Πληροφορίες για: Γροιλανδία

Greenland
Η Πράσινη Χώρα. Που μόνο πράσινη δεν είναι αν σκεφτεί κανείς οτι το 85% της έκτασής της καλύπτεται από πάγο, κάτι που έχει αντίκτυπο στο κλιμα, στην καθημερινή ζωή, στην κουλτούρα του τόπου. Ειναι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου -χωρίς να είναι ήπειρος- με έκταση που ξεπερνά τα 2 εκατομύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η οικονομία της βασίζεται στην πρωτογενή παραγωγή, κυρίως στην αλιεία και το κυνήγι αλλά και στον τουρισμό (οι επισκέπτες κυρίως είναι  ερευνητές και φυσιολάτρες. Γεωγραφικά η Γροιλανδία (Καλάαλιτ Νουνάατ στη γλώσσα των Ινουίτ  που σημαίνει η "Γη των Ανθρώπων")  τοποθετείται στη Βόρεια Αμερική αλλά πολιτικά ανήκει στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη Δανία, ωστόσο είναι αυτόνομη.  Η Γροιλανδία είναι ένα συνεχόμενο οροπέδιο με πολλές κορφές, μερικές απο τις οποίες ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα.Με κυρίαρχο στοιχείο στο τοπίο τον πάγο, οι καιρικές συνθήκες είναι τουλάχιστον ακραίες. Η αλήθεια είναι πως η χώρα δεν προσφέρει αυτό που λέμε άνετες και χαλαρες διακοπές. Όσοι όμως την επισκέπτονται έχουν την ευκαιρία να ζήσουν συναρπαστικές στιγμές.

Ο χρόνος χάνει κάθε νόημα
Η παραδοσιακή έννοια του χρόνου χάνει κάθε νόημα στη Γροιλανδία. Η μέρα δεν εχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Ιδιαίτερα την περίοδο του Ήλιου του Μεσονυκτίου. Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου εμφανίζεται στα γεωγραφικά πλάτη εντός των δύο αρκτικών κύκλων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σε αυτά τα μέρη, ο ήλιος είναι ορατός επί 24 συνεχόμενες ώρες, τουλάχιστον μία ημέρα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι μικρές κοινότητες σφύζουν από ζωή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Όσοι βρεθούν στη Γροιλανδία από τον Σεπτέμβριο έως τις αρχές Απριλίου θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν ένα από τα ωραιόταρα φαινόμενα που προσφέρει η φύση: το Βόρειο Σέλας!

Οι Ινουίτ
Ινουίτ, που σημαίνει «άνθρωποι», είναι το όνομα των Εσκιμώων της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά. Είναι απόγονοι της νομαδικής φυλής των Τούλε (Thule), που εμφανίστηκαν στην Αλάσκα το 1000 μ.Χ. και μετακινήθηκαν στη δυτική Γροιλανδία μετά από τρεις αιώνες (1300 μ.Χ.) και λίγο αργότερα, το 1400 μ.Χ. στην ανατολική. Καταφέραν να επιζήσουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες διαμένοντας σε ιγκλού και κυνηγώντας κυρίως φώκιες και φάλαινες, που τους εξασφάλιζαν τροφή και ένδυση. Μετακινούνταν με έλκηθρα, τα οποία έσερναν σκυλιά. Ακόμη και σήμερα ακολουθούν τον ίδιο πατροπαράδοτο τρόπο ζωής χρησιμοποιώντας όμως ενίοτε και τζιπ -όταν αυτό το επιτρέπει το πάχος των πάγων- και κατοικώντας σε χτισμένα σπίτια.  Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής τους φάνηκε να κινδυνεύει από την διείσδυση μοντέρνων ιδεών και μοντέρνας τεχνολογίας. Οι Ινουίτ κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να αναβιώσουν τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής των προγόνων τους και να τον προσαρμόσουν στον μοντέρνο. Δεν πετάνε τίποτα από ένα ζώο που σκότωσαν. Οι πιο γνωστές επινοήσεις τους είναι τα ιγκλού και τα έλκηθρα που σέρνουν ομάδες σκύλων. Οι Ινουίτ πιστεύουν πως κάθε τι έχει ψυχή: άνθρωποι, ζώα, φυτά, οι δυνάμεις της φύσης, η θάλασσα, ο άνεμος κλπ. Πιστεύουν ακόμα πως όλα είναι συνδεδεμένα, όλες οι ψυχές μεταξύ τους. Έχουν Σαμάνους (σοφούς μάγους-γιατρούς) που, όπως πιστεύουν οι Ινουίτ, μπορούν να θεραπεύσουν κάθε σωματικό ή ψυχικό πρόβλημα, να προβλέψουν τον καιρό, να συμβουλέψουν και να καθοδηγήσουν.

Ammassalik

Το Ammassalik είναι ο ένας από τους δύο δήμους της Ανατολικής Γροιλανδίας. Βρίσκεται στο Νότο της ανατολικής πλευράς της (νότια του Αρκτικού Κύκλου). Έχει την τύχη να βρίσκεται «προφυλαγμένη» μέσα σε ένα πανέμορφο φιόρδ, που την προστατεύει από τις συνεχείς ριπές του κρύου ανέμου που προέρχεται από τον ανοιχτό ωκεανό. Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής καλύπτεται από πάγο, ενώ τα μικρά και ομοιόμορφα χρωματισμένα σπιτάκια κατά μήκος της μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν από παραμύθι. Στην ανοιχτή θάλασσα ταξιδεύουν μικρά και μεγάλα παγόβουνα, που αποσπώνται από τους τριγύρω παγετώνες. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι περήφανοι για το εθνικό πάρκο τους, που καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση από οποιοδήποτε άλλο πάρκο στον κόσμο. Επίσης, εδώ μπορεί να συναντήσει κανείς, σαν σε επιτομή, το σύνολο της χλωρίδας και της πανίδας της γροιλανδικής γης. Άξιο αναφοράς είναι και το μουσείο Αmmassalik που στεγάζεται στην παλαιότερη εκκλησία της πόλης και φιλοξενεί πολλά παραδοσιακά αντικείμενα.

Nuuk

Το Νuuk είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της αυτοκυβερνώμενης δανικής περιοχής της Γροιλανδίας. Το μέρος έχει μια μεγάλη ιστορία κατοίκισης απο Βίκινγκ εξερευνητές από το 10ο αιώνα και μετά, από Ινουίτ στη συνέχεια και από Ινουίτ και Δανούς σήμερα. Η φυσική ομορφιά και η άγρια φύση και η μαγευτική γεωλογία σου  κόβουν την ανάσα. Σε ένα φανταστικό παγωμένο τοπίο, το Nuuk είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες πρωτεύουσες του κόσμου. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια βόλτα με ελικόπτερο πάνω από το τεράστιο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας  και να κάνει θαλάσσιο σαφάρι στην άγρια φύση για να δει τις φάλαινες να «χορεύουν» στην ακτογραμμή του νησιού. Το Εθνικό Μουσείο, που βρίσκεται στην παλιά συνοικία του Nuuk, κοντά στο φιόρδ, είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το παγωμένο παρελθόν της Γροιλανδίας και το συναρπαστικό παρόν της.

Ilulissat

Προστατευόμενο από την Unesco, το Ilulissat Icefjord διαθέτει ασύγκριτη φυσική ομορφιά. Βρίσκεται 250 χλμ βόρεια του Αρκτικού κύκλου, στη δυτική Γροιλανδία. Ο πάγος δεσπόζει στον κόλπο του Disko, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος των θαλασσών δυτικά της Γροιλανδίας. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σκηνικά, κυρίως εξαιτίας της συνεχούς πτώσης πάγων και των εντυπωσιακών παγόβουνων. Επισκεφτείτε την απομονωμένη πόλη στην δυτική ακτή, Ilulissat ή το κοντινό χωριό Saqqaq, όπου κάθε χρόνο δημιουργούνται δισεκατομμύρια τόνοι παγόβουνων και «γλιστρούν» έξω από το φιόρδ. Η πεζοπορία στην περιοχή, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μοιάζει περισσότερο με πεζοπορία στο φεγγάρι! Μπορείτε επίσης να κάνετε βόλτες με σκάφη ανάμεσα στα παγόβουνα ή να πετάξετε με ελικόπτερο πάνω από το απόκοσμο τοπίο. Το χειμώνα, το μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι μια βόλτα με έλκηθρα που τα τραβούν σκυλιά.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Γροιλανδία

Είναι το μεγαλύτερο νησί της γης που ανήκει στη Δανία, με έκταση 2.176.000 τετρ. χλμ. από τα οποία μόνο τα 431.000 είναι ελεύθερα από τους πάγους για ορισμένη εποχή του χρόνου. Το υπόλοιπο νησί καλύπτεται από αιώνιους πάγους. Ο πληθυσμός της φτάνει τις 57.000 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Νουούκ (πρώην Γκοντχώμπ) με 14.500 κατοίκους.
Πολιτικά η Γροιλανδία ανήκει στη Δανία και αντιπροσωπεύεται στο κοινοβούλιό της. Το νησί έχει σχήμα μακρόστενο και βρίσκεται πιο κοντά στην αμερικανική ήπειρο. Στα νότια και στα δυτικά παράλιά της φτάνει ένα ζεστό θαλάσσιο ρεύμα, με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι πιο ήπιο. Το χειμώνα στις περιοχές αυτές η μέση θερμοκρασία είναι - 7° C, ενώ στα βόρεια τμήματα του νησιού η μέση θερμοκρασία είναι 23° C και ακόμη περισσότερο.
Ανακαλύφθηκε από τους Βίκινγκς στα 900 περίπου μ.Χ. και ονομάστηκε Γροιλανδία, που σημαίνει πράσινο νησί. Αργότερα μετοίκησαν στο νησί διάφοροι Σκανδιναβοί και ίδρυσαν δύο αποικίες. Μέχρι το 1888 ήταν γνωστά μόνο τα παράλια και μόνο εκείνη τη χρονιά ο Νάνσεν επιχείρησε ένα ταξίδι στο εσωτερικό και έφτασε σε βάθος, από την ακτή, 550 περίπου χιλιόμετρα.
Τελικά εξερευνήθηκε ολόκληρο, το 1912, από το γνωστό εξερευνητή Ρασμούσσεν. Το νησί κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Εσκιμώους, που είναι συγκεντρωμένοι κυρίως σε χωριά που δεν ξεπερνούν τους 500-600 κατοίκους το καθένα. Από τα πιο γνωστό χωριό είναι η Θούλη, στην οποία έχει εγκατασταθεί μια από τις μεγαλύτερες βάσεις ραντάρ των Αμερικανών.
Η βασική απασχόληση των κατοίκων είναι το ψάρεμα και το κυνήγι, ιδιαίτερα της φάλαινας και της φώκιας και σε μικρότερη έκταση της πολικής αρκούδας. Αναπτυγμένη είναι επίσης και η κτηνοτροφία, που περιλαμβάνει κυρίως εκτροφή ταράνδων και πολικών αλεπούδων που είναι περιζήτητες για τη γούνα τους. Τελευταία έγινε προσπάθεια εγκλιματισμού αγελάδων, χωρίς όμως να σημειωθούν και μεγάλα αποτελέσματα.

Γεωγραφία

Η χλωρίδα, περιορισμένη στη νοτιοδυτική παραλιακή ζώνη, αποτελείται από βρύα, λειχήνες, ιτιές και άλλα νανώδη φυτά. Η πανίδα της Γροιλανδίας περιλαμβάνει ταράνδους, πολικές αρκούδες, αρκτικές αλεπούδες, λύκοι, ερμίνες, μοσχοβόες, πολικοί λαγοί, πολλά υδρόβια αποδημητικά πουλιά και θαλάσσια κήτη (φάλαινες, φώκιες).

περισσότερα

Με μια ματιά

Ζωή στους πάγους, θερμοκρασίες που στην καλύτερη περίπτωση αγγίζουν το μηδέν, γνωριμία με τους Ινουίτ, κυνήγι, ψάρεμα, αβεβαιότητα για το μέλλον. Ενα ταξίδι-αποκάλυψη σε έναν τόπο μακρινό, μαγευτικό· σε έναν κόσμο που ζει με παραδόσεις και θρύλους αιώνων, και έχει κατανοήσει -περισσότερο από κάθε άλλον- ότι για την επιβίωσή του (για την επιβίωσή μας) απαιτείται σεβασμός στο περιβάλλον και τη φύση.

Χάρτης Ταξιδιού Γροιλανδία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια