Καταρράκτες Νιαγάρα

Ο μήκους 55 χιλιομέτρων ποταμός Νιαγάρας, βρίσκεται στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Πηγάζει από τη λίμνη Ίρι και χύνεται στη λίμνη Οντάριο. Κατά τον ρου του σχηματίζει τους ομώνυμους μεγαλοπρεπείς καταρράκτες, από τους πιο εντυπωσιακούς του κόσμου, στους οποίους πρώτος έφτασε ο Γάλλος Λα Σαλ το 1678. Γεωγραφικά διαιρούνται μεταξύ του Καναδά (Επαρχία Οντάριο) στα δυτικά, και των ΗΠΑ (Πολιτεία Νέας Υόρκης) στα ανατολικά. Τα νερά πέφτουν από ύψος 49 μέτρων στην Καναδική ζώνη και 54 μέτρων στην Αμερικανική, ενώ ο όγκος του νερού που χύνεται είναι περίπου 6.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Ο σχηματισμός τους ανάγεται στο τέλος της εποχής των παγετώνων, όταν ο ποταμός Νιαγάρας αναγκάστηκε να μεταβάλλει τον ρου του και να ακολουθήσει μια σειρά από υψίπεδα που σχηματίστηκαν από αλλεπάλληλα σχιστολιθικά και ασβεστολιθικά στρώματα. Η διαφορετική αντοχή στη διάβρωση των δύο αυτών τύπων πετρωμάτων ευνόησε το σχηματισμό των καταρρακτών. Δίπλα στους Καταρράκτες, βρίσκονται δυο πόλεις, μια Καναδική και μια Αμερικανική, που ονομάζονται και οι δύο Niagara Falls (Καταρράκτες του Νιαγάρα).
Η πρώτη έχει 60.000 κατοίκους και είναι σημαντικό βιομηχανικό και τουριστικό κέντρο, ενώ η δεύτερη αριθμεί 110.000 κατοίκους και έχει μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και βιομηχανίες μεταλλουργίας και μηχανών, χημικών προϊόντων, ειδών διατροφής και χαρτοποιίας.


Την εμπειρία αυτή θα τη ζήσετε με το Versus

Δείτε και άλλες εμπειρίες