Πληροφορίες για: Μογγολία

Νομαδική κουλτούρα
Η Μογγολία φημίζεται για τη νομαδική κουλτούρα της - οι επισκέπτες μπορούν να κοιμηθούν σε ger.  Σε έναν κόσμο που βασανίζεται από κλειδαριές και  πύλες, είναι αναζωογονητικό να συναντιούνται οι άνθρωποι και να είναι πρόθυμοι να ανοίξουν τις πόρτες τους σε ξένους.


Ποικιλόμορφη γεωγραφικά
Η γεωγραφία της χώρας έχει ποικίλα χαρακτηριστικά, από την έρημο Γκόμπι στα νότια ως ψυχρές και ορεινές περιοχές στα βόρεια και τα δυτικά. Το μεγαλύτερο τμήμα της αποτελείται από στέπες. Ψηλότερο σημείο της χώρας είναι η κορυφή Κουιτέν στον ορεινό όγκο Ταβάν στα δυτικά, με υψόμετρο 4.374 μέτρα. Η λεκάνη της λίμνης Ουβς Νούουρ, στα σύνορα με τη Ρωσία, αποτελεί το χαμηλότερο σημείο και παράλληλα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς. Στη Μογγολία διακρίνονται τρεις κύριες οροσειρές. Η υψηλότερη είναι τα Αλταϊκά όρη που εκτείνονται στις δυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας με άξονα βορειοδυτικό-νοτιοανατολικό. Τα όρη Κανγκάι, επίσης σε παράλληλο άξονα, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής και βορειοκεντρικής Μογγολίας. Τα όρη αυτά είναι παλαιότερα και χαμηλότερα, με μεγαλύτερη διάβρωση και αρκετά δάση. Τέλος, τα όρη Κεντίι κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ουλάν Μπατόρ είναι ακόμα χαμηλότερα σε ύψος. Το μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής χώρας είναι πεδινό και καταλαμβάνεται από στέπες. Οι ποταμοί είναι κυρίως ανεπτυγμένοι στον βορρά και το βασικό υδρογραφικό δίκτυο είναι αυτό του ποταμού Σέλενγκε που εκβάλει στη λίμνη Βαϊκάλη.

Η πατρίδα του Τζένγκις Χαν
Οταν ο Τζένγκις Χαν κατόρθωσε να συνενώσει όλες τις μογγολικές φυλές, το 1206, το νέο έθνος οργανώθηκε πάνω απ΄ όλα για τον πόλεμο. Μετακινούσε τα στρατεύματά του με ταχύτητα χάρη σε σήματα με ένα σύστημα από βραχίονες και σημαίες και τα αποτελέσματα ήταν σαρωτικά. Στρατηγούς είχε τους γιους του ή άνδρες απόλυτα πιστούς. Ο Τζένγκις Χαν έδωσε προτεραιότητα στο ταλέντο και στην πίστη και βάσισε την οργάνωσή του στην αξιοκρατία. Οι ιππείς του είναι θρυλικοί. Χρησιμοποιούσαν το μικρό αλλά ανθεκτικό μογγολικό άλογο, ικανό να ξεριζώνει με τις οπλές του τη χλόη από το παγωμένο έδαφος στους σκληρούς χειμώνες, όταν οι θερμοκρασίες έφταναν συχνά τους 30 βαθμούς υπό το μηδέν. Και χειρίζονταν με επιδεξιότητα το ισχυρό μογγολικό τόξο ιππεύοντας κανονικά ή ανάποδα. Στους Μογγόλους άρεσε πολύ να πολεμούν τον χειμώνα και χρησιμοποιούσαν τα παγωμένα ποτάμια και λίμνες για να μετακινούνται. Ο Τζένγκις Χαν ήξερε να προσαρμόζεται ταχύτατα στις εκάστοτε συνθήκες. Αρχικά οι ορδές του βασίστηκαν στη δύναμη του ιππικού. Αλλά πολύ γρήγορα έμαθε να πολιορκεί μεγάλες πόλεις και για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποιούσε καταπέλτες και σκάλες, ενώ άλλαζε ως και την πορεία ποταμών. Ηξερε επίσης να μαθαίνει από τους λαούς που κατακτούσε και να εκμεταλλεύεται την πείρα των μηχανικών τους στον πόλεμο. Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι κατέφευγε στη σφαγή μόνο όταν αποτύγχαναν οι διπλωματικές προσπάθειες. Θεωρείται ότι η επιτυχία των εκστρατειών του ήταν το αποτέλεσμα ενός συνόλου ιστορικών συγκυριών, τις οποίες όμως χειρίστηκε επιδέξια ένας μεγαλοφυής και φιλόδοξος ηγέτης.

Ουλάν Μπατόρ

Εάν το Γιν της  Μογγολίας είναι η  παρθένα ύπαιθρος, τότε η  Ουλάν Μπατόρ  συμμορφώνεται ωραία με το  γιανγκ της. Μια τεράστια πόλη παλλόμενου εμπορίου, άγριας κυκλοφορίας, αμαρτωλής ζωής και μποέμικης αντι-κουλτούρας, η μογγολική πρωτεύουσα εξάγει τόσο σοκ όσο και  ενθουσιασμό. Οι αντιθέσεις μέσα στην πόλη μπορεί να είναι εξοργιστικά μεγάλες. Είναι μια μικρή γραφική πόλη γεμάτη με αντιθέσεις που ξαφνιάζουν και προκαλούν. Από τη μία βλέπεις άνδρες και γυναίκες προχωρημένης ηλικίας να φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές κι από την άλλη, ακριβώς δίπλα τους, νεαρά παιδιά, ντυμένα μοντέρνα, να κρατούν κινητά τηλέφωνα και να τραγουδούν κομμάτια της διεθνούς pop σκηνής. Σήμερα, η πόλη είναι ένα παράξενο και χαοτικό μίγμα μογγολικών παλαιών κτηρίων, σοβιετικής πολεοδομίας και μερικών σύγχρονων κατασκευών. Στην πρωτέυουσα της Μογγολίας μπορεί ο επισκέπτης να επισκεφτεί πλήθος μουσείων και γκαλεριών όπως και θεάτρων. Επίσης άξια αναφοράς είναι:

  • Η πλατεία Τζένγκις Χαν – μία απο τις μεγαλύτερες πλατείες της Ασίας, όπου διοργανώνονται τακτικά πλήθος εκδηλώσεων
  • Το μνημείο Zaisan - ένα τεράστιο μνημείο της κομμουνιστικής εποχής βρίσκεται σε ένα λόφο στο νότιο τμήμα της πόλης. Αντιπροσωπεύει τους Ρώσους και  Μογγόλους  ήρωες που πολέμησαν μαζί κατά τη διάρκεια του Α’ και Β’ παγκοσμίου πολέμου. Υπάρχει επίσης ένα τεράστιο βουδιστικό άγαλμα στο κάτω μέρος.
  • Το μοναστήρι Gandan Khiid - το σύμβολο της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας της Μογγολίας.
Γκόμπι

Η επαρχία Γκόμπι είναι το μέρος όπου οι περισσότεροι ταξιδιώτες καταλήγουν. Οι τρεις πιο δημοφιλείς προορισμοί στην Γκόμπι είναι προσβάσιμοι από το Dalanzadgad (η πρωτεύουσα της επαρχίας Γκόμπι) και το Bayanzag, είναι γνωστό για τους Δυτικούς ως τα φλεγόμενα βράχια. Τα βράχια και η γύρω περιοχή είναι πανέμορφα. Μπορείτε να μείνετε σε ένα από τους Ger καταυλισμούς γύρω από την περιοχή και να  περιηγηθείτε στα βράχια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Μαραθώνιος Γκόμπι λαμβάνει χώρα εδώ κάθε Σεπτέμβριο.Το Khongoriin Els γνωστό ως τραγουδιστοί αμμόλοφοι, περιέχει τους μεγαλύτερους αμμόλοφους στην Μογγολία και δεν πρέπει να τους  χάσετε αν ταξιδεύετε στην επαρχία  Γκόμπι. Είναι δυνατόν να οδηγήσετε μία Βακτριανή καμήλας και να μείνειτε τη νύχτα σε ένα Ger Camp. Τέλος, το Yoliin Am  είναι ένα φαράγγι που διασχίζει την οροσειρά Gurvan Saihan περίπου 40 χιλιόμετρα έξω από το Dalanzadgad. Το φαράγγι είναι γνωστό για τις στρώσεις πάγου  στο μεγαλύτερο μέρος του έτους  και  άλογα είναι διαθέσιμα στην είσοδο του για να τα ιππεύσετε.

 

Πληροφορίες για τις Χώρες

Μογγολία

Η Μογγολία (μογγολικά: Монгол улс) είναι μια χώρα με έκταση 1.564.116 km2 και πληθυσμό 3.179.997 κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2012[2]. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περίκλειστη χώρα μετά το Καζακστάν. Τυπικά εντάσσεται στις χώρες της Ανατολικής Ασίας, αν και ορισμένες φορές θεωρείται κομμάτι της Κεντρικής Ασίας. Συνορεύει με τη Ρωσία προς Βορρά, με το Καζακστάν προς Δύση και με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας προς Νότο. Το καθεστώς της χώρας είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Ουλάν Μπατόρ.

Γεωγραφία

Η Μογγολία καταλαμβάνει μία ποικιλόμορφη ζώνη υψιπέδων, η οποία αναπτύσσεται στην Κεντρική Ασία, ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία. Τα 4/5 του εδάφους της καλύπτονται από στεπώδη υψίπεδα, που το μέσο υψόμετρό τους κυμαίνεται μεταξύ 914 και 1.524 μ. Βόρεια και δυτικά τα υψίπεδα διακόπτονται από μεγάλες επιμήκεις οροσειρές, οι οποίες κατέρχονται από τη Σιβηρία και με κατεύθυνση από ΒΔ προς ΝΑ διατρέχουν τη χώρα. Η σημαντικότερη και ψηλότερη από αυτές τις οροσειρές είναι τα Μογγολικά Αλτάια. Εισέρχονται στο έδαφος της Μογγολίας από τα ΒΔ και ακολουθούν γενικά ΝΑ κατεύθυνση, σχηματίζοντας πολλές επάλληλες οροσειρές. Κοντά στα σύνορα με την Κίνα, η κορυφή τους Μεν Χάιρχαν Ουούλ φτάνει τα 4.362 μ. και αποτελεί το ψηλότερο σημείο της χώρας. Στο κέντρο σχεδόν της χώρας αναπτύσσεται η οροσειρά Χανγκάιν Νουρουού, το υψηλότερο σημείο της οποίας - η κορυφή Ότνγκον Τένγκερ Ουούλ - φτάνει τα 3.905 μ. Στο βορρά αναπτύσσονται οι οροσειρές Χόβσγκολ Νουρουού και Χεντίιν Νουρουού, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 2.400 μ. Το κεντροανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας έχει γενικά πιο ομαλό ανάγλυφο και αποτελείται από σχετικά χαμηλές οροσειρές και οροπέδια που διαδέχονται το ένα το άλλο. Οι σημαντικότερες οροσειρές που σχηματίζονται εδώ είναι οι Εντρενγκίιν Νουρουού και Γκούρβαν Σάιχαν Ουούλ (κορυφή Ιχ Μπογκντ Ουούλ, 3.957 μ.), ενώ ακόμη ανατολικότερα εκτείνεται η πετρώδης έρημος Γκόμπι, η οποία καταλαμβάνει περίπου το 1/3 του συνολικού εδάφους της χώρας.

περισσότερα

Με μια ματιά

Μια ορεινή περίκλειστη χώρα, ένα απέραντο οροπέδιο, που αποτέλεσε την κοιτίδα της Μογγολικής φυλής και το σημείο εκκίνησης της Μογγολικής αυτοκρατορίας με στρατηλάτες τον Τζένγκις Χαν και τον Ταμερλάνο.

Χάρτης Ταξιδιού Μογγολία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια