Πληροφορίες για: Ολλανδία

Αξιοθέατα στην Ολλανδία

Ο κάθε τουρίστας που θα επισκευθεί την Ολλανδία θα έχει την ευκαιρία να επισκευθεί κάθε λογής μέρη• από μεγάλα πάρκα αναψυχής, σε ενδιαφέρουσες πόλεις, κοσμοπολίτικες παραλίες και όμορφους κήπους. Όλα αυτά είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που είναι διαθέσιμες στην Ολλανδία.


Αξιοθέατα στο Άμστερνταμ
Το Άμστερνταμ είναι μία από τις πιο ωραίες πολεις στην Ευρώπη. Μοντέρνα και ανοιχτόμυαλη, αυτή η πόλη προσφέρει πολλά αξιοθέατα, κοσμοπολίτικο περιβάλλον και φαγητό από όλες τις γωνιές του κόσμου ενώ ταυτόχρονα και ένα φιλικό κλίμα. Μια βόλτα στους δρόμους του Άμστερνταμ θα σας κάνει να αισθάνεστε πως βρίσκεστε πίσω στον 17ο αιώνα αφού το κέντρο του Άμστερνταμ είναι γεμάτο με αρχιτεκτονική που χρονολογείται από την περίοδο αυτή κάνοντας το ένα ιδανικό μέρος για περιήγηση με τα πόδια ή το ποδήλατο. Μην αφήσετε όμως την παλιά αρχιτεκτονική να σας ξεγελάσει, αφού σε αυτή τη μοντέρνα πόλη δεν υπάρχει τίποτα το απαρχειωμένο.


Ωραία αρχιτεκτονική και εντυπωσιακά κτίρια
Το Άμστερνταμ ήταν αρχικά χτισμένο στις όχθες της αλμυρής λιμνοθάλασσας Zuiderzee (Ζάουντερζε), αλλά αιώνες έργων εκχερσώσεως έφεραν την πόλη να συνορεύει με την Ijsselmeer (Άϊσελμερ), ένα σώμα φρέσκου νερού. Το κέντρο του Άμστερνταμ έχει σχήμα πετάλου και περιβάλλεται από τα τέσσερα διάσημα κανάλια: το "Singel" (Σίνγκελ), το "Herengracht" (Χέρενχραχτ), το "Keizersgracht" (Κάϊζερχραχτ) και το "Prinsengracht" (Πρίνσενχράχτ). Αν θέλετε να απολαύσετε ωραία αρχιτεκτονική και εντυπωσιακά κτίρια δεν έχετε παρά να περπατήσετε κατα μήκος αυτών των καναλιών. Στο ανοιχτό άκρο αυτής της σαν πέταλο σχηματισμένης πόλης θα βρείτε τον περίτεχνο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, το μέρος όπου οι περισσότεροι τουρίστες φθάνουν και αναχωρούν.

Giethoorn (Χίτχοουρν)

Το Giethoorn, γνωστό και σαν την Βενετία του Βορρά, είναι μία ήσυχη μικρή πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της Ολλανδίας που σίγουρα αξίζει να την επισκευθεί κανείς. Δεν είναι όσο μεγάλη, όσο η Βενετία, αλλά κάτι ανάμεσα σε ένα χωριό και μια μέτρια πόλη. Αν το επισκευθείτε να περιμένετε να δείτε κανάλια να ξεφυτρώνουν σε όλες τις κατευθύνσεις, και στο νερό τις χαρακτηριστικές βάρκες Giethoorn να κάνουν βόλτες. Σε αυτό το τουριστικό μέρος υπάρχουν αρκετά εστιατόρια για να γευματίσετε ή να πιείτε τον καφέ σας.

Artis (Άρτις)

Το Artis είναι ο παλιότερος ζωολογικός κήπος στην Ολλανδία ιδρυμένος το 1838. Εδώ θα μπορέσετε να κάνετε τη βόλτα σας περιτριγυρισμένοι από την ατμόσφαιρα του 19ου αιώνα: με φιδίσια μονοπατάκια, μεγαλοπρεπή δέντρα, πανέμορφα γλυπτά και μνημειώδη ιστορικά κτίρια. Εδώ θα βρείτε αντιπροσώπους όλου του ζωϊκού βασιλείου, αμφίβια, ερπετά, ψάρια, πουλιά, θηλαστικά και έντομα• δυστυχώς λόγο των μικρών εγκαταστάσεων μερικά από τα κλουβιά, ειδικά των αιλουροειδών είναι αρκετά μικρά και μερικά από τα ζώα είναι εμφανώς καταβεβλημένα. Μπορείτε επίσης να σβήσετε τη δίψα σας για γνώση στο Πλανητάριο, τα μουσεία, και σε άλλα μικρότερα εκθεμάτα.

Hortus Botanical Garden (Βοτανικός Κήπος Χόρτους)

Ο Βοτανικός Κήπος Hortus (Χόρτους) είναι ένα από τους παλαιότερους του είδους του στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1682 στο ανατολικό άκρο του κέντρου της πόλης, όπου βρίσκεται και σήμερα. Εδώ θα βρείτε περισσότερα από 6 000 είδη φυτών! Στους εξωτερικούς κήπους θα μπορέσετε να απολαύσετε εύκρατα και αρκτικά φυτά, ενώ στο σπίτι των φοινίκων (κτισμένο το 1912) μπορείτε να γνωρίσετε τον πιό ζεστό κόσμο των φυτών, με φοινικιές που βρίσκονται ανάμεσα μας περισσότερο από 3 αιώνες! Το σπίτι της Μεξικανικής/Καλιφορνέζικης ερήμου μπορείτε να το βρείτε στο μεσάιο τμήμα του κήπου κοντά στο θερμοκήπιο των πεταλούδων. Υπάρχει ακόμη και το Τρικλιματικό θερμοκήπιο, με φυτα από έρημο, υποτροπικές περιοχές μα και ένα τροπικό κλίμα σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αναπαράγει το περιβάλλον της τροπικής ζούγκλας στην Νότιο Αμερική.  

Madurodam (Μαντούρονταμ)

Η παγκοσμίως γνωστή πόλη μινιατούρα Madurodam βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Άμστερνταμ και τις πεδιάδες των τουλίπων. Αυτό το είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να εξοικειωθεί κανείς με όλα τα εκπληκτικά αξιοθέατα που προσφέρει η Ολλανδία.
Η αγορά τυριού του Alkmaar (Άλκμααρ), το Rijksmuseum (Ράϊκμιουζέουμ) στο Άμστερνταμ, το Παλάτι της Ειρήνης στην Χάγη, το Βασιλικό Παλάτι στην πλατεία Dam στο Άμστερνταμ, ο Καθεδρικός Πύργος της Ουτρέχτης, τα σπίτια των καναλιών στο Άμστερνταμ, ακόμη και μέρος των αντιπλημμυρικών οικοδομημάτων στο Άμστερνταμ, όλα βρίσκονται εδώ σε λεπτομερή αντίγραφα σε κλίμακα 1:25. Όλα αυτά περιτριγυρισμένα από πανέμορφους κήπους λουλουδιών.
Το Madurodam είναι γεμάτο ενέργεια και κίνηση. Στο νέο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Schiphol θα δείτε αεροπλάνα εν κίνηση, κόσμο σε ουρές και ακόμη και ένα μοντέρνο μέσο συγκοινωνίας. Ανεμόμυλοι γυρίζουν, καραβάκια διασχίζουν κανάλια, πυροσβέστες παλεύουν με μια πυρκαγία στο λιμάνι, ενώ σύγχρονα τρένα διασχίζουν την πόλη στις παγκόσμια μεγαλύτερες σιδηροδρομικές ράγες σε μικρογραφία. Madurodam: ένα μέρος που ολόχρονα προσφέρει απόλαυση σε κάθε επίσκεψη!

Kinderdijk (Κίντερνταϊκ)

Η Ολλανδία δικαίως είναι γνωστή για τους γραφικούς της ανεμόμυλους αφού εδώ υπάρχουν περισσότεροι από 1 000! Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα δείτε τόσους πολλούς μαζεμένους όσο κοντά στο Ολλανδικό χωριό Kinderdijk. Η κατασκευή τους ξεκίνησε το 1740 όπου χτίστηκαν οι πρώτοι 19•αυτούς μπορείτε να τους θαυμάσετε μέχρι και σήμερα αφού ακόμη είναι καλά διατηρημένοι.
Αυτοί οι ανεμόμυλοι βοηθούν στην αποστράγγιση των Alblasserwaard polders (Αλμπασερβααρτ πολντερς), πράγμα αναγκαίο αφού βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Το νερό που αφαιρούν καταλήγει στον ποταμό Lek (Λεκ). Το 1997 οι ανεμόμυλοι του Kinderdijk προσθέθηκαν στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Dam Square-Royal Palace (Πλατεία Dam–Βασιλικό Παλάτι)

 

Το Βασιλικό Παλάτι που βρίσκεται στην πλατεία Dam είναι πραγματικά ένα από τα ορόσημα της πόλης του Άμστερνταμ. Αυτο το άριστο παράδειγμα κλασικής Ολλανδικής αρχιτεκτονικής, σχεδιάστικε από τον Jacob van Campen (Γιάκοπ φαν Κάμπεν) και χτίστηκε την περίοδο 1648-1655. Αυτό το παλάτι είναι κτισμένο πάνω σε 13.659 πασσάλους, αναγκαίο για να σταθεροποιήσει ένα κτίριο πάνω στο ελώδες έδαφος της περιοχής. Αρχικά αυτό το κτίριο χτίστηκε για να αντικαταστήσει το Δημαρχείο της πόλης το οποίο είχε καταστραφεί ολοσχερώς σε μια πυρκαγια, αλλά ο Louis Bonaparte (Λουί Μποναπάρτε) ο  αδελφός του Ναπολέων του πρώτου, το μετέτρεψε στο βασιλικό του παλάτι όταν στέφθηκε Βασιλιάς της Ολλανδίας το 1808 – αν και ο ίδιος το εγκατέλειψε μόλις δυο χρόνια αργότερα. Το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι η απλή πρόσοψη του παλατιού•αποτελείται από 4 σειρές παραθύρων πάνω από τα οποία μπορείτε να θαυμάσετε το τριγωνικό αέτομα του παλατιού διακοσμημένο με τα υπέροχα γλυπτά του Artus Quelijn (Άρτους Κούελαϊν) του νεότερου, ενός καλλιτέχνη από το Antwerp (Άντβερπ – Αμβέρσα). Τα αγάλματα αντιπροσωπεύουν την πόλη του Άμστερνταμ περιτριγυρισμένη από τον Ποσειδώνα και άλλα μυθικά θαλάσσια πλάσματα όπως νύμφες και τρίτωνες. Το αρμονικό εξωτερικό του παλατιού συμπληρώνεται από ένο οκτογωνικό πυργίσκο και ένα τρούλο. Σε αντίθεση με το απλό εξωτερικό του, το εσωτερικό του παλατιού είναι θαυμάσια διακοσμημένο.
 

Πληροφορίες για τις Χώρες

Ολλανδία

Μικρή χώρα της βόρειας Ευρώπης με ακανόνιστο σχήμα και ιδιότυπη γεωμορφολογία. Η θέση των περισσότερων εδαφών της σε υψόμετρο κάτω από αυτό της επιφάνειας της θάλασσας ανάγκασε από νωρίς τους κατοίκους της να επιδοθούν σε τιτάνιους αγώνες για την τιθάσευση των υδάτινων όγκων που τους απειλούσαν, έτσι ώστε η συνολική της χερσαία επιφάνεια να αυξάνεται συνεχώς. Αν και μικρή χώρα, ο δυναμισμός των κατοίκων της την έφερε στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών κρατών από την άποψη των πνευματικών, οικονομικών και κοινωνικών κατακτήσεων και την κατέστησε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.
Η χώρα βρέχεται στα ανατολικά και βόρεια από τη Βόρεια θάλασσα, ενώ χερσαία σύνορα διαθέτει μόνο με τη Γερμανία στα ανατολικά και το Βέλγιο στα νότια.
Η συνολική της έκταση είναι 41.526 τ. χλμ., από τα οποία τα 33.938 είναι χερσαία και τα υπόλοιπα 7.587 αποτελούν εσωτερικά ύδατα. Χώρα με μεγάλη αποικιακή ιστορία η Ολλανδία διατηρεί σήμερα ως εξαρτώμενα εδάφη και τις κτήσεις της των Ολλανδικών Αντιλών και της Αρούμπα. Ο πληθυσμός της υπολογίστηκε το 2002 σε 16.067.754 κατοίκους.
Η Ολλανδία βρίσκεται στη βορειοδυτική Ευρώπη, μεταξύ των γεωγραφικών συντεταγμένων 50° 46΄ - 53° 34΄ βόρειο πλάτος με 3° 22΄ - 7° 14΄ ανατολικό μήκος. Καταλαμβάνει τμήμα του χώρου που ορίζεται ιστορικά και γεωγραφικά ως Κάτω Χώρες και στον οποίο ανήκουν επίσης το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Στην επικράτειά της περιλαμβάνει και αρκετά νησιά (Φρεισικά Νησιά).

Γεωγραφία

Η χερσαία έκταση της Ολλανδίας χωρίζεται γεωμορφολογικά στις εξής περιοχές:
Η Βόρεια Βραβάνδη, στο νότο της χώρας, στα σύνορα με το Βέλγιο, αποτελεί συνέχεια της Βραβάνδης του Βελγίου. Είναι περιοχή με χαμηλό υψόμετρο, αμμώδης και άγονη. Μέσω ενός πυκνού δικτύου μικρών ποταμών σχηματίζει τη λεκάνη απορροής του Μάας. Παρά το άγονο των επιφανειακών στρωμάτων, στο υπέδαφός της περιοχής βρέθηκαν σημαντικά κοιτάσματα λιθάνθρακα (περιοχή Πέελ). Στη Βόρεια Βραβάνδη βρίσκεται και η πασίγνωστη, στους περισσότερους Ευρωπαίους, πόλη του Μάαστριχ.
Στα βορειοανατολικά εκτείνεται η περιοχή της Βορειοανατολικής Ολλανδίας ή Χώρας των Γκάαστ. Ο σχηματισμός της ανάγεται στη δράση των παγετώνων της περιόδου του Ρις. Οι παγετώνες αυτοί απέθεσαν μεγάλους σωρούς μορενών, γι` αυτό και η περιοχή παρουσιάζει υψόμετρα που φτάνουν έως τα 100 μ. Σε παλαιότερες εποχές τα στρώματα των μορενών καλύπτονταν από ένα παχύ στρώμα λες, που τις καθιστούσε εξαιρετικά γόνιμες. Με το πέρασμα όμως των αιώνων το στρώμα αυτό αποπλύθηκε και σήμερα η περιοχή είναι άγονη, με πολλές αμμώδεις εκτάσεις (στα ολλανδικά γκάαστ) που καλύπτονται από βρύα και χαμηλά δάση.
Γενικά το εσωτερικό της χώρας είναι εξαιρετικά επίπεδο με μέσο ύψος μόλις 50-100 μ. και με μέγιστο τα 321 μ. στο λόφο Φάαλσμπεργκ (νοτιοανατολικά σύνορα με τη Γερμανία).
Στην Περιοχή των Πόλντερς, που καταλαμβάνει τη βόρεια και δυτική χώρα, η διαμόρφωση των εδαφών εμφανίζει μεγάλες διαφορές σε σχέση με τις δύο προηγούμενες. Το σύνολο της έκτασης των Πόλντερς είναι προσχωματικό και η επιφάνειά της, σε ορισμένα τμήματά της, φτάνει και τα 7 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ολόκληρες αυτές οι εκτάσεις θα πλημμύριζαν από τη θάλασσα, αν κατά μήκος της παραλίας δεν προστατεύονταν από τα φυσικά φράγματα που σχηματίζουν οι τεράστιοι όγκοι άμμου (θίνες). Το ύψος των θινών αυτών φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις τα 60 μ. ύψος, τα 140 χλμ. μήκος και τα 5 χλμ. πλάτος.
Οι θίνες όμως αυτές δεν είναι πάντα παρούσες ούτε φτάνουν παντού το απαιτούμενο ύψος. Στις περιπτώσεις αυτές είναι αναγκαία η κατασκευή τεχνητών αναχωμάτων και φραγμάτων από τον άνθρωπο, ανάγκη που οδήγησε τους Ολλανδούς στο άνοιγμα ενός μεγάλου κεφαλαίου της μακρόχρονης και επικών διαστάσεων πάλης τους με τη φύση για την υποταγή της στις απαιτήσεις τους.
Οι Ολλανδοί ήδη από το 10ο αι. άρχισαν με πείσμα να διεκδικούν και να παίρνουν από τη θάλασσα χερσαία εδάφη για τη χώρα τους. Στην αρχή το προσπάθησαν με τη δημιουργία σωρών από άμμο στους οποίους φύτευαν βαθύρριζα φυτά για να μειώνουν τη διάβρωση και με την κατασκευή μεγάλων τεχνητών υδροφρακτών. Αυτό συνέβη πρώτα γύρω από τον κόλπο του Ζούιντερζεε και τους ποταμούς. Όταν τα νερά αποσύρονταν στη θάλασσα με την άμπωτη, έκλειναν τα φράγματα πίσω τους ώστε να μην μπορούν να επιστρέψουν με την πλημμυρίδα. Η αποστράγγιση των εδαφών αυτών όμως έθεσε το πρόβλημα της διευθέτησης της κοίτης των ποταμών, γιατί καθώς αυτοί έρρεαν σε εκτάσεις που βρίσκονταν κάτω από το ύψος της επιφάνειας της θάλασσας, δεν μπορούσαν πλέον να εκβάλουν σ` αυτή. Έτσι οι Ολλανδοί αναγκάστηκαν να "εγκλωβίσουν" τους ποταμούς κατασκευάζοντας στις όχθες τους ψηλά αναχώματα για να ανεβάσουν τη στάθμη τους μέχρι να υπερβεί εκείνη της θάλασσας. Κατόπιν, με ένα εκτεταμένο και εξαιρετικά πυκνό δίκτυο καναλιών και αντλιών που κινούνταν από τους ανεμόμυλους, άρχισαν να απομακρύνουν τα νερά που απέμεναν ή έριχνε η βροχή, ανεβάζοντάς τα στις ψηλότερες διώρυγες ή ποταμούς για να χυθούν και αυτά στη θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό απελευθέρωσαν χιλιάδες στρέμματα γης για καλλιέργεια, δημιουργώντας παράλληλα και την ισχυρή συντεχνία των ιδιοκτητών ανεμόμυλων. Τα νέα εδάφη που κατακτήθηκαν από τη θάλασσα ονομάστηκαν "Πόλντερς" και η τεχνολογία, από τις αρχές του 20ού αι., επέτρεψε την αντικατάσταση των ανεμόμυλων από πανίσχυρές αντλίες. Με αυτό τον τρόπο μεταξύ του 1840-1843 οι Ολλανδοί απέσπασαν από τη θάλασσα 180 τ. χλμ. γης περίπου.
Το έργο όμως που παρουσιάζει ανάγλυφα το μέγεθος της προσπάθειας και το βάθος του σχεδιασμού ήταν η αποστράγγιση του κόλπου Ζούιντερζεε μεταξύ των ετών 1920-1932. Η ευφυΐα των σχεδιαστών καταδεικνύεται στην ιδέα τους όχι μόνο να αποστραγγίσουν τον κόλπο, αλλά και να μετατρέψουν ένα μέρος του σε τεχνητή λίμνη γλυκού νερού, καθώς σ` αυτόν εκβάλλουν πολλά ποτάμια. Έτσι και θα απελευθερώνονταν τεράστιες χερσαίες εκτάσεις για καλλιέργεια, αλλά και θα εξασφαλίζονταν και ένα μόνιμο απόθεμα νερού για την άρδευσή τους. Τα έργα άρχισαν το 1920 με την κατασκευή ενός φράγματος μήκος 2,5 χλμ. μεταξύ βόρειας Ολλανδίας και του νησιού Βίρινγκεν, το οποίο καλύφτηκε τελικά από το έργο. Ένα δεύτερο φράγμα, μήκους 30 χλμ., ένωσε το 1932 τα δύο άκρα του στομίου του κόλπου. Το τελικό μήκος του έργου έφτασε τα 44 χλμ. και έκλεισε τελείως τον Ζούιντερζεε από τη Βόρεια θάλασσα. Σταδιακά με αυτό το έργο προστέθηκαν στην έκταση της Ολλανδίας περισσότερα από 2.200.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Τα πόλντερς που δημιουργήθηκαν είναι το Βίρινενγκερμιρ, το Νόορντοστ, το Ανατολικό Φλέβολαντ και το Νοτιοδυτικό Φλέβολαντ. Το έδαφος των πόλντερς αυτών αλλά και των άλλων αποτελεί την πιο γόνιμη ολλανδική περιοχή. Σήμερα συζητείται και η δημιουργία του Μάρκερβααρντ. Είναι χαρακτηριστικό πώς μετά την απελευθέρωση των εκτάσεων αυτών η πυκνότητα του πληθυσμού έπεσε από τους 380 κατ. ανά τ. χλμ. στους 330 κατ. ανά τ. χλμ. πάρα τη συνεχιζόμενη αύξηση του πληθυσμού. Η λίμνη που δημιουργήθηκε στη θέση του κόλπου ονομάζεται Ίζελμιρ, έχει έκταση 1.400 τ. χλμ. και χωρητικότητα 3 εκατομ. κυβ. μ. νερού.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

«Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο και οι Ολλανδοί την Ολλανδία», λέει μια παλιά παροιμία. Δεν υπάρχει άλλη χώρα τόσο επίπεδη, πυκνοκατοικημένη και φιλελεύθερη, με 1.180 ανεμόμυλους και τόσο ψηλούς κατοίκους (1,85 μ. κατά Μ.Ο), γεμάτη ποδήλατα, γέφυρες, coffee shops, μουσεία, τουλίπες και… τυριά!

Χάρτης Ταξιδιού Ολλανδία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια