Πληροφορίες για: Καζακστάν

Μια σύντομη περιγραφή
Το Καζακστάν ή Καζαχστάν είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο με έκταση 2.724.900 τ.χλμ., αλλά μόλις 65η στον πληθυσμό με περίπου 6,5 άτομα ανά χλμ². Ο πληθυσμός υπολογίζεται στα 17.670.900, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του 2015. Ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της χώρας αποτελείται από στέπες. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Αστάνα. Επίσημες γλώσσες της χώρας είναι η καζακική (μια τουρκική γλώσσα) και η ρωσική. Συνορεύει με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, τη Ρωσία, την Κιργιζία, το Ουζμπεκιστάν, και το Τουρκμενιστάν.


Πλούσια οικονομία
Στο νότιο τμήμα της χώρας εκτείνεται η έρημος Κιζίλ Κουμ. Με μεγάλα αρδευτικά έργα αξιοποιήθηκαν μεγάλες εκτάσεις. Καλλιεργούνται δημητριακά, παντζάρια, βαμβάκι και ηλίανθοι. Σε υψηλό βαθμό αναπτυγμένη είναι η βιομηχανία καθώς και η εκμετάλλευση του υπεδάφους, που είναι πλούσιο σε πετρέλαιο, γαιάνθρακες, χρυσό, χαλκό, μόλυβδο, νικέλιο, χρώμιο κ.ά. Σημαντικό ρόλο, επίσης, στην οικονομία της χώρας, διαδραματίζουν η κτηνοτροφία και η αλιεία.


Σημεία ενδιαφέροντος

 • Χαν Σατίρ
 • Κεντρικό κρατικό μουσείο του Καζακστάν
 • Καθεδρικός ναός της Αναλήψεως
 • Μπαϊτερεκ
 • Φαράγγι Μεντέο
 • Παλάτι της ειρήνης και της αρμονίας
 • Μαυσωλείο του Χότζα Αχμέτ Γιασάουι
 • Κεντρικό τζαμί της Αστάνα
 • Πύργος της τηλεόρασης του Αλμάτι
 • Κέντρο διασκέδασης Ντούμαν
 • Κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ
Αστάνα

Η Αστάνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, μετά την Αλμάτι, του Καζακστάν και πρωτεύουσα του κράτους απο το 1997. Είναι μια υπέροχη αρχιτεκτονικά πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στην ασιατική στέπα. Δεν είναι παρά η πραγματοποίηση των μεγαλεπήβολων στόχων του προέδρου του Καζακστάν Ναρσουλάν Ναζαρμπάγιεφ. Η Αστάνα είναι εντυπωσιακή, φουτουριστική και αποκρυφιστική. Δεν είναι τυχαίο ότι το 1999 απέσπασε το βραβείο της «Πόλης του Κόσμου». Η κορωνίδα της πόλης είναι το Παλάτι για την Ειρήνη και την Αρμονία. Πρόκειται για μία τεράστια πυραμίδα που έχει χτιστεί πάνω σε έναν τεχνητό λόφο σε σχέδια του Βρετανού σερ Νόρμαν Φόστερ. Ο πύργος Bayterek  είναι κτίριο ορόσημο για την Αστάνα. Ο μύθος λέει ότι ο πύργος αντιπροσωπεύει μια λεύκα, όπου το μαγικό πουλί Σαμρούκ γεννάει το αυγό του. Στη σφαίρα, στην κορυφή του Bayterek, υπάρχει ένα αποτύπωμα του χεριού του προέδρου της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Αν προτιμάτε θρησκευτικά αξιοθέατα, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την συναγωγή Beit Rachel- Habbad Lyubavich και το κεντρικό ισλαμικό τέμενος (τζαμί) Nur-Astana. Και τα δυο κτίρια είναι κάπως ασυνήθιστα σε σχέση με την αρχιτεκτονική παράδοση της Ανατολής και η εσωτερική τους διακόσμηση είναι επίσης υπέροχη. 

Τουρκεστάν

Το Τουρκεστάν είναι μία μικρή, αλλά αρχαία πόλη στην έρημο του Καζακστάν. Η χώρα  στερείται σε μεγάλο βαθμό από ιστορικές πόλεις στην Κεντρική Ασία, σε αντίθεση με  το Ουζμπεκιστάν, αλλά η εξαίρεση είναι το Τουρκεστάν. Πρόκειται για μια σχετικά καλόδιατηρημένη πόλη 1600 ετών. Τον 11ο αιώνα μ.Χ., ο μεγάλος Σούφι Sheikh Khoja Ahmad Yasavi μετέτρεψε την πόλη σε βασικό κέντρο μάθησης, αντλώντας επιστήμονες από όλη την στέπα. Στα τέλη του 14ου αιώνα, ο Timur ανέθεσε τη δημιουργία ενός ογκώδους μαυσωλείου προς τιμήν του, το οποίο είναι απο εκείνη την ημέρα το πιο σημαντικό και ιστορικό αξιοθέατο του Καζακστάν, ένα σημαντικό μουσουλμανικό μέρος προσκυνήματος και μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Εκτός, όμως, από το μαυσωλείο, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί και το ιστορικό, πολιτιστικό και εθνογραφικό κέντρο που βρίσκεται δίπλα. 

Μπαϊκονούρ

Το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ είναι το κύριο διαστημοδρόμιο της Ρωσίας. Λειτουργεί από τις 2 Ιουνίου του 1955 και βρίσκεται στην περιοχή Μπαϊκονούρ ( "πλούσια κοιλάδα") του Καζακστάν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αλλά και το παλαιότερο διαστημικό κέντρο στον κόσμο. Από εκεί έχουν εκτοξευτεί περίπου 2.500 διαστημόπλοια και έχουν αναχωρήσει περισσότεροι από 130 κοσμοναύτες στα 50 χρόνια λειτουργίας του. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία του Καζακστάν, η Ρωσία εκμισθώνει το κοσμοδρόμιο, καθώς, παρότι διαθέτει άλλα δύο για εκτοξεύσεις δορυφόρων, μόνον από αυτό μπορούν να ξεκινήσουν επανδρωμένες αποστολές στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Αλμάτι

Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καζακστάν και πρωτεύουσα της χώρας μέχρι το 1997. Αποτελεί σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο. Στην Αλμάτι συνδυάζεται αρμονικά το έντονο μουσουλμανικό χρώμα με τις ρωσικές επιδράσεις απο την εποχή που το Καζακστάν ήταν τμήμα της Σοβιετικής ένωσης. Επισκεφθείτε το πάρκο Πανφίλοφ, που ονομάστηκε έτσι προς τιμή του 28ου τάγματος του Μιχαήλ Πανφίλοφ, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και τον καθεδρικό ναό Ζένκοφ, ένα εντυπωσιακό κτίριο κατασκευασμένο αποκλειστικά από ξυλο. Αξίζει να παρευρεθείτε, επίσης, στον Εθνικό Μουσείο Μουσικών Οργάνων και στην Κεντρική Πλατεία, ενώ για να απολαύσετε μια πανοραμική θέα της μεγαλούπολης ο λόφος Κοκ Τομπ είναι ιδανικός. Τέλος, μην παραλείψετε να περάσετε και από το φαράγγι Μεντέο.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Καζακστάν

Το Καζακστάν ή Καζαχστάν (Қазақстан, Казахстан) είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο με έκταση 2.717.300 χλμ², αλλά μόλις 62η στον πληθυσμό με περίπου 6 άτομα ανά χλμ². Ο πληθυσμός υπολογίζεται στα 15.522.373, με βάση τις εκτιμήσεις του 2011, από 16.464.464 το 1989 λόγω την αποδημίας των Ρώσων και των Γερμανών της περιοχής του Βόλγα. Ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της χώρας αποτελείται από στέπες. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Αστάνα. Επίσημες γλώσσες της χώρας είναι η καζακική (μια τουρκική γλώσσα) και η ρωσική. Συνορεύει με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, τη Ρωσία, την Κιργιζία, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και τη Μογγολία.

Γεωγραφία

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται στην Ασία, υπάρχει ωστόσο και ένα τμήμα της, στη Δυτική όχθη του Ουράλη ποταμού που βρίσκεται στην Ευρώπη. Βρίσκεται στα νότια της Σιβηρικής πεδιάδας και στα ανατολικά (στα σύνορα με την Κίνα) υπάρχει η οροσειρά Αλτάι. Στα δυτικά βρέχεται από την Κασπία και στα νότια απλώνεται η έρημος Κυζύλ Κυμ και η περιοχή του Τουρκεστάν. Στα νοτιοδυτικά της χώρας βρίσκονται η λίμνη Αράλη (33.500 τετ. χλμ.) και Μπαλκάς (18.000 τετ. χλμ). Ποτάμια της χώρας είναι ο Συρ Ντάρια (αρχαία Υαξάρτης) με μήκος 2.705 χλμ., ο παραπόταμος του Ομπ Ίρτυς, ο Ουράλης και ο Ούλμπας, που είναι πλωτοί στο μεγαλύτερο μέρος τους.

περισσότερα

Με μια ματιά

Σε αυτή την νευραλγική γειτονιά του πλανήτη, οι αχανείς εκτάσεις μιας φύσης παράξενης ήταν πάντα πέρασμα ισχυρών λαών που μετακινούνταν για να κατακτήσουν τον κόσμο. Κάθε πολιτισμός άφηνε εδώ τη σφραγίδα του με διαφόρων ειδών μνημεία, που ξεκινούν απο την 3η Χιλιετία π.Χ και φτάνουν μέχρι τη Σοβιετική εποχή. Πρόκειται για μια τεράστια χώρα με το πιο πλούσιο υπέδαφος.

Χάρτης Ταξιδιού Καζακστάν

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια