fb

«ΝΟ PICNIC» στο όρος Κένυα!

Το όρος Κένυα είναι φυσικά το ορόσημο της χώρας. Ανενεργό ηφαίστειο εδώ και 2-3 εκατ. χρόνια, το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Αφρικής μετά το Κιλιμάντζαρο και τόπος κατοικίας των πιο διάσημων αφρικανικών φυλών, από την αρχαιότητα ως σήμερα.
Υψηλότερη κορυφή του είναι η Μπατιάν στα 5199 μέτρα. Το βουνό ανήκει στη Μεγάλη Ρηξιγενή Κοιλάδα, βρίσκεται μέσα στην έρημο και χωρίζεται σε ζώνες βλάστησης. Οι πρόποδες καλύπτονται από ξηρόφιλο δάσος, που σ 2000 μέτρα δίνει τη θέση του σε ορεινό δάσος από κυπαρίσσια και ποδόκαρπα. Στα 2500 μέτρα απλώνεται μία ζώνη μπαμπού, η οποία ακολουθείται από το ανώτερο δάσος, με μικρότερα δένδρα καλυμμένα με βρύα και λειχήνες. Το ευδιάκριτο ανώτατο όριο των δένδρων είναι στα 3500 μέτρα περίπου. Στην κορυφή υπάρχει μία αφροαλπική ζώνη καλυμμένη εξ ολοκλήρου εδώ και αιώνες με γιγάντιες ροζέτες. Τέλος στα υψηλότερα επίπεδα, ανάμεσα στις κορυφές εντοπίζονται 12 μικροί και διαρκώς συρρικνούμενοι παγετώνες.
Ο πρώτος Ευρωπαίος που εξερεύνησε το όρος Κένυα ήταν ο γερμανός ιεραπόστολος Γιόχαν Λούντβιγκ Κραπφ, το 1849, ο οποίος χλευάστηκε από την επιστημονική κοινότητα όταν ανέφερε ότι είδε χιονισμένες βουνοκορφές στην Αφρική! Παρόλα αυτά, εκείνος βάφτισε το χιονισμένο βουνό Κένυα – εμπνεόμενος από την ονομασία (Κί-νια-ά) που του είχε δώσει η τοπική φυλή Ουακάμπα. Εβδομήντα χρόνια μετά, επί βρετανικής αποικιοκρατίας, η περιοχή που καλύπτει σήμερα η χώρα, η οποία ανήκε στο προτεκτοράτο της Βρετανικής Ανατολικής Αφρικής ονομάστηκε Αποικία Κένυα.
Το όρος Κένυα έγινε διάσημο στην Ευρώπη μεταπολεμικά χάρη στο βιογραφικό μυθιστόρημα του ιταλού αιχμάλωτου στρατιώτη Φελίτσε Μπενούτσι. Ο Μπενούτσι ανήκε στην Ιταλική Λεγεώνα της Αβησσυνίας (σημερινή Αιθιοπία). Προπολεμικά ήταν δικηγόρος, πρωταθλητής κολύμβησης και ορειβάτης των Άλπεων. Όταν το 1941 τα συμμαχικά στρατεύματα κατέλαβαν την Ιταλική Αυτοκρατορία της Αφρικής, συνελήφθη και κατέληξε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στην πόλη Νανιούκι στους πρόποδες του όρους. Το 1943, μαζί με δύο ακόμη κρατούμενους απέδρασε από το στρατόπεδο και κατέφυγε στο βουνό. Ως έμπειρος ορειβάτης προσπάθησε να ανέβει στις κορυφές και να εξερευνήσει τις απόκρημνες πλαγιές προς αναζήτηση τροφής. Ωστόσο η προσπάθειά του δεν ευδοκίμησε. Έτσι, απελπισμένοι οι τρεις φυγάδες επέστρεψαν στο στρατόπεδο για να μην πεθάνουν από την πείνα. Ο Μπενούτσι έγραψε το μυθιστόρημα μέσα στο στρατόπεδο στα ιταλικά και στα αγγλικά. Στο κείμενο συμπεριέλαβε αυτοσχέδιους χάρτες και σημειώσεις που κράτησε κατά την ορειβασία. Το 1946 εξέδωσε το μυθιστόρημα στην Ιταλία και την επόμενη χρονιά στην Αγγλία με τίτλο «Νο Picnic on Mount Kenya». Η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη. Αργότερα το βιβλίο έγινε τηλεοπτική σειρά και μετά κινηματογραφική ταινία. Ο συγγραφέας, χάρη στην επιτυχία του βιβλίου, μεταπολεμικά ακολούθησε λαμπρή διπλωματική καριέρα. Σήμερα, το κενό ανάμεσα στις κορυφές Ντιτόν και Ζαντάμ προς τιμήν του ονομάζεται Κενό Μπενούτσι.

Κατά τα άλλα, το όρος Κένυα αποτελεί βάση ενός από τους σταθμούς παρακολούθησης της γήινης ατμόσφαιρας. Και βέβαια, κατοικείται από τις αρχαίες κενυατικές φυλές Κικούγιου, Έμπου, Μασάι και Ουακάμπα, οι οποίες θεωρούν τις χιονισμένες κορυφές του «κλίνη του Θεού». Του δικού τους Θεού. Οι φυλές αυτές και πρωτίστως οι Κικούγιου έδωσαν το πρώτο πολεμικό κάλεσμα για την Εξέγερση των Μάου Μάου το 1952, κατά των Βρετανών και γενικώς των λευκών αποικιοκρατών. Η εξέγερση υπήρξε αιματηρή για τις ντόπιες φυλές αλλά οδήγησε 11 χρόνια μετά, το 1963, στην ίδρυση του Ανεξάρτητου Κράτους της Κένυας.