fb

Πληροφορίες για: Νότια Αφρική

Περιγραφή

Η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής είναι χώρα που τοποθετείται γεωγραφικά στο νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου. Έχει πληθυσμό 54.956.900 κατοίκους[1]. Συνορεύει με τις χώρες Ναμίμπια, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη και Σουαζιλάνδη. Το Λεσότο είναι περίκλειστο έδαφος, περιβαλλόμενο πανταχόθεν από περιοχές της Νότιας Αφρικής. Τον Ιούνιο του 2010 η Νότια Αφρική διοργάνωσε το Μουντιάλ 2010 όπου νικήτρια ήταν η Ισπανία.Πριν διοργανωθούν οι αγώνες χτίστηκαν καινούργια κτήρια όπως το αεροδρόμιο OR Tambo ένα από τα πιο σύγχρονα καθώς και δρόμοι με πέντε λωρίδες στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Η Νότια Αφρική ως εθνική οντότητα βίωσε μια εντελώς διαφορετική εξελικτική πορεία από άλλα αφρικανικά έθνη, η οποία διαμορφώθηκε κυρίως στη βάση δύο βασικών παραγόντων:

  • Η μετανάστευση από την Ευρώπη πλησίασε επίπεδα που ποτέ δεν εμφανίστηκαν σε άλλες αφρικανικές κοινότητες.,
  • Γεωλογικά διακρίνεται για τον μεγάλο ορυκτολογικό πλούτο της, γεγονός που προσήλκυσε το ενδιαφέρον της Δύσης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω υπήρξε η διαμόρφωση ενός πολυφυλετικού κράτους με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Εγχρώμων, Ευρωπαίων και Ασιατών σε όλη την Αφρική. Οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί διαμορφώνουν το 75% του συνολικού πληθυσμού.
Οι φυλετικές διαμάχες μεταξύ της λευκής μειονότητας και της μαύρης πλειοψηφίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την πολιτική της Νότιας Αφρικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο απαρτχάιντ, που θεσμοθετήθηκε το 1948 από το νοτιοαφρικανικό Εθνικό Κόμμα, αν και οι φυλετικές διακρίσεις προϋπήρχαν. Οι νόμοι που καθόρισαν το απαρτχάιντ ως εσωτερική πολιτική του κράτους άρχισαν να φθίνουν το 1990,μετά από μακρό και βίαιο αγώνα της μαύρης πλειοψηφίας και ορισμένων, λευκών (π.χ. Αντρέ Μπρινκ και Λευκή Ξερή Εποχή) έγχρωμων και ινδών Νοτιοαφρικανών.
Η Νότια Αφρική αναφέρεται συχνά ως Έθνος Ουράνιο Τόξο -όρος που επινοήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου και χρησιμοποιήθηκε από τον τέως πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα ως μεταφορά για την περιγραφή της πολυπολιτισμικής απάντησης στον ρατσισμό και την ξενοφοβία της ιδεολογίας του απαρτχάιντ.

Διακυβέρνηση
Αρχηγός κράτους και της κυβερνήσεως είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω.Οι Πολίτες εκλέγουν το Κοινοβούλιο και τα μέλη του τα οποία στην συνέχεια συνεδριάζουν και εκλέγουν τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας.


Εκλογές
Οι πιο πρόσφατες εκλογές έγιναν το Μάιο του 2014 και είχαν ως αποτέλεσμα την επανεκλογή του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2009.

Στο νοτιοαφρικανικό έδαφος δεσπόζει η γεωμορφή ενός μεγάλου οροπεδίου με υψόμετρο από 600 ως 1800 μ. Το οροπέδιο διαχωρίζεται από την παράκτια ζώνη από τον Μεγάλο Κρημνό, ο οποίος τοπικά λαμβάνει διάφορες ονομασίες. Ο Μεγάλος Κρημνός στα βορειοανατολικά της χώρας παρουσιάζει υψόμετρο 2.120 μ. και έχει την ονομασία Ντράκενσμπεργκ του Τράνσβααλ. Στη νότια προέκτασή του λαμβάνει το όνομα Ντράκενσμπεργκ του Νατάλ και εμφανίζει την ψηλότερη κορυφή της χώρας, Κάστρο της Σαμπάνιας (Champagne Castle), που ανέρχεται στα 3.375 μ. Νοτιότερα, στην περιοχή Σνέιμπερχ, το υψόμετρο μειώνεται σταδιακά στα 2.420 μ. για να φτάσει στην περιοχή Νούβεφελντμπερχε στα 1.820 μ. και να καταλήξει στην περιοχή Ρόχεφελντμπερχε στα 1.510 μ. Στη δυτική προέκταση του Μεγάλου Κρημνού σχηματίζονται τα βουνά Κάμισμπερχ και Μπόκεφελντμπερχε. Στα νοτιοδυτικά της χώρας απλώνονται οροσειρές με ύψος από 1.510 μ. ως 2.300 μ. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι οι οροσειρές: Χρόοτ - Σβάρτμπερχε, Τσίτσακαμαμπέρχε, Σέντερμπερχε, Λάνχεμπερχε, Ντράκενστέινμπερχε, Χόλαντσμπερχε των Οτεντότων, Χέξριφιρμπερχε και Αουτέμεκβαρμπερχε.
Τα ψηλότερα σημεία της νοτιοδυτικής Νότιας Αφρικής είναι οι κορυφές: Σνιούμπεργκ με 2.502 μ. και Μάτρουσμπεργκ με 2.249 μ. Στα νότια της χώρας συναντάται η λεκάνη Καλαχάρι, που περιβάλλεται από οροπέδια και όρη και ένα τμήμα της προς τις νοτιοδυτικές ακτές του Ατλαντικού είναι ερημικό.
Ανάμεσα στην παράκτια ζώνη και στην ενδοχώρα απλώνονται σειρές λόφων, που σχηματίζουν ένα είδος φυσικού φράγματος. Στα δυτικά της Νότιας Αφρικής εκτείνονται τα οροπέδια του Ναμάκαλαντ και του Νάμαλαντ, το υψόμετρο των οποίων υπερβαίνει τα 2.000 μ., στα νότια παράλια απλώνεται το υψίπεδο Νότιο Καρού και βορειότερα το Μεγάλο Καρού με ύψος από 600 ως 900 μ. και μέγιστο μήκος 560 χλμ. περίπου και στα δυτικά της Νατάλ, επαρχία στις ακτές του Ινδικού ωκεανού, το οροπέδιο του ποταμού Οράγκη με ύψος 1200 - 1500 μ., του οποίου η έκταση φτάνει τα 130.000 τ. χλμ.

Η ποικιλομορφία και η επίδραση διαφορετικών παραγόντων χαρακτηρίζουν το κλίμα της Νότιας Αφρικής. Γενικά είναι ήπιο και θερμό, σχεδόν μεσογειακό, και οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις σημειώνονται το εξάμηνο από τον Οκτώβριο ως τον Απρίλιο.
Στις ανατολικές ακτές του Ινδικού αυξάνονται οι βροχές. Στην επίδραση του Ινδικού οφείλεται η έντονη υγρασία των καλοκαιρινών μηνών και οι συχνές βροχοπτώσεις. Στην πόλη Ντέρμπαν, λιμάνι του Ινδικού, οι μέσες θερμοκρασίες του Ιανουαρίου είναι 23,9° C και του Ιουλίου 16,7°C, ενώ η βροχόπτωση φτάνει τα 1.008 χιλιοστόμετρα ετησίως. Βορειότερα, στα ανατολικά του οροπεδίου, η επίδραση του Ινδικού μειώνεται, όπως και οι βροχές, και γίνεται εντονότερη η επίδραση της τοπικής διαμόρφωσης του εδάφους. Στην πόλη Γιοχάνεσμπουργκ οι μέσες τιμές του Ιανουαρίου είναι 20°C και του Ιουλίου 10,6°C, ενώ το επίπεδο των βροχοπτώσεων δεν υπερβαίνει τα 709 χιλιοστόμετρα.
Στα οροπέδια το ετήσιο ύψος των βροχοπτώσεων κυμαίνεται από 380 ως 890 χιλιοστόμετρα, όμως προς τις δυτικές ακτές οι βροχές μειώνονται. Εξαίρεση αποτελεί το ακραίο νοτιοδυτικό τμήμα, που δέχεται βροχές ύψους 560 χιλιοστομέτρων ετησίως. Το χιόνι σπανίζει, όμως στις ψηλότερες περιοχές των οροπεδίων οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω των 0°C κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δυτικότερα πνέουν ξεροί άνεμοι, επικρατούν ημιερημικές κλιματικές συνθήκες, ενώ στις ακτές του Ατλαντικού το κλίμα είναι ερημικό και επηρεάζεται από το ψυχρό ρεύμα Μπενγκέλα.
Νοτιότερα, στην πόλη Κέιπ Τάουν σημειώνονται μέσες ετήσιες θερμοκρασίες 20,6°C και 12,2°C για τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο αντίστοιχα και βροχόπτωση ύψους 508 χιλιοστομέτρων.

Με βάση εκτιμήσεις για το 2015, το προσδόκιμο ζωής του συνολικού πληθυσμού είναι τα 62,34 χρόνια (60,83 χρόνια για τους άνδρες και 63,87 χρόνια για τις γυναίκες).

Η οδήγηση γίνεται στα δεξιά.Υπάρχουν επίσης αστικά λεωφορεία και ταξί.