fb

Το φαινόμενο του Ήλιου του Μεσονυκτίου

Φανταστείτε μια ημέρα που δεν τελειώνει ποτέ – αυτό είναι το φαινόμενο του ήλιου του μεσονυχτίου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ανάμεσα στα γεωγραφικά πλάτη των δύο αρκτικών κύκλων (του βόρειου και του νότιου), ο ήλιος είναι ορατός επί 24 συνεχόμενες ώρες. Αυτό το φυσικό φαινόμενο οφείλεται στην κλίση του κάθετου άξονα της Γης (23ο 26’) σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής της γύρω από τον Ήλιο.
Εκτός από την Ανταρκτική, όπου δεν υπάρχουν οικισμοί για να μπορούν να φιλοξενήσουν επισκέπτες προκειμένου να παρακολουθήσουν αυτό το σπάνιο θέαμα, το φαινόμενο είναι ορατό στην Αλάσκα, στον Βόρειο Καναδά και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γροιλανδία, την Ισλανδία, τη Ρωσία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.
Η μεγαλύτερη διάρκεια του φαινομένου παρουσιάζεται στους δύο πόλους της Γης, όπου συνήθως κρατάει για 6 μήνες, ενώ για παράδειγμα στη Φινλανδία διαρκεί μόνο 73 ημέρες. Το φαινόμενο στην Ισλανδία διαρκεί από τα μέσα Μαΐου μέχρι περίπου τα μέσα Αυγούστου, με τη μεγαλύτερη διάρκεια του ηλιακού φωτός να είναι κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο, συνήθως στην 21 Ιουνίου.