Πληροφορίες για: Περού

Πολιτιστικός Παράδεισος
Mία από τις πιο γοητευτικές χώρες της Nότιας Aμερικής, το Περού, φέρει μέχρι σήμερα τη σφραγίδα των αρχαίων Ινδιάνικων πολιτισμών και των Ισπανών κατακτητών του. Οι αρχαίες πόλεις και τα μουσεία τους με εκθέματα από όλους τους προκολομβιανούς πολιτισμούς (Τσαβίν, Μοτσίκα, Τσιμού, Ίνκας κλπ.), τα επιβλητικά βουνά, τα κατάλευκα λάμα, οι παραδοσιακές μουσικές, τα χειροτεχνήματα της περουβιάνικης λαϊκής παράδοσης, τα περίφημα υφαντά με τα γεωμετρικά σχέδια, τα πολυποίκιλτα υφάσματα, τα έντονα χρώματα και κυρίως οι γελαστοί άνθρωποι που κρατούν παραδόσεις απαράλλακτες για αιώνες, μας φέρνουν σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο του Περού.

Προκολομβιανοί πολιτισμοί
Το ταξίδι στο Περού είναι η "αναγκαία" εισαγωγή στους προκολομβιανούς πολιτισμούς, στους γηγενής πληθυσμούς, αλλά και στα άλυτα μυστήρια της Νότιας Αμερικής. Έτσι σε αυτό το ταξίδι δαπανούμε κάθε λεπτό της ημέρας, όπως άλλωστε αξίζει σε ένα ταξίδι στα εκπληκτικά δημιουργήματα των Άνδεων, σε φυλές που αντιστάθηκαν στον κατακτητή, σε αφάνταστες πόλεις της αυτοκρατορίας των Ίνκας και στο πλουσιότερο τροπικό δάσος της γης, αυτό του Αμαζονίου.

Ένα ταξίδι πέρα από τα καθιερωμένα
Ένα ταξίδι που συνδυάζει τα πάντα: Από την πρωτεύουσα του Ισπανικού Αντιβασιλείου της Αμερικής και σημερινή πρωτεύουσα του Περού, τη Λίμα, στον "ομφαλό της γης", την "αρχαιολογική πρωτεύουσα της αμερικανικής ηπείρου", το Κούσκο και στις σημαντικότερες πόλεις που έχτισαν οι Ίνκας κατά μήκος της Ιερής κοιλάδας Βιλκανότα: Πίσακ, Ογιανταϊτάμπο και το μαγευτικό Μάτσου Πίκτσου! Κι από εκεί στο Πούνο και τα πλωτά νησιά της φυλής Ούρος μέσα στην καταγάλανη λίμνη Τιτικάκα, την "υψηλότερη" και μεγαλύτερη πλωτή λίμνη στον κόσμο. 

Λίμα

 

Η Λίμα ιδρύθηκε από τον Φρανσίσκο Πισάρο στα μέσα του 16ου αι. Διαθέτει αριστοκρατικές συνοικίες όπως το Σαν Ισίδρο και Μιραφλόρες, όμορφες πλατείες Μπολονιέζι, Γκράου, Σαν Μαρτίν και Άρμας, Προεδρικό Μέγαρο, Δημαρχείο, τον ποταμό Ρίμακ που έδωσε το όνομά του στην πόλη και τον Καθεδρικό Ναό καθώς και το μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου που φιλοξενεί το πρώτο νεκροταφείο-κατακόμβη της Λίμας. Το "Πουέμπλο Λίμπρε", το ελεύθερο χωριό, όπου πρωτοσυναντήθηκαν οι δύο ελευθερωτές του Περού, ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν και ο Σιμόν Μπολίβαρ βρίσκεται εδώ. Εδώ βρίσκεται, επίσης, το εξαιρετικό μουσείο Λάρκο Χερρέρα, που συγκαταλέγεται στα 10 κορυφαία της Νότιας Αμερικής και περιλαμβάνει καταπληκτικές συλλογές από χρυσά, ασημένια, πήλινα και υφαντά αντικείμενα. Ανάμεσα στα άλλα, το μουσείο διαθέτει τη μεγαλύτερη ανοιχτή αποθήκη της Νότιας Αμερικής με 45.000 αντικείμενα. Χρόνος ελεύθερος για μια βόλτα στην αγορά Λαρκομάρ με τα καταστήματα χρυσού, πήλινων, κεραμικών, μάλλινων προϊόντων αλπάκα κλπ.

Μάτσου Πίτσου

Οι λέξεις είναι φτωχές να πουν και οι φωτογραφικές μηχανές να αποτυπώσουν τη μαγεία που μόνο η ψυχή μπορεί να δει. Φωτισμένα μυαλά επέλεξαν το χώρο στην άκρη της ιερής κοιλάδας για να χτίσουν την ιερή πόλη των Ίνκας, που εγκαταλείφθηκε λίγο πριν μπουν οι Ισπανοί στην αυτοκρατορία, διατηρώντας έτσι την απόλυτη μυστικότητά της μέχρι το 1911, όταν την ανακάλυψε ο Χάιραμ Μπίνγκαμ. Ένα σύνολο από σιωπηλά πέτρινα ερείπια ναών, ανακτόρων, σπιτιών, υδραγωγείων και πύργων, θεμελιωμένων στην κάθετη ορθοπλαγιά, μαρτυρούν το μεγαλείο ενός μοναδικού πολιτισμού. Απολαύστε τη μαγεία του τοπίου και γνωρίστε την ιστορία της πόλης.

Κούσκο

 

Κούσκο, σημαίνει "Ομφαλός της Γης". Για τον ιστορικό, τον αρχαιολόγο, τον κοινωνιολόγο, τον εθνολόγο, τον καλλιτέχνη, το φωτογράφο και τον κάθε τουρίστα, το Κούσκο προσφέρει ανεξάντλητο υλικό. Ο τόπος που άκμασε και καταλύθηκε ο πολιτισμός των Ίνκας διατηρεί μέσα στα πέτρινα τείχη και τις οχυρώσεις του ιστορικά μνημεία, ερείπια, μύθους και παραδόσεις. Είναι μια τυπική Ισπανική πόλη κτισμένη στα τείχη και τα θεμέλια των Ίνκας. Από το 1983 έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Πούνο

 

Σε υψόμετρο 3.814 m και καταλαμβάνοντας έκταση 8.560 km2, η Τιτικάκα είναι η "υψηλότερη", μεγαλύτερη, πλωτή λίμνη στον κόσμο. Εκτείνεται ανάμεσα στο Περού και τη Βολιβία και σύμφωνα με το μύθο, εδώ γεννήθηκε ο Ίνκα, στο νησί του Ήλιου και η Κόγια στο νησί της Σελήνης. Το πλοιάριο θα μας φέρει στα νησιά των Ούρος, που είναι φτιαγμένα από καλάμια τοτόρα και βρίσκονται στον Κόλπο του Πούνο. Είναι πράγματι μοναδικό το φαινόμενο των πλωτών νησιών, δύο από τα οποία θα επισκεφθούμε για να δούμε πώς ζουν οι ιθαγενείς Ούρος, πώς πλέουν τα νησιά τους, πώς χτίζουν τα καλαμένια σπίτια τους, πώς κυνηγούν, πώς ψαρεύουν κτλ. Εκστατικοί και εντυπωσιασμένοι επιστρέφουμε στο Πούνο.

Αρεκίπα

 

Πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας με πληθυσμό 867.500 κατοίκους, η Arequipa είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας -μετά τη Λίμα- και η πιο πυκνοκατοικημένη του Περού. Απλωμένη στους πρόποδες του ηφαιστείου Misti (5.822 μ.), σε υψόμετρο 2.350 μ., είναι γνωστή και ως «Λευκή Πόλη», αφού το μεγαλύτερο μέρος της είναι κτισμένο από άσπρη ηφαιστειακή πέτρα sillar που αφθονεί στην περιοχή.

Νάσκα

 

Πριν από 2.000 χρόνια δημιουργήθηκαν οι μοναδικοί αυτοί γεωγλυφικοί σχηματισμοί πάνω στο ξηρό και άγονο έδαφός της, σε μια περιοχή που καταλαμβάνει έκταση 525 km2. Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη δημιουργία των σχηματισμών αυτών. Ο Έριχ φον Ντένικεν υποστηρίζει πως είναι έργα εξωγήινων πολιτισμών, ενώ διαπρεπείς επιστήμονες, όπως η Μαρία Ράιχε και ο Τζουζέπε Ορεφίτσι θεωρούν πως είναι έργα των κατοίκων της Νάσκα, οι οποίοι είχαν αναπτύξει έναν εξαιρετικό πολιτισμό από το 200 π.X. έως το 600 μ.X. Η πτήση σε ύψος περίπου 300 m είναι μία αλησμόνητη εμπειρία κι ένα απαράμιλλο φωτογραφικό θέμα. Μην τη χάσετε!

Πουέρτο Μαλντονάδο

Μια πόλη 90.000 κατοίκων, πρωτεύουσα της περιοχής, χτισμένη πάνω στη συμβολή δύο παραποτάμων του Αμαζονίου, του Μάντρε ντε Ντίος και του Ταμποπάτα. Εδώ θα εξόρμήσουμε στη ζούγκλα για να απολαύσουμε τα αμέτρητα είδη αιωνόβιων δένδρων, τα πολύχρωμα φυτά και λουλούδια της Αμαζονίας, καθώς και τους θάμνους με τις θαυμαστές ιατρικές τους ιδιότητες. Το μόνο που διαταράσσει την ησυχία της ζούγκλας είναι οι τσακωμοί των παπαγάλων macao, οι έρωτες των love birds και τα κρωξίματα των λογής λογής εξωτικών πουλιών.

Προτεινόμενα Ατομικά πολιτιστικά ταξίδια στη Νότια Αμερική

 

Τα ατομικά μας ταξίδια δεν περιορίζονται μόνο σε παραλίες και εξωτικά νησάκια. To Versus Travel πραγματοποιεί με επιτυχία οποιονδήποτε συνδυασμό και σε "πολιτιστικούς προορισμούς" - ακόμα και για ένα άτομο!

Οποιοδήποτε ταξίδι από τους καταλόγους των οργανωμένων μας ταξιδιών μπορεί να πραγματοποιηθεί προσαρμοσμένο στα μέτρα σας, είτε ιδιωτικά, δηλαδή με προσωπικό ξεναγό/οδηγό, είτε μαζί με άλλους τουρίστες για ένα πιο προσιτό κόστος.

Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι τα πολιτιστικά ταξίδια δεν έχουν όρια. Οι παρακάτω σελίδες έχουν σαν σκοπό απλά να σας ανοίξουν την όρεξη για τέτοιου είδους αποδράσεις.

Οι κατάλογοι των οργανωμένων μας ταξιδιών - τόσο ο κατάλογος "Καλώς ήρθατε στον πλανήτη μας" με τα εκατοντάδες εξωτικά και μη ταξίδια, όσο και ο κατάλογος "Exploring the World" με τα ακόμα πιο ιδιαίτερα και πρωτοποριακά ταξίδια - είναι στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσουν σχεδιάσετε με τη συνδρομή των ταξιδιωτικών μας συμβούλων ένα ατομικό ταξίδι "taylor made", δηλαδή ένα ταξίδι "κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας".

 

Στους δρόμους των Ίνκας

Mία από τις πιο γοητευτικές χώρες της Nότιας Aμερικής, το Περού, φέρει μέχρι σήμερα τη σφραγίδα των αρχαίων Ινδιάνικων πολιτισμών και των Ισπανών κατακτητών του. Οι αρχαίες πόλεις και τα μουσεία τους με εκθέματα από όλους τους προκολομβιανούς πολιτισμούς (Τσαβίν, Μοτσίκα, Τσιμού, Ίνκας κλπ.), τα επιβλητικά βουνά, τα κατάλευκα λάμα, οι παραδοσιακές μουσικές, τα χειροτεχνήματα της περουβιάνικης λαϊκής παράδοσης, τα περίφημα υφαντά με τα γεωμετρικά σχέδια, τα πολυποίκιλτα υφάσματα, τα έντονα χρώματα και κυρίως οι γελαστοί άνθρωποι που κρατούν παραδόσεις απαράλλακτες για αιώνες, μας φέρνουν σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο του Περού.

Ένα ταξίδι πέρα από τα καθιερωμένα, που συνδυάζει τα πάντα: από το Μάτσου Πίτσου ως τις γραμμές της Νάσκα, από το αμφιθεατρικό Κούσκο, τον "ομφαλό της γης" και την "αρχαιολογική πρωτεύουσα της αμερικανικής ηπείρου" έως τα πλωτά νησιά της φυλής των Ινδιάνων Ούρος στην καταγάλανη λίμνη Τιτικάκα και τη μοναδική εμπειρία της ζούγκλας του Αμαζονίου!

Ένα μυστήριο είναι το Περού, που περιμένει να το ανακαλύψουμε!!!

 

Επέκταση στη Βολιβία και τη Χιλή

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επέκταση στις δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Από το Πούνο μεταφερόμαστε οδικώς στη Βολιβία (εναλλακτικά μπορούμε να μεταφερθούμε με καταμαράν, διασχίζοντας τη λίμνη Τιτικάκα) και μετά από τις διανυκτερεύσεις και τις ξεναγήσεις μας στη Λα Πάζ, αναχωρούμε αεροπορικώς για το πανέμορφο Σαντιάγκο, την πρωτεύουσα της Χιλής, όπου εκτός από την ξενάγησή μας στην πόλη μπορούμε να επισκεφθούμε το διάσημο λιμάνι της Χιλής στον Ειρηνικό, το Βαλπαραίσο, καθώς και την πανέμορφη περιοχή Βίνια Ντέλ Μάρ.

 

Από ένα ταξίδι στο Περού μπορούμε να ξεχωρίσουμε:

  •  Την πρωτεύουσα της Ισπανικής Αντιβασιλείας της Αμερικής, τη Λίμα, με το εξαιρετικό μουσείο Λάρκο Χερέρα, που συγκαταλέγεται στα 10 κορυφαία της Νότιας Αμερικής και περιλαμβάνει καταπληκτικές συλλογές από χρυσά, ασημένια, πήλινα και υφαντά αντικείμενα.
  •  Τη διήμερη εκδρομή στα νησάκια Μπαγιέστας με τους χιλιάδες θαλάσσιους λέοντες και τους πιγκουίνους και την πτήση πάνω από τα ΕΞΩΓΗΙΝΑ ΣΧΗΜΑΤΑ της Νάσκα. Όσοι δεν επιλέξουν την προαιρετική αυτή εκδρομή θα έχουν δύο ελεύθερες ημέρες στη Λίμα.
  •  Τη διαμονή στη ζούγκλα της Αμαζονίας, όπου θα έχετε την ευκαιρία να ψαρέψετε πιράνχας, να αναζητήσετε αλιγάτορες και παπαγάλους macao, να κάνετε βαρκάδα με χειροκίνητη πιρόγα για να απολαύσετε από κοντά τα νούφαρα και τις νεροχελώνες να λιάζονται πάνω σε πεσμένους κορμούς, ενώ τα κρωξίματα των λογής λογής εξωτικών πουλιών θα διακόπτουν την ησυχία της ζούγκλας.
  •  Το Κούσκο, την πόλη όπου άκμασε και καταλύθηκε ο πολιτισμός των Ίνκας και που διατηρεί μέσα στα πέτρινα τείχη και τις οχυρώσεις του ιστορικά μνημεία, ερείπια, μύθους και παραδόσεις.
  •  Το Μάτσου Πίτσου, με τη μαγεία του, που μόνο η ψυχή μπορεί να δει. Φωτισμένα μυαλά επέλεξαν τον χώρο αυτό στην άκρη της Ιερής Κοιλάδας για να χτίσουν την Ιερή Πόλη των Ίνκας, που εγκαταλείφθηκε λίγο πριν μπουν οι Ισπανοί στην αυτοκρατορία, διατηρώντας έτσι την απόλυτη μυστικότητά της μέχρι το 1911, όταν την ανακάλυψε ο Χάιραμ Μπίνγκαμ. Ένα σύνολο από σιωπηλά πέτρινα ερείπια ναών, ανακτόρων, σπιτιών, υδραγωγείων και πύργων, θεμελιωμένων στην κάθετη ορθοπλαγιά, μαρτυρούν το μεγαλείο ενός μοναδικού πολιτισμού.
  •  Την Ιερή Κοιλάδα, κατά μήκος της οποίας οι Ίνκας έχτισαν τις σημαντικότερες πόλεις τους.
  •  Τη λίμνη Τιτικάκα, που είναι η "υψηλότερη" και μεγαλύτερη, πλωτή λίμνη στον κόσμο. Εκτείνεται ανάμεσα στο Περού και τη Βολιβία και σύμφωνα με το μύθο, εδώ γεννήθηκε ο Ίνκα, στο νησί του Ήλιου και η Κόγια στο νησί της Σελήνης. Με πλοιάριο θα μεταφερθούμε στα νησιά των Ούρος, που είναι φτιαγμένα από καλάμια τοτόρας και βρίσκονται στον Κόλπο του Πούνο. Είναι πράγματι μοναδικό το φαινόμενο των πλωτών νησιών, δύο από τα οποία θα επισκεφθούμε για να δούμε πώς ζουν οι ιθαγενείς Ούρος, πώς πλέουν τα νησιά τους, πώς χτίζουν τα καλαμένια σπίτια τους, πώς κυνηγούν, πώς ψαρεύουν κτλ.

 

Επέκταση στο Νησί του Πάσχα

Φανταστείτε τον εαυτό σας στο πιο απομακρυσμένο νησί της υφηλίου!

Πουθενά στον κόσμο δεν θα νιώσετε πιο απομονωμένοι απ’ ότι στο νησί του Πάσχα. Η κοντινότερη περιοχή είναι η Γαλλική Πολυνησία, 3.200 χιλιόμετρα προς τα βορειοδυτικά (νησιά Μαρκέσας) και η Νότια Αμερική (Χιλή) 3.700 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά.

Οι πέτρινοι γίγαντες του νησιού, τα αινιγματικά μονολιθικά αγάλματα που τράβηξαν την προσοχή του κόσμου σε αυτήν τη μικρή κουκίδα του χάρτη, κρατάνε ακόμα καλά κρυμμένα τα μυστικά τους.

Τα περίφημα Μοάι, οι πέτρινοι φύλακες του νησιού, είναι ουσιαστικά και οι μοναδικοί μάρτυρες ενός πολιτισμού που έσβησε αφήνοντας πίσω του μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αν η πέτρα είχε μιλιά θα μπορούσε να μας διηγηθεί ποιοί και πότε ακριβώς έφτιαξαν τα τεράστια αυτά αγάλματα, για ποιό λόγο, πώς τα μετακίνησαν και ποιοί με μίσος τα κατακρήμνισαν από τα βάθρα τους. Ίσως η ίδια η γεωγραφική τους θέση να απαντάει σε πολλά ερωτήματα. Αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, είναι η πιο απομονωμένη κατοικημένη περιοχή της Γης.

Ο προσανατολισμός όλων των αγαλμάτων προς το εσωτερικό του νησιού εκφράζει την εσωστρέφεια των ανθρώπων του. Για χρόνια οι ντόπιοι αποκαλούσαν το νησί τους "Ομφαλό του Κόσμου", αφού πίστευαν ότι ήταν ολομόναχοι πάνω στη Γη.

Ένα υπαίθριο αρχαιολογικό μουσείο πάνω στο πράσινο των λιβαδιών και το μπλε του ωκεανού, είναι ίσως η καλύτερη περιγραφή για το Νησί του Πάσχα. Τα ανενεργά ηφαίστεια με τους πελώριους κρατήρες προσδίδουν ακόμη περισσότερη γοητεία και εκκεντρικότητα σε αυτόν τον θαυμάσιο τόπο. Μέσα στους κρατήρες τους σχηματίζονται λίμνες, δημιουργώντας εξωπραγματικά τοπία που κόβουν την ανάσα.

 

Επέκταση στο Εκουαδόρ και στα Νησιά Γκαλαπάγκος

Μια ενδιαφέρουσα επέκταση από το Περού είναι το Εκουαδόρ – μια χώρα τόσο ιδιαίτερη, που θα μπορούσε να είναι ένα ταξίδι από μόνη της

Εκουαδόρ: η μικρογραφία μιας ολόκληρης ηπείρου. Οι Άνδεις, η ζούγκλα του Αμαζονίου και οι ακτές του Ειρηνικού ωκεανού συναντώνται στη μικρή αυτή χώρα. Πόλεις με διατηρημένο το ιστορικό τους κέντρο από την εποχή της Ισπανικής αποικιοκρατίας, πολύχρωμες Ινδιάνικες αγορές στα υψίπεδα των Άνδεων, αρχαιολογικοί χώροι των Ίνκας, ενεργά ηφαίστεια που ξεπροβάλλουν πάνω από τα σύννεφα, παρθένα τροπικά δάση και χιλιόμετρα ακτών με τεράστια βουβά κύματα συνθέτουν τη μοναδική γεωγραφία και τον πολιτιστικό θησαυρό του κράτους του Ισημερινού (Εκουαδόρ).

Ένα ταξίδι στο Εκουαδόρ θα μπορούσε να περιλαμβάνει μόνο την πρωτεύουσά του, το Κίτο, ένα υπαίθριο μουσείο κτηρίων - αρχιτεκτονικών θησαυρών, μοναστηριών και εκκλησιών, που συγκαταλέγεται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Βρίσκεται στην καρδιά των Άνδεων, στους πρόποδες του ηφαιστείου Πιτσίντσα, σε υψόμετρο 2.850 μέτρων  - μετά τη Λα Παζ της Βολιβίας, είναι η πρωτεύουσα με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο -.

Με ορμητήριο το Κίτο, αξίζει να επισκεφθεί κανείς το σημείο από το οποίο περνά ο Ισημερινός (Γεωγραφικό Πλάτος 00 0' 0''), την Ινδιάνικη αγορά Οταβάλο, με τους Ινδιάνους Οταβάλος ή Οταβαλένος να φορούν τις ιδιαίτερες παραδοσιακές φορεσιές τους που τους κάνουν να ξεχωρίζουν από όλες τις άλλες φυλές, καθώς και το ενεργό ηφαίστειο Κοτόπαξι.

 

Αν θέλουμε να προχωρήσουμε προς τα εσωτερικά της χώρας, μπορούμε να κάνουμε τη λεγόμενη "Διαδρομή των ηφαιστείων", να εξορμήσουμε με το Τρένο του Διαβόλου στην περίφημη διαδρομή στη "Μύτη του Διαβόλου", να δούμε τον αρχαιολογικό χώρο των Ίνκας στην Ιγκαπίρκα, να επισκεφθούμε την Κουένκα με τα κτίρια του 16ου και 17ου αιώνα, που και αυτή έχει ενταχθεί στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, και να κλείσουμε το ταξίδι μας στο Γουαγιακίλ - το λιμάνι του Εκουαδόρ στον Ειρηνικό

Ακόμα, μπορούμε να κάνουμε μια επέκταση είτε στον Αμαζόνιο του Εκουαδόρ είτε στα νησιά Γκαλαπάγκος

 

Νησιά Γκαλαπάγκος

Ένας μικρός κόσμος που ζει μόνος του...

Τα ηφαιστειογενή νησιά του Ειρηνικού κρατούν αναλλοίωτη τη μαγεία και τη γοητεία της ταξιδιωτικής αναζήτησης. Ένας παράδεισος για τους φυσιοδίφες, ένα εργαστήριο της φύσης, όπου συναντιούνται ο άνθρωπος και ο Δημιουργός, με τις ατέλειωτες ερωτήσεις του πρώτου και τις αέναες σιωπές του Δεύτερου.

Σ΄ αυτήν την παρθένα απομόνωση αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα και ξεχωριστά είδη πανίδας που δεν υπάρχουν αλλού στον πλανήτη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα Νησιά Γκαλαπάγκος οφείλουν τη φήμη τους στο Δαρβίνο. Λάθος. Η αλήθεια είναι και εδώ, όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, αντεστραμμένη: αν μιλάμε σήμερα για Δαρβίνο και Δαρβινισμό το χρωστάμε στα Νησιά Γκαλαπάγκος. Τι συμβαίνει σ΄ αυτές τις μικρές ηφαιστειογενείς στεριές, που στην επιφάνειά τους φιλοξενείται, έστω και με δυσκολίες, ένα από τα πιο συναρπαστικά οικοσυστήματα του πλανήτη;

Ο Δαρβίνος επισκέφθηκε το αρχιπέλαγος αυτό το 1835 και εδώ εμπνεύστηκε τη θεωρία της Καταγωγής και της Εξέλιξης των Ειδών με φυσική επιλογή (1859), που αποτελεί τη βάση της επιστήμης της βιολογίας μέχρι σήμερα.

Αυτός ο απομακρυσμένος κήπος της Εδέμ ανακηρύχθηκε καταφύγιο άγριας ζωής το 1959, για να προστατευθούν τα σπάνια ζωικά είδη που ζουν εκεί.

 

Λίμνες από αλάτι Βολιβίας – Έρημος Ατακάμα Βόρειας Χιλής

 

Εξωπραγματικό, ανεπανάληπτο οδοιπορικό σε ανέγγιχτα χωριά Ινδιάνων, σεληνιακά τοπία, τεράστιες ερήμους, ηφαιστειακούς κρατήρες, θερμοπίδακες, παμπάλαια ορυχεία ασημιού.

Η διαδρομή κατά μήκος της τεράστιας θάλασσας αλατιού στη Νότια Βολιβία θα σας ξαφνιάσει, ενώ οι χρωματικοί συνδυασμοί που παίρνουν οι παράξενοι γεωλογικοί σχηματισμοί όσο το ηλιοβασίλεμα αγκαλιά ζει το σεληνιακό τοπίο της ερήμου Ατακάμα στη βόρεια Χιλή, θα σας μαγέψει. Οι ταξιδιώτες που έζησαν την εμπειρία του, το αποκάλεσαν δικαιολογημένα εξωγήινο, εξωπραγματικό!

 

Η Θάλασσα του αλατιού

Πριν περίπου 40.000 χρόνια η περιοχή του Uyuni καλυπτόταν από τα νερά μιας μεγάλης αλμυρής λίμνης έκτασης 12.000 km2. Με το πέρασμα των χρόνων τα νερά εξατμίστηκαν και έτσι απέμεινε στη θέση και στο μέγεθος της προϊστορικής αυτής λίμνης μια ερημική και επίπεδη έκταση αλατιού με πάχος ως και 10 μέτρα, γνωστή ως Salar de Uyuni ή Θάλασσα του Αλατιού.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίπεδη έκταση με αλάτι στον Κόσμο.

Εκεί θα μείνετε σε ένα ξενοδοχείο φτιαγμένο κυριολεκτικά από αλάτι!!!

 

Πληροφορίες για τις Χώρες

Περού

Κράτος της Νότιας Αμερικής. Έχει έκταση 1.285.220 τ. χλμ. και πληθυσμό 27.949.639 κατοίκους (εκτίμηση 2002). Είναι η τρίτη σε μέγεθος χώρα της ηπείρου, μετά τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Ορίζεται από τις γεωγραφικές συντεταγμένες 0°-19° νότιο γεωγραφικό πλάτος και 68°-82° δυτικό γεωγραφικό μήκος. Συνορεύει βορειοδυτικά με τη Δημοκρατία του Ισημερινού (Εκουαδόρ), βορειοανατολικά με την Κολομβία, ανατολικά με τη Βραζιλία και τη Βολιβία, νότια με τη Χιλή, ενώ δυτικά βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό. Το όνομα του κράτους προέρχεται από την ινδιάνικη διάλεκτο της φυλής των Κέτσουα και σημαίνει "γη της αφθονίας". Η ονομασία παραπέμπει στην εποχή της ευημερίας κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας από τους Ινδιάνους Ίνκας. Πρωτεύουσα του Περού είναι η Λίμα, με 5.759.676 κατοίκους.

Γεωγραφία

Η οροσειρά των Άνδεων εκτείνονται παράλληλα με την ακτογραμμή του ωκεανού και χωρίζουν τη χώρα σε τρεις γεωγραφικές περιοχές. Η περιοχή των ακτών, γνωστή και ως Κόστα, στα δυτικά, είναι μία στενή επίπεδη περιοχή, κυρίως ξηρή με κοιλάδες που σχηματίστηκαν από εποχικές απορροές προς τη θάλασσα. Τα υψίπεδα και η οροσειρά, γνωστά και ως Σιέρρα, είναι η περιοχή των Άνδεων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και το οροπέδιο Αλτιπλάνος, καθώς και την ψηλότερη κορυφή της χώρας, το όρος Ουασκαράν με ύψος 6768 μ. Η τρίτη περιοχή είναι η ζούγκλα και το τροπικό δάσος, γνωστά και ως Σέλβα, που εκτείνεται σε επίπεδες εκτάσεις και καλύπτεται από το τροπικό δάσος βροχής του Αμαζονίου. Η Σέλβα περιλαμβάνει περίπου το 60% της συνολικής έκτασης του Περού, κατατάσσοντάς το τέταρτο ως προς την έκταση τροπικού δάσους στην επικράτειά του, μετά τη Βραζιλία, το Κονγκό και την Ινδονησία.

Οι περισσότεροι ποταμοί της χώρας πηγάζουν από τις Άνδεις και απορρέουν σε συνολικά τρεις λεκάνες. Οι απορροές προς τον Ειρηνικό είναι απότομες και βραχείες, ενώ οι απορροές προς τον Αμαζόνιο είναι μακρύτερες, μεγαλύτερης παροχής και λιγότερο απότομες μετά την έξοδό τους από το ορεινό τοπίο. Επίσης, υπάρχουν και απορροές προς τη λίμνη Τιτικάκα, οι οποίες συνήθως είναι βραχείες και έχουν μεγάλη παροχή. Οι μεγαλύτεροι ποταμοί της χώρας σε μήκος είναι ο Ουκαγιάλι, ο Μαρανιόν, ο Πουτουμάγιο, ο Γιαβαρί, ο Ουαγιάγα, ο Ουρουμπάμπα, ο Μανταρό και ο Αμαζόνιος.

περισσότερα

Με μια ματιά

Ένας προορισμός που σου κόβει την ανάσα η ομορφιά του τοπίου και τα αρχαιολογικά αξιοθέατα...

Εικόνες ζωής, ταξίδι ζωής...

Χάρτης Ταξιδιού Περού

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια