Πληροφορίες για: Βουλγαρία

Η Βουλγαρία βρίσκεται

στο νοτιοανατολικό τμήμα των Βαλκανίων και το έδαφός της παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Στον βορρά της χώρας εκτείνονται οι απέραντες πεδιάδες του ποταμού Δούναβη, ο οποίος αποτελεί το σύνορο με τη Ρουμανία. Στα νότια, αντίθετα, κυριαρχούν ορεινές εκτάσεις και οροπέδια, ενώ στα ανατολικά οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας προσελκύουν τουρίστες όλο τον χρόνο.

Το 2015 οι σημαντικότεροι τομείς της βουλγαρικής οικονομίας  ήταν η βιομηχανία (23,0%), το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες στέγασης και εστίασης (21,0%), καθώς και η δημόσια διοίκηση, η άμυνα, η εκπαίδευση, η υγεία και η κοινωνική πρόνοια (14,5%).

Η Βουλγαρία πραγματοποιεί εξαγωγές κυρίως προς τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία, ενώ οι εισαγωγές της προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ιταλία.

Η βίλα
Η αρχαία βίλα "Αρμύρα" είναι η πλουσιότερη ιδιωτική έπαυλη από την Ρωμαϊκή περίοδο, που ανακαλύφθηκε στα βουλγαρικά εδάφη. Χτίστηκε κατά το δεύτερο ήμισυ του 1ου αιώνα μ.Χ. Ήταν ιδιοκτησία εξέχοντος αριστοκράτη της Θράκης. Σήμερα είναι το πλουσιότερο και καλύτερα διατηρημένο δείγμα της ρωμαϊκής επαρχιακής αρχιτεκτονικής και της τέχνης.
Τα δωμάτια στον πρώτο όροφο ήταν επενδυμένα με λευκό μάρμαρο και για το λόγο αυτό συχνά η βίλα αποκαλείται "Το μαρμάρινο παλάτι" στην κοιλάδα του ομώνυμου ποταμού Αρμύρα. Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η βίλα δημιουργήθηκε περίπου 20-25 χρόνια μετά την κατάκτηση της Θράκης, όταν μετατράπηκε σε ρωμαϊκή επαρχία. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι η Αρμύρα ήταν ιδιοκτησία ηγεμόνα που κυβερνούσε την περιοχή στο κάτω μέρος του ποταμού Άρδα. Το "Μαρμάρινο παλάτι" εκτείνεται σε 1.000 τετραγωνικά μέτρα. Μετά τη δημιουργία της βίλας ακολούθησαν πολλές ανακαινίσεις και βελτιώσεις, σύμφωνα με το γούστο των ιδιοκτητών ανά τα χρόνια.
Πλίσκα: Η πρώτη πρωτεύουσα

Τα ερείπια της πρώτης πρωτεύουσας Πλίσκα μας θυμίζουν για το μεγαλείο του μεσαιωνικού βουλγαρικού κράτους.

Η κυριότερη πόλη ή κέντρο - ίσως τέτοιο είναι το νόημα του ονόματος "Πλίσκα", που οι ιδρυτές του πρώτου βουλγαρικού κράτους τον 7ο αιώνα έδωσαν στην πρωτεύουσά τους. Επέλεξαν την περιοχή αυτή επειδή ήταν σταυροδρόμι εμπορικών δρόμων και το έδαφος γιατί προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες για τα κοπάδια τους. Σήμερα χιλιάδες συμπατριώτες έρχονται εδώ όπου βρισκόταν η Πλίσκα, καθοδηγούμενοι όχι απλά από περιέργεια, αλλά από αγάπη και θαυμασμό για το έργο των προγόνων μας.
 
Σε απόσταση μόνο 2 χιλιόμετρων από την σημερινή πόλη και 29 χλμ από την νομαρχιακή πόλη Σούμεν βρίσκεται ο Εθνικός ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος "Πλίσκα", ο οποίος το 1970 κηρύχθηκε εθνικό πολιτιστικό μνημείο. Στη διάρκεια δεκαετιών τα ερείπια της πόλης διερευνούνται από γνωστούς Βούλγαρους και ξένους αρχαιολόγους.
Η μονή του Τσίπροβτσι

Η μονή του Τσίπροβτσι είναι μέρος προσευχής, στην οποία βρίσκουμε ίαση για την ψυχή μας.

Το σημείο, όπου ανεγείρεται μια μονή, δεν είναι τυχαίο. Το ίδιο ισχύει και για την μονή του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας στην πόλη Τσίπροβτσι. Κατασκευάστηκε τον 10ο αιώνα σε μια ζωγραφική τοποθεσία και απέχει 22 χιλιόμετρα από την πόλη Μοντάνα στη βορειοδυτική Βουλγαρία. Είναι μοναστικό κέντρο με πολύ πλούσια ιστορία – κάποτε αποτελούσε πνευματική εστία για τους σκλαβωμένους Βούλγαρους. Σήμερα είναι ανδρική μονή, πολύ καλά διατηρημένη, που μετατράπηκε σε μνημείο του πολιτισμού.
 
"Η μονή μας περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 100 εθνικών τουριστικών αξιοθέατων, που κάθε Βούλγαρος πρέπει να την επισκεφτεί", λέει ο αρχιμανδρίτης Αντίμ, ιερέας στο μοναστήρι του Τσίπροβτσι.
Το μνημείο «Ιδρυτές του βουλγαρικού κράτους»

Το μνημείο «Ιδρυτές του βουλγαρικού κράτους» με τα σύμβολα του παρελθόντος μας κοντά στην πόλη Σούμεν είναι επιβλητικό.

Το τεράστιο μνημείο «Ιδρυτές του βουλγαρικού κράτους» κοντά στην πόλη Σούμεν, το οποίο εντυπωσιάζει με τον όγκο του από μπετόν και τις επίφοβες ανθρώπινες φιγούρες του που σαν να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών. Το μνημείο, ωστόσο, έχει το ανθρώπινο πρόσωπό του που αποκαλύπτεται στη διήγηση της εφόρου του Ιστορικού Μουσείου του Σούμεν Ρουσάνκα Τσάνεβα, η οποία παραβρέθηκε κάποτε στα εγκαίνια του μνημείου στις 28 Νοεμβρίου του 1981.

Το μνημείο είναι πολύ γερό και σχεδόν απρόσιτο για επιθέσεις και βανδαλισμούς. Έχει σχήμα πυραμίδας και έχει σχεδιαστεί με την προοπτική της αιωνιότητας.

Bansko

Το μεγαλύτερο χιονοδρομικό θέρετρο της Βουλγαρίας βρίσκεται μόλις 160 Km από τη Σόφια και είναι το Bansko. Φημίζεται για την μεγάλη περίοδο που μπορείτε να το επισκεφτείτε αφού οι πίστες είναι ανοιχτές από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και τα μέσα Μαΐου.

Apre Ski: Στα “Mehana” (παραδοσιακές ταβέρνες) θα γευτείτε  την παραδοσιακή κουζίνα. Η νύχτα στο Bansko είναι γεμάτη μουσική και τα nightclubs δεν έχουν time limit.

Must: Επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Pirini (μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο).

 

Πληροφορίες για τις Χώρες

Βουλγαρία

Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας (βουλγάρικα: Република България / Ρεπούμπλικα Μπαλγκάρια) είναι χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βρέχεται στα ανατολικά από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συνορεύει με την Ελλάδα στα νότια, την Τουρκία στα ανατολικά, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στα δυτικά, τη Σερβία και τη Ρουμανία στα βόρεια. Φυσικό σύνορο μεταξύ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας αποτελεί ο ποταμός Δούναβης. Με έκταση 110.994 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Βουλγαρία είναι η 16η σε έκταση χώρα της Ευρώπης. Η θέση της την έχει καταστήσει σταυροδρόμι διαφόρων πολιτισμών και ως τέτοιο ανέδειξε μερικά από τα αρχαιότερα μεταλλουργικά, θρησκευτικά και άλλα πολιτιστικά τεχνουργήματα στον κόσμο.

περισσότερα

Με μια ματιά

Ένας προορισμός, μοναδικός σε ομορφιά, που με τα χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, κυρίως για εκείνους που αναζητούν διασκέδαση και ψώνια μέχρι τελικής πτώσης, ειδικά στην πρωτεόυσα, την Σόφια. Κοσμοπολίτικη, μοντέρνα και με φοβερή αρχιτεκτονική σε κάθε κτίριο της, δεν έχει πραγματικά τίποτα να ζηλέψει από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η πρωτεύουσα της γειτονικής Βουλγαρίας, η Σόφια αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας.

Χάρτης Ταξιδιού Βουλγαρία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια