Μετά το πρωινό συνεχίζουμε για το Μπιλμπάο, τη μεγαλύτερη και διασημότερη πόλη στη Χώρα των Βάσκων.
Το Μπιλμπάο (Μπίλμπο στα Βασκικά) συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του βασκικού πληθυσμού και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη και αναδιαμόρφωση. Πρόκειται για μία από τις πρώτες πόλεις που ιδρύθηκαν τον 14ο αιώνα, στον δρόμο των προσκυνητών για το μοναστήρι Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Τον 19ο και 20ό αιώνα εξελίχθηκε σε μεγάλο βιομηχανικό κέντρο, με βαριά βιομηχανία, λόγω κυρίως της υψηλής ποιότητας του τοπικού σιδήρου. Η επεξεργασία σιδήρου και η αλιεία στον Ατλαντικό (με τους Βάσκους να φτάνουν μέχρι τον σημερινό Καναδά στο κυνήγι φαλαινών) αποτέλεσαν διαχρονικά τις πιο αποδοτικές ασχολίες των κατοίκων τόσο της χώρας όσο και του Μπιλμπάο. Ωστόσο, με την είσοδο της Ισπανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πράγματα άλλαξαν. Και εδώ αρχίζει η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία αυτής της πόλης. Τα εργοστάσια έκλεισαν, το ψάρεμα περιορίστηκε, βάσει των νέων ευρωπαϊκών κανόνων, και το Μπιλμπάο, παράκμασε έντονα και επικίνδυνα. Η ανεργία αυξήθηκε κατακόρυφα, ο εθνικισμός το ίδιο, και το τέλμα οδήγησε σε άσχημες καταστάσεις.
Όμως, αμέσως ετέθη ένας νέος σχεδιασμός: μία νέα βιομηχανία επρόκειτο να αναπτυχθεί στο Μπιλμπάο, αυτή του ποιοτικού τουρισμού σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και την υψηλή γαστρονομία. Και η πόλη άρχισε να ξαναχτίζεται και να ξαναζωντανεύει. Σήμερα το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, με μέσο εισόδημα κατ’ άτομο τα 1.950 ευρώ. Όσο για το μεγάλο ορόσημο της πόλης, είναι πλέον το Μουσείο Γκουγκενχάιμ, που σχεδίασε ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι και εγκαινιάστηκε το 1997 από τον Χουάν Κάρλος.
Άφιξη στο Μπιλμπάο και άμεση αναχώρηση για να δούμε άλλο ένα πρωτοποριακό για την εποχή του αρχιτεκτόνημα. Την κρεμαστή γέφυρα της Βισκάια, στην περιοχή Γκέτσο, το επίνειο της περιοχής. Κατασκευάστηκε το 1893 από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Αλμπέρτο Παλάθιο και είναι η πρώτη γερανογέφυρα στον κόσμο.
Συνεχίζουμε για το διάσημο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ. Επίσκεψη στο Μουσείο, το φουτουριστικό κτίριο του Αμερικανού αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι και σήμα κατατεθέν πλέον της πόλης του Μπιλμπάο − ένα μοναδικό επίτευγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, που όταν εγκαινιάστηκε το 1997, όχι μόνο προκάλεσε παγκόσμια εντύπωση για τον πρωτότυπο σχεδιασμό του, αλλά και έδωσε μια σημαντική παγκόσμια προβολή στην πόλη. Για να είμαστε ειλικρινείς, το μουσείο αυτό έβαλε το παρηκμασμένο τότε Μπιλμπάο στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη, αλλά σήμανε και την εκκίνηση για μία νέα αρχιτεκτονική προσέγγιση των μουσείων σε όλο τον κόσμο. Μετά το θαύμα του Μπιλμπάο, οι πόλεις ζητούν μουσεία και κτίρια από σταρ αρχιτέκτονες που θα λειτουργούν τα ίδια σαν εκθέματα χάρη στον σχεδιασμό τους – ανάλογα παραδείγματα έχουμε και στην Ελλάδα (βλ. Μουσείο Ακρόπολης, Προσθήκες του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο, ΚΠΣΝ). Το σχήμα του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ, που θυμίζει μεγάλο καράβι, ήταν ιδέα του Φρανκ Γκέρι για να τιμήσει το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης με τα μεγάλα ναυπηγεία. Εξάλλου ταιριάζει και η τοποθεσία με αυτό το σχήμα – είναι σαν το μουσείο να πλέει στον ποταμό Ναβάρο.
Τα υλικά που κυριαρχούν στην κατασκευή του είναι το μπετόν και το σίδερο. Όσο για τα εκθέματα, φέρουν τις υπογραφές των μεγαλύτερων και διασημότερων καλλιτεχνών του 20ού και του 21ου αιώνα και θα τα απολαύσουμε όλα με την ησυχία μας. Επιπροσθέτως, τα εισιτήρια για το μουσείο είναι προαγορασμένα κι έτσι δεν θα ταλαιπωρηθούμε καθόλου στις κουραστικές ουρές…
Μετά την επίσκεψή μας στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, θα έρθουμε στο ιστορικό χωριό της Γκερνίκα (Guernica). Είναι ο οικισμός που βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τη γερμανική αεροπορία κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου πολέμου, στις 26 Απριλίου 1937), και η καταστροφή του ενέπνευσε τον Πάμπλο Πικάσο να δημιουργήσει ίσως το περιφημότερο έργο του. Μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές, όσο και σοκαριστικές απεικονίσεις της βιαιότητας του πολέμου, τον πίνακα «Γκερνίκα» που εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Βασίλισσα Σοφία, στη Μαδρίτη.
Επιστροφή στο Μπιλμπάο και διανυκτέρευση.