fb

Πληροφορίες για: Εσθονία

Ταλίν «σημαίνει» ... πρωτεύουσα
Η ξενάγηση στην πρωτεύουσα την Εσθονίας κατά τη διάρκεια της οποίας επιβάλεται να περπατήσετε στον λόφο Τούμπεα, όπου θα δείτε το παλιό κάστρο με τον ψηλότερο πύργο της πόλης, το μπαρόκ παλάτι (σήμερα κοινοβούλιο), τις έξοχα διατηρημένες εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα και θα απολαύσουμε τη μοναδική θέα της παλιάς και της σύγχρονης πόλης, του λιμανιού και του κόλπου του Ταλίν.

Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο
Η παλιά πόλη αποτελείται από δύο επίπεδα και έχει από τα πιο καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά τείχη και  πύργους. Στην πλατεία της αγοράς δεσπόζει το μοναδικό μεσαιωνικό δημαρχείο, εκεί βρίσκεται και το παλαιότερο φαρμακείο της Ευρώπης. Η πόλη έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Συνέχεια στην βόλτα
Να περπατήσετε στο αφιερωμένο στην τσαρίνα Αικατερίνη πάρκο (Kadriorg) με τα υπέροχα λουλούδια και τη λίμνη των κύκνων και να επισκεφθείτε το παρακείμενο μουσείο Ευρωπαϊκής ζωγραφικής, πρώην θερινό ανάκτορο του Μεγάλου Πέτρου. Σας παρατρείνουμε επίσης, να δείτε τα ερείπια του μοναστηριού της Pirita, αφιερωμένο στην Αγία Βιργινία.

Κάστρο Τοόμπεα

Στην πρωτεύουσα της Εσθονίας στο Τάλιν, βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο το κάστρο Τοόμπεα, το οποίο υπολογίζεται ότι χτίστηκε πιθανότατα τον 10ο ή τον 11ο αιώνα από κατοίκους της αρχαίας Εσθονίας. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο λόφος ολόκληρος φτιάχτηκε πέτρα-πέτρα από τα χέρια της Λίντα, την μητέρα ενός γίγαντα, Η πρώιμη οχύρωση του κάστρου αρχικά ήταν από ξύλα, αλλά το 1219, το κάστρο κατέλαβαν Δανοί Σταυροφόροι, υπό την ηγεσία του Βάλντεμαρ Β’ και έτσι το κάστρο ξαναχτίστηκε, σε πέτρινο οχυρό. Μάλιστα στους αιώνες που πέρασαν το κάστρο γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε αρκετές φορές, ενώ έχει περάσει από τα χέρια πολλών κατακτητών, από Δανούς, Σουηδούς, Πολωνούς και Ρώσους. Από το 1917, και την διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Εσθονίας, στα ερείπια του περίφημου κάστρου Τοόμπεα, στέκεται το κτίριο της Βουλής των Εσθονών.

 

Εθνογραφικό Μουσείο - Ανάκτορα - Πάρκο Καντριόργκ

Το παλάτι του Καντριόργκ χτίστηκε από τον Τσάρο Πέτρο τον ‘Α για την γυναίκα του Κατερίνα. Μάλιστα η ονομασία του στα εσθονικά και στα γερμανικά σημαίνει η κοιλάδα της Κατερίνας. Το παλάτι, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1725 χτίστηκε στα πρότυπα των ιταλικών βιλών, σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Μικέτι και αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο και δύο ακόμα πλαϊνά κτίσματα και αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη. Μετά τον θάνατο του Τσάρου Πέτρου, η Κατερίνα δεν επισκεπτόταν πολύ συχνά το παλάτι, αν αργότερα το παλάτι του Καντριόργκ υπήρξε η θερινή κατοικία των περισσότερων Ρώσους ευγενών, από την Ελισάβετ, κόρη του Πέτρου, της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας ως το Νικόλαο τον ‘Β, τον Ρωμανό.

Από την ανεξαρτησία της Εσθονίας, το παλάτι του Καντριόργκ στεγάζει το Εθνογραφικό Μουσείο του Ταλίν, και λειτουργεί μέχρι σήμερα ως Μουσείο Τέχνης της Εσθονίας. Στη μεγάλη συλλογή του υπάρχουν πάνω από 900 πίνακες ζωγράφων της Δυτικής Ευρώπης αλλά και Ρώσων από τον 16ο ως τον 20ο αι, γλυπτά και πολύτιμοι λίθοι. Αξιοθέατο επίσης αποτελούν, οι υπέροχοι κήποι μπροστά στο παλάτι σε μία έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων με λουλούδια και δύο αντικριστών λιμνών.

Ιστορικό Κέντρο του Ταλίν

Μικρά πλακόστρωτα σοκάκια, λάμπες πετρελαίου στους δρόμους, γοτθικού ρυθμού καμπαναριά και μεσαιωνικές αγορές συνθέτουν την εικόνα του Ιστορικού κέντρου του Ταλίν. Η ανοικοδόμησή του πραγματοποιήθηκε από τον 13ο ως το 16ο αιώνα. Το Ταλίν (παλιότερα λεγόταν Reval) υπήρξε μια ακμάζουσα εμπορική πόλη με πληθώρα μαγαζιών, σπιτιών και εκκλησιών, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα είναι ανέπαφα, χάρη στα τείχη και τα φρούρια που περιέκλειαν την πόλη. Η Κάτω Πόλη είναι το μέρος όπου ζούσαν οι έμποροι και οι καλλιτέχνες, ενώ στις μέρες μας αποτελεί το πιο πολυσύχναστο και μοδάτο μέρος για τις αγορές σας. Στην περιοχή ξεχωρίζει το κτίριο του δημαρχείου, που χτίστηκε το 1371 και σήμερα λειτουργεί ως δημοτικό μουσείο. Ο λόφος Tοόμπεα κατά τον 13ο αιώνα υπήρξε η κατοικία της δανέζικης αριστοκρατίας και οι σχέσεις τους με τους πληβείους δε ήταν καλές, εξ ου και τα μεγάλα και χοντρά τείχη που φυλάσσουν την είσοδο. Στην περιοχή βρίσκεται και ο δανέζικος βασιλικός κήπος, μια όαση ξεκούρασης για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Οι πιο γνωστές εκκλησίες της περιοχής είναι η Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η εκκλησία του Saint Olav. Μία βόλτα στο ιστορικό κέντρο του Ταλλίν ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή και στις σοκολατερί της περιοχής διατίθενται εξαιρετικής ποιότητας ροφήματα σοκολάτας.

Βαλτικές χώρες Εσθονία – Λιθουανία - Λεττονία

Τρεις χώρες του βορρά τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο συνυφασμένες μεταξύ τους που για τους περισσότερους ταξιδιώτες αποτελούν έναν κοινό συναρπαστικό προορισμό.
Σε μια σχετικά περιορισμένη γεωγραφική έκταση συναντάμε τρεις γλώσσες, κουλτούρες, παραδόσεις και λαούς αλλά και μια κοινή και ταραγμένη ιστορική πορεία με αλλεπάλληλους κατακτητές που κατέληξε στην ανεξαρτητοποίηση των τριών χωρών από τη Σοβιετική Ένωση το 1991 και τη ραγδαία εξέλιξή τους έκτοτε.
Παραμυθένιες πόλεις με πύργους και κάστρα πάνω σε λόφους, παμπάλαιες εκκλησίες και πλακόστρωτα στενά, ανάμεικτη αρχιτεκτονική με μεσαιωνικά, μπαρόκ, σοβιετικά και υπερσύγχρονα στοιχεία, πάρκα και πράσινο, χαρακτηρίζουν τα αστικά τοπία των τριών μικρών αλλά πανέμορφων χωρών.
Όμως και έξω από τις πόλεις, παρά την έλλειψη μεγάλων ορεινών όγκων, η φύση της περιοχής είναι απαράμιλλη. Αμμώδεις παραλίες αχανείς δασώδεις εκτάσεις, διάσπαρτες λίμνες και πηγές δημιουργούν μια παγανιστική ατμόσφαιρα η οποία σε συνδυασμό με τους λαϊκούς τοπικούς θρύλους για μάγισσες, νεράιδες και ξωτικά που ζουν στα πυκνά δάση, εξάπτουν και γοητεύουν τη φαντασία του επισκέπτη.
Ένα ταξίδι σε οποιαδήποτε από τις τρεις Βαλτικές χώρες ή ακόμα καλύτερα και στις τρεις μαζί, είναι μια εμπειρία ξεχωριστή που ανταμείβει τον επισκέπτη με εικόνες σπάνιας ομορφιάς που μένουν χαραγμένες στο μυαλό για πάντα.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Εσθονία

Η Δημοκρατία της Εσθονίας (εσθ. Eesti Vabariik) είναι χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης και μία από τις τρεις βαλτικές χώρες. Συνορεύει με τη Λετονία και τη Ρωσία. Έχει έκταση 45.226 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.312.252 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2015.
Πρωτεύουσα της Eσθονίας είναι το Τάλλιν (401.821 κάτοικοι). Η Εσθονία διαθέτει περισσότερες από 1400 λίμνες (οι περισσότερες πολύ μικρές). Περίπου το 70% του πληθυσμού είναι Εσθονοί, ενώ υπάρχει σημαντική ρωσική μειονότητα. Επίσημη γλώσσα είναι η εσθονική, η οποία είναι συγγενής με τη φινλανδική και την ουγγρική. Επίσημο νόμισμα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2011 το Ευρώ, το οποίο αντικατέστησε την εσθονική κορώνα.
Η Εσθονία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ τον Αύγουστο του 1991 και την 1η Μαΐου 2004 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, βάσει της Συνθήκης της Λισσαβώνας, αντιπροσωπεύεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 22 Ευρωβουλευτές.

Γεωγραφία

Συνορεύει Ανατολικά με τη Ρωσία και βρέχεται Βόρεια απ' το Φιννικό κόλπο, Δυτικά απ' τη Βαλτική θάλασσα και νοτιοδυτικά απ' τη θάλασσα του κόλπου της Ρίγας.
Έχει έκταση 45.000 τετ. χλμ. και πληθυσμό 1.600.000 κατοίκους (εκ των οποίων το 62% είναι Εσθονοί και το 30% Ρώσοι).
Έχει πολλά νησιά (1500 περίπου) με κυριότερα τα Σάρεμα, Χίουμα, Μούχου και Βόρμσι.
Το μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους της είναι πεδινό και το ύψος του απ' την επιφάνεια της θάλασσας δεν ξεπερνά τα 100 μ. Έχει πολλές λίμνες αλλά μικρές σε μέγεθος. Οι μεγαλύτεροι ποταμοί της είναι ο Νάρβα, ο Εμαίιγκι και ο Πιάρνου. Τα δάση καλύπτουν το 1/5 της έκτασής της με δένδρα κυρίως κωνοφόρα.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Ταξιδέψτε σε έναν από τους πιο υποτιμημένους προορισμούς της Ευρώπης. Ένα ταξίδι έκπληξη για τον κάθε ταξιδιώτη.

Χάρτης Ταξιδιού Εσθονία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια