fb

Μουίσκα η αρχαία φυλή στις κολομβιανές Άνδεις

Οι Μουίσκα είναι ένας αυτόχθονος λαός και πολιτισμός του που αναπτύχθηκε στα υψίπεδα της ανατολικής κορδιλιέρας των κολομβιανών Άνδεων, πολύ πριν από την ισπανική κατάκτηση. Όταν έφτασαν στην περιοχή οι κονκισταδόρες, η επικράτεια των Μουίσκα είχε ήδη οργανωθεί σε Συνομοσπονδία, μιλώντας την ίδια γλώσσα, της γλωσσικής οικογένειας Τσιμπτσάν. Τη Συνομοσπονδία συναποτελούσαν τρεις «περιφέρειες», που διακρίνονταν η μία από την άλλη κυρίως χάρη στην πίστη τους σε διαφορετικό ηγεμόνα, τον zaque, τον zipa και τον iraca, ο καθένας με αρκετά διακριτά όρια δικαιοδοσίας και εξουσίας.

Οι Μουίσκα απλώνονταν σε μια περιοχή που πάνω-κάτω έφτανε τα 25.000 τ.χλμ. Την εποχή που εμφανίστηκαν οι Ευρωπαίοι κατακτητές ο αριθμός τους δεν είναι απόλυτα ακριβής, με τις εκτιμήσεις να ποικίλουν από μισό εκατομμύριο έως και τρία εκατομμύρια πληθυσμού.

Η κοινωνία τους στηριζόταν στη γεωργία, την εξόρυξη αλατιού, τη μεταλλουργία αλλά και το εμπόριο. Το ενδιαφέρον είναι πως οι Μουίσκα δεν εξαφανίστηκαν ποτέ: οι συνέπειες της κατάκτησης ήταν ολέθριες και για εκείνους, η φυλή ωστόσο επιβίωσε και έφτασε έως τις μέρες μας, έστω και σε αριθμούς που αποτελούν σκιά του παρελθόντος: μία σχετικά πρόσφατη απογραφή από το Υπουργείο Εσωτερικών της Κολομβίας το 2005, καταγράφει τον σύγχρονο πληθυσμό των Μουίσκα σε λιγότερα από 15.000 άτομα…