Πληροφορίες για: Ταλίν

Ταλίν, η παραμυθένια πρωτεύουσα του Βορρά!
Το Ταλίν είναι η πρωτεύουσα της Εσθονίας. Η πόλη ιδρύθηκε από τους Φιλανδούς το 2ο αιώνα μ.Χ. και η συγκεκριμένη θέση επιλέχθηκε εξ’ αιτίας της στρατηγικής και εμπορικής σημασίας της. Σήμερα είναι μία σύγχρονη πόλη με μεγάλους εμπορικούς δρόμους όμοιους με αυτούς των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, ενώ από το 1997 έχει καταγραφεί στη λίστα.

Ιστορικό Κέντρο του Ταλίν

Μικρά πλακόστρωτα σοκάκια, λάμπες πετρελαίου στους δρόμους, γοτθικού ρυθμού καμπαναριά και μεσαιωνικές αγορές συνθέτουν την εικόνα του Ιστορικού κέντρου του Ταλίν. Η ανοικοδόμησή του πραγματοποιήθηκε από τον 13ο ως το 16ο αιώνα. Το Ταλίν (παλιότερα λεγόταν Reval) υπήρξε μια ακμάζουσα εμπορική πόλη με πληθώρα μαγαζιών, σπιτιών και εκκλησιών, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα είναι ανέπαφα, χάρη στα τείχη και τα φρούρια που περιέκλειαν την πόλη. Η Κάτω Πόλη είναι το μέρος όπου ζούσαν οι έμποροι και οι καλλιτέχνες, ενώ στις μέρες μας αποτελεί το πιο πολυσύχναστο και μοδάτο μέρος για τις αγορές σας. Στην περιοχή ξεχωρίζει το κτίριο του δημαρχείου, που χτίστηκε το 1371 και σήμερα λειτουργεί ως δημοτικό μουσείο. Ο λόφος Tοόμπεα κατά τον 13ο αιώνα υπήρξε η κατοικία της δανέζικης αριστοκρατίας και οι σχέσεις τους με τους πληβείους δε ήταν καλές, εξ ου και τα μεγάλα και χοντρά τείχη που φυλάσσουν την είσοδο. Στην περιοχή βρίσκεται και ο δανέζικος βασιλικός κήπος, μια όαση ξεκούρασης για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Οι πιο γνωστές εκκλησίες της περιοχής είναι η Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η εκκλησία του Saint Olav. Μία βόλτα στο ιστορικό κέντρο του Ταλλίν ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή και στις σοκολατερί της περιοχής διατίθενται εξαιρετικής ποιότητας ροφήματα σοκολάτας.

Εθνογραφικό Μουσείο - Ανάκτορα - Πάρκο Καντριόργκ

Το παλάτι του Καντριόργκ ιδρύθηκε από τον Τσάρο Πέτρο τον ‘Α. Σύμφωνα με τα σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Niccolo Michetti το παλάτι χτίστηκε στα πρότυπα των ιταλικών βιλών, που αποτελούνταν από ένα κεντρικό κτίριο και δύο παραρτήματα. Η πολύ καλά διατηρημένη κεντρική αίθουσα του παλατιού είναι από τα καλύτερα παραδείγματα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής όχι μόνο στην Εσθονία αλλά σε ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη. Υπήρξε η θερινή κατοικία των περισσότερων από τους Ρώσους ηγεμόνες, από την Ελισάβετ, κόρη του Πέτρου ως το Νικόλαο τον ‘Β, τον τελευταίο Ρωμανό. Από το 1921 στεγάζει το Εθνογραφικό Μουσείο του Ταλίν, ενώ από το 1928 το μουσείο αναδιοργανώθηκε και μέχρι σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Τέχνης της Εσθονίας. Εκτός από εκθέσεις στο μουσείο γίνονται συναυλίες, θεατρικές εκδηλώσεις και διάφορες παραστάσεις, αλλά και διαλέξεις, ξεναγήσεις και παρουσιάσεις έργων τέχνης. Στη συλλογή του μουσείου υπάρχουν πάνω από 900 πίνακες ζωγράφων της Δυτικής Ευρώπης και Ρώσων καλλιτεχνών από τον 16ο ως τον 20ο αι, πάνω από 3.500 γλυπτά και πολύτιμοι λίθοι και περίπου 1.600 διακοσμητικά αντικείμενα τέχνης όπως έπιπλα, πορσελάνες, υαλικά κ.λ.π. Ένα σημαντικό μέρος της συλλογής ανήκει στα ρώσικα πορτραίτα του 18ου-19ου αι. δημιουργήματα των Dmitri Levitsky, Vladimir Borovikovsky, Vasily Tropinin και Giovanni Battista Lampi. Μπροστά στο παλάτια απλώνεται το ομώνυμο εντυπωσιακό πάρκο, που καταλαμβάνει μία έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων και φιλοξενεί απέραντους κήπους με λουλούδια, καθώς και μία λιμνούλα με κύκνους, που είναι η ατραξιόν του. Εκτός από τη φυσική του ομορφιά, το πάρκο του Καντριόργκ, προσφέρει μία μοναδική θέα στα πολυτελή κτίρια που το περιβάλλουν.

Κάστρο Τοόμπεα

Το κάστρο Τοόμπεα βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο στο κέντρο του Ταλίν και χτίστηκε πιθανότατα τον 10ο ή τον 11ο αιώνα από κατοίκους της αρχαίας Εσθονίας. Αρχικά η οχύρωση του ήταν από ξύλα η οποία είχε δημιουργηθεί τον 9ο αιώνα. Το 1219, όταν το κάστρο κατελήφθη από Δανούς Σταυροφόρους υπό την ηγεσία του Βάλντεμαρ Β’ ξαναχτίστηκε, καταλήγοντας στο εντυπωσιακό πετρόχτιστο οίκημα, μέρος του οποίου παραμένει ανέπαφο μέχρι και σήμερα. Σε διάστημα επτά αιώνων το κάστρο γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε αρκετές φορές. Σήμερα, στα ερείπια του κάστρου βρίσκεται το κτίριο της Βουλής των Εσθονών, χτισμένο το 1920. Τα έντονα χρώματα του κτιρίου σε συνδυασμό με το γκρίζο του υπόλοιπου τοπίου δημιουργούν μια πολύ ενδιαφέρουσα αντίθεση. Κάθε μέρα, στην ανατολή του ήλιου, η εσθονική σημαία υψώνεται πάνω από τον πύργο με τη συνοδεία του Εθνικού Ύμνου της Εσθονίας.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Εσθονία

Η Δημοκρατία της Εσθονίας (εσθ. Eesti Vabariik) είναι χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης και μία από τις τρεις βαλτικές χώρες. Συνορεύει με τη Λετονία και τη Ρωσία. Έχει έκταση 45.226 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.312.252 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2015.
Πρωτεύουσα της Eσθονίας είναι το Τάλλιν (401.821 κάτοικοι). Η Εσθονία διαθέτει περισσότερες από 1400 λίμνες (οι περισσότερες πολύ μικρές). Περίπου το 70% του πληθυσμού είναι Εσθονοί, ενώ υπάρχει σημαντική ρωσική μειονότητα. Επίσημη γλώσσα είναι η εσθονική, η οποία είναι συγγενής με τη φινλανδική και την ουγγρική. Επίσημο νόμισμα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2011 το Ευρώ, το οποίο αντικατέστησε την εσθονική κορώνα.
Η Εσθονία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ τον Αύγουστο του 1991 και την 1η Μαΐου 2004 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, βάσει της Συνθήκης της Λισσαβώνας, αντιπροσωπεύεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 22 Ευρωβουλευτές.

Γεωγραφία

Συνορεύει Ανατολικά με τη Ρωσία και βρέχεται Βόρεια απ' το Φιννικό κόλπο, Δυτικά απ' τη Βαλτική θάλασσα και νοτιοδυτικά απ' τη θάλασσα του κόλπου της Ρίγας.
Έχει έκταση 45.000 τετ. χλμ. και πληθυσμό 1.600.000 κατοίκους (εκ των οποίων το 62% είναι Εσθονοί και το 30% Ρώσοι).
Έχει πολλά νησιά (1500 περίπου) με κυριότερα τα Σάρεμα, Χίουμα, Μούχου και Βόρμσι.
Το μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους της είναι πεδινό και το ύψος του απ' την επιφάνεια της θάλασσας δεν ξεπερνά τα 100 μ. Έχει πολλές λίμνες αλλά μικρές σε μέγεθος. Οι μεγαλύτεροι ποταμοί της είναι ο Νάρβα, ο Εμαίιγκι και ο Πιάρνου. Τα δάση καλύπτουν το 1/5 της έκτασής της με δένδρα κυρίως κωνοφόρα.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Ταξιδέψτε σε έναν από τους πιο υποτιμημένους προορισμούς της Ευρώπης. Ένα ταξίδι έκπληξη για τον κάθε ταξιδιώτη.

Χάρτης Ταξιδιού Ταλίν

Προτεινόμενα Ατομικά Ταξίδια