Πληροφορίες για: Νότια Αφρική

Νότιος Αφρική
"Όλος ο κόσμος σε μία χώρα" είναι το μότο που χρησιμοποιεί η χώρα για την προβολή της, κάτι που δεν απέχει βέβαια και πολύ από την πραγματικότητα. Το Kruger είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Νοτίου Αφρικής, όμως υπάρχουν πολλά ιδιωτικά πάρκα τόσο κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ όσο και στη νότια ακτή, αλλά και κατά μήκος των δυτικών συνόρων του Κρούγκερ.

 

Ο πατέρας της δημοκρατίας, Νέλσον Μαντέλα
Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πριν εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ και ενεργό μέλος του ANC. Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις. Ο Νέλσον Μαντέλα αμέσως παρότρυνε τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση. Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο Νοτιοαφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος. Το 1993 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον τότε πρόεδρο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. Το 1994 έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής σε εκλογές που επιτράπηκε να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι.

Ιστορικά στοιχεία
Η Νότια Αφρική ως εθνική οντότητα βίωσε μια εντελώς διαφορετική εξελικτική πορεία από άλλα αφρικανικά έθνη, η οποία διαμορφώθηκε κυρίως στη βάση δύο βασικών παραγόντων:
• Η μετανάστευση από την Ευρώπη πλησίασε επίπεδα που ποτέ δεν εμφανίστηκαν σε άλλες αφρικανικές κοινότητες.,
• Γεωλογικά διακρίνεται για τον μεγάλο ορυκτολογικό πλούτο της, γεγονός που προσήλκυσε το ενδιαφέρον της Δύσης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου.
Το αποτέλεσμα των παραπάνω υπήρξε η διαμόρφωση ενός πολυφυλετικού κράτους με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Εγχρώμων, Ευρωπαίων και Ασιατών σε όλη την Αφρική. Οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί διαμορφώνουν το 75% του συνολικού πληθυσμού. Οι φυλετικές διαμάχες μεταξύ της λευκής μειονότητας και της μαύρης πλειοψηφίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την πολιτική της Νότιας Αφρικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο απαρτχάιντ, που θεσμοθετήθηκε το 1948 από το νοτιοαφρικανικό Εθνικό Κόμμα, αν και οι φυλετικές διακρίσεις προϋπήρχαν. Οι νόμοι που καθόρισαν το απαρτχάιντ ως εσωτερική πολιτική του κράτους άρχισαν να φθίνουν το 1990,μετά από μακρό και βίαιο αγώνα της μαύρης πλειοψηφίας και ορισμένων, λευκών (π.χ. Αντρέ Μπρινκ και Λευκή Ξερή Εποχή) έγχρωμων και ινδών Νοτιοαφρικανών. Η Νότια Αφρική αναφέρεται συχνά ως Έθνος Ουράνιο Τόξο -όρος που επινοήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου και χρησιμοποιήθηκε από τον τέως πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα ως μεταφορά για την περιγραφή της πολυπολιτισμικής απάντησης στον ρατσισμό και την ξενοφοβία της ιδεολογίας του απαρτχάιντ.


Ποικίλες ομορφιές, για όλα τα γούστα
Αντίθετα με το όνομά της, η Νότια Αφρική  είναι ίσως η λιγότερο "αφρικανική" χώρα από τις υπόλοιπες της «μαύρης» Ηπείρου. Οι πόλεις, μοντέρνες καθαρές με φαρδείς δρόμους και υπέροχα σπίτια αποικιακού ρυθμού θα ήταν ένας αστικός παράδεισος αν δεν περιβάλλονταν από τα townships, από τα χαμόσπιτα και ενίοτε παράγκες των λιγότερο ευνοημένων.  Το τοπίο και τα χρώματα μεσογειακά,   με αρχέγονα βουνά, πεπλατυσμένα στο επάνω μέρος τους από τη διάβρωση, να διατρέχουν  άλλοτε εύφορες εκτάσεις με αμπελώνες και οπορωφόρα και άλλοτε ερήμους  από πέτρα και άμμο.  Η ατελείωτη ακτογραμμή φλερτάρει με τους 2 ωκεανούς που βρυχώνται στα γρανιτένια βράχια της, αφήνοντας τεράστιες αμμώδεις παραλίες ανάμεσά τους.  Για τους δραστήριους υπάρχουν άπειρες δυνατότητες από (ασφαλή) πεζοπορεία στα εθνικά πάρκα, παρατήρηση ζώων και πουλιών, εκδρομές με άλογα, καταδύσεις (με ή χωρίς καρχαρίες), surfing, canoeing, rafting και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας. Οι λιγότερο δραστήριοι θα εκτιμήσουν τις δοκιμές κρασιών στις φάρμες, τα ατμοσφαιρικά καφέ κοντά στη θάλασσα και τα εξαιρετικά εστιατόρια.

Κέιπ Τάουν

Το Κέιπ Τάουν, η πόλη του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, βρίσκεται στο νότιο άκρο της Αφρικής, στο σημείο όπου ο Ατλαντικός Ωκεανός συναντά τον Ινδικό και αποτελεί κορυφαίο προορισμό κάθε ταξιδιού στη Νότια Αφρική. Η φυσική ομορφιά του, το καθιστά ως μία από τις πιο ελκυστικές πόλεις του κόσμου, με εντυπωσιακές παραλίες, αμπελώνες, αλλά και με το βουνό Table, να δεσπόζει πάνω από την πόλη. Είναι μια από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις στην Αφρική και φημίζεται για την κοινωνική ανοχή της. Το προστατευόμενο πάρκο του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας βρίσκεται 70 χλμ. νότια από το κέντρο της πόλης και αξίζει να το επισκεφτείτε.

Γιοχάνεσμπουργκ

Το Γιοχάνεσμπουργκ είναι η μεγαλύτερη και πλέον πυκνοκατοικημένη πόλη στη Νότια Αφρική. Η πόλη ονομάζεται και "Jo'burg", "Jozi" η "JHB" από τους Νοτιοαφρικανούς , το δε Πατριαρχείο Αλεξανδρείας , προκειμένου να ονομάσει τη Μητρόπολη της περιοχής χρησιμοποιεί τον όρο Ιωαννούπολις . Το Γιοχάνεσμπουργκ είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Γκαουτένκ η πλουσιότερη επαρχία της Νότιας Αφρικής, και η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή νότια της Σαχάρας. Η πόλη είναι μια από τις 40 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές στον κόσμο. Το Γιοχάνεσμπουργκ δεν ειναι πρωτεύουσα της χώρας αλλά στεγάζει το νοτιοαφρικανικό συνταγματικό δικαστήριο - το ανώτατο δικαστήριο της Νότιας Αφρικής. Το Γιοχάνεσμπουργκ είναι το κέντρο του εμπορίου χρυσού και διαμαντιών. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ο πληθυσμός της πόλης είναι περισσότερο από τρία εκατομμύρια. Μεγάλος αριθμός Ελλήνων υπάρχει στην πόλη από το 1895. Σημαντικά αξιοθέατα στην περιοχή είναι τα:

 • Εμπορικό Κέντρο Carlton
 • Πλατεία Νέλσον Μαντέλα
 • Πύργος Hillbrow
 • Περιοχή Hillbrow
 • Μουσείο του Άπαρτχαιντ
 • Πάρκο των Λιονταριών
 • Εθνικό Πολεμικό Μουσείο

 

Νησί Robben

Το νησί Robben αποτελεί μία από τις σημαντικότερες σελίδες στην Ιστορία της χώρας. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός ανεφοδιασμού από την Ολλανδική Εταιρία των Ανατολικών Ινδιών, στη συνέχεια έγινε άσυλο για λεπρούς και, τέλος, τόπος εξορίας και φυλακή για πολιτικούς κρατούμενους. Εδώ έμεινε φυλακισμένος 27 χρόνια ο Νέλσον Μαντέλα, πριν απελευθερωθεί και γίνει πρόεδρος της χώρας. Μικρά τουριστικά πλοιάρια (Robben Island ferries) συνδέουν το Κέιπ Τάουν με το «Αλκατράζ της Νοτίου Αφρικής», όπου πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις στους χώρους των φυλακών από πρώην πολιτικούς κρατούμενους. Το νησί Robben περιλαμβάνεται από το 1999 στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ντουρμπάν

Μαζί με τα προάστια της αποτελεί το μητροπολιτικό δήμο του eThekwini, έναν από τους 11 που αποτελούν την επαρχία KwaZulu-Natal. Η πόλη είναι γνωστή σαν το πιο πολυσύχναστο λιμάνι στην Αφρική αλλά και ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός χάρη στο θερμό, υποτροπικό κλίμα και τις παραλίες της. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 η πόλη έχει πληθυσμό 3,2 εκατομμύρια κατοίκους. Η περιοχή που καλύπτει η πόλη είναι 2.292 km² και είναι σχετικά μεγαλύτερη από την περιοχή που καλύπτουν οι άλλες Αφρικανικές πόλεις, με αποτέλεσμα μια συγκριτικά χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού (1.460 κάτοικοι ανά τετρ.χιλιόμετρο). Οι ινδικές και αποικιακές επιρροές είναι έκδηλες σε αυτήν την παραθαλάσσια πόλη της Νότιας Αφρικής. Αυτό το κράμα πολιτισμών και αρχιτεκτονικής κάνει το Ντουρμπάν να ξεχωρίζει σε ολόκληρη την ήπειρο. Η περιοχή Γκόλντεν Μάιλ στο Ντουρμπάν είναι ένας προορισμός ιδανικός για οικογένειες, σέρφερ και λάτρεις του ψαρέματος, αφού προσφέρει φυσική ομορφιά αλλά και μοντέρνες ανέσεις. 

Πρετόρια

Η Πρετόρια είναι πόλη στη Νότιο Αφρική, στην επαρχία Γκάουτενγκ στην περιοχή Τράνσβααλ. Αποτελεί μια από τις τρεις πρωτεύουσες της Ν. Αφρικής και συγκεκριμένα την εκτελεστική και de facto πρωτεύουσα της χώρας. Η Πρετόρια ανήκει διοικητικά στον μητροπολιτικό δήμο Τσβέιν. Ιδρύθηκε το 1855 από τον Μαρτίνους Πρετόριους και το αρχικό της όνομα ήταν Πρετοριάνα Φιλαδέλφεια. Η πόλη έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του πολέμου των Μπόερς. Τα κτήρια της Πρετόρια αντικατοπτρίζουν ποικίλες αρχιτεκτονικές επιρροές και στυλ, δημιουργώντας ένα μοναδικό αστικό τοπίο. Στην Πρετόρια ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το μνημείο  Voortrekker, τον εθνικό ζωολογικό κήπο με την άγρια πανίδα του , καθώς και τον εθνικό βοτανικό κήπο με την σπάνια χλωρίδα του. Τέλος, για τους λάτρει των τεχνών , υπάρχει η γκαλερί τέχνης που φιλοξενεί μοναδικά αριστουργήματα.

Τανζανία, θάλασσες από γρασίδι, νησιά από κοράλλια

Το Serengenti είναι το μεγαλύτερο και διασημότερο για τα αεικίνητα κοπάδια μεταναστευτικών άγριων ζώων, για τις ζέβρες, τα λιοντάρια και πολλά άλλα είδη της άγριας πανίδας. Η απόδραση στο Serengeti μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με επισκέψεις σε τρία υπέροχα πάρκα: της Λίμνης Manyara (ελέφαντες, φλαμίνγκο και λιοντάρια που σκαρφαλώνουν στα δέντρα), του διάσημου Ngorongoro, στον κρατήρα του ομώνυμου ηφαιστείου (λιοντάρια, μαύροι ρινόκεροι και οι μεγαλύτεροι ελέφαντες με δύο χαυλιόδοντες που έχετε δει) και του Terangire (ένα τεράστιο πάρκο γεμάτο με δέντρα μπαομπάμπ και πάρα πολλούς ελέφαντες).

 

Ζάμπια, η Αφρική όπως ήταν στο παρελθόν

Πολύ διαφορετική είναι η Ζάμπια. Μαζί με τη γειτονική Ζιμπάμπουε μοιράζεται την άγρια ζωή της κοιλάδας του ποταμού Ζαμβέζη και το εντυπωσιακό θέμα των καταρρακτών Βικτώρια. Το καλύτερο σαφάρι στη Ζάμπια είναι στην περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Luangwa, με ιπποπόταμους, βουβάλια, ελέφαντες, λιοντάρια και καμηλοπαρδάλεις, ενώ στις οι όχθες του υπάρχει πυκνή βλάστης. Στα πάρκα της περιοχής αυτής γίνονται περιπατητικά σαφάρι. Υπάρχουν λόντζ βαθιά στη χώρα των λιονταριών, στο νότιο Luangwa, εκεί που βρίσκεται η πραγματική Αφρική, η Αφρική όπως ήταν στο παρελθόν, άγρια και αχαρτογράφητη.

 

Μποτσουάνα: όαση για όλα τα πλάσματα, μικρά ή μεγάλα

Το Εθνικό Πάρκο Chobe, στη βόρεια Μποτσουάνα, έχει όλα χρειάζονται οι ελέφαντες: πολλά δέντρα, πολύ χώρο και πολύ νερό από τον όμορφο ποταμό Τσόμπε.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό από όλα τα πάρκα της Αφρικής είναι αυτό του Δέλτα του ποταμού Okavango. Ο ποταμός αυτός δεν εκβάλει σε κάποια θάλασσα, αλλά δημιουργεί το Δέλτα του καθώς σβήνει στην έρημο Καλαχάρι, δημιουργώντας μια θαυμάσια όαση από φοινικόδεντρα, κρινάκια του νερού, εκτενείς κοιλάδες και κρυστάλλινα κανάλια, που εκτείνονται σε περισσότερα από 20.000 km2.

Εδώ θα θαυμάσετε λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, λεοπαρδάλεις, τσιτάχ, άγρια σκυλιά κλπ. Άλλες διαδρομές γίνονται με αυτοκίνητο, άλλες με τα πόδια και άλλες με τα mokoros - τα παραδοσιακά κανό για τη διάσχιση του ποταμού.

Για αλλαγή του σκηνικού, κατευθυνθείτε σε μια όαση της ερήμου, για απολιθώματα, ύπνο κάτω από τα αστέρια και οδήγηση ποδηλάτων πάνω στα "τηγάνια αλατιού", σε τεράστιες αλυκές, που φθάνουν σε μέγεθος την Ελβετία.

Ναμίμπια: η γη των μεγάλων εκτάσεων

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι έρημος. Η Ναμίμπια μοιάζει περισσότερο με τον Άρη παρά με τον δικό μας, υδάτινο πλανήτη. Στο Damaraland μπορεί κανείς να ανακαλύψει σπάνιους ελέφαντες της ερήμου και μαύρους ρινόκερους. Στο Εθνικό Πάρκο Etosha θα θαυμάσετε τα "Μεγάλα Πέντε", αλλά και καμηλοπαρδάλεις, ζέβρες και κόκκινες αντιλόπες, ενώ σε κανένα άλλο μέρος δεν θα βρεθείτε τόσο κοντά σε τσιτάχ. Στη Ναμίμπια ωστόσο, περισσότερο εντυπωσιάζει και ξεχωρίζει το τοπίο παρά στα ζώα. Στο ορεινό καταφύγιο Sossusvlei Mountain Lodge ξυπνάς για να θαυμάσεις δίνες, σωρούς άμμου σε χρώμα κόκκινο, ενώ στην ακτή των Σκελετών (Skeleton Coast), φώκιες κυλιούνται στην παραλία που είναι διάσπαρτη από ναυάγια πλοίων και οι καφέ ύαινες αφήνουν τις πατημασιές τους σε βυσσινί αμμουδιές, όπου ο κάθε κόκκος άμμου είναι μια μινιατούρα βαθυκόκκινου πολύτιμου λίθου.

Κένυα: η γη των Μασάι

Στην Κένυα υπάρχουν πολλά πάρκα που μπορεί να κανείς επισκεφθεί, όπως

 • Το πάρκο της Λίμνης Νακούρου, στις όχθες της οποίας βρίσκουν καταφύγιο τα περίφημα ροζ φλαμίνγκο.
 • Το πάρκο Maasai Mara, που αποτελεί προέκταση του εθνικού δρυμού Σερενγκέτι, το σκηνικό όπου γυρίστηκε η κινηματογραφική επιτυχία "Πέρα από την Αφρική". Εδώ πρωταγωνιστούν καμηλοπαρδάλεις, που παρά το ύψος τους, τρέχουν σα να χορεύουν, ζέβρες, γαζέλες, ελέφαντες και βουβάλια που απολαμβάνουν τη λάσπη στο βάλτο Musiara, λιοντάρια και τσιτάχ, αλλά και σπάνιοι λευκοί ρινόκεροι. Εδώ βρίσκεται και η ξεχωριστή φυλή των Masai Mara, με τους ανεξάρτητους και περήφανους ανθρώπους της, που τηρούν με αυστηρότητα τα τελετουργικά της φυλής τους.
 • Άλλα πολύ σημαντικά πάρκα στο δρόμο για τη Μομπάσα είναι το Αμποσέλι και το δυτικό και ανατολικό Τσάβο.
Εμπειρίες ζωής
 • Κάντε White water rafting ή bungee jumping στους καταρράκτες Βικτόρια καθώς και πτήση με αεροπλάνο πάνω από τους καταρράκτες αυτούς, απολαμβάνοντας τα άγρια ζώα να τρέχουν σε κοπάδια.
 • Κάντε πτήση με αερόστατο πάνω από τις πανέμορφες εκτάσεις της ερήμου της Ναμίμπια, κάντε κατάβαση του ποταμού με κανό, πλάι στους ελέφαντες που παίρνουν το μπάνιο τους στη Μποτσουάνα και διανυκτέρευση σε πολυτελείς σκηνές με θέα τους ιπποπόταμους.
 • Κάντε σαφάρι με καμήλες στην έρημο της Κένυας και στα όρη Matthews και Ndoto.

 

Ειδικά Λοντζ

Εκτός από τα κλασσικά λόντζ των πάρκων της Αφρικής, υπάρχουν και ιδιαίτερα που προτείνει το Versus Exclusive, όπως:

Το Swala Lodge, με 9 σουίτες και βιβλιοθήκη, σε μια απομακρυσμένη γωνιά του πάρκου Tarangire της Τανζανίας.

Το Selati Camp στη Νότια Αφρική με 8 σουίτες - ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Το Earth Lodge στη Νότια Αφρική με 13 σουίτες, στο μεγάλο εθνικό πάρκο Shabi Shabi, το πιο οικολογικό και ταυτόχρονα το πιο σύγχρονο και πολυτελές, σε όλη την Αφρική.

Το Chiefs Camp στη Μποτσουάνα, στο Moremi Park, όπου οι ελάχιστοι επισκέπτες έχουν την αίσθηση της πραγματικής απομόνωσης, καθώς η κοντινότερη ανθρώπινη παρουσία είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Το Kusini Lodge στην Τανζανία, με 9 σουίτες, στο εθνικό πάρκο Serengeti, είναι μοναδικό, ενσωματωμένο με το περιβάλλον - ένα από τα ομορφότερα στον πλανήτη μας.

Το Olonana Lodge στην Κένυα, ταυτόσημο της κομψότητας, στις όχθες του ποταμού Mara κοντά σε χωριά της φυλής Masai.

Το Stanley Camp στη Μποτσουάνα, στο Δέλτα του Οκαβάνγκο, με πολυτέλεια και σημασία στη λεπτομέρεια.

 

Πληροφορίες για τις Χώρες

Νότια Αφρική

Η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής είναι χώρα που τοποθετείται γεωγραφικά στο νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου. Έχει πληθυσμό 54.956.900 κατοίκους[1]. Συνορεύει με τις χώρες Ναμίμπια, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη και Σουαζιλάνδη. Το Λεσότο είναι περίκλειστο έδαφος, περιβαλλόμενο πανταχόθεν από περιοχές της Νότιας Αφρικής. Τον Ιούνιο του 2010 η Νότια Αφρική διοργάνωσε το Μουντιάλ 2010 όπου νικήτρια ήταν η Ισπανία.Πριν διοργανωθούν οι αγώνες χτίστηκαν καινούργια κτήρια όπως το αεροδρόμιο OR Tambo ένα από τα πιο σύγχρονα καθώς και δρόμοι με πέντε λωρίδες στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Γεωγραφία

Στο νοτιοαφρικανικό έδαφος δεσπόζει η γεωμορφή ενός μεγάλου οροπεδίου με υψόμετρο από 600 ως 1800 μ. Το οροπέδιο διαχωρίζεται από την παράκτια ζώνη από τον Μεγάλο Κρημνό, ο οποίος τοπικά λαμβάνει διάφορες ονομασίες. Ο Μεγάλος Κρημνός στα βορειοανατολικά της χώρας παρουσιάζει υψόμετρο 2.120 μ. και έχει την ονομασία Ντράκενσμπεργκ του Τράνσβααλ. Στη νότια προέκτασή του λαμβάνει το όνομα Ντράκενσμπεργκ του Νατάλ και εμφανίζει την ψηλότερη κορυφή της χώρας, Κάστρο της Σαμπάνιας (Champagne Castle), που ανέρχεται στα 3.375 μ. Νοτιότερα, στην περιοχή Σνέιμπερχ, το υψόμετρο μειώνεται σταδιακά στα 2.420 μ. για να φτάσει στην περιοχή Νούβεφελντμπερχε στα 1.820 μ. και να καταλήξει στην περιοχή Ρόχεφελντμπερχε στα 1.510 μ. Στη δυτική προέκταση του Μεγάλου Κρημνού σχηματίζονται τα βουνά Κάμισμπερχ και Μπόκεφελντμπερχε. Στα νοτιοδυτικά της χώρας απλώνονται οροσειρές με ύψος από 1.510 μ. ως 2.300 μ. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι οι οροσειρές: Χρόοτ - Σβάρτμπερχε, Τσίτσακαμαμπέρχε, Σέντερμπερχε, Λάνχεμπερχε, Ντράκενστέινμπερχε, Χόλαντσμπερχε των Οτεντότων, Χέξριφιρμπερχε και Αουτέμεκβαρμπερχε.
Τα ψηλότερα σημεία της νοτιοδυτικής Νότιας Αφρικής είναι οι κορυφές: Σνιούμπεργκ με 2.502 μ. και Μάτρουσμπεργκ με 2.249 μ. Στα νότια της χώρας συναντάται η λεκάνη Καλαχάρι, που περιβάλλεται από οροπέδια και όρη και ένα τμήμα της προς τις νοτιοδυτικές ακτές του Ατλαντικού είναι ερημικό.
Ανάμεσα στην παράκτια ζώνη και στην ενδοχώρα απλώνονται σειρές λόφων, που σχηματίζουν ένα είδος φυσικού φράγματος. Στα δυτικά της Νότιας Αφρικής εκτείνονται τα οροπέδια του Ναμάκαλαντ και του Νάμαλαντ, το υψόμετρο των οποίων υπερβαίνει τα 2.000 μ., στα νότια παράλια απλώνεται το υψίπεδο Νότιο Καρού και βορειότερα το Μεγάλο Καρού με ύψος από 600 ως 900 μ. και μέγιστο μήκος 560 χλμ. περίπου και στα δυτικά της Νατάλ, επαρχία στις ακτές του Ινδικού ωκεανού, το οροπέδιο του ποταμού Οράγκη με ύψος 1200 - 1500 μ., του οποίου η έκταση φτάνει τα 130.000 τ. χλμ.

περισσότερα

Με μια ματιά

Μια χώρα με ιδιαίτερη φυσική κληρονομιά, γεμάτος αντιθέσεις, που συνδυάζει το μεσογειακό κλίμα, τις θαυμάσιες παραλίες, τους αμπελώνες της επαρχίας του Ακρωτηρίου με το ξερό και άνυδρο τοπίο της σαβάνας.

Χάρτης Ταξιδιού Νότια Αφρική

Προτεινόμενα Ατομικά Ταξίδια

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια