολλά κανάλια και τα ποταμάκια δημιούργησαν την έντονη βλάστηση. Σε αυτό το καταπράσινο πάρκο θα συναντήσετε πολλούς μικρούς και μεγαλύτερους φίλους, όπως: κόκκινους παπαγάλους, ιαγουάρους, τάπιρους, μεγάλη ποικιλία αμφίβιων – κυρίως βατράχων- ιγκουάνες, πιθηκάκια, κροκοδείλους και πολλά άλλα. Αλλά και τεράστια και πολύχρωμα εξωτικά λουλούδια. Διαθέτει μία τεράστια παραλία που βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό και που μπορείτε να απολαύσετε – πάντα με προσοχή - το μπάνιο σας σε χρυσές παραλίες που περιβάλλονται από κοκκοφοίνικες ή σε καταρράκτες που περιβάλλονται από καταπράσινα δέντρα και πολύχρωμα λουλούδια.

Μπορείτε να επιδοθείτε σε διάφορες δραστηριότητες όπως: ποδηλασία στους λόφους του πάρκου, περπάτημα σε μονοπάτια μέσα στη ζούγκλα, παρατήρηση των σπάνιων ζώων του πάρκου κλπ.

Αν είστε λάτρης της φύσης, τότε αυτό το μέρος είναι ο παράδεισός σας.

ΘΕΡΕΤΡΟ ΚΑΙ ΖΟΥΓΚΛΑ ΜANUEL ANTONIO

Κάντε εκδρομή στη ζούγκλα του Μανουέλ Αντόνιο και κολυμπήστε στην παρθένα παραλία που βρίσκεται μέσα στο πάρκο, κάντε καγιάκ κατά μήκος των πανέμορφων ακτών, κάντε εκδρομή με άλογα μέσα στο δάσος και ανακαλύψτε καταρράκτες που φτάνουν και τα 30 μέτρα στην καρδιά της ζούγκλας.

Κάντε εκδρομή στην πρωτεύουσα Σαν Χοσέ και δραστηριότητες στη ζούγκλα, όπως αναφέρονται στην εισαγωγή.

Κάντε εκδρομή με βάρκες στα Isla Damas, στον Κόλπο του ποταμού, για να δείτε κροκόδειλους και πλήθος πουλιά στο μαγκρόβιο δάσος της λίμνης.

Να μπεις βαθιά μέσα στη ζούγκλα Τορτουγκέρο

Το Εθνικό Πάρκο Τορτουγκέρο, το όνομα του οποίου σημαίνει «καταφύγιο χελωνών», είναι ένα μαγευτικό περιβάλλον που δημιουργούν η πυκνή τροπική βλάστηση, ο ήρεμος ποταμός και οι ήχοι της ζούγκλας.
Ήταν ένα αρχιπέλαγος ηφαιστειακών νησιών, μέχρι που ιζήματα από την ενδοχώρα συγκεντρώθηκαν με την πάροδο των αιώνων και διαμόρφωσαν ένα σύμπλεγμα ελωδών νησιών. Οι εξαιρετικά υψηλέ́ς βροχοπτώσεις και το πλούσιο περιβάλλον, όπου το γλυκό νερό συναντά τη θάλασσα, κάνουν τις παραλίες, τα κανάλια, τις λιμνοθάλασσες και τους υγρότοπους του πάρκου αυτού  έναν τόπο εξαιρετικής βιοποικιλότητας.
Το εθνικό πάρκο, που ιδρύθηκε το 1970, προστατεύει περισσότερα από 350 είδη τροπικών πουλιών και θηλαστικών, φλώρους, γεράκια, αλκυόνες, ερωδιούς, πράσινους παπαγάλους μακάο, πιθήκους, βραδύποδες, αλιγάτορες, τζάγκουαρ, θαλάσσιες χελώνες και τα μικροσκοπικά πράσινα βατραχάκια με τα κόκκινα μάτια, σήμα-κατατεθέν της φύσης της Κόστα Ρίκα. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα τροπικά δάση στον κόσμο.

Dreamscometrue
Τη ζούγκλα Τορτουγκέρο θα προσεγγίσουμε με μια οδική και στη συνέχεια υδάτινη τροπική διαδρομή με κανό. Θα την εξερευνήσουμε πεζή και με πλεύση μέσα από τα κανάλια και θα ζήσουμε και την εμπειρία της διανυκτέρευσης σε λοντζ μέσα στη ζούγκλα! Όλα αυτά την 5η και την 6η ημέρα του ταξιδιού μας.
 

...

περισσότερα

Κόστα Ρίκα...Ζούγκλα-Ζούγκλα-Ζούγκλα...

Μία χώρα ευλογημένη, με πλούσια βλάστηση και θαυμάσια τοπία. Πόλεις αποικιακές, με ιδιαίτερο χαρακτήρα και χρώμα, λαός φιλόξενος. Ένας κόσμος μαγευτικός, που θα σας τραβήξει με την εκπληκτική ομορφιά του, τα φλογερά τραγούδια του, τις μουσικές του και τις καυτερές του γεύσεις.

Η κύρια ατραξιόν της χώρας αυτής είναι η φύση της, η ζούγκλα και τα Εθνικά της πάρκα. Λόγω της οργιώδους βλάστησης, η Κόστα Ρίκα είναι πλήρως οργανωμένη σε όλες τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος στη ζούγκλα. Είναι δύσκολο να βρείτε αλλού τόσες δραστηριότητες στη φύση, αλλά κυρίως με τόση ασφάλεια και σχολαστικότητα εκ μέρους των υπευθύνων.
Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι το γνωστό ζιπ λάιν, δηλαδή το σύρσιμο σε τροχαλία και συρματόσχοινο πάνω από την πυκνή ζούγκλα και τα πανύψηλα δέντρα της. Όχι, μη σας φοβίζει, δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και δεν είναι καθόλου επικίνδυνο. Για τους λιγότερους τολμηρούς πάντως, υπάρχουν ειδικοί που σας κρατούν και κάνετε μαζί, αγκαλιά, τη δραστηριότητα αυτή. Είναι μια εμπειρία για όλους και σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη.
Μια άλλη εμπειρία είναι το πέρασμα της ζούγκλα με τελεφερίκ ή το πέρασμα της ζούγκλας περπατώντας σε τεράστιες σιδερένιες γέφυρες πάνω από τα δάση και βέβαια περπατώντας μέσα σε αυτά.
Η Κόστα Ρίκα είναι ένας ύμνος στη φύση και σας περιμένει να την ανακαλύψετε.
Οι παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να γίνουν από όλα τα σημεία που περιγράφουμε στη συνέχεια. Αλλού οι διαδρομές είναι μεγαλύτερες, αλλού μικρότερες, αλλά από παντού το ίδιο εντυπωσιακές.

...

περισσότερα

Μεξικό: Τεοτιουακάν, η πόλη των θεών

Δημιουργήθηκε από τους Αζτέκους και είναι η σημαντικότερη και μεγαλύτερη προκολομβιανή μητρόπολη του Μεξικού. Μέχρι τη δεκαετία του 1920, ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για την Τεοτιουακάν που στη γλώσσα Νάουατλ (των Αζτέκων) σημαίνει «η πόλη των θεών». Ωστόσο σήμερα έχουμε πλέον μία καθαρή αναπαράσταση της εξέλιξής αυτής της πόλης-κράτους, η οποία διήρκησε μία χιλιετία και εννοείται πως αποτελεί μνημείο της UNESCO.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τη σαγηνευτική ιστορίας της. Στην κοιλάδα Τεοτιουακάν, η πρώτη ανθρώπινη εγκατάσταση χρονολογείται το 600 π.Χ. Από τότε και μέχρι το 200 π.Χ. υπήρχαν στην τοποθεσία διάσπαρτα μικρά χωριά, ενώ υπολογίζεται ότι ο συνολικός πληθυσμός της κοιλάδας ανερχόταν περίπου σε 6.000 κατοίκους. Από το 100 π.Χ. έως το 750 μ.Χ., η Τεοτιουακάν εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο αστικό και διοικητικό κέντρο με επιρροές σε όλη τη Μεσοαμερική.  Με τον όρο Μεσοαμερική αναφερόμαστε στην πολιτισμική περιοχή που περιλαμβάνει το σημερινό νότιο ήμισυ του Μεξικού, τα εδάφη της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Μπελίζε καθώς και τις δυτικές περιοχές της Ονδούρας, της Νικαράγουας και της Κόστα Ρίκα. Ιστορικοί και αρχαιολόγοι ορίζουν αυτή την πολιτισμική περιοχή με βάση τα ακόλουθα στοιχεία: αγροτική οικονομία, καλλιέργεια καλαμποκιού, χρήση δύο ημερολογίων (θρησκευτικού και πολιτικού), ανθρωποθυσίες ως μέρος της θρησκευτικής έκφρασης, λίθινη τεχνολογία και απουσία μεταλλουργίας.
Η ιστορία της Τεοτιουακάν χωρίζεται σε τέσσερις διαδοχικές περιόδους, που είναι γνωστές ως Τεοτιουακάν Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV. H περίοδος I διαρκεί από το 200 π. Χ. έως το έτος 0 και σηματοδοτεί τη δημιουργία μιας πραγματικής πόλης. Κατά την περίοδο αυτή, η Τεοτιουακάν διαμορφώθηκε πάνω στον άξονα της Λεωφόρου των Νεκρών, που βρισκόταν τότε στο στάδιο της κατασκευής της. Πιστεύεται πως αυτή η λεωφόρος, μήκους 2 χλμ. και πλάτους 45 μέτρων είναι στρωμένη πάνω σε τάφους. Επίσης κατά μήκος της έχουν ανακαλυφθεί 23 συμπλέγματα ναών, που ανήκουν στην περίοδο αυτή. Τότε χτίστηκαν και τα εντυπωσιακότερα μνημεία, οι τεράστιες Πυραμίδες του Ήλιου και της Σελήνης, που ήταν αφιερωμένες στη λατρεία των δύο ουράνιων σωμάτων.
Η περίοδος ΙΙ διήρκεσε από το έτος 0 έως το 350 μ. Χ. και μαρτυρά την εξέλιξη της Τεοτιουακάν από πόλη-κράτος σε μητροπολιτικό κέντρο της Μεσοαμερικής. Η περίοδος αυτή είναι αξιοσημείωτη τόσο για τη μνημειώδη αρχιτεκτονική όσο και για τη γλυπτική της Τεοτιουακάν. Το ωραιότερο από τα μνημεία αυτών των χρόνων είναι ο ναός του Κετζαλκόατλ, δηλαδή του φτερωτού φιδιού – πρόκειται για τη σημαντικότερη θεότητα των Αζτέκων. Κατά την περίοδο αυτή ολοκληρώθηκε επίσης η κατασκευή της Πυραμίδας της Σελήνης, καθώς και η επιβλητική πλατεία που βρίσκεται μπροστά της. Στην κορυφή της Πυραμίδας της Σελήνης, που είναι επίπεδη, ελάμβαναν χώρα οι ανθρωποθυσίες. Για την τελετή αυτή χρησιμοποιούνταν ειδικές λεπίδες οψιδιανού, εξαιρετικά λεπτές σαν ξυράφια, με τις οποίες αφαιρούνταν η καρδιά του θύματος. Ο οψιδιανός είναι μαύρο πέτρωμα των ηφαιστείων και σύμφωνα με τα ευρήματα της περιοχής χρησιμοποιούνταν ιδιαίτερα για την κατασκευή όπλων, εργαλείων και κοσμημάτων.
Η περίοδος ΙΙΙ διήρκεσε από το έτος 350 μ. Χ. έως το 650 μ. Χ. Είναι η λεγόμενη Κλασική Περίοδος, και τότε η Τεοτιουακάν έζησε τη μεγαλύτερη δόξα της. Ο πληθυσμός της είχε φτάσει πλέον τους 150.000 - 200.000 κατοίκους και συγκαταλεγόταν στις μεγαλύτερες πόλεις του αρχαίου κόσμου, με 2.000 κτήρια σε έκταση 30 τ.χλμ. Εκείνα τα χρόνια πραγματοποιήθηκε μαζική αναβάθμιση μνημείων και ο ναός του Κετζαλκόατλ καλύφθηκε με πλούσια γλυπτική διακόσμηση. Τυπικό καλλιτέχνημα της περιόδου ΙΙΙ θεωρούνται και τα νεκρικά προσωπεία, που είναι φιλοτεχνημένα κυρίως από πράσινη πέτρα και καλυμμένα με ψηφίδες από τιρκουάζ, όστρακο ή οψιδιανό. Τα νεκρικά προσωπεία έχουν φυσικό μέγεθος και προορίζονταν για να καλύπτουν το πρόσωπο των νεκρών.
Η περίοδος ΙV αρχίζει από το 650 μ.Χ. και διαρκεί μέχρι το 750 μ.Χ. Σηματοδοτεί την τελική κατάρρευση της Τεοτιουακάν, όταν η πόλη καταστράφηκε από τους Τολτέκους, που εισέβαλαν στην περιοχή. Ναοί, ανάκτορα, μέγαρα ευγενών και ιερέων και συγκροτήματα κατοικιών τότε ερειπώθηκαν, ενώ ο πληθυσμός σφαγιάστηκε και διασκορπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή.
Ποία ήταν όμως η κοινωνική δομή της Τεοτιουακάν; Κατ’ αρχήν επρόκειτο για μία μητρόπολη θεοκρατική, όπου το θρησκευτικό ιερατείο ασκούσε υπέρτατη εξουσία. Ο ηγεμόνας ήταν απαραιτήτως ιερέας και πολεμιστής και ο ίδιος τελούσε τις ανθρωποθυσίες στο πλαίσιο της λατρείας του πολέμου. Ο πόλεμος αποτελούσε τη βασική πηγή ισχύος της μητρόπολης, μαζί με τον αγροτικό πλούτο και το μονοπώλιο του οψιδιανού.
Όσο για τον πληθυσμό αυτός χωριζόταν σε 3 διακριτά κοινωνικά στρώματα: ελίτ, μεσαίο και κατώτερο. Οι κατοικίες της ελίτ βρίσκονταν κατά μήκος της κεντρικής Λεωφόρου των Νεκρών, κοντά στους ναούς αλλά και κοντά στα εργαστήρια οψιδιανού. Η ελίτ αντλούσε εξουσία από τη θεοκρατία και πλούτο από τα εργαστήρια και τις αγροτικές περιοχές. Το μεσαίο στρώμα το συγκροτούσαν γεωργοί και εξειδικευμένοι τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων. Αυτοί κατοικούσαν σε συγκροτήματα διαμερισμάτων, κατανεμημένα σε όλη την πόλη. Στο τρίτο και κατώτερο κοινωνικό στρώμα, ανήκε το αγροτικό και το στρατιωτική δυναμικό. Αυτοί ζούσαν σε θύλακες μεταξύ των κατοικιών της μεσαίας τάξης αλλά στην περιφέρεια της πόλης.
Ένα στοιχείο μεγάλου ενδιαφέροντος στην Τεοτιουακάν είναι η τεχνουργική εξειδίκευση. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως 842 εργαστήρια, μέσα στην πόλη, που κατανέμονται σε 126 κατασκευής ειδωλίων, 213 αγγειοπλαστικής, 105 επεξεργασίας λίθων για οικοδομές και 398 επεξεργασίας οψιδιανού. Υπολογίζεται ότι το 25% - 30% του πληθυσμού του Τεοτιουακάν αποτελούνταν από εξειδικευμένους τεχνίτες πλήρους απασχόλησης. Ο οψιδιανός προερχόταν κυρίως από τα ορυχεία της Πατσούκα που κατείχε η Τεοτιουακάν και η επεξεργασία του αποτελούσε τη σημαντικότερη βιομηχανία της μητρόπολης, η οποία είχε αποκτήσει το μονοπώλιο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσοαμερικής.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Κόστα Ρίκα

Η Κόστα Ρίκα (República de Costa Rica, Πλούσια Ακτή στα Ισπανικά) είναι μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής, με έκταση 51,1 km² και πληθυσμό (κατατάσσεται 118η στον κόσμο) 4.253.877 κατοίκους το 2009. Συνορεύει βόρεια με την Νικαράγουα και νοτιοανατολικά με τον Παναμά, ενώ ανατολικά βρέχεται από την Καραϊβική, και νότια και δυτικά από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η χώρα χωρίζεται σε επτά διαμερίσματα. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η πόλη Σαν Χοσέ.

Γεωγραφία

Μορφολογία εδάφους
Το ανάγλυφο της Κόστα Ρίκα χαρακτηρίζεται από τις εκτεταμένες πεδιάδες, που ξεκινούν από τα νοτιοδυτικά παράλια της χώρας, στον Ειρηνικό ωκεανό, υψώνονται σταδιακά στα κεντρικά και κατέρχονται βαθμιαία προς την πλευρά της Καραϊβικής. Οι κυριότερες οροσειρές που διασχίζουν τη χώρα από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά είναι η Κορδιλιέρα δε Γκουανακάστε, η Κορδιλιέρα Σεντράλ και η Κορδιλιέρα δε Ταλαμάνκα. Οι δύο πρώτες είναι προέκταση μιας ηφαιστειογενούς οροσειράς που ξεκινά από τα σύνορα με τη Νικαράγουα και καταλήγει στα κεντρικά της χώρας, στο οροπέδιο Μεσέτα Σεντράλ (Βάγε Σεντράλ). Ο ηφαιστειακός χαρακτήρας των οροσειρών αυτών οφείλεται σε μια σειρά γεωλογικών διεργασιών που κατά το παρελθόν ένωσαν το βόρειο και νότιο τμήμα της Αμερικανικής ηπείρου. Καθώς προχωράμε από το βόρειο προς το νότιο τμήμα της χώρας το ύψος τους βαθμιαία αυξάνεται (ηφαίστειο Ρινκόν 1.500μ. - ηφαίστειο Ιραθού 3.452μ.) και καταλήγει στο όρος Τσιριπό Γκράνδε της οροσειράς Κορδιγέρα δε Ταλαμάνκα, το οποίο έχει ύψος 3.819μ. (η ψηλότερη κορυφή της χώρας). Η οροσειρά αυτή δεν είναι ηφαιστειακή.


Ηφαίστεια
Το ηφαιστειογενές έδαφος της χώρας δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι η Νικαράγουα κινδυνεύει περισσότερο από ό,τι η Κόστα Ρίκα από τις σεισμικές δονήσεις και τις εκρήξεις των ηφαιστείων. Παρ` όλα αυτά έντονα είναι τέτοια φαινόμενα στο υψίπεδο Μεσέτα Σεντράλ. Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός άφησε πίσω του 1.750 νεκρούς και συνέβη στο Καρτάγκο, τον Απρίλιο του 1910.


Υδρογραφία
Το μικρό πλάτος της χώρας και το γεγονός πως οι οροσειρές βρίσκονται πολύ κοντά στη θάλασσα, έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία μικρών μόνο ποταμών. Τα ποτάμια ρεύματα έχουν δύο κυρίως κατευθύνσεις, είτε προς την Καραϊβική θάλασσα είτε προς τον Ειρηνικό ωκεανό. Στην πρώτη εκβάλλουν ο Σαν Χουάν, που καθορίζει τα σύνορα με τη Νικαράγουα, και ο παραπόταμός του Σαν Κάρλος, ο Τσιριπό, ο Ρεβεντασόν, ο Σισαόλα, ο Πακουάρε και άλλοι μικρότεροι. Προς τον Ειρηνικό ωκεανό, από την άλλη μεριά, ρέει ο κυριότερος ποταμός της χώρας, ο Γκράντε δε Τέραμπα.


Ακτογραφία
Οι βορειοανατολικές ακτές της χώρας έχουν μήκος 300 χλμ., ενώ οι νοτιοδυτικές 1.013 χλμ. Οι ακτές που βρίσκονται προς την Καραϊβική θάλασσα είναι ομοιόμορφες και σχετικά χαμηλές, με μοναδικό αξιόλογο λιμάνι αυτό της Λιμόν. Αντίθετα, οι ακτές προς τον Ειρηνικό ωκεανό παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ξεκινώντας από τα βόρεια, στα σύνορα με τη Νικαράγουα, βρίσκεται ο όρμος Σάντα Ελένα και πιο κάτω ο κόλπος Παπαγκάγιο. Νοτιότερα συναντάμε τη χερσόνησο Νικόγια με τον ομώνυμο κόλπο, όπου είναι χτισμένη και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κόστα Ρίκα, η Πουνταρένας. Συνεχίζοντας προς το νότο συναντάμε τον όρμο Κορονάδο, τη χερσόνησο Όσα και τον κόλπο Ντούλσε, όπου βρίσκεται το λιμάνι Γκολφίτο. Στα σύνορα με τον Παναμά βρίσκεται το ακρωτήριο Μπουρίκα.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Ένας προορισμός που συνδυάζει όμορφες παραλίες,  μοναδική και οργανωμένη εξερεύνηση σε ζούγκλα καθώς και μοναδικά ηφαιστειακά τοπία.

Η Κόστα Ρίκα είναι ένας ύμνος στη φύση και σας περιμένει να την ανακαλύψετε.

Χάρτης Ταξιδιού Κόστα Ρίκα

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια