Πληροφορίες για: Γεωργία

Κευραυνοβόλος έρωτας
Είναι ένας έρωτας κεραυνοβόλος, που ξεκινά με την πρώτη ματιά, από την πρώτη κιόλας βόλτα. Απρόσμενα κομψές και ρομαντικές πόλεις, γεμάτες κρυφές χάρες και δίχως περιττά φτιαξίδια, θα σας καθηλώσουν με την απλότητά τους και θα κερδίσουν αμέσως μια θέση στην καρδιά σας.

Η ξενάγηση και η περιπλάνηση είναι μια εμπειρία
Κι όταν την ερωτευθείς -που σίγουρα θα την ερωτευθείς- εκείνη θα σε πιάσει σφικτά από το χέρι και θα σε ξεναγήσει στα μέρη της: σε παλιές γειτονιές των πόλεων με ξύλινα κουρασμένα σπίτια, σε φαρδείς δρόμους με πυκνοφυτεμένες δεντροστοιχίες και πάρκα, μέσα σε πετρόκτιστες μεσαιωνικές εκκλησίες και χορταριασμένα κάστρα, σε παρόχθια cafe, πάνω σε μοντέρνες γέφυρες, παντού...

Αθεϊα και Χριστιανισμός
Παρά τη μακρόχρονη περίοδο επίσημης αθεΐας που είχε επιβάλει το σοβιετικό καθεστώς, οι Γεωργιανοί στην πλειονότητά τους ασπάζονται σήμερα το ορθόδοξο γεωργιανό χριστιανικό δόγμα, που αποτελεί άλλωστε και δομικό στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας.

 

Τιφλίδα

Η Τιφλίδα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας. Πρόκειται για παλαιά πόλη αφού ιδρυθήκε τον πέμπτο αιώνα μ.Χ. από τον Γεωργιανό βασιλιά Βαχτάνγκ Γκοργκασάλι. Ο πληθυσμός της πόλης είναι λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Μπατούμι

Το Μπατούμι είναι πόλη στα νοτιοδυτικά της Γεωργίας, πρωτεύουσα της Αζαρίας και σημαντικό λιμάνι της χώρας.

Κουτάισι

Το Κουτάισι είναι η νομοθετική πρωτεύουσα της Γεωργίας και πρωτεύουσα της περιοχής Ιμερέτι. Υπολογίζεται ότι το 2013 είχε 200 611 κατοίκους, γεγονός που την κατατάσει ως τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα.

Γκόρι

Το Γκόρι είναι πόλη της ανατολικής Γεωργίας. Το 2002 είχε πληθυσμό 49.500 κατοίκους. Βρίσκεται 76 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας της Γεωργίας Τιφλίδας.

Μτσχέτα

Η Μτσκέτα είναι μια πόλη στην επαρχία Κάρτλι της Γεωργίας. Πρόκειται για μια απο τις αρχαιότερες πόλεις της Γεωργίας και βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Τιφλίδας ακριβώς στην συμβολή των ποταμών Κούρα και Αράγκβι.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Γεωργία


Η Γεωργία είναι κράτος που βρίσκεται στον Καύκασο, βρέχεται από τον Εύξεινο Πόντο και ανήκει πλήρως στην Ευρώπη. Συνορεύει με τη Ρωσία, την Τουρκία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Πρωτεύουσα της Γεωργίας είναι η Τιφλίδα, η οποία στα γεωργιανά λέγεται Τμπιλίσι (Tbilisi), που σημαίνει "ζεστή πηγή". Αυτή την ονομασία την έδωσε ο βασιλιάς Βαχτάνγκ Γκοργκασάλι. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι το Σουχούμι, το Μπατούμι, το Κουταΐσι και το Γκόρι. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 5.476.000 κατοίκους. Στο παρελθόν η χώρα αποτελούσε μία από τις δημοκρατίες που συναπάρτιζαν τη Σοβιετική Ένωση. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι Γεωργιανοί (σήμερα 82%) είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Η άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 μ.Χ. απομόνωσε τη Γεωργία από τον χριστιανικό κόσμο, ενώ το 1510 μ.Χ. ο οθωμανικός στρατός εισέβαλε στη χώρα και λεηλάτησε την τότε πρωτεύουσα, Κουταΐσι. Η βιομηχανία της Γεωργίας είναι ανεπτυγμένη. Υπάρχουν κοιτάσματα άνθρακα, πετρελαίου, μαγγανίου και μη μεταλλικών ορυκτών. Το εκπαιδευτικό επίπεδο του λαού είναι ιδιαίτερα υψηλό. Το πανεπιστήμιο της Τιφλίδας έχει 16.500 σπουδαστές. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους 1.000 εργαζόμενους, οι 711 έχουν φοιτήσει σε δευτεροβάθμια σχολεία ή σε ανώτερα ιδρύματα.


Γεωγραφία


Μορφολογία εδάφους Το 87% του εδάφους της Γεωργίας είναι ορεινό. Η νότια απόληξη του ορεινού όγκου του Καυκάσου καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ το νότιο τμήμα της αποτελεί τη βόρεια απόληξη των υψιπέδων της Αρμενίας. Η μόνη πεδινή έκταση της χώρας είναι η πεδιάδα της Κολχίδας, ένα τριγωνικού σχήματος προσχωσιγενές τμήμα που βρίσκεται ανάμεσα σ` αυτά τα ορεινά εδάφη και προς τη θάλασσα, το οποίο κατά το παρελθόν υπήρξε έλος που αργότερα αποξηράνθηκε. Τα μεγαλύτερα υψόμετρα της χώρας σημειώνονται στον ορεινό όγκο του Καυκάσου, στο βόρειο τμήμα της. Ψηλότερες κορυφές είναι αυτή του όρους Σχαρά (5.068 μ.) και του σβησμένου ηφαιστείου Καζμπέκ (5.049 μ.). Άλλες κορυφές της Γεωργίας είναι το Ρουσταφέλι (4.963 μ.) και το Τέμουλος - Μτα (4.854 μ.) στην οροσειρά του Καυκάσου, στα σύνορα με τη Ρωσία. Υδρογραφία Οι σημαντικότεροι ποταμοί της Γεωργίας είναι ο ποταμός Ρόνι, που πηγάζει από τις νότιες παρυφές της οροσειράς του Καυκάσου, διαρρέει το δυτικό τμήμα της χώρας και εκβάλλει στη Μαύρη θάλασσα, και ο ποταμός Κούρα, που πηγάζει από τη βορειοανατολική Τουρκία, διαρρέει το νοτιοανατολικό τμήμα της Γεωργίας, εισέρχεται στο Αζερμπαϊτζάν και χύνεται στην Κασπία θάλασσα. Πολλοί άλλοι μικροί ποταμοί πηγάζουν από το νότιο τμήμα του Καυκάσου και εκβάλλουν στη Μαύρη ή την Κασπία θάλασσα.


περισσότερα

Με μια ματιά

Στον ίσκιο του Μεγάλου Καύκασου, εκεί που γεωλογικά και πολιτισμικά συναντιόνται η Ασία και η Ευρώπη, βρίσκεται η Γεωργία.

Χάρτης Ταξιδιού Γεωργία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια