fb

Μπανγκλαντές - Αναζητώντας την τίγρη της Βεγγάλης | Φεβρουάριος - Οκτώβριος 2021

Διάρκεια: 16 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 3290€

Ταυτότητα ταξιδιού

Στις εκβολές του Γάγγη και του Βραχμαπούτρα
Αναζητώντας την τίγρη της Βεγγάλης και τις απομονωμένες φυλές της Ασίας.

Ένα από τα ιδιαίτερα ταξίδια του Versus Travel σε περιοχές από τις λιγότερο ταξιδεμένες και επομένως ανέγγιχτες, με ανθρώπους χαμογελαστούς, που διατηρούν ανέπαφα τα ήθη και έθιμά τους εδώ και αιώνες, αλλά και με συναρπαστικές εναλλαγές τοπίων.

Ένα οδοιπορικό στο Δέλτα των ποταμών Γάγγη και Βραχμαπούτρα που συνοψίζει όλα όσα ονειρεύεται κανείς να δει και να βιώσει σε ένα εξερευνητικό ταξίδι στην Ασία:  τροπικά δάση με ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, ορυζώνες και φυτείες τσαγιού, γραφικά χωριά σφηνωμένα στις καταπράσινες πλαγιές των λόφων, πλωτές διαδρομές σε ειδυλλιακές λίμνες, ναούς και υπαίθριες αγορές.

 

Μόνο Στο Versus

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

 

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει:

 • Ξενάγηση στην Ντάκα.
 • Διανυκτέρευση σε πλοίο σε μία από τις πιο απάτητες ζούγκλες της Ασίας, στις εκβολές του Γάγγη και του Βραχμαπούτρα.
 • Σαφάρι με τζιπ στη Χούλνα.
 • Γνωριμία με απομονωμένες φυλές στα ΝΑ της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Βιρμανία.
 • Επίσκεψη στο Σομαπούρι Μαχαμπιχάρα, τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στο Μπαγκλαντές, μνημείο της UNESCO.
 • Επίσκεψη στο σύμπλεγμα ναών της Puthia
 • Κρουαζιέρα με πλοιάρια στο Σανταρμπάνς και το μεγαλύτερο δάσος μανγκρόβια στον κόσμο!
 • Επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Lawachara με τους πιθήκους hoolock gibbon.
 • Επίσκεψη σε χωριά από φυλές του Μπαγκλαντές, στη φυλή Khasi και στην κοινότητα Manipuri.
 • Επίσκεψη στο Ρανγκαμάτι, την «πόλη των λιμνών» του Μπαγκλαντές. Στους λόφους γύρω από το Ρανγκαμάτι θα δούμε μερικές από τις πιο ξεχωριστές  φυλές στη χώρα.
 • Βαρκάδα στην τεχνητή λίμνη Καπτάι.
 • Ξενάγηση στην πόλη Μπανταρμπάν
 • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός

Εξερεύνηση του Νοτιοανατολικού Μπαγκλαντές

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του ταξιδιού θεωρείται η επιπλέον διαμονή στο Μπανταρμπάν. Η περιοχή αυτή του Μπαγκλαντές, στα σύνορα με τη Βιρμανία, είναι «σπαρμένη» με εθνικές ομάδες που σπάνια βλέπουν δυτικούς. Την απορία θα την δούμε διάχυτη στα μάτια τους. Η επίσκεψη του Ραγκαμάτι δεν φτάνει, γι’ αυτό το Versus εισχωρεί πιο βαθιά. Η επιστροφή στην Ντάκα θα γίνει αεροπορική από Τσιτατόνγκ.

 

 

Εμπειρίες από το ταξίδι

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΤΑΚΑ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές.

 

2η ημέρα: ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΝΤΑΚΑ

Το αεροπλάνο προσγειώνεται. Ο ξεναγός αλλά και μια θορυβώδης και χαοτικά πολύχρωμη μεγαλούπολη μας περιμένουν. Όταν οι Μογγόλοι την έκαναν πρωτεύουσα, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι η Ντάκα θα ξεπερνούσε τα 20 εκατομμύρια κατοίκους. Μια από τις μεγαλύτερες και πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις σήμερα, παθαίνει κυκλοφοριακά «εμφράγματα» ακόμη και στα… πεζοδρόμια. Μόνο τα rickshaws ξεπερνούν τις 400.000. Κανονικός τρίκυκλος τυφώνας. Μια γεύση του θα πάρουμε κατά μεταφορά μας στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: ΝΤΑΚΑ (ξενάγηση)

Πρωινό και ξεκινά η εξερεύνηση μιας ιλιγγιωδώς πολυάνθρωπης κυψέλης. Λεωφορεία ασφυκτικά γεμάτα, τυφώνας χρωμάτων και οσμών. Από τα μέρη με τον μεγαλύτερο συνωστισμό, το λιμάνι Σανταργκάτ: σμήνος ξύλινα σκαφάκια σαν μυρμήγκια και μια εντυπωσιακή κατασκευή με διαδοχικές γέφυρες για επιβίβαση σε δεκάδες πλοία, δεμένα δίπλα-δίπλα, κατάφορτα από κόσμο.

Έκπληξη: Σ’ αυτή την πόλη βρίσκεται ένα από τα αριστουργήματα του 20ου αιώνα, το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης. Έργο του μεγάλου Εσθονοαμερικανού αρχιτέκτονα Λούις Καν, συνδυάζει αριστοτεχνικά λιτές γραμμές με αναφορές στην ιστορία, τσιμέντο και λευκό μάρμαρο και θεωρείται ένα από τα πιο επιβλητικά κοινοβουλευτικά κτίρια στον κόσμο (εξωτερική ξενάγηση).

Στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα ξεχωρίζει η πτέρυγα επιστημών Curzon Hall (από τον  βρετανό λόρδο Curzon, αντιβασιλέα της Ινδίας, που το θεμελίωσε το 1904). Εξαίσια μίξη ευρωπαϊκής και μογγολικής αρχιτεκτονικής, σήμερα είναι ένα πολύβουο μελίσσι φοιτητών κι από τα πιο όμορφα κτίρια της πόλης.

Το αποικιακό παρελθόν του Μπαγκλαντές αποτυπώνει και το (απόλυτα) Ροζ Παλάτι, πρώην κατοικία του Ινδού κυβερνήτη και νυν μουσείο. Χτισμένο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα συνδυάζει δυτικά και μογγολικά στοιχεία, όπως άρεσε στους αριστοκράτες της εποχής.

Η εναλλαγή παραδοσιακού και μοντέρνου συνεχίζεται: το ‘επτάπτυχο’ Μνημείο Εθνομαρτύρων σαν .. διαστημικό λεωφορείο έτοιμο για απογείωση..  ο Ναός Dhakeshwari (θεά της Ντάκα), μεγαλύτερος ινδουιστικός ναός στο Μπαγκλαντές.. και το ημιτελές οχυρό Lalbagh. Ο θρύλος λέει πως η οικοδόμηση σταμάτησε όταν πέθανε η κόρη του αξιωματούχου που το έχτιζε. Θεωρήθηκε καταραμένο κι εγκαταλείφθηκε στο έλεος του χρόνου. Το μαυσωλείο με τον τάφο της όμως υπάρχει ακόμα.

Στο υπόλοιπο της ημέρας, ελεύθερος χρόνος για αγορές στα καταστήματα με παραδοσιακά χειροτεχνήματα. Μεταφορά στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: ΝΤΑΚΑ – ΠΑΪΚΟΣΑ – ΤΑΝΓΚΑΪΛ ΣΙΡΑΤΖΓΚΑΝΙ – ΜΠΟΓΚΡΑ

Ξεκινάμε με ένα γερό πρωινό καθώς χρειαζόμαστε ενέργεια για μια διαδρομή περίπου 4.30 ωρών προς Sirajganj, την πύλη προς τον βορρά. Μια … απροσδόκητη εμπειρία μας περιμένει στο χωριό Paikosha: μια συστάδα από υπαίθριους αργαλειούς που τους χειρίζονται …άντρες. Αφού μας ‘αποκαλύψουν’ τα μυστικά της τέχνης τους, μια βόλτα στο χωριό και μεταφορά για γεύμα (Aristocrat Highway Restaurant στην Hatikamrul).

Χορτάτοι αναχωρούμε για την Μπόγκρα, πρωτεύουσα της βόρειας Βεγγάλης, διάσημη για τις βουδιστικές στούπες της (λατρευτικά κτίσματα). Θεωρείται η παλιότερη πόλη της Βεγγάλης, από την εποχή του μεγάλου αυτοκράτορα Ασόκα (κυβέρνησε την Ινδία από το 268 ως το 232 πΧ). Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: ΜΠΟΓΚΡΑ – ΜΑΣΤΑΝΓΚΑΡΘ – ΤΖΟΥΠΟΥΡΧΑΤ – ΝΑΟΓΚΑΟΝ – ΡΑΤΖΣΑΧΙ

Αρχαιολογικά πετράδια στο πρόγραμμα σήμερα. Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για το «θρησκευτικό οχυρό» Μάστανγκαρ. Ένα παράξενο όνομα κι ένας ιδιαίτερος αρχαιολογικός χώρος, ο παλαιότερος του είδους στο Μπαγκλαντές, εξίσου ιερός για μουσουλμάνους, βουδιστές και ινδουιστές. Θα δούμε το μουσείο και τα ερείπια της αρχαίας πόλης με τις ασύμμετρες βαθμίδες.

Ακολουθεί ο πιο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος στο Μπαγκλαντές: το Somapuri Mahabhihara, στην Paharpur. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, χρονολογείται από τον 8ο αιώνα, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο βουδιστικό μοναστήρι νότια των Ιμαλαϊων και από τα πιο φημισμένα της ινδικής χερσονήσου.

Αφού γευματίσουμε στην πόλη Joypurhat, θα κατευθυνθούμε προς Rajshahi διασχίζοντας την περιοχή Naogaon. Στην περίπου τρίωρη διαδρομή, ξεδιπλώνονται μπροστά μας μοναδικές εικόνες της ντόπιας αγροτικής ζωής. Γυναίκες με τα πολύχρωμα σάρι οδηγούν μοσχαράκια,  μαγειρεύουν καθισμένες στο έδαφος, άντρες  κουβαλούν ογκώδεις σωρούς από λογής-λογής προϊόντα με κάρα και ποδήλατα.. όλοι συντονισμένοι με τη Γη, σε φόντο ευλογημένο πράσινο.

Στο Rajshahi θα καταλύσουμε στο ξενοδοχείο Parjatan, στις όχθες του ιερού ποταμού Πάντμα  (Γάγγη, στην Ινδία). Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: ΡΑΤΖΣΑΧΙ – ΠΟΥΤΙΑ – ΜΠΑΓΚΑ – ΙΣΟΥΑΡΝΤΙ – ΚΟΥΣΤΙΑ – ΤΖΕΣΣΟΡΕ – (σαφάρι με τζιπ) ΧΟΥΛΝΑ

Μια καινούργια μέρα ανατέλλει, γεμάτη αρχαιολογικές «υποσχέσεις». Πρωινό και αναχώρηση για την Puthia και το θρυλικό σύμπλεγμα των ναών της. Ο μεγαλύτερος αριθμός ιστορικών ναών στο Μπαγκλαντές, βρίσκεται εδώ. 14 ινδουιστικοί ναοί, διαφορετικού αρχιτεκτονικού στυλ, χτισμένοι σε διαφορετικές περιόδους, παρασύρουν  τον επισκέπτη στη δίνη του χρόνου, σε μυθικές σκηνές από τα ινδουιστικά έπη, τις οποίες ‘αφηγούνται’ οι περίτεχνες πλάκες τερακότας στους τοίχους.

Ωδή στην πολυπλοκότητα, οι στρογγυλεμένοι κωνικοί θόλοι στον λευκό ναό του θεού Σίβα, τον μεγαλύτερο στο Μπαγκλαντές που είναι αφιερωμένος σε αυτόν. Όπως ο Σίβα έχει πολλές όψεις έτσι και οι θόλοι αποτελούνται από δεκάδες μικρότερα «αντίγραφά» τους που τείνουν προς τον ουρανό.

Μετά την μαγεία της Puthia, η εναλλαγή θρησκευτικών παραστάσεων συνεχίζεται. Από τον Ινδουισμό, στο Ισλάμ και επίσκεψη στο  Τέμενος της Bagha. Χτίστηκε το 1523 με μοναδικό αρχιτεκτονικό στυλ, στιβαρό, γεμάτο μικρούς, θόλους και εξαιρετικά ανάγλυφα τεχνουργήματα από τερακότα.

Περιπέτεια σε 4 τροχούς ξανά, με προορισμό την Khulna. Διασχίζουμε Ihswardi, Kushtia, Jessore και μετά από περίπου 5.30 ώρες φτάνουμε στο κατώφλι μιας αρχέγονης ‘μάνας’: της ζούγκλας. Ο παραποτάμιος βιομηχανικός κόμβος της Khulna/ Χουλνα, αποτελεί υδάτινη είσοδο προς έναν άγριο, παρθένο κόσμο: το Sundarbans., νοτιοδυτικά, κοντά στα σύνορα με την Ινδία. Επιβιβαζόμαστε στο πλοίο και σαλπάρουμε για το μεγαλύτερο δάσος μανγκρόβια (ριζοφόρα δάση) στον κόσμο, λημέρι της ακριβοθώρητης τίγρης της Βεγγάλης. Δείπνο και διανυκτέρευση εν πλω, με τους ήχους της τροπικής νύχτας να συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο νανούρισμα.

 

7η ημέρα: ΧΟΥΛΝΑ – ΣΟΥΝΤΑΡΜΠΑΝΣ (Κρουαζιέρα στη ζούγκλα και διαν/ση σε πλοιάριο)

Ένα απέραντο, πολυποίκιλο πράσινο πάνω στο υδάτινο σμίξιμο ποταμών και θάλασσας είναι αυτό που αντικρίζουμε το επόμενο πρωινό, καθώς το πλοίο γλιστρά στα βάθη της ζούγκλας. Οι βάρκες περιμένουν. Παπούτσια πεζοπορίας και ακολουθούμε τα ίχνη της βασιλικής τίγρης. Περίπου πεντακόσιες έχουν μείνει πια κι οι τυχεροί θα δουν αποτύπωμα στο έδαφος. Ιχνηλάτες ενός μυστηριακού κόσμου, νιώθουμε κομμάτι ενός βιότοπου με χιλιάδες πουλιά και πιθήκους που παραφυλούν στα πυκνά φυλλώματα, κροκόδειλους που κάνουν τσουλήθρα στις λασπώδεις όχθες. Πανέμορφα ελάφια,  επιτρέπουν να τα ταϊσεις.. Δελφίνια του ποταμού (από τα πλέον απειλούμενα είδη) κάνουν άλματα για τα μάτια σου μόνο. Από τo παρατηρητήριo Kotka, όταν ο ήλιος δύει, θα δεις άγρια ζώα να πλησιάζουν αθόρυβα στην όχθη για να πιούν νερό. Κι όταν το σκοτάδι πλησιάζει, επιστροφή στο πλοίο. Δείπνο και ακόμη μια αξέχαστη διανυκτέρευση στην καρδιά ενός πράσινου διαμαντιού. Κι ίσως στη σιωπή ακούσεις τον βρυχηθμό της βασίλισσας-τίγρης, που φτάνει ως και 3 χιλιόμετρα μακριά. Εμπειρία ζωής.

 

8η ημέρα: ΣΟΥΝΤΑΡΜΠΑΝΣ – ΜΟΝΓΚΛΑ – ΜΠΑΓΚΕΡΑΤ – ΧΟΥΛΝΑ

Άλλο ένα ξημέρωμα στην τροπική αγκαλιά του Sundarbans που όλο και ξεμακραίνει. Πρωινό στο πλοίο και αποβίβαση στην Bagerghat: μια περιοχή με 7.815 τεμένη, 238 ναούς, 17 εκκλησίες και 7 τάφους που προστατεύεται από την UNESCO. Κάποια κομμάτια της ήταν χαμένα επί αιώνες στη βλάστηση. Πιο φημισμένο, το Τέμενος με τους 60 θόλους… που δεν είναι 60 αλλά 81 συνολικά. Είναι  το μεγαλύτερο από την εποχή του σουλτανάτου της Βεγγάλης (1204-1576) και  ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσουλμανικά μνημεία σε όλη την ινδική χερσόνησο.

Πριν  την επιστροφή στην Χούλνα, στάση στο χωριό των ψαράδων και μια γεύση από την μαεστρία τους στην πετονιά και την απόχη. Ψάρεμα από μικρές πλωτές εξέδρες δίπλα στην όχθη κι ο ανταγωνισμός ανάβει..Η Χούλνα μας υποδέχεται ξανά για δείπνο και διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: ΧΟΥΛΝΑ – ΤΖΕΣΣΟΡΕ – πτήση για ΝΤΑΚΑ – ΠΑΝΑΜ – ΣΡΙ ΜΑΝΓΚΑΛ

Οι δρόμοι οδηγούν ξανά στη Ντάκα. Πρωινό και αναχώρηση για το αεροδρόμιο του Τζέσορ και επιστροφή στην πρωτεύουσα, Με ρότα βορειο-ανατολικά, κάνουμε διαδρομή περίπου δυόμισι ωρών και φτάνουμε στην Panam, «Πόλη Φάντασμα» ή «Πόλη των Νεκρών» τη λένε οι ντόπιοι.  Κάποτε πρωτεύουσα της Βεγγάλης, έγινε ακμάζον σταυροδρόμι. Την επέλεξαν ως έδρα πλούσιοι Ινδοί έμποροι υφασμάτων και αργότερα, η Εταιρία Ανατολικών Ινδιών. Μια ανεξήγητη πυρκαγιά την κατέστρεψε. Τα πολύτιμα εμπορεύματα λαμπάδιασαν και τελικά εγκαταλείφθηκε. Τώρα 52 ‘στοιχειωμένα’ κτίρια στέκουν ερημωμένα σε μόνο έναν δρόμο.

Μεσαιωνική αύρα στο Τέμενος Goaldi, περίπου ένα χιλιόμετρο από την Ρanam. Ένα από τα λίγα μνημεία της περιόδου του Σουλτανάτου της Σοναργκαόν, θυμίζει προστατευτικό κουβούκλιο για τους πιστούς, με το κυβικό σχήμα και τον μοναχικό θόλο του.

Το Μουσείο Παραδοσιακής Τέχνης σε κερδίζει πριν καν μπεις μέσα.  Δύο πολύ διαφορετικά κτίρια, εναρμονισμένα, μέσα σε υπέροχο τοπίο. Το ένα λευκό, γεμάτο διακοσμητικές ‘πιρουέτες’ αποικιακού ρυθμού… το άλλο με καθαρές γραμμές και κόκκινο. Φιλοξενούν  παραδοσιακά είδη καθημερινής χρήσης και σάρι φτιαγμένα από τόσο φινετσάτη μουσελίνα που θα χωρούσαν διπλωμένα σε ένα σπιρτόκουτο!

Συνεχίζουμε προς Sylhet, στάση για γεύμα και άφιξη στην Sri Mangal, πρωτεύουσα του τσαγιού και πλέον βροχερό τόπο στο Μπαγκλαντές. Ατέλειωτες εκτάσεις με τεϊόδεντρα κι ανάμεσά τους, σαν παράξενα λουλούδια, γυναίκες με κόκκινες φορεσιές και πέπλα. Εργατικά χέρια για την 12η μεγαλύτερη παραγωγό τσαγιού στον κόσμο. Τσάι λοιπόν μετά το δείπνο και όνειρα γλυκά. 

 

10η ημέρα: ΣΡΙ ΜΑΝΓΚΑΛ (ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ LAWACHARA)

Μετά το πρωινό, η πυξίδα δείχνει ξανά περιπέτεια στη ζούγκλα. Εθνικό Πάρκο Lawachara και .. συστάσεις με τους πιθήκους hoolock gibbon (γίββωνες χούλοκ) που κατοικοεδρεύουν στα φυλλώματα. Έχουν χέρια σχεδόν δύο φορές μακρύτερα από το  σώμα τους (για εύκολα  .. ακροβατικά), έντονα λευκά ‘φρύδια’ και είναι εξαιρετικά… φωνακλάδες. Ανακαλύψτε τους κρυμμένους καταρράκτες του πάρκου και αφεθείτε στη φύση.

Επίγειος παράδεισος και η λίμνη Madhabpur, κρυμμένη ανάμεσα σε εκτάσεις τσαγιού. Δαντελωτές όχθες σαν …φιόρδ, επιφάνεια γεμάτη νούφαρα, και μόνο σημείο στο Μπαγκλαντές που επισκέπτονται οι αυτοκρατορικοί ερωδιοί (είδος που απειλείται).

Επιστροφή στο ξενοδοχείο, γεύμα και το απόγευμα θα επισκεφθούμε μερικές από τις φυλές του Μπαγκλαντές. Μητριαρχικές και αυτάρκεις, παράγουν δικό τους φαγητό και υφαίνουν δικά τους ρούχα. Φιλόξενες, υποδέχονται με χαμόγελο τους επισκέπτες.

Η φυλή Khasi είναι ινδικής καταγωγής, με πλουμιστές παραδοσιακές στολές στις αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος και στρώματα από κοσμήματα.Ζουν σε σπίτια από μπαμπού όπως και η φυλή Tripura, που προτιμά πιο απλές ενδυμασίες, με ιδιαίτερα ριγέ σχέδια.

Στην κοινότητα Monipuri σχεδόν κάθε οικογένεια έχει τον δικό της αργαλειό. Αεικίνητες γυναίκες με όμορφα σάρι και σχέδια από χέννα στα χέρια, φτιάχνουν δικά τους υφάσματα, που έχουν ζήτηση ακόμη και στο εξωτερικό. Εξ’ ίσου διάσημος και ο «ουράνιος» χορός τους, θρησκευτική έκφραση αλλά και οπτική πανδαισία. Η ημέρα τελειώνει με δείπνο στο ξενοδοχείο.

 

11η ημέρα: ΣΡΙ ΜΑΝΓΚΑΛ – ΚΟΜΙΓΙΑ – ΤΣΙΤΑΓΚΟΝΓΚ

Κι από τα τροπικά δάση, αναχώρηση νωρίς, για την θαλάσσια πύλη του Μπαγκλαντές, το λιμάνι Chittagong. Στη διαδρομή, μια στάση μνήμης στο πολεμικό νεκροταφείο του Β Παγκοσμίου Πολέμου Maynamati και άλλη μια, για γεύμα.

Αφού φτάσουμε στην Chittagong και το ξενοδοχείο, ελεύθερος χρόνος στην 2η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Ταϊστε τις μεγάλες χελώνες που …εκπληρώνουν ευχές, στο Baizid Bostami Majar (τόπος προσευχής για μουσουλμάνους και όχι μόνο). Επισκεφθείτε το -μουσείο πλέον- Circuit House, όπου δολοφονήθηκε ένας από τους προέδρους της χώρας.. ή τα πραγματικά απόκοσμα «νεκροταφεία πλοίων», όπου αποσυναρμολογούνται κομμάτι-κομμάτι, σιδερένια μεγαθήρια. Σε μια ακτογραμμή σχεδόν 25 χλμ, υπάρχουν πάνω από 20 τέτοιοι ‘σκουπιδότοποι’ επικού μεγέθους. Χιλιάδες εργάτες ξεγυμνώνουν τα γιγάντια μεταλλικά ερείπια, σαν στρατιές κάποιας φουτουριστικής, σκοτεινής αυτοκρατορίας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

12η ημέρα: ΤΣΙΤΑΓΚΟΝΓΚ – ΡΑΝΓΚΑΜΑΤΙ

Μια περιοχή απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς ο προορισμός της σημερινής μέρας. Μετά το πρωινό, φεύγουμε οδικώς για Rangmati, την «πόλη των λιμνών», έναν τόπο με δαντελωτές, ειδυλλιακές όχθες, από τα πιο αγαπημένα θέρετρα της χώρας.

Στη δρόμο μας, ο επίσης.. δαντελωτός βουδιστικός ναός Rajban Bihara, μια φημισμένη λευκή  παγόδα, γεμάτη μοναχούς με πορτοκαλί χιτώνες και ‘κοινωνικά’ πιθηκάκια που  λατρεύουν τις λιχουδιές. Θα μπείτε ξυπόλητοι και θα βρείτε τον…7ο ουρανό…

«Ανθρωπολογικό μεταίχμιο» με την ανατολική Ασία, το Rangamati. Στους λόφους του κατοικούν μερικές από τις πιο όμορφες φυλές του Μπανγκλαντές. Θα δούμε από κοντά την γεμάτη χρώματα κουλτούρα τους, τα έθιμα και τα τελετουργικά τους, τα όμορφα χειροποίητα υφάσματα και κοσμήματα που αποτελούν πηγή εισοδήματος για τις οικογένειες.

Αφού φτάσουμε στο ξενοδοχείο, ελεύθερος χρόνος, ίσως και για μια επίσκεψη στα πλωτά (και μη) εξωτικά παζάρια της. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

13η ημέρα: ΡΑΝΓΚΑΜΑΤΙ – ΛΙΜΝΗ ΚΑΠΤΑΪ – ΜΠΑΝΤΑΡΜΠΑΝ

Πρωινό και πλώρη για τη σμαραγδένια τεχνητή λίμνη Kaptai, ιδανική για βαρκάδα.  Κατάφυτα νησάκια.. Παραδοσιακά ξύλινα πλωτά σπιτάκια. Μπουγάδες κρεμασμένες πάνω από το νερό. Μια σύγχρονη χρυσή παγόδα και μια κόκκινη κρεμαστή γέφυρα (σαν μικρογραφία της Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο).  

Το απόγευμα μας βρίσκει στο ορεινό Bandarban, την ‘στέγη του Μπαγκλαντές’, με τις τρεις ψηλότερες κορυφές της χώρας. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

 

14η ημέρα: ΜΠΑΝΤΑΡΜΠΑΝ – ΤΣΙΤΑΓΚΟΝΓΚ – ΝΤΑΚΑ

Μπανταρμπάν: τόπος ‘ουράνιος’ για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Επισκεφθείτε τον ολόχρυσο βουδιστικό ναό Golden Temple Dhatu με το δεύτερο μεγαλύτερο άγαλμα του Βούδα στη χώρα. Μια υπέροχη θέα στους γύρω λόφους, σου δίνει την αίσθηση ότι πετάς.. Αυτός είναι ιερός τόπος για το βουδιστικό τάγμα στο οποίο ανήκει η φυλή των Μάρμα, που κατοικεί στην περιοχή. Το όνομα «Μάρμα» προέρχεται από την «Μιανμάρ» καθώς από κει κατάγονται. Λατρεύουν τη μουσική, τα θεατρικά δρώμενα, τις γιορτές. Διοργανώνουν πασίγνωστο φεστιβάλ νερού, όπου τα ‘μπουγέλα’ δίνουν και παίρνουν. Εκτός από γλεντζέδες, είναι και .. θεριακλήδες: άντρες και γυναίκες καπνίζουν ντόπια πούρα.

Κι εδώ ο κύκλος αρχίζει να κλείνει. Το απόγευμα η επιστροφή ξεκινά. Από την φύση ξανά στην πόλη. Καλύπτουμε τα 92 χλμ που μας χωρίζουν από την Chittagong, ρουφώντας τις τελευταίες εικόνες από μια πανσπερμία πράσινου και γαλάζιου. Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πετάμε ξανά για Ντάκα και την τελευταία μας διανυκτέρευση στην κατάφωτη ασιατική μεγαλούπολη. Δείπνο στο ξενοδοχείο.

 

15η ημέρα: ΝΤΑΚΑ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Τελευταία αφύπνιση στο Μπαγκλαντές και μετά το πρωινό, χρόνος για ένα τελευταίο «αντίο» (check-out στις 12:00) στην χώρα του «Πράσινου Δέλτα» όπου τα πάντα είναι «πολύ»: πληθυσμός, νερό, βλάστηση, βροχές, πλούτος, φτώχεια, αποχρώσεις, ήχοι. Πολλές και οι αξέχαστες εμπειρίες από αυτό το ασυνήθιστο οδοιπορικό με άρωμα από κάρι, που θα ολοκληρωθεί με την μεταφορά στο αεροδρόμιο και την πτήση προς Αθήνα, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

16η ημέρα: ΑΦΙΞΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση
.
 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό
 • Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 3*, 4* ή από τα καλύτερα διαθέσιμα σε περιοχές με χαμηλή τουριστική υποδομή
 • Ημιδιατροφή καθημερινά, πλήρης διατροφή στο πλοίο
 • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, περιηγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
 • Τοπικός ξεναγός
 • Έλληνας αρχηγός
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Αναχωρήσεις από Κύπρο

 • Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει) εκτός από Είσοδοι σε μουσεία και αξιοθέατα.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Φόροι, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα και επιπλέον ασφάλεια ατυχήματος, απώλειας αποσκευών και έξτρα καλύψεων (ενημερωθείτε από το τμήμα κρατήσεων), τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 770 €
 • ΒΙΖΑ ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ: $51 (εκδίδεται κατά την άφιξη)

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Παρακαλούμε να αποστείλετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στο e-mail του ταξιδιωτικού συμβούλου (πωλητή), με τον οποίο έχετε συνομιλήσει
Χωρίς την άμεση αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου δεν θα μπορεί να περιληφθεί η ασφάλεια της προκαταβολής σας στην επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του. Αν δεν έχετε e-mail, μπορείτε να προσκομίσετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας.
Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κλπ.). Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να μας γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία.
Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στον φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε. Για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας σας, παρακαλούμε ελέγχετε το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας, πριν προβείτε στην όποια συναλλαγή με το Versus Travel.

 


ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

• Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
• Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
• Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


Έως 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Όλες οι τιμές για αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν το αεροπορικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Θεσσαλονίκη στο οποίο οφείλεται και η διαφορά στην τιμή.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετε το κόστος αυτό
μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Δεν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις  στην Αθήνα και θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “StopoverAthens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

 

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει:

 • Ξενάγηση στην Ντάκα.
 • Διανυκτέρευση σε πλοίο σε μία από τις πιο απάτητες ζούγκλες της Ασίας, στις εκβολές του Γάγγη και του Βραχμαπούτρα.
 • Σαφάρι με τζιπ στη Χούλνα.
 • Γνωριμία με απομονωμένες φυλές στα ΝΑ της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Βιρμανία.
 • Επίσκεψη στο Σομαπούρι Μαχαμπιχάρα, τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στο Μπαγκλαντές, μνημείο της UNESCO.
 • Επίσκεψη στο σύμπλεγμα ναών της Puthia
 • Κρουαζιέρα με πλοιάρια στο Σανταρμπάνς και το μεγαλύτερο δάσος μανγκρόβια στον κόσμο!
 • Επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Lawachara με τους πιθήκους hoolock gibbon.
 • Επίσκεψη σε χωριά από φυλές του Μπαγκλαντές, στη φυλή Khasi και στην κοινότητα Manipuri.
 • Επίσκεψη στο Ρανγκαμάτι, την «πόλη των λιμνών» του Μπαγκλαντές. Στους λόφους γύρω από το Ρανγκαμάτι θα δούμε μερικές από τις πιο ξεχωριστές  φυλές στη χώρα.
 • Βαρκάδα στην τεχνητή λίμνη Καπτάι.
 • Ξενάγηση στην πόλη Μπανταρμπάν
 • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός

Εξερεύνηση του Νοτιοανατολικού Μπαγκλαντές

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του ταξιδιού θεωρείται η επιπλέον διαμονή στο Μπανταρμπάν. Η περιοχή αυτή του Μπαγκλαντές, στα σύνορα με τη Βιρμανία, είναι «σπαρμένη» με εθνικές ομάδες που σπάνια βλέπουν δυτικούς. Την απορία θα την δούμε διάχυτη στα μάτια τους. Η επίσκεψη του Ραγκαμάτι δεν φτάνει, γι’ αυτό το Versus εισχωρεί πιο βαθιά. Η επιστροφή στην Ντάκα θα γίνει αεροπορική από Τσιτατόνγκ.

 

 

Highlights

 • Γνωρίστε μερικές από τις πολλές φυλές της χώρας.
 • Επισκεφθείτε την πόλη Μπαγκερχάτ, που βρίσκεται στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
 • Πλεύστε στους υδάτινους δρόμους του Σούνταρμπανς.
 • Ακολουθείστε τα χνάρια της τίγρης της Βεγγάλης.
 • Απολαύστε μία υπέροχη πλωτή διαδρομή στην ειδυλλιακή λίμνη Καπτάι.

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Μια ειδική αποστολή με κρουαζιέρα και διαν/σεις στη ζούγκλα.
 • Κρουαζιέρα με πλοιάρια στο Σανταρμπάνς και το μεγαλύτερο δάσος μανγκρόβια στον κόσμο!

Χάρτης Ταξιδιού Μπανγκλαντές - Αναζητώντας την τίγρη της Βεγγάλης | Φεβρουάριος - Οκτώβριος 2021

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info