fb

Πληροφορίες για: Μπαγκλαντές

Ανέπαφα ήθη και έθιμα, σε εντυπωσιακά τοπία
Ένα από τα ιδιαίτερους προορισμούς σε περιοχές από τις λιγότερο ταξιδεμένες και επομένως ανέγγιχτες, με ανθρώπους χαμογελαστούς, που διατηρούν ανέπαφα τα ήθη και έθιμά τους εδώ και αιώνες, αλλά και με συναρπαστικές εναλλαγές τοπίων.


Συνοψίζοντας όλα όσα ονειρεύεστε
Ένα οδοιπορικό στο Δέλτα των ποταμών Γάγγη και Βραχμαπούτρα που συνοψίζει όλα όσα ονειρεύεται κανείς να δει και να βιώσει σε ένα εξερευνητικό ταξίδι στην Ασία:  τροπικά δάση με ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, ορυζώνες και φυτείες τσαγιού, γραφικά χωριά σφηνωμένα στις καταπράσινες πλαγιές των λόφων, πλωτές διαδρομές σε ειδυλλιακές λίμνες, σαφάρι στη ράχη ενός ελέφαντα, φρούρια, ναούς και υπαίθριες αγορές.

Σπάνιες γωνίες της περιοχής μόνο με το Versus Travel
Και όλα αυτά μαζί με την πρωτεύουσα της Δυτικής Βεγγάλης, την Καλκούτα, που σπάνια βρίσκεται στα τουριστικά "δρομολόγια" της Ινδίας και πάνω απ΄ όλα, με την εγγύηση ενός Γραφείου που γνωρίζει κάθε γωνιά αυτής της απέραντης, με διαστάσεις ηπείρου, χώρας.

Ντάκα

Στην πόλη της Ντάκα μπορείτε να επισκεφθείτε μεταξύ άλλων το περίπου 350 ετών φρούριο, το εθνικό μουσείο, καθώς και το μουσείο που είναι αφιερωμένο στον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Μπαγκερχάτ

Η Μπαγκερχάτ βρίσκεται στο σημείο συνάντησης των ποταμών Γάγγη και Βραχμαπούτρα. Η πόλη αυτή ιδρύθηκε τον 15ο αι. και από το 1983 βρίσκεται στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, λόγω των πολλών ισλαμικών της μνημείων και κυρίως του τζαμιού των 60 κιόνων.

Μπανταρμπά - Ρανγκμάτι (Φυλές)

Το Ρανγκαμάτι, μια περιοχή στην οποία κατοικούν σινο-βιρμανικές φυλές. Ενδείκνυται ή μάλλον επιβάλλεται να απολαύσετε μία υπέροχη πλωτή διαδρομή στην ειδυλλιακή λίμνη Καπτάι, που περικυκλώνεται από κατάφυτους λόφους και να επισκεφθούμε κάποια από τα χωριά της περιοχής.

Μπανγκλαντές

Μια ασιατική Νηρηίδα αναδύεται από το μεγαλύτερο δέλτα ποταμών του κόσμου, με ένα βασιλικό αιλουροειδές στο πλευρό της.
Νύμφη του νερού το Μπαγκλαντές, απλώνεται στις εκβολές των Γάγγη (Πάντμα), Βραχμαπούτρα (Γιαμούνα) και Μέγκνα, μια από τις πιο εύφορες περιοχές του κόσμου. ‘Σπονδυλική στήλη’ της ένα απέραντο υδάτινο σύστημα ποταμών και παραποτάμων που την κατακερματίζουν και πλημμυρίζουν ζωή μια χώρα σχεδόν επίπεδη.. τόσο που το 10% του εδάφους της θα βουλιάξει, αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά ένα μέτρο, λόγω κλιματικής αλλαγής. Το νερό, ευλογία και κατάρα.. 
Πάνω στον Τροπικό του Καρκίνου, μοιάζει  μήτρα της Γης; ποτέ το θερμόμετρο δεν έχει δείξει μηδέν βαθμούς ή λιγότερο.. βροχές και πλημμύρες από τους μουσώνες την σαρώνουν. Σε τούτα οφείλονται καταστροφές αλλά και θησαυροί: το μεγαλύτερο δάσος μανγκρόβια στον κόσμο (Σουνταρμπάνς) απέραντες καλλιέργειες τσαγιού, ορυζώνες, εξωτικά φρούτα αλλά και λεοπαρδάλεις κροκόδειλοι, ελέφαντες, πίθηκοι, ελάφια, κόμπρες, δελφίνια, 628 είδη πουλιών και το εθνικό ζώο: η τίγρη της Βεγγάλης.
‘Πλούτος’ του και οι κάτοικοί του: 163 εκατομμύρια, 8η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου (με έκταση μόλις λίγο μεγαλύτερη από την Ελλάδα). Ζεστοί, φιλόξενοι και λάτρεις των.. σέλφις, εργάζονται -συχνά υπό δύσκολες συνθήκες- για μια από τις 11 πλέον αναδυόμενες οικονομίες, που… ντύνει τον πλανήτη (2ος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρούχων) και τον προμηθεύει με αγροτικά προϊόντα και ψάρια. Τα τελευταία, τα ψαρεύουν κάποιοι τηρώντας μια παράδοση χιλίων ετών: το ψάρεμα με ενυδρίδες, που σαν.. τσοπανόσκυλα σπρώχνουν ψάρια και γαρίδες στα δίχτυα!
Ο λάτρης της φύσης και της περιπέτειας, εδώ θα νιώσει Ταρζάν και Μόγλης… κι ο εξερευνητής πολιτισμών και τελετουργικών, Ιντιάνα Τζόουνς και Λάρα Κροφτ. Τεμένη, βουδιστικοί και ινδουιστικοί ναοί, πνιγμένοι στη ζούγκλα, με χαρακτηριστικό στοιχείο την τερακότα και επιρροές από άραβες και πέρσες. Το μπάνγκαλοου -το λέει και το όνομά του- γεννήθηκε στην Βεγγάλη.
Εδώ και η μακρύτερη, χωρίς διακοπή, παραλία στον κόσμο. Cox’s Bazar: 125 χλμ. ασημένια αμμουδιά, γλιστρά σαν γοργόνα, στα νερά του Κόλπου της Βεγγάλης. Σερφ στο ηλιοβασίλεμα σαν φλογισμένο όνειρο.. κι αν πας ως το νησάκι Σεν Μάρτινς, θα δεις τις παγόδες της Μιανμάρ, στην απέναντι όχθη και θα αράξεις στην παραλία, όπως οι παλιές ξύλινες βαρκούλες.
Μπαγκλαντές σημαίνει ‘η χώρα των Μπενγκάλι’, από το αρχαίο βασίλειο των Vanga, που με το πέρασμα των αιώνων μετεξελίχθηκε σε πριγκιπάτο, σουλτανάτο, κομμάτι της αυτοκρατορίας των Μογγόλων, πρώτο έδαφος της Βρετανικής Εταιρίας Ανατολικών Ινδιών, ανατολικό Πακιστάν (με τον διαχωρισμό Ινδίας-Πακιστάν το 1947) και αυτόνομο κράτος μόλις το 1971. Πλούσιος και κοσμοπολίτικος εμπορικός κόμβος, με εξαγωγές μουσελίνας, μεταξιού και ζηλευτή ναυπηγική (που αντέγραψαν οι ευρωπαίοι).

...

περισσότερα

Ντόχα, η πρωτεύουσα του Κατάρ και του AlJazeera

Ιδρύθηκε μόλις το 1820, όταν το Κατάρ ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, σαν επέκταση της κοντινής πόλης Αλ Μπίντα και λειτουργούσε περίπου για έναν αιώνα ως λιμάνι αλίευσης μαργαριταριών. Μη φανταστείτε όμως τίποτα μεγαλειώδες. Ας πούμε ότι ήταν κάτι σαν ψαροχώρι, που δεν ξεχώριζε καν από την γειτονική Αλ Μπίντα στις χαρτογραφήσεις της εποχής. Σε πρωτεύουσα αναδείχθηκε πρόσφατα, το 1971, όταν το Κατάρ έπαψε να είναι αγγλικό προτεκτοράτο.
Θεωρητικά η πόλη θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό λιμάνι της αραβικής χερσονήσου, ωστόσο τα πολύ ρηχά νερά δυσκόλευαν τα πλοία να ελλιμενιστούν. Έτσι το ψάρεμα και τα μαργαριτάρια αποτελούσαν την κύρια πηγή εσόδων των κατοίκων της. Το 1907 υπήρχαν 350 καΐκιααλίευσηςμαργαριταριώνκαι 6.300 ψαράδες. Οι τιμές του πολύτιμου κοσμήματος ήταν διπλάσιες σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα και όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά. Όμως εκείνη τη χρονιά έγινε το μοιραίο – οι τιμές έπεσαν με την ανάπτυξη της καλλιέργειας μαργαριταριών. Ο εμίρης Τζασίμ Αλ Θανί αναγκάστηκε να πουλήσει μισοτιμήςόλη τη σοδειά και η κατάσταση άρχισε να πιέζει. Τότε ιδρύθηκε και το πρώτο τελωνείο του Κατάρ, στο λιμάνι της Ντόχας.
Η οικονομία της πόλης και συνακολούθως της χώρας ξαναείδε μία σχετική ανάκαμψη τις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Ήτανμετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Οθωμανοί παρέδωσαν το Κατάρ στους Βρετανούς και άρχισε να γίνεται εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών. Τα μαργαριτάρια είχαν πλέον βγει από τον οικονομικό χάρτη των κρατικών εσόδων – το τελικό χτύπημα το έδωσε το κραχ. Η Ντόχα ως εκ τούτου δεν μπορούσε να συντηρήσει τους ψαράδες κατοίκους της και άρχισε να αδειάζει. Μέχρι τις δεκαετίες 1960 και 1960 που εντατικοποιήθηκε η εξόρυξη πετρελαίου. Τότε, προκειμένου να μπορεί να γίνει ελεύθερα το εμπόριο του πολύτιμου καυσίμου, άρχισαν και οι εργασίες κατασκευής του λιμανιού. Τη δεκαετία 1970 ήταν πια αρκετά βαθύ για να υποδέχεται τα μεγάλα φορτηγά πλοία. Και ήδη από το 1971 η Ντόχα είχε γίνει η πρωτεύουσα του ανεξάρτητου πλέον Κατάρ. Όλα τα άλλα είναι ιστορία.
Το παλιό ψαρολίμανο με τα ρηχά νερά μετατράπηκε αστραπιαία σε μία υπερσύγχρονη πόλη. Τα παραδοσιακά δίχωρα σπίτια που ήταν χτισμένα με λάσπη, πέτρα και κοράλλια έδωσαν τη θέση τους σε θεαματικούς ουρανοξύστες. Έγινε αποστράγγιση τμημάτων της παραλίας και κατασκευάστηκαν παραλιακές οδοί, συνοικίες και τεχνητά νησιά. Οι πολυεθνικές έρχονταν η μία μετά την άλλη. Οι κατασκευαστικές έκαναν διαγωνισμού μεγαλείου. Και το 1996 εξέπεμψε για πρώτη φορά το παναραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι AlJazeeraως το αντίπαλον δέος του αμερικανικού CNN.
Η Ντόχα σήμερα, πέρα από μία εξωπραγματική μητρόπολη, που συνδυάζει το παραδοσιακό στοιχείο με τον φουτουρισμό, αποτελεί και ισχυρότατο επιχειρηματικό κέντρο στον Περσικό Κόλπο και στον αραβικό κόσμο εν γένει. Ως εκ τούτου, ο πληθυσμός της είναι κυρίως αλλοεθνής. Οι κάτοικοι αυτής της μεγαλούπολης έρχονται από την Ινδία, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ, τις Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές, το Ισραήλ, τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, τη Βόρεια και Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται στην Ντόχα, σε όλες τις επαγγελματικές κατηγόριες – από υψηλόβαθμα στελέχη μέχρι βαστάζοι και θυρωροί. Και συνεννοούνται στα αγγλικά, που είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας. Ηπρώτηείναιτααραβικά. Οι επαγγελματικοί μετανάστες μέχρι το 2004 απαγορευόταν να έχουν ιδιοκτησία γης στην Ντόχα. Σήμερα μπορούν να αγοράσουν ακίνητα, σε κάποιες μεμονωμένες περιοχές όπως το Περλ, η Δυτική Όχθη της Λίμνηςκαι η Λουσαΐλ. Τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει. Μέχρι  νεωτέρας.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Μπαγκλαντές

Κράτος της νοτιοκεντρικής Ασίας, στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου της Ινδίας. Ορίζεται από τις γεωγραφικές συντεταγμένες 20° 30΄ έως 26° 15΄ βόρειο πλάτος και 88° 30΄ έως 92° 15΄ ανατολικό μήκος. Η χώρα εκτείνεται σε μήκος 625 χλμ. από βορρά προς νότο και 305 χλμ. από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Δυτικά, βόρεια και ανατολικά συνορεύει με τις ινδικές επαρχίες (Δυτική Βεγγάλη, Άσαμ, Μενγκαλάγια, Τριπούρα και Μιζοράμ), νοτιοανατολικά με τη Βιρμανία (Μιανμάρ), ενώ νότια βρέχεται από τον κόλπο της Βεγγάλης.
Το Μπανγκλαντές έχει συνολική έκταση 143.998 τ. χλμ. και κατέχει την 92η παγκόσμια θέση και την 28η μεταξύ των ασιατικών χωρών. Συγκριτικά με άλλες χώρες, η έκταση του Μπανγκλαντές είναι ίση περίπου με την έκταση του Τατζικιστάν, διπλάσια από την έκταση της Σιέρα Λεόνε και κατά 1,09 φορές μεγαλύτερη από την έκταση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με στοιχεία του 1998, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 133.376.684 κατοίκους. Το Μπανγκλαντές είναι η 9η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου και η 7η της Ασίας μετά την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Ρωσία, το Πακιστάν και την Ιαπωνία. Αναλογικά με την έκταση, ο πληθυσμός της χώρας είναι πολύ μεγάλος, με αποτέλεσμα το Μπανγκλαντές να είναι η 6η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου, μετά το Μονακό, τη Σιγκαπούρη, την πόλη του Βατικανού, τη Μάλτα και τις Μαλδίβες. Η πυκνότητα πληθυσμού φτάνει τους 926,24 κατοίκους ανά τ. χλμ.

Γεωγραφία

Μορφολογία εδάφους
Η χώρα καταλαμβάνει την κοιλάδα του ποταμού Σούρμα, τις λοφώδεις εκτάσεις του Τσίταγκονγκ που βρίσκονται στη νοτιοανατολική στενή λουρίδα γης που σχηματίζεται κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Βιρμανία, καθώς και τα 2/3 του ανατολικού τμήματος της πεδιάδας που σχηματίζεται από τα δέλτα των ποταμών Γάγγη και Βραχμαπούτρα. Στην επικράτεια της χώρας ενώνονται τα ποτάμια συστήματα του Γάγγη, του Βραχμαπούτρα (Τζάμουνα) και του Μέγκνα. Το ανάγλυφο της χώρας σχεδόν στο σύνολό του (90%) αποτελείται από μια μεγάλη πεδιάδα, αλουβιακής προέλευσης, η οποία φτάνει σε μέγιστο ύψος τα 9 μ. και συνεχίζει να προεκτείνεται ανατολικά, λόγω της συνεχούς απόθεσης ιλύος και φερτών υλικών που μεταφέρουν τα ποτάμια. Το βορειοανατολικό άκρο της χώρας καλύπτεται από τις νότιες υπώρειες των λόφων Κάσι και Γκάρο της Ινδίας, ενώ το ανατολικό από τις λοφώδεις εκτάσεις του Τσίταγκονγκ, που αποτελούνται από αργιλικούς σχιστόλιθους. Η κορυφή Κεοκράντονγκ, κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Βιρμανία, φτάνει σε ύψος τα 1.230 μ. και αποτελεί το ψηλότερο σημείο της χώρας. Σε όλη σχεδόν την έκταση της χώρας σχηματίζονται έλη, βάλτοι και τενάγη, ενώ οι ποταμοί σχηματίζουν αναρίθμητες διακλαδώσεις και κατά την περίοδο των μουσώνων πλημμυρίζουν καλύπτοντας μεγάλες περιοχές.

Υδρογραφία
Οι δύο μεγαλύτεροι ποταμοί που διαρρέουν τη χώρα και σχηματίζουν ένα τεράστιο δέλτα κατά μήκος των εκβολών τους στον κόλπο της Βεγγάλης είναι ο Γάγγης και ο Βραχμαπούτρα. Ο Γάγγης (συνολικό μήκος 2.506 χλμ.), ο οποίος στη διάρκεια του ρου του απαντάται με διαφορετικά κάθε φορά ονόματα, πηγάζει από τα Ιμαλάια, ακολουθεί γενικά νοτιοανατολική κατεύθυνση και χύνεται στον κόλπο της Βεγγάλης, αφού προηγουμένως ενωθεί με το Βραχμαπούτρα στο έδαφος του Μπανγκλαντές και σχηματίσει ένα τεράστιο δέλτα. Από τους ινδουιστές θεωρείται ως το ιερότερο ποτάμι του κόσμου. Ο Βραχμαπούτρα (2.897 μ.), ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας, πηγάζει και αυτός από τα Ιμαλάια. Αρχικά ρέει ανατολικά, στη συνέχεια στρέφεται νότια και κατόπιν νοτιοδυτικά, για να ενωθεί με τον ποταμό Γάγγη και να καταλήξει στον κόλπο της Βεγγάλης. Οι δύο παραπάνω ποταμοί εισχωρούν στο έδαφος του Μπανγκλαντές, όταν πια βρίσκονται στο τέλος της διαδρομής τους και, λόγω του πεδινού εδάφους, είναι εξαιρετικά αργοί. Στο Μπανγκλαντές ενώνονται με αρκετούς παραποτάμους τους, σημαντικότεροι από τους οποίους είναι οι Τίστα, Πουρναμπάμπα, Ατράι, Καρατόγια, Μπούρι, Νταλέσουαρ, Γκάνκα, Μέγκνα, Σούρμα, Κάλνι, Κουσιγιάρα κ.ά., οποίοι σχηματίζουν ένα δαιδαλώδες ποτάμιο δίκτυο. Στη διάρκεια της ξερής περιόδου σχηματίζουν ένα δέλτα πλάτους αρκετών χιλιομέτρων, κατά τη διάρκεια όμως των μουσώνων (από τα τέλη Μαΐου έως τα μέσα Οκτωβρίου) πλημμυρίζουν και σχηματίζουν ένα τεράστιο δέλτα που καλύπτει πολλές περιοχές της χώρας. Το δέλτα τους είναι μία από τις ευφορότερες περιοχές του κόσμου, λόγω της ιλύος που μεταφέρουν, ταυτόχρονα όμως αποτελεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις συγκοινωνίες της χώρας, αιτία πνιγμού εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο και ένα εξαιρετικά ανθυγιεινό περιβάλλον, το οποίο ευνοεί την εξάπλωση πολλών επιδημιών. Τέλος, το νοτιανατολικό άκρο της χώρας διαρρέουν οι ποταμοί Σάνγκου και Ματαμουχάρι, οι οποίοι συνεχίζουν το ρου τους στο έδαφος της Βιρμανίας. Λόγω του εξαιρετικά χαμηλού υψομέτρου της χώρας, των πολλών ποταμών, των συχνών πλημμυρών και της αέναης πάλης του ανθρώπου με το νερό, δίκαια έχουν ονομάσει το Μπανγκλαντές ως "φτωχή Ολλανδία της Ασίας".


Ακτογραφία
Η παράκτια ζώνη έχει συνολικό μήκος 550 χλμ. και διακόπτεται από πολυάριθμους βραχίονες ποταμών και παραποτάμους. Οι ακτές είναι χαμηλές και εξαιτίας των ισχυρών ρευμάτων της παλίρροιας και της άμπωτης η γραμμή τους αλλοιώνεται συχνά. Οι δυτικές ακτές (Σούνταρμπανς) περιλαμβάνουν τις εκβολές του ποταμού Γάγγη και σχηματίζουν πολυάριθμες χερσονήσους, κόλπους και μικρά νησιά. Στο κεντρικό τμήμα της παράκτιας ζώνης, απέναντι από τις εκβολές του Πάντμα - όπως ονομάζεται το κοινό ρεύμα Γάγγη-Βραχμαπούτρα - σχηματίζονται τα αρκετά μεγάλα νησιά Βόρειο και Νότια Χάτια και Σέντγουπ. Οι νοτιοανατολικές ακτές της χώρας είναι περισσότερο ομαλές και απέναντί τους βρίσκονται τα νησιά Κουτούμπντια και Μάισχαλ.

περισσότερα

Με μια ματιά

Οι επιστήμονες θεωρούν το Μπαγκλαντές ως το σημείο 0 της κλιματικής αλλαγής.Καθώς λιώνουν οι πάγοι, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει και αυτή η παράκτια χώρα της Νότιας Ασίας βυθίζεται.

Χάρτης Ταξιδιού Μπαγκλαντές