Στιγμές από το ταξίδι μας στον Πόντο και στην Ανατολία

Σαφράνμπολις: Ένας εξερευνητικός περίπατος στα Οθωμανικά στενά για τσάι ή καφέ με lokum (λουκούμι) στην αγορά όπως τον έπιναν παλιά οι έμποροι ξαποσταίνοντας στο χάνι μέχρι την επόμενη μέρα του ατελείωτου ταξιδιού τους.  

Σινώπη: Θα “γελάσουμε από τα βάθη των χρυσών μας ματιών, θα είμαστε στον  δικό μας κόσμο” υμνώντας τον έρωτα και θρηνώντας την ελευθερία μέσα από τους στίχους του Νazim Hikmet περνώντας από την φυλακή που ήταν κρατούμενος.

Αμάσεια: Ιχνηλατώντας το ιστορικό νήμα φθάνουμε στους αρχαίους Πέρσες, στον Μέγα Αλέξανδρο, στους Διαδόχους αυτού και στα βασίλεια που γεννήθηκαν και αλώθηκαν από την ανείπωτη αυτή ζύμωση Δύσης και Ανατολής στους αιώνες.

Αμάσεια: Η ανάβαση θα μας ταξιδέψει στο μεγαλείο και την ματαιότητα της μνήμης μεγάλων βασιλέων που πλέον δεν είναι παρά  σκόνη στον άνεμο.

Κερασούντα: Θα ανεβούμε στην παλιά πόλη να αντικρύσουμε τα ελληνικά αρχοντικά που ακόμα διατηρούνται στην πλειοψηφία τους άθικτα, το σχολείο και από ψηλά να φυλαχθούμε από τα σμήνη των Στυμφαλίδων Ορνιθών που κοπάδια φώλιαζαν στο νησί απέναντι, άλματα νοητικά στον μύθο και την πραγματικότητα στο αρχαίο ξεχασμένο που ακόμη ζει μόνο γι’ αυτούς που μπορούν να το δουν, να το ξεχωρίσουν μέσα στον θόρυβο του νέου και πληθωρικού.

Ανατολία: Στον ελεύθερο χρόνο μας θα συστηθούμε με τους ορεινούς σκληραγωγημένους στο κρύο του χειμώνα  κατοίκους της πόλη που πίνουν τσάι νυχθημερόν στα παραδοσιακά στέκια της πόλης.

Παλάτι του Κούρδου διοικητή Ισχάκ πασά του 17ου αιώνα: Λαμπρό κόσμημα που προκάλεσε έως και την ζήλεια του Σουλτάνου για το μεγαλείο και την ομορφιά του γραπωμένο στην αετοφωλιά του άγρυπνα ατενίζοντας πάνω στη σύγκλιση των δρόμων του μεταξιού.

Ούρφα:   «Μουσουλμανική Βενετία», η Sanli Urfa, η «Θεϊκή Ούρφα». Τα δροσερά ρυάκια θα μας ευφράνουν τις καρδιές μέσα στην ζέστη της, ρέουν για αιώνες δίπλα από αρχαία τζαμιά και δίπλα από τη Σπηλιά του Αβραάμ, πατέρα των τριών μεγάλων θρησκειών που κείτονται σε όλο το μωσαϊκό της Ανατολίας Χριστιανισμού, Ισλαμ και Ιουδαϊσμού. Η Ούρφα είναι μια βιβλική ιερή πόλη και για τα τρία ιερατεία. Το κεμπάπ της Ούρφα θα έλθει ως γαστριμαργική αποθέωση για τους γευσιγνώστες του ταξιδιού.

Γκαζιαντέπ - Μουσείο μωσαϊκών του Ζεύγματος: Πρόκειται για το μεγαλύτερο Μουσείο Μωσαϊκών στον Κόσμο προϊόν μίας τιτάνιας προσπάθειας ανασκαφής ατόφιων ψηφιδωτών της ελληνιστικής περιόδου. Είναι από τα μουσεία που θα μας δώσουν μία γεύση της λεπτής υφής του ελληνισμού και του παγκοσμίου ελληνικού πολιτισμού που ο Μέγας Αλέξανδρος μεταλαμπάδευσε μέχρι τις εσχατιές της Ανατολής, είναι σχεδόν όλα εδώ ακόμη  και μας ψιθυρίζουν εποχές μεγαλείου και ονειρικών βασιλείων. Θα ήταν μεγάλη παράληψη να μην δοκιμάσουμε ίσως τον πιο φημισμένο μπακλαβά του Πλανήτη με φιστικί Άντεπ και βούτυρο αρνιού μία γευστική εμπειρία που θα θυμόμαστε για πάντα.


Την εμπειρία αυτή θα τη ζήσετε με το Versus

Δείτε και άλλες εμπειρίες