fb

Πληροφορίες για: Ίριαν Τζάγια (Δυτική Παπούα)

Η Νέα Γουινέα

Η Νέα Γουινέα είναι το 2ο μετά τη Γροιλανδία μεγαλύτερο νησί της Γης. Σήμερα είναι χωρισμένη περίπου στη μέση με μια κάθετη γραμμή: η ανατολική της πλευρά λέγεται Παπούα-Νέα Γουινέα ή Παπουασία και είναι ανεξάρτητη χώρα, ενώ η δυτική της πλευρά ονομάζεται Δυτική Παπούα (Ίριαν Τζάγια) και αποτελεί τμήμα της Ινδονησίας.

Η Δυτική Παπούα

Η Δυτική Παπούα είναι η πιο απομακρυσμένη και ανέγγιχτη περιοχή της Ινδονησίας, ένα από τα τελευταία παρθένα μέρη στον πλανήτη. Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από τροπικές αδιαπέραστες ζούγκλες και βάλτους, όπου ζουν φυλές για τις οποίες ο χρόνος έχει σταματήσει. Χιονοσκεπή βουνά που φτάνουν τα 5.000 μέτρα και στα οποία διατηρούνται παγετώνες (αν και βρίσκεται μόλις 20 νότια του Ισημερινού), ορεινά δάση, άγρια ποτάμια, βάλτοι και φαράγγια, συμπληρώνουν μαζί με τα τροπικά δάση την αλλόκοτη γεωγραφία της περιοχής.

Στην Ίριαν Τζάγια

Στην Ίριαν Τζάγια, την πιο απομακρυσμένη και ανέγγιχτη περιοχή της Ινδονησίας, μπορεί ακόμα και σήμερα να συναντήσει κανείς μικρές ανεξερεύνητες γωνιές χαμένες στη ζούγκλα, με φυλές που ζουν σε τόσο μεγάλη απομόνωση από τον έξω κόσμο αλλά και μεταξύ τους, ώστε υπάρχουν περισσότερες από 300 διαφορετικές τοπικές διάλεκτοι, μερικές από τις οποίες μιλιούνται από μόλις 2.000 άτομα.

Τζαγιαπούρα

Η  Τζαγιαπούρα είναι μια ευχάριστη πόλη κτισμένη στις πλαγιές ενός λόφου με θέα τη θάλασσα. Μπορείτε να επισκεφθείτε το μνημείο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου (εδώ βρίσκονταν οι συμμαχικές βάσεις κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου υπό τον στρατηγό Mc Arthur), την αγορά και την παραλία.

Περιοχή των Κοροβάι

Οι Κοροβάι είναι ένας νομαδικός λαός που μετακινείται από το ένα μέρος στο άλλο τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια. Ζουν σε ξύλινα σπίτια πάνω σε δένδρα, λόγω κυρίως των συνεχών συγκρούσεων με άλλες γειτονικές φυλές, αλλά και για να προστατευθούν από πλημμύρες και φίδια. Τα σπίτια αυτά συνήθως φθάνουν τα 6-25 μέτρα, αλλά σε περιόδους υψηλού κινδύνου μπορεί να φθάνουν και τα 50 μέτρα. Δεν ζουν σε μεγάλες ομάδες, για τον λόγο αυτό συναντάμε μόνο 2-4 σπίτια σε κοντινά δένδρα. Δεν γνωρίζουν το σίδερο ή οποιοδήποτε άλλο είδος μετάλλου. Εργαλεία που εμείς χρησιμοποιούμε καθημερινά τους είναι παντελώς άγνωστα. Είναι κυνηγοί, ψαράδες και τροφοσυλλέκτες.

Baigon

Το χωριό Baigon, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Siretz. Τα σπίτια εδώ δεν είναι πάνω σε δέντρα, οι κάτοικοι, εκτός από τις βασικές ασχολίες τους με το ψάρεμα και το κυνήγι, καλλιεργούν μπανανιές, ζαχαροκάλαμα και κασσάβα, ενώ οι νεώτεροι φορούν T-shirt και κοντά παντελόνια.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Παπούα Νέα Γουινέα

Ανεξάρτητο νησιωτικό κράτος του νοτιοδυτικού Ειρηνικού ωκεανού, που αποτελείται από το ανατολικό τμήμα του νησιού της Νέας Γουινέας και πολλά άλλα γειτονικά νησιά (τα δυτικά νησιά του Σολομώντα, τα νησιά του αρχιπελάγους Βίσμαρκ κ.ά.), μεγαλύτερα από τα οποία είναι το νησί της Νέας Βρετανίας, το νησί της Νέας Ιρλανδίας, το νησί Μπουγκενβίλ. Πρώην κτήση της Αυστραλίας, η Παπούα Νέα Γουινέα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1975. Συνορεύει δυτικά με την Ινδονησία, που κατέχει το δυτικό τμήμα του νησιού της Νέας Γουινέας. Βόρεια βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό, ανατολικά από τη θάλασσα του Σολομώντα και τον Ειρηνικό και νότια από τη θάλασσα των Κοραλλιών. Νότια, ο πορθμός Τόρες τη χωρίζει από το ακρωτήριο Υόρκης της Αυστραλίας. Η Παπούα Νέα Γουινέα έχει έκταση 462.840 τ. χλμ. και πληθυσμό 5.172.033 κατ. (2002). Η πυκνότητα του πληθυσμού της, μόλις 11,1 κάτοικοι ανά τ. χλμ., την κατατάσσει ανάμεσα στις πιο αραιοκατοικημένες χώρες της Γης. Πρωτεύουσά της είναι το Πορτ Μόρεσμπι.

Γεωγραφία

Το δυτικό τμήμα του νησιού της Νέας Γουινέας συνιστά το 85,5% της συνολικής έκτασης της Παπούα Νέας Γουινέας. Στο κέντρο του δυτικού τμήματος του νησιού αναπτύσσεται ένα σύνολο οροσειρών (οροσειρά Βίκτορα Εμμανουήλ, οροσειρά Βίσμαρκ, οροσειρά Όουεν Στάνλι), βορειοανατολικής - νοτιοδυτικής κατεύθυνσης, που καταλήγουν στο δυτικό άκρο του νησιού. Από τις αρκετές κορυφές των οροσειρών αυτών που ξεπερνούν το ύψος των 4.000 μέτρων, ψηλότερη είναι η κορυφή Βίλχελμ στην οροσειρά Βίσμαρκ, που φτάνει τα 4.499 μέτρα. Άλλες ψηλές κορυφές είναι αυτές των βουνών Γκιλούβε (4.457 μέτρα), Κουρμπόρ (4.359 μέτρα) κλπ. Οι οροσειρές αυτές περιβάλλονται βόρεια και νότια από μεγάλες, ομαλές πεδιάδες που εκτείνονται ως τη θάλασσα. Οι ορεινές περιοχές του νησιού καλύπτονται από πυκνή βλάστηση, ενώ πολλά από τα πεδινά εδάφη του είναι ελώδη. Τα μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα νησιά της Παπούα Νέας Γουινέας έχουν παρόμοια γεωμορφολογία, δηλαδή ένα κεντρικό ορεινό έξαρμα που περιβάλλεται από πεδιάδες, ενώ πολλά από τα μικρότερα είναι επίπεδα κοραλλιογενή νησιά.
Ανάμεσα στο νησί της Νέας Γουινέας και τα βόρεια νησιά της Παπούα Νέας Γουινέας αναπτύσσεται η εσωτερική θάλασσα Βίσμαρκ, ενώ ανάμεσα στη Νέα Γουινέα και τα δυτικά νησιά του Σολομώντα εκτείνεται η θάλασσα του Σολομώντα, που φτάνει σε βάθος 9.140 μέτρα.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

  • Ξενάγηση στη Τζαγιαπούρα
  • Επισκετόμαστε την πόλη Ντεκάι όπου ζει η φυλή Μανίμο
  • Μέσω του ποταμού Βραζα φτάνουμε στην περιοχή Asmat
  • Πολυήμερη εξερεύνηση στην περιοχή των Κοροβάι

Χάρτης Ταξιδιού Ίριαν Τζάγια (Δυτική Παπούα)