Πληροφορίες για: Τυνησία

Ένα κράμα αρχαίων πολιτισμών
Μια μικρή χώρα, με μεγάλη ποικιλομορφία στο τοπίο και πολύχρωμο πολιτισμικό ψηφιδωτό, χάρη στους λαούς που πέρασαν από εδώ και άφησαν έντονα τα ίχνη τους. Φοινικικά, ρωμαϊκά, αραβομουσουλμανικά μνημεία, μεσογειακή ακτογραμμή, εύφορη ενδοχώρα και η σαγηνεύτρα Σαχάρα στο μαλακό υπογάστριο συνιστούν ένα compact πακέτο εξωτισμού της διπλανής πόρτας. Η χώρα βρίσκεται σε μεταβατική φάση, οπότε πολλά έχουν αλλάξει και πολλά είναι ρευστά. Από μια άποψη, όμως, είναι ευκαιρία. Οι τιμές είναι γενικότερα προσιτές και δεν θα βρείτε μπροστά σας πλήθη. Μπορείτε να γυρίσετε την Τυνησία σε πέντε-έξι μέρες συνδυάζοντας ωραίες διαδρομές με πολλά αξιοθέατα.

Τζέρμπα

Το νησί της Λησμονιάς!

H ελληνική μυθολογία έκανε πασίγνωστο αυτό το νησί ως "Νησί των Λωτοφάγων". Τα μελένια αρωματικά φρούτα μέθυσαν τους ναύτες του Οδυσσέα. Μπορεί το άνθος του λωτού να μην υπάρχει πλέον, όσο και αν το ψάξετε, αλλά η σαγήνη παραμένει. Η Τζέρμπα, το επίπεδο αυτό νησί με τα ασπροβαμμένα σπίτια, που λάμπουν κάτω από τον ήλιο και το γαλανό, ξάστερο ουρανό, μοιάζει με πλωτό κήπο, που αναδύεται μέσα από τη Μεσόγειο. Τόπος καθαρός και παρθένος, αλλά ταυτόχρονα με πολυτελή ξενοδοχεία, ποικιλία θαλάσσιων σπορ και κέντρα θαλασσοθεραπείας.

Το πρωί χαρείτε τις πολύβουες αγορές και τα παζάρια (σουκς), αλλά επισκεφθείτε και κάποιο από τα 200 τζαμιά ή τις φάρμες με τους κροκόδειλους και τα ροζ φλαμίνγκο (το χειμώνα). Το μεσημέρι χαλαρώστε στην παραλία με τη λευκή άμμο και τα ζεστά, γαλανά νερά και το δειλινό, θαυμάστε έναν ήλιο πορτοκαλοκόκκινο, με τις φιγούρες των ψαράδων να απλώνουν τα δίχτυα και την ατάραχη θάλασσα να χάνεται στο βάθος του ορίζοντα.

Από τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες είναι να πάτε βόλτα με πειρατικό πλοίο.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε χουρμάδες και χταποδάκι και αγοράστε σφουγγάρια και κεραμικά.

 

Πληροφορίες για τις Χώρες

Τυνησία

Η Τυνησία, ή κοινώς Τούνεζι, (Αραβικά: تونس), (Τούνις ή και «Ιφρικιγιέ») και επίσημα: Δημοκρατία της Τυνησίας (الجمهرية التونسية), (Αλ Τζούμχουριγι-ατ Τούνισγια) είναι μια χώρα στις μεσογειακές ακτές της Βόρειας Αφρικής. Είναι το μικρότερο και πιο ανατολικό από τα κράτη που εκτείνονται κατά μήκος της οροσειράς του Άτλαντα και συνορεύει με την Αλγερία στα δυτικά και τη Λιβύη στα νοτιοανατολικά. Το 40% της χώρας καταλαμβάνει η έρημος Σαχάρα και το υπόλοιπο περιλαμβάνει γόνιμα εδάφη και προσβάσιμες ακτές. Η γεωγραφία της χώρας έπαιξε σημαντικό ρόλο στους αρχαίους χρόνους, αρχικά με την Καρχηδόνα, πόλη των Φοινίκων, και αργότερα σαν αφρικανική επαρχία, καθώς αποτελούσε το σιτοβολώνα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Γεωγραφία

Σε γενικές γραμμές το υψόμετρο των οροσειρών δεν είναι πολύ υψηλό. Η Τυνησία μαζί με την Αλγερία και το Μαρόκο αποτελούν το "Νησί της Δύσης" (Τζεχίρα αλ - Μαγκρέμπ), μια περιοχή της βορειοδυτικής Αφρικής, που επηρεάζεται από την οροσειρά του Άτλαντα. Η πιο σημαντική τυνησιακή οροσειρά, Ντορσάλ, αποτελεί τμήμα του Άτλαντα και εκτείνεται από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά. Το πιο υψηλό βουνό, Τζαμπάλ ας - Σανάμπι βρίσκεται στην ανατολική Τυνησία και φτάνει τα 1544 μ., ενώ το όρος Ζαγκουάν (1295 μ.), εκτείνεται στη βόρεια Τυνησία. Στο κεντρικό τμήμα της χώρας οι οροσειρές έχουν μέσο ύψος 1000 και αποτελούν προεκτάσεις του Άτλαντα της Σαχάρας. Στα βορειοδυτικά οι ορεινές αλυσίδες της Κρουμιρίας δεν ξεπερνούν τα 1000 περίπου μ. και στα βόρεια παράλια απλώνονται σε μέτριο ύψος τα απόκρημνα όρη Μόγκοντ.
Νοτιότερα της οροσειράς Νρορσάλ εκτεταμένες στέπες ύψους 180 ως 455 μ. διασχίζονται από μικρές οροσειρές, που έχουν διεύθυνση από βορρά προς νότο. Κατά μήκος των ανατολικών μεσογειακών ακτών απλώνονται μεγάλες πεδιάδες, όμως η νότια Τυνησία καλύπτεται από ερημικές περιοχές.

περισσότερα

Με μια ματιά

H ελληνική μυθολογία έκανε πασίγνωστο αυτό το νησί ως “Νησί των Λωτοφάγων”. Τα μελένια αρωματικά φρούτα μέθυσαν τους ναύτες του Οδυσσέα. Μπορεί το άνθος του λωτού να μην υπάρχει πλέον, όσο και αν το ψάξετε, αλλά η σαγήνη παραμένει.

Χάρτης Ταξιδιού Τυνησία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια