fb

Πληροφορίες για: Κένυα

Εμπειρία ζωής
Το ταξίδι στην Κένυα είναι μια εμπειρία ζωής. Μοναδικά τοπία και χωριά, ζώα όπως ζέβρες, αγριοβούβαλα, καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, κροκόδειλοι, τίγρεις. Η Κένυα φυσικά δεν είναι μόνο σαφάρι, είναι η μαγεία και της άγριας ζωής..

Το διαμάντι της Ανατολικής Αφρικής
Διαθέτει εκπληκτική ποικιλομορφία τοπίου όπως αχανείς ακτές με σμαραγδένια νερά και κοραλλιογενείς υφάλους στα ανατολικά. Αντιθέσεις στη μαγεία της ερήμου στον Βορρά, με υπέροχα ορεινά τοπία με κορωνίδα τις χιονοσκέπαστες κορυφές του όρους Κένια στο κέντρο, το πλατό των Highlands στα 1.675 μ., όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, λίμνες όπως η –αγαπημένη των εξερευνητών– Βικτόρια και η Ναϊβάσα. 

Αφρικάνικο παράλιο όνειρο
Στην ανατολική ακτή Swahili, θα θαυμάσετε τα ιστιοφόρα dhow, ατέλειωτες ερημικές αμμουδιές, εκτάσεις από μακρόβια δέντρα, κοκοφοίνικες, απάτητους αμμόλοφους αλλά και το νησί Lamu που σχεδόν πάντα διακοσμεί τα εξώφυλλα στα ταξιδιωτικά περιοδικά του πλανήτη.

Μομπάσα

Στο θέρετρο - νησί Μομπάσα, στις ακτές του Ινδικού ωκεανού, οι εξωτικές παραλίες με τη χρυσή άμμο, τους φοίνικες και τα γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά, μοιάζουν ψεύτικες, σαν να είναι βγαλμένες από καρτ-ποσταλικό σκηνικό!

Ναιρόμπι

Η ονομασία Nairobi σημαίνει “φρέσκο νερό” και στη γλώσσα σουαχίλι “cenairobe” είναι το μέρος όπου οι Μασάϊ εφοδιάζονται με νερό. Στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Κένυα αξίζει να πραγματοποιήσετε τουλάχιστον μια διανυκτέρευση.

Malindi

Είναι μια πόλη στον κόλπο Μαλίντι, στις εκβολές του ποταμού Galana, που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό ακτές της Κένυας. Είναι 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μομπάσα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας χαμένος παράδεισος με Ιταλικά αποτυπώματα.

Nakuru

Η περιοχή είναι γνωστή για τα φλαμίνγκο και κάποτε ονομάστηκε «η καθαρότερη πόλη στην Ανατολή-Αφρική». Το πάρκο βρίσκεται στην κεντρική Κένυα, περίπου 140 χλμ βορειοδυτικά του Ναϊρόμπι, στην περιοχή Νακούρου της Rift Valley. Το οικοσύστημα αποτελείται από τη λίμνη, που περιβάλλεται από δασώδη κυρίως θαμνώδης και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Το πάρκο υποστηρίζει μια ευρεία οικολογική ποικιλομορφία με φλαμίγκο και άλλα υδρόβια πουλιά. Είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Το οικοσύστημα προβλέπει περίπου 56 διαφορετικά είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου του λευκού ρινόκερου και τα βουβάλια και μια ποικιλία από επίγεια πουλιά αριθμούν περίπου 450 είδη.

Γιόμο Κενιάτα

Ο Γιόμο Κενιάτα γεννήθηκε στο Ιτσαβέρι το 1893 από γονείς χωρικούς της Φυλής των Κικούγιου και πέθανε τον Αύγουστο του 1978. Το 1914 βαφτίστηκε χριστιανός με το χριστιανικό όνομα Τζόνστοουν. Πολύ αργότερα υιοθέτησε ο ίδιος για μικρό του όνομα το Γιόμο, που στη γλώσσα της φυλής του σημαίνει «Φλεγόμενο δόρυ».
Αρκετά νωρίς εισήλθε στην πολιτική ζωή της χώρας παίζοντας πολύ σημαντικό ρόλο: το 1922 έγινε γραμματέας της Kikuyu Central Association, υποστηρίζοντας επιτυχώς τα δικαιώματα του λαού του επί των γαιών τους που είχαν ιδιοποιηθεί οι Ευρωπαίοι και το 1929 προΐστατο της αντιπροσωπείας των Κικούγιου στο πλαίσιο της Hilton Commission. Από το 1931 μέχρι το 1946 έζησε στη Μεγάλη Βρετανία, στο Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του, παίρνοντας πτυχίο στην ανθρωπολογία. Δημοσίευσε αρκετά βιβλία και ήταν από τους οργανωτές του 5ου Παναφρικανικού Συνεδρίου, που έγινε στο Μάντσεστερ το 1945.
Σκοπός της ζωής του έγινε η ανεξαρτησία της χώρας του και όλων των αφρικανικών χωρών και έτσι το 1946 επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου έγινε ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός του νεοσύστατου εθνικού κινήματος με το όνομα Kenya African National Union (ΚΑΝU), του οποίου το 1947 εκλέχθηκε πρόεδρος.
Το 1952, μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης των Μάου Μάου, ο Κενιάτα, υποκινητής και αρχηγός του κινήματος, δικάστηκε και καταδικάστηκε από τις βρετανικές αρχές σε επτά χρόνια φυλάκιση, που κατόπιν μετατράπηκαν σε εκτόπιση σε μια απομακρυσμένη περιοχή των βορείων συνόρων. Από εκεί επέστρεψε το 1961 χάρη στη λαϊκή πίεση και τη δράση του ΚΑΝU, το οποίο εξασφάλισε την πλειοψηφία στο Νομοθετικό Συμβούλιο και έθεσε ως όρο για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση την απελευθέρωση του Κενιάτα. Αφού επανέκτησε τα αξιώματά του, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις συνταγματικές διαβουλεύσεις του 1962 και του 1963, προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν την Κένυα στην αυτοδιοίκηση και αργότερα, στις 12/12/1963, στην ανεξαρτησία.
Αφού εκλέχθηκε πρωθυπουργός, ο Κενιάτα έγινε επίσης ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας, μόλις το νεαρό κράτος έγινε Προεδρική Δημοκρατία (12/4/1964).
Το… καπέλο του έχει μείνει ιστορικό σε ολόκληρη την Αφρική.

...

περισσότερα

Εθνικό Πάρκο Μασάι-Μάρα

Το Εθνικό Πάρκο Μασάι Μάρα βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Κένυα και αποτελεί την εντός της Κένυας βόρεια προέκταση του Πάρκου Σερεγκέτι της Τανζανίας. Από εδώ περνάει ο ποταμός Μάρα, που διασχίζει την Κένυα και την Τανζανία, ενώ παραδοσιακά στην ευρύτερη περιοχή ζούσε και ζει η φημισμένη φυλή των πολεμιστών Mασάι. Το Μασάι Μάρα είναι το μεγαλύτερο καταφύγιο άγριας ζωής της Αφρικής - για πολλούς μάλιστα, του κόσμου. Ένας εξαιρετικός βιότοπος όπου ζουν μερικά από τα πιο γνωστά αφρικανικά είδη άγριας ζωής, μεταξύ των οποίων ο μεγαλύτερος πληθυσμός λιονταριών στον πλανήτη, ιπποπόταμοι, καμηλοπαρδάλεις, ύαινες, γαζέλες, ζέβρες, γκνου και περισσότερα από 450 είδη πουλιών. Το δυνατό σημείο του είναι το Big Five: λιοντάρια, βουβάλια, ελέφαντες, ρινόκεροι, λεοπαρδάλεις. Το σαφάρι στο Μασάι Μάρα είναι μια μοναδική εμπειρία!

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Κένυα

Η Κένυα είναι χώρα της Ανατολικής Αφρικής με έκταση 580.367 km² και πληθυσμό 39.002.772, με βάση εκτιμήσεις για τον Ιούλιο του 2009. Συνορεύει νοτιοδυτικά με την Τανζανία, δυτικά με την Ουγκάντα και βρέχεται απ' τη λίμνη Βικτόρια, βορειοδυτικά με το Σουδάν, βόρεια με την Αιθιοπία, βορειοανατολικά και ανατολικά με την Σομαλία και νοτιοανατολικά βρέχεται από τον Ινδικό Ωκεανό. Πρωτεύουσα είναι το Ναϊρόμπι. Πρόεδρος της χώρας είναι ο Μουάι Κιμπάκι με πρωθυπουργό το Ράιλα Οντίνγκα. Η Κένυα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία στις 12 Δεκεμβρίου 1963. Πήρε το όνομά της από το Kĩkũyũ από το όνομα kere-Nyaga («βουνό της λευκότητας»).

 

Γεωγραφία

Το έδαφος της χώρας, χωρίς να είναι τελείως ορεινό, αποτελεί τελικά ένα οροπέδιο με κατεύθυνση προς τα δυτικά. Ορεινό είναι το έδαφος της Κένυα προς τα νοτιοδυτικά, όπου και υπάρχει το ψηλότερο βουνό της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο. Στα παράλια υπάρχει τεράστια πεδιάδα που καλύπτεται από δάση.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Φορέστε κάτι εξαιρετικά απλό, πάρτε μαζί σας την παρέα σας ,  και να ''παίξετε''  στο έργο της άγρια ζωής με ένα σαφάρι.

Απολαύστε ένα ξεχωριστό κομμάτι γης, με την εμπειρία του Versus!

Χάρτης Ταξιδιού Κένυα

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια