Πληροφορίες για: Νορβηγία

Αξιοθέατο βγαλμένο απο την φύση

Στη Νορβηγία το αξιοθέατο είναι το ίδιο το φυσικό τοπίο: το Βόρειο Σέλας, τα φιόρδ, τα απόκρημνα βουνά, το Αρκτικό Αρχιπέλαγος …

 

Αξιοθέατα

Αλλά επίσης και οι ίδιες οι πόλεις, όπως η πρωτεύουσα, το Όσλο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και πρωτευουσα των Φιόρδ, το Τρόμσο. Η Νορβηγία προσφέρει αληθινά συναρπαστικές στιγμές και ένα ταξίδι που θα είναι η πιο αγαπημένη σας εμπειρία!

 

Βόρειο Σέλας

Οι ταξιδιώτες του Χειμώνα θα έχουν πιθανότητες να δουν τα φώτα του Βορείου Σέλαος!

Όσλο

Ας ξεκινήσουμε με την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, στο νότιο τμήμα της χώρας, μια πολυεθνική πόλη που φιλοξενεί μισό εκατομμύριο κατοίκους, από τους οποίους περίπου το 25% είναι μετανάστες.
Βρίσκεται στο φιόρδ Oslofjord, περιβάλλεται από πράσινους λόφους και βουνά κι επίσης από το Marka, ένα άγριο δάσος, εύκολα προσβάσιμο από την πόλη. Γύρω από το Όσλο υπάρχουν 40 νησιά, ενώ στη ευρύτερη περιοχή θα βρείτε 343 λίμνες.
Το Όσλο έχει επαναπροσδιοριστεί τα τελευταία χρόνια, με στόχο να μην είναι τίποτα λιγότερο από ένα νέο κέντρο πολιτισμού. Είναι γεμάτη μουσεία και κορυφαίες γκαλερί τέχνης και μια νεότερη εντυπωσιακή όπερα. Αυτή είναι μόνο η αρχή ενός σχεδίου που θα αναβαθμίσει την προκυμαία της πόλης και θα μετατρέψει το Όσλο σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες 

Νησιά Lofoten

Κανένας δε μπορεί να ξεχάσει την πρώτη φορά που θα αντικρύσει τα νησιά Lofoten, με την πυκνή τους βλάστηση και τα απότομα βράχια που καταλήγουν στα παγωμένα νερά της βόρειας Νορβηγίας. Αν και βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο, το αρχιπέλαγος βιώνει μία από τις μεγαλύτερες ανωμαλίες αυξημένης θερμοκρασία του πλανήτη, σε σχέση με το υψηλό γεωγραφικό του πλάτος.
Σε κάθε νησί θα βρείτε γραφικά ψαροχώρια και όμορφη φύση όπου μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ποδηλασία, surfing, παρατήρηση της άγριας φύσης, αλλά και για να μάθετε την ιστορία των Βίκινγκ. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στα νησιά ο ήλιος διαρκεί 24 ώρες την ημέρα (ήλιος του μεσονυκτίου) και το αντίθετο το χειμώνα (πολικές νύχτες).

Πόλεις Trondheim, Αlesund και Tromsο

Η πόλη Tromsø, βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της Νορβηγίας και περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, ορατό από κάθε μεριά της. Απέχει περίπου 350 χλμ, από τον Αρκτικό Κύκλο και είναι η καλύτερη τοποθεσία για να θαυμάσετε το Βόρειο Σέλλας. Κάθε Ιανουάριο, το Tromsø φιλοξενεί το δικό του διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου.


Το Trondheim, πολύ πιο νότια, είναι μια πόλη με ιστορικά κτήρια και ο τρίτος μεγαλύτερος δήμος της Νορβηγίας. Είναι γνωστή για το πανεπιστήμιό της και αποτελούσε πρωτεύουσα της Νορβηγίας κατά την εποχή των Βίκινγκς μέχρι το 1217.

Τέλος, η πόλη Ålesund, στα δυτικά της χώρας, οφείλει μεγάλο μέρος της γοητείας της σε μια καταστροφική πυρκαγιά που τύλιξε τις ξύλινες κατασκευές της πριν από έναν αιώνα, καταστρέφοντας τα πάντα εκτός από τη φυλακή και μια εκκλησία. Από τις στάχτες της δημιουργήθηκε μια εντελώς νέα πόλη, κυρίως από πέτρα και ως επί το πλείστον σχεδιασμένη από νέους αρχιτέκτονες, με πλούσια διακοσμητικά στοιχεία, πυργίσκους, καμπαναριά κ.ά..

Το Βόρειο Ακρωτήρι

Ένα ακόμη μέρος που πρέπει να επισκεφτείτε στη Νορβηγία, είναι το Βόρειο Ακρωτήρι, στην περιοχή Finnmark. Περίπου 250.000 τουρίστες φτάνουν εκεί κάθε καλοκαίρι, καθιστώντας το ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Νορβηγίας. Αποτελεί μια μοναδική φυσική εμπειρία, προσφέροντας εκπληκτική θέα και ασυνήθιστες κλιματικές συνθήκες. Και φυσικά το γεγονός και μόνο ότι θα σταθείτε στο βορειότερο άκρο της Ευρώπης -περίπου 300 μέτρα πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό, όπου το νερό και ο ουρανός απλώνονται όσο μακριά μπορεί να δει το μάτι- είναι αρκετό. Μια φωτογραφία στο σημείο που ονομάζεται «η κορυφή του κόσμου», αποτελεί «ιεροτελεστία» αυτού του ταξιδιού, ειδικά για τους μοτοσικλετιστές που φτάνουν σε αυτή την άκρη της Γης.

Μπέργκεν

Σε ένα γραφικό και πολύ… νορβηγικό, παράκτιο τοπίο από φιόρδ και βουνά, στη δυτική Νορβηγία, το Μπέργκεν έχει όλες τις προϋποθέσεις για να είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης. Η μακρά ναυτική της ιστορία, έχει κληροδοτήσει στην πόλη την εντυπωσιακή (και Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO) περιοχή της προκυμαίας του Bryggen, ενός αρχαϊκού συνόλου ξύλινων κτηρίων, που πλέον φιλοξενούν κομψές μπουτίκ και παραδοσιακά εστιατόρια, για τα οποία φημίζεται η πόλη.

Από το Bergen ξεκινά και το περίφημο πλοίο Hurtigruten, που κάνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά παράκτια ταξίδια στον κόσμο. Στη διαδρομή μεταξύ Μπέργκεν και Kirkenes, θα δείτε εκπληκτικά φιόρδ, απομονωμένα χωριά και εντυπωσιακά ακρωτήρια στον Αρκτικό Κύκλο.

Σιδηροδρομική γραμμή Όσλο-Μπέργκεν

Θεωρείται ως μία από τις ομορφότερες σιδηροδρομικές διαδρομές του κόσμου και θα σας δώσει την ευκαιρία να θαυμάσετε μερικά από τα καλύτερα τοπία της Νορβηγίας. Αφού περάσετε μέσα από τα δάση της νότιας Νορβηγίας, θα ανεβείτε προς το πανέμορφο οροπέδιο Hardangervidda και θα συνεχίσετε έπειτα προς τα κάτω, στην όμορφη περιοχή γύρω από Voss, μέχρι το Bergen. Το τρένο περνά επίσης από εκπληκτικά φιορδ και συνδέεται με την επίσης ενδιαφέρουσα γραμμή, Flåm.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Νορβηγία

Η Νορβηγία, κράτος της Βόρειας Ευρώπης, καταλαμβάνει το δυτικό και βόρειο τμήμα της Σκανδιναβικής χερσονήσου και ορίζεται από τις γεωγραφικές συντεταγμένες: 58° 02΄ έως 71° 11΄ βόρειο πλάτος και 4° 49΄ έως 31° 02΄ ανατολικό μήκος. Το σχήμα της χώρας είναι επίμηκες, με συνολικό μήκος περίπου 1.750 χλμ. και μέγιστο πλάτος 470 χλμ., στο νότιο τμήμα, που είναι και το περισσότερο πλατύ.
Έχει χερσαία σύνορα μόνο στα ανατολικά. Από νότο προς βορρά συνορεύει διαδοχικά με τη Σουηδία (μήκος συνόρων περίπου 1.600 χλμ.), τη Φιλανδία (700 χλμ.) και τη Ρωσία (250 χλμ.). Βόρεια βρέχεται από τη θάλασσα Μπάρεντς, βορειοδυτικά και δυτικά από τον Ατλαντικό ωκεανό (ειδικότερα από τη Νορβηγική θάλασσα) και νότια από τον πορθμό Σκάγερακ, ο οποίος τη χωρίζει από τη Δανία.
Έχει συνολική έκταση 324.220 τ. χλμ. Στην παραπάνω έκταση δεν υπολογίζονται νησιά Σφάλμπαρ, στο ομώνυμο αρχιπέλαγος, το οποίο εκτείνεται ανάμεσα στις θάλασσες Γκρίνλαντ και Μπάρεντς, το νησί Γιαν Μαϊέν, βορειοανατολικά της Ισλανδίας, το νησί Μπουβέ στο νότιο Ατλαντικό, το νησί Πέτρος Α΄ στην Ανταρκτική, καθώς και μια ζώνη στην ίδια ήπειρο, η οποία εκτείνεται ανάμεσα στις 20° δυτικό και 45° ανατολικό γεωγραφικό μήκος και είναι γνωστή ως Χώρα της Βασίλισσας Μοντ. Ως προς την έκταση η Νορβηγία κατατάσσεται στην 66η θέση στον κόσμο και στην 8η στην Ευρώπη. Η Νορβηγία καταλαμβάνει περίπου το 3,3% του ευρωπαϊκού εδάφους, ενώ σε σύγκριση με τις άλλες τέσσερις Σκανδιναβικές χώρες, είναι μεγαλύτερη σε έκταση από τη Δανία και την Ισλανδία και μικρότερη από τη Σουηδία και τη Φιλανδία. Η έκταση της Νορβηγίας είναι περίπου ίση με την έκταση της Ακτής Ελεφαντοστού, διπλάσια από αυτήν της Τυνησίας και κατά 2,4% φορές μεγαλύτερη από την έκταση της Ελλάδας.
Το 2002, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 4.525.116 κατοίκους. Από άποψη πληθυσμού η Νορβηγία κατατάσσεται στην 113η παγκόσμια θέση και στην 27η μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Μεταξύ των Σκανδιναβικών χωρών κατέχει την προτελευταία θέση, πριν από την Ισλανδία. Αναλογικά με την έκταση ο πληθυσμός της χώρας δεν είναι μεγάλος, με αποτέλεσμα η Νορβηγία να είναι η τρίτη πιο αραιοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης, μετά τη Ρωσία και την Ισλανδία. Η πυκνότητα πληθυσμού φτάνει τους 13,4 κατοίκους ανά τ. χλμ.

Γεωγραφία

Από γεωλογική άποψη αποτελεί τμήμα της Φιννοσκανδιναβικής Ασπίδας, η οποία δημιουργήθηκε πριν από 1-2 δισ. χρόνια, στη διάρκεια της Προκάμβριας περιόδου. Πριν από 570-395 εκατ. χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μέχρι που η Καληδόνια πτύχωση προκάλεσε την ανύψωση ενός ορεινού συστήματος, το οποίο αποτελεί συνέχεια των βουνών της Βόρειας Βρετανίας. Στο τέλος του Παλαιοζωικού αιώνα το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού συστήματος που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Καληδόνιας ορογένεσης είχε διαβρωθεί ή εξαφανιστεί. Μια νέα ορογένεση ακολούθησε στη διάρκεια του Μεσοζωικού αιώνα και κατά την Τριτογενή περίοδο του Καινοζωικού, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες τεκτονικές μετατοπίσεις, με αποτέλεσμα τα βουνά στο δυτικό τμήμα της Ασπίδας να τεμαχιστούν από καταβυθίσεις και οι εξάρσεις της προηγούμενης διαμόρφωσης να υψωθούν πολύ πιο πάνω από την προηγούμενη στάθμη, χωρίς όμως να χάσουν τη αρχική γενική διάταξη ενός επιπέδου. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας (γεωλογικά) περιόδου το ανάγλυφο της χώρας υπέστη τη διαβρωτική επίδραση των παγετώνων και άλλων εξωγενών δυνάμεων, για να καταλήξει στη μορφή που έχει σήμερα. Κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού ανάγλυφου είναι οι μεγάλου μήκους και βάθους κόλποι, οι οποίοι είναι γνωστοί με τον όρο φιορδ και εκτείνονται κατά μήκος των δυτικών ακτών της χώρας. Τα φιορδ οφείλουν το σχηματισμό τους στις υψηλές πιέσεις των πάγων, που βάθυναν τις ήδη υπάρχουσες κοιλάδες, οι οποίες στη συνέχεια καλύφθηκαν με νερό, όταν με το λιώσιμο των πάγων ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας. Άλλο χαρακτηριστικό του νορβηγικού ανάγλυφου είναι οι αναρίθμητες εκτεταμένες περιοχές, οι οποίες έχουν διαβρωθεί σε βάθος και είναι γνωστές με τον όρο πανεπίπεδα. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι το Οροπέδιο Χαρντάνγκερ (900 μ. πάνω από τη στάθμη της θάλασσας), το οποίο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας, καλύπτει έκταση 11.900 τ. χλμ. και είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης, και το Οροπέδιο Φίνμαρκ (300 μ. πάνω από τη στάθμη της θάλασσας), στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι σχετικά πρόσφατες και μεγάλης έκτασης ορογενετικές διεργασίες είχαν ως αποτέλεσμα το ανάγλυφο της χώρας να είναι πολύπλοκο και κατά τα 2/3 του ορεινό. Κυριαρχείται από τις Σκανδιναβικές Άλπεις, οι οποίες διασχίζουν τη Σκανδιναβική χερσόνησο με κατεύθυνση από ΒΑ προς ΝΔ. Το δυτικό τμήμα των Σκανδιναβικών Άλπεων ανήκει στη Νορβηγία. Μπορούμε να διακρίνουμε τέσσερις φυσιογραφικές περιοχές: στο νότο η οροσειρά Λάνγκφγελετ (Μακρά Όρη), η οποία έχει κατεύθυνση από Ν προς Β, χωρίζει την ανατολική Νορβηγία (Έστλαντετ) από τη δυτική Νορβηγία (Βέστλαντετ). Στην οροσειρά Λάνγκφγελετ το όρος Γκλίτερτιντεν φτάνει τα 2.472 μ. και αποτελεί το ψηλότερο σημείο της χώρας και ολόκληρης της Σκανδιναβικής χερσονήσου. Στα βορειοανατολικά υψώνεται το όρος Σνέρχετα, που φτάνει τα 2.286 μ. Η περιοχή Βέστλαντετ είναι η πιο πυκνοκατοικημένη της χώρας, εξαιτίας του ομαλού γενικά ανάγλυφου και του υγιεινού κλίματος. Η περιοχή Έστλαντεν είναι πιο αραιοκατοικημένη και ορεινή, καθώς αποτελείται από τη δαιδαλώδη νοτιοδυτική ακτή με τα μεγάλα φιορδ, τα εσωτερικά υψίπεδα και μικρές γόνιμες εκτάσεις μόνο προς τα νότια, απέναντι σχεδόν από τη Δανία. Βορειότερα η ορεινή καμπύλη στρέφεται ανατολικά και χωρίζει την Έστλαντετ από την περιοχή Τρόνχεϊμ ή Τρέντελαγκ, η οποία εκτείνεται στο κέντρο σχεδόν της χώρας. Οι εδαφικές εξάρσεις εδώ είναι λιγότερο έντονες και το κλίμα ηπιότερο. Από την κομητεία Νόρλαντ μέχρι το βόρειο ακρωτήριο, σε μια απόσταση 925 χλμ., εκτείνεται η τέταρτη φυσιογραφική περιοχή της χώρας, η βόρεια Νορβηγία. Καταλαμβάνει έκταση 112.920 τ. χλμ. και το βορειοανατολικό τμήμα της αποτελεί μέρος της Λαπωνίας. Στην περιοχή αυτή οι εδαφικές εξάρσεις όσο προχωρούμε προς το βορρά βαθμιαία ελαττώνονται (όρη Όκστιντερνε 1.915 μ., Σφάρτισεν 1.599 μ., Στόρστεϊνσφγελετ 1.893 μ., Χαλτιατούντουρι 1.328 μ., Τσγιόρκαρασα 1.131 μ. και Ράστεγκαϊσα 1.067 μ.).

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξουμε ανάμεσα στα καλύτερα αξιοθέατα αυτής της μοναδικής χώρας με τις ανεξάντλητες φυσικές ομορφιές, τον πολιτιστικό πλούτο, και τις κομψές πόλεις.

Θα την ανακαλύψετε μαζί μας. 

Χάρτης Ταξιδιού Νορβηγία

Προτεινόμενα Ατομικά Ταξίδια

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια