fb

Μογγολία, ξέρετε ότι...

o Το Ουλάν Μπατόρ είναι η πρωτεύουσα με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στον κόσμο.
o Οι γιούρτες είναι οι σκηνές που μένουν οι νομάδες. Κατασκευάζονται από υφάσματα και δέρματα πρόβατων που τοποθετούνται πάνω σε έναν ξύλινο σκελετό. Στο κέντρο της οροφής υπάρχει μια τρύπα από την οποία βγαίνει ο καπνός από τη σόμπα που χρησιμοποιείται για μαγείρεμα και θέρμανση.
o Ο Τζένγκινς Χαν ήταν μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες που περπάτησαν ποτέ στην Οικουμένη. Σε ηλικία μόλις 20 ετών ξεκίνησε να δημιουργήσει μια μεγάλη στρατιά για να ενώσει κάτω από τον ζυγό του τις ανεξάρτητες φυλές της Νοτιοανατολικής Ασίας, έργο που τελεσφόρησε πέρα από κάθε φιλοδοξία: η Μογγολική Αυτοκρατορία ήταν η μεγαλύτερη που θα έβλεπε ποτέ ο κόσμος πριν από την εμφάνιση της βρετανικής.
o Το 1922 ο Βρετανός παλαιοντολόγος Ρόι Τσάπμαν Άντριους στην έρημο Γκόμπι κυριολεκτικά σκόνταψε πάνω σε έναν κρίσιμο συνδετικό κρίκο της μεγάλης αλυσίδας της ζωής. Στις 13 Ιουλίου ανέφερε ότι είχε βρει μερικά απολιθωμένα αβγά. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι επρόκειτο για τα πρώτα αβγά δεινοσαύρων. Η ανακάλυψη αυτή έκανε τον Άντριους εθνικό ήρωα. Αλλά τα αβγά δεν βρίσκονταν εκεί μόνα τους. Από πάνω τους κρεμόταν ένα πτηνόμορφος σκελετός δεινόσαυρου, άγνωστος μέχρι τότε στους ανθρώπους. Προφανώς είχε παγιδευτεί την ώρα που έκλεβε τα αβγά για να τα φάει. Έτσι καταδικάστηκε να φέρει το όνομα Οβιράπτορας, που σημαίνει «κλέφτης αβγών». Σε ένα, δε, από αυτά υπήρχε και έμβρυο έτοιμο να εκκολαφθεί.
o Επίσης τα οστά «μιλούν». Υπάρχουν ανεξήγητες ομοιότητες ανάμεσα στους σκελετούς δεινοσαύρων των σημερινών πουλιών. Σχεδόν αναμφίβολα είχαν έναν κοινό πρόγονο. Και κάθε νέα ανακάλυψη βοηθά να αποδειχθεί ότι οι δεινόσαυροι δεν εξαφανίστηκαν και ότι τα πουλιά είναι στην πραγματικότητα δεινόσαυροι.