fb

Πληροφορίες για: Παπούα Νέα Γουινέα

Οι φυλές της Παπούα
Όλες οι μικρότερες φυλές συγκαταλέγονται στη μεγάλη φυλή των Παπούα. Οι Άνθρωποι των Δένδρων, οι Korowai, που έγιναν γνωστοί μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 80 από εξερευνητές του National Geographic και ονομάστην έτσι, γιατί ζουν σε σπίτια που βρίσκονται 20 με 40 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Παραδεισένια τροπικός πτηνά
Η Νέα Γουϊνέα είναι η πατρίδα των παραδείσιων πουλιών, που τα φτερά τους κοσμούν τα κεφάλια των ιθαγενών. Οι ευκειρίες μεγάλες να συναντήσετε τετοιους είδους πτηνά καθως θα διασχίζετε τροπικά δάση, ποτάμια και βιότοπους με απίστευτα είδη ζώα και εξωτικών πουλιών.

Το «μεγάλο παζάρι» στα μικρά χωριά
Στα χωριά υπάρχουν παζάρια όπου άντρες με ολόσωμα τατουάζ, άνθρωποι των υψιπέδων, με τρομερές κομμώσεις και φτερά στα κεφάλια, με απίστευτα στολίδια που διαπερνούν τις μύτες και τα αυτιά τους και γυμνόστηθες γυναίκες, έρχονται για να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Μέσα σε αυτήν συγκαταλέγονται φρούτα, λαχανικά, ζώα, ακόμα και είδη χειροτεχνίας, που διαφέρουν από χωριό σε χωριό.

Lae

Στην αναπτυσσόμενη πόλη Lae θα βολτάρετε στους βοτανικούς κήπους και θα ανακαλύψετε τις ντόπιες τέχνες στις τοπικές αγορές.

Milne Bay

Η χώρα αποτελεί επίσης σημαντικό καταδυτικό κέντρο, με εντυπωσιακούς κοραλλιογενείς υφάλους γύρω από την ηπειρωτική ακτή, τα νησιά στη θάλασσα Bismarck και την περιοχή Milne Bay. Με σπάνια είδη φυτών και ζώων, η Παπούα - Νέα Γουινέα αποτελεί παράδεισο για όσους αρέσκονται στην παρακολούθηση πουλιών με highlight τα εξωτικά «πουλιά του παραδείσου».

Owen Stanley

Owen Stanley με πανύψηλες κορυφές που ξεπερνούν τα 4.000 μ. Από τα βουνά αυτά πολλά ποτάμια, ανάμεσα στα οποία και ο ποταμός Sepik, ξεκινούν το ταξίδι τους για τη θάλασσα. Σε πιο χαμηλά επίπεδα, εύφορες παράκτιες πεδιάδες και περιοχές δέλτα συνυπάρχουν με ατέλειωτες αμμώδεις παραλίες και προστατευμένα λιμανάκια. Το άγριο ορεινό τοπίο και τα σπήλαια προσφέρουν ιδανικές ευκαιρίες γεμάτες περιπέτεια για περιπατητές, εξερευνητές σπηλαίων και αναρριχητές, ενώ εδώ μπορείτε επίσης να κάνετε canoe, kayak αλλά και να ψαρέψετε στα ποτάμια και στις περιοχές δέλτα. 

Highlands

Στην περιοχή Highlands θα «κρυφοκοιτάξετε» τον συναρπαστικό φυλετικό πολιτισμό με τους παραδοσιακούς Huli wigmen,

Νησιά Σολομώντα

Μόλις 9 βαθμούς νότια του ισημερινού, τα νησιά του Σολομώντος αποτελούνται από 992 νησιά, εκ των οποίων 147 κατοικούνται. Αυτά τα νησιά εκτείνονται 900 μίλια σε νοτιοανατολική κατεύθυνση από τα νησιά Shortland, στα σύνορα με την Παπούα-Νέα Γουινέα, στα νησιά Santa Cruz, τα οποία συνορεύουν με το Βανουάτου. Το αρχιπέλαγος καλύπτει μια έκταση 461.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αποτελείται από ορεινά νησάκια και κοραλλιογενείς ατόλες.

Τα νησιά του Σολομώντος ανήκουν στην ομάδα νησιών της Μελανησίας, που περιλαμβάνει επίσης την Παπούα Νέα Γουινέα, το Vanuatu και τα Φίτζι. Τα αρχαιολογικά και γλωσσικά στοιχεία δείχνουν ότι οι κυνηγοί και οι συλλέκτες από τη Νοτιοανατολική Ασία εγκαταστάθηκαν πρώτοι, με τους ναυτικούς να ακολουθούν χρόνια μετά, ενώ μάλιστα πιστεύεται ότι οι αρχαίοι άποικοι εγκαταστάθηκαν γύρω στo 3.000 π.Χ., ενώ Αυστραλοί έφθασαν στο 4000 π.Χ.

Σήμερα, το 70-80% του πληθυσμού ζει στο όριο της επιβίωσης, συχνά μακριά από τα κυρίως αστικά κέντρα. Ο αριθμός των τοπικών διαλέκτων που απαριθμούνται για τα νησιά του Σολομώντος είναι μεγαλύτερος από 75. Η συγγένεια και οι οικογενειακοί δεσμοί παραμένουν ισχυρές αξίες εδώ, με την ύπαρξη του συστήματος Wantok.

Ένα βασικό στοιχείο της μελανησιακής κουλτούρας, όπου Wantok σημαίνει άνθρωποι από τις ίδιες φυλές που μιλούν την ίδια διάλεκτο και είναι είτε συγγενείς εξ΄αίματος είτε μέρος της εκτεταμένης οικογένειας, που υποστηρίζουν και βοηθούν ο ένας τον άλλον.

Οι παραδοσιακές πρακτικές εξακολουθούν να τηρούνται, ιδίως από εκείνους που ζουν στο εσωτερικό των μεγαλύτερων νησιών της χώρας. Μακριά από τα τουριστικά μέρη, η ζωή στο χωριό εδώ, παραμένει αναλλοίωτη ανά τους αιώνες. Η περιήγηση στα νησιά του Σολομώντα θα αποδειχθεί σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για έναν από τους λίγους άθικτους τουριστικούς προορισμούς που έχουν απομείνει στον κόσμο.

...

περισσότερα

Η εκπληκτική φύση της Ινδονησίας

Η φύση είναι θέμα τύχης για μία χώρα και η Ινδονησία από αυτή την άποψη είναι μια πολύ τυχερή χώρα. Το μέγεθός της, το τροπικό κλίμα και η γεωγραφία του αρχιπελάγους δημιουργούν στο τεράστιο αυτό νησιωτικό σύμπλεγμα έναν παράδεισο χλωρίδας και πανίδας με την υψηλότερη βιοποικιλότητα παγκοσμίως.
Στην Ινδονησία ευδοκιμούν φυτά και αναπαράγονται ζώα, πτηνά και ψάρια που αποτελούν ένα φοβερά ενδιαφέρον μείγμα της ασιατικής και της αυστραλιανής φύσης. Όχι τυχαία. Τα νησιά Σουμάτρα, Βόρνεο, Τζάβα και Μπαλί προϊστορικά ανήκαν στην ηπειρωτική Ασία. Άρα σήμερα βλέπουμε μέσα στα δάση μεγάλα άγρια ζώα όπως η τίγρης της Σουμάτρας, ο ρινόκερος, ο ουρακοτάγκος, ο ασιατικός ελέφαντας και η λεοπάρδαλη… Από την άλλη νησιά όπως το Σουλαγουέζι, το Μαλούκου και το υποσύμπλεγμαΝούσαΤεγκάρα λόγω της προϊστορικής αποκοπής τους από την Ασία έχουν αναπτύξει μια σπουδαία ενδημική χλωρίδα. Όσο για την Παπούα, που κάποτε αποτελούσε τμήμα της Αυστραλίας φιλοξενεί χλωρίδα και πανίδα παρόμοια με της γειτονικής ηπείρου συμπεριλαμβανομένων και 600 ειδών αυστραλιανών πτηνών. Και βέβαια ας μην παραβλέπουμε πως το 70% της Ινδονησίας καλύπτεται από πυκνά δάση – ορισμένα από αυτά ανεξερεύνητα… Επιπλέον η χώρα είναι η δεύτερη μετά την Αυστραλία σε ποικιλία ενδημικών ειδών – το 36% απαρτίζουν 1.531 είδη πουλιών και το 39% απαρτίζουν 515 είδη θηλαστικών. Όμως υπάρχει και συνέχεια: οι τροπικές θάλασσες που βρέχουν την Ινδονησία σε ακτογραμμή 80.000 χλμ. δημιουργούν επίσης ένα απίστευτο θαλάσσιο οικοσύστημα που περιλαμβάνει παραλίες, αμμόλοφους, εκβολές ποταμών, μανγκρόβια δάση (με ρίζες και κορμούς βυθισμένους στο νερό), κοραλλιογενείς υφάλους, φύκια, παλίρροιες και άμπωτες, οικοσυστημικές νησίδες κ.α. Τέλος η Ινδονησία είναι τμήμα του Κοραλλιογενούς Τρίγωνου (Ινδονησία, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Παπούα Νέα Γουινέα, νησιά Σολομώντα και Ανατολικό Τιμόρ). Αυτό σημαίνει ότι φιλοξενεί μια τεράστια ποικιλία κοραλλιών, περισσότερα από 1.650 είδη. Με δυο λόγια μπορούμε να το πούμε: η Ινδονησία είναι μια Γη Επαγγελίας που υπάρχει ακόμη…

...

περισσότερα

Φεστιβάλ του Μάουντ Χάγκεν

Το Φεστιβάλ του Μάουντ Χάγκεν είναι ίσως το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής και αποτελεί σίγουρα έναν πολύ καλό λόγο για τους ταξιδιώτες να επισκεφτούν την Παπούα Νέα Γουινέα κατά την περίοδο αυτή.
Διοργανώνεται από το 1961 για δυο ημέρες στα μέσα του Αυγούστου και γιορτάζει τη διαφορετικότητα των αμέτρητων φυλών της περιοχής, οι οποίοι πλέον ζουν αρμονικά μεταξύ τους. Αυτό το φεστιβάλ έχει ως στόχο την ένωση των φυλών προς αποφυγή των όποιων εχθροπραξιών.
Θα δείτε πολύχρωμα πρόσωπα, γυμνά ζωγραφισμένα κορμιά, περίτεχνα καπέλα από φτερά και παράξενες χειροποίητες μάσκες, χαρακτηριστικές της κάθε φυλής. Συνάμα, θα έρθετε σε επαφή με τους ιθαγενείς, οι οποίοι μέσα από τη μουσική και τους παραδοσιακούς χορούς τους θα παρουσιάσουν στοιχεία από τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμά τους.
Εδώ το μουσικοχορευτικό θέαμα θα σας συναρπάσει και οι φωτογραφικές μηχανές θα πάρουν κυριολεκτικά φωτιά!

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Παπούα Νέα Γουινέα

Ανεξάρτητο νησιωτικό κράτος του νοτιοδυτικού Ειρηνικού ωκεανού, που αποτελείται από το ανατολικό τμήμα του νησιού της Νέας Γουινέας και πολλά άλλα γειτονικά νησιά (τα δυτικά νησιά του Σολομώντα, τα νησιά του αρχιπελάγους Βίσμαρκ κ.ά.), μεγαλύτερα από τα οποία είναι το νησί της Νέας Βρετανίας, το νησί της Νέας Ιρλανδίας, το νησί Μπουγκενβίλ. Πρώην κτήση της Αυστραλίας, η Παπούα Νέα Γουινέα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1975. Συνορεύει δυτικά με την Ινδονησία, που κατέχει το δυτικό τμήμα του νησιού της Νέας Γουινέας. Βόρεια βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό, ανατολικά από τη θάλασσα του Σολομώντα και τον Ειρηνικό και νότια από τη θάλασσα των Κοραλλιών. Νότια, ο πορθμός Τόρες τη χωρίζει από το ακρωτήριο Υόρκης της Αυστραλίας. Η Παπούα Νέα Γουινέα έχει έκταση 462.840 τ. χλμ. και πληθυσμό 5.172.033 κατ. (2002). Η πυκνότητα του πληθυσμού της, μόλις 11,1 κάτοικοι ανά τ. χλμ., την κατατάσσει ανάμεσα στις πιο αραιοκατοικημένες χώρες της Γης. Πρωτεύουσά της είναι το Πορτ Μόρεσμπι.

Γεωγραφία

Το δυτικό τμήμα του νησιού της Νέας Γουινέας συνιστά το 85,5% της συνολικής έκτασης της Παπούα Νέας Γουινέας. Στο κέντρο του δυτικού τμήματος του νησιού αναπτύσσεται ένα σύνολο οροσειρών (οροσειρά Βίκτορα Εμμανουήλ, οροσειρά Βίσμαρκ, οροσειρά Όουεν Στάνλι), βορειοανατολικής - νοτιοδυτικής κατεύθυνσης, που καταλήγουν στο δυτικό άκρο του νησιού. Από τις αρκετές κορυφές των οροσειρών αυτών που ξεπερνούν το ύψος των 4.000 μέτρων, ψηλότερη είναι η κορυφή Βίλχελμ στην οροσειρά Βίσμαρκ, που φτάνει τα 4.499 μέτρα. Άλλες ψηλές κορυφές είναι αυτές των βουνών Γκιλούβε (4.457 μέτρα), Κουρμπόρ (4.359 μέτρα) κλπ. Οι οροσειρές αυτές περιβάλλονται βόρεια και νότια από μεγάλες, ομαλές πεδιάδες που εκτείνονται ως τη θάλασσα. Οι ορεινές περιοχές του νησιού καλύπτονται από πυκνή βλάστηση, ενώ πολλά από τα πεδινά εδάφη του είναι ελώδη. Τα μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα νησιά της Παπούα Νέας Γουινέας έχουν παρόμοια γεωμορφολογία, δηλαδή ένα κεντρικό ορεινό έξαρμα που περιβάλλεται από πεδιάδες, ενώ πολλά από τα μικρότερα είναι επίπεδα κοραλλιογενή νησιά.
Ανάμεσα στο νησί της Νέας Γουινέας και τα βόρεια νησιά της Παπούα Νέας Γουινέας αναπτύσσεται η εσωτερική θάλασσα Βίσμαρκ, ενώ ανάμεσα στη Νέα Γουινέα και τα δυτικά νησιά του Σολομώντα εκτείνεται η θάλασσα του Σολομώντα, που φτάνει σε βάθος 9.140 μέτρα.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Στην Παπούα υπάρχουν ακόμα και σήμερα φυλές που δεν εχουν ανακαλυφθεί. Αυτό αποδεικνύεται απο τις ανακαλύψεις που έρχονατι συχνά πυκνά στο φώς της δημοσιότητας.
Σκεφτείτε κατα την επίσκεψης σας να είστε ένας νέος Κολόμβος!

Χάρτης Ταξιδιού Παπούα Νέα Γουινέα

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια