Πληροφορίες για: Πεκίνο

Μια σύντομη περιγραφή
Το Πεκίνο είναι σήμερα το εθνικό κέντρο της Κίνας, το πολιτικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και διεθνές κέντρο επικοινωνίας της Κίνας. Είναι το κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας και το κέντρο λήψης αποφάσεων για την οικονομία της Κίνας. Το Πεκίνο βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Βόρειας πεδιάδας της Κίνας, νοτιοανατολικά συνδέεται με την πόλη Τιαντζιήν Tianjin και το υπόλοιπο είναι περιτριγυρισμένο από την επαρχία Χεμπέι Hebei. Η πόλη του Πεκίνου έχει περισσότερα από 3.000 χρόνια ιστορίας και είναι πόλη πρωτέυσουσα για περισσότερα από 850 χρόνια. Το Πεκίνο θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πόλεις στον κόσμο μαζί με την Αθήνα στην Ελλάδα, όσον αφορά την συνεισφορά στην  Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Μερικά ιστορικά στοιχεία
Από το 723 π.Χ. αναφέρεται στην Ιστορία με το όνομα Κι. Το 1151 γίνεται αυτοκρατορική πρωτεύουσα. Αργότερα, οι Μογγόλοι αυτοκράτορες Τζένγκις Χαν και Κουμπλάι Χαν την έκαναν έδρα τους και το Πεκίνο γνώρισε μεγάλη ακμή. Σ' αυτήν την ακμή τη βρήκε όταν έφτασε εκεί ο εξερευνητής Μάρκο Πόλο, που την περιέγραψε σαν παραμυθένια πόλη. Κατά το 1860 και 1900 το Πεκίνο καταλήφθηκε από στρατεύματα των Μεγάλων Δυνάμεων. Έπαψε να είναι πρωτεύουσα της Κίνας στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν η Κίνα είχε πρωτεύουσα τη Ναντζίνγκ. Μετά την επικράτηση όμως της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949 έγινε πρωτεύουσα της. Η κεντρική πλατεία του Πεκίνου η πλατεία Τιεν αν μεν (απο τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου) έγινε αρκετές φορές θέατρο συγκρούσεων του λαού με το καθεστώς, με αποκορύφωμα την αιματηρή καταστολή της λαϊκής εξέγερσης του 1989.

Μοναδικά αξιοθέατα
Το Πεκίνο μπορεί να παρομοιαστεί σαν μια χοάνη μίξης όλης της πολιτιστικής προσφοράς με την αρχαία παράδοση. Η ιστορική πλατεία της "Ουράνιας Ειρήνης", Τιεν Αν Μεν, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου, το Μαυσωλείο του Μάο Τσε Τουνγκ, ο οποίος πέθανε το 1976, τα κτίρια του Λαϊκού Κοινοβουλίου, του Εθνικού Μουσείου και το Μνημείο των Ηρώων του Λαού, ένα γρανιτένιο οβελίσκο με ανάγλυφες παραστάσεις της Μεγάλης Πορείας του Μάο με τον κόκκινο στρατό του στον Βορρά θα σας μαγέψουν. Στη συνέχεια μπορεί κάποιος να περπατήσει κάτω από το τεράστιο πορτραίτο του Μάο προς τα πορφυρά τείχη και τη λεωφόρο που οδηγεί στην "Απαγορευμένη Πόλη".  Τα επιβλητικά παλάτια, οι περίφημες παγόδες του θρόνου, της ενθρόνισης των μανδαρίνων, τα ιδιωτικά δώματα του αυτοκράτορα και των παλλακίδων του, οι μαρμάρινοι διάδρομοι, οι τοξοειδείς γέφυρες, οι πλατείες σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε ένα-ένα στη σειρά. Επισκεφθείτε τα περίφημα χουτόνγκ, τα απομεινάρια της παλιάς γειτονιάς που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα γύρω από την Απαγορευμένη Πόλη. Επιπρόσθετα, αξίζει ένας περίπατος ανάμεσα στα μικρά γραφικά σοκάκια για να γνωρίσετε το παραδοσιακό Πεκίνο. Στη συνέχεια μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα θερινά ανάκτορα. Ο συνδυασμός της πρωτεύουσας στην κοιλάδα και της ξεκούρασης στα κοντινά δυτικά βουνά, εντυπωσίασε τους αυτοκράτορες της δυναστείας των Μινγκ. Έτσι, τον 16ο αιώνα διαμόρφωσαν τα προϋπάρχοντα κτίσματα των αυτοκρατόρων Γιν και Γιουάν, στα περίφημα ως σήμερα Θερινά ανάκτορα. Περπατήστε στο πάρκο με τα αυτοκρατορικά περίπτερα της αυτοκράτειρας Σι Ξι, το μακρύ διάδρομο, απολαύστε τη θέα της όμορφης λίμνης Κουν μινγκ και φωτογραφηθείτε μπροστά στη μαρμάρινη βάρκα-τεϊοποτείο της Σι Ξι. Λίγο πριν ολοκληρώσετε το ταξίδι σας στο Πεκίνο με την επίσκεψη στο Σινικό Τείχος, που προκαλεί δέος, περιηγηθείτε στο Ναό του Ουρανού, το μοναδικό κυκλικό κτίσμα όλης της Κίνας και μάρτυρας της σπουδαίας παραδοσιακής αρχιτεκτονικής τέχνης των Κινέζων.

Σινικό Τείχος

Το Σινικό τείχος, είναι κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φύλων. Η κατασκευή του ξεκίνησε σταδιακά από τον 7ο αι. π.Χ., αλλά η σημερινή του μορφή οφείλεται κυρίως στη δυναστεία Μινγκ (τέλη του 14ου αι. με αρχές του 17ου αι. μ.Χ.). Το Tείχος εκτείνεται σε συνολικό μήκος 8.850 χλμ, σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση, αποτελούμενο από 6.259 χλμ πραγματικού τείχους, 359 χλμ τάφρου και 2.232 χλμ φυσικών οχυρώσεων όπως λόφοι και ποταμοί. Αποτελεί έτσι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα. Κατά άλλη σύγχρονη μέτρηση, το Σινικό Τείχος, με όλες τις διακλαδώσεις του, έχει συνολικό μήκος 21.196 χιλιόμετρα

Απαγορευμένη Πόλη

Η Αυτοκρατορική Πόλη ή Απαγορευμένη Πόλη είναι η πόλη – ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας, η οποία συμβολίζει τον αυτοκράτορα ως γιο του ουρανού. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης του Πεκίνου, την οποία οι Δυτικοί αποκαλούσαν «Ταταρική Πόλη». Στα νότια της αυτοκρατορικής πόλης βρίσκεται η ιστορική πλατεία Τιεν–Αν–Μεν της κινεζικής πρωτεύουσας. Ήταν κινεζικό αυτοκρατορικό παλάτι από τη Δυναστεία Μινγκ μέχρι το τέλος της Δυναστείας Τσινγκ. Είναι πλέον δημόσιο μουσείο γνωστό ως το Παλάτι Μουσείο με μεγάλη συλλογή κινέζικης τέχνης. Η οικοδόμηση της Αυτοκρατορικής Πόλης με αυστηρά γεωμαντικούς κανόνες, η ρυθμική διευθέτηση των κτιρίων της, η ομοιομορφία της αρχιτεκτονικής και η χρωματική ποικιλία, με λευκό στους εξώστες, το κόκκινο στους τοίχους και το κίτρινο στα εφυαλωμένα κεραμίδια, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σύνολο.  Τα οικοδομήματα της Απαγορευμένης Πόλης είναι:

  • Η Πύλη της Ουράνιας Ειρήνης (Tien-An-Men), στη βόρεια πλευρά της ομώνυμης πλατείας, όπου δεσπόζει ένα πελώριο πορτρέτο του Μάο Τσετούνγκ και από τον εξώστη της οποίας ανακοίνωσε την 1η Οκτωβρίου του 1949 την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, xτίστηκε τον 15ο αιώνα και αποτελεί την πρόσβαση προς την αυτοκρατορική πολιτεία.
  • Η είσοδος στην Αυτοκρατορική Πόλη γίνεται από την «Πύλη της Μεσημβρίας» (Wumen), από τον εξώστη της οποίας ο αυτοκράτορας της Κίνας παρακολουθούσε τους στρατούς του να αναχωρούν. Το «Ποτάμι του Χρυσού Νερού» (Jinshahe), σε σχήμα ελικοειδούς τόξου, ρέει στην πρώτη μετά την Πύλη της Μεσημβρίας πλακόστρωτη αυλή, με πέντε μαρμάρινες γέφυρες, που αντιπροσωπεύουν τις Πέντε Κομφουκιανέ Αρετές. Ένας αυτοκρατορικός διάδρομος, που διατρέχει την αυλή αυτή καταλήγει στην «Πύλη της Υπέρτατης Αρμονίας» (Taihemen), που δεσπόζει στην υπερυψωμένη βάση της.
  • Η απέραντη δεύτερη αυλή, που ανοίγεται μετά την Πύλη της Υπέρτατης Αρμονίας και η οποία χωράει μέχρι εκατό χιλιάδες άτομα, οδηγεί στην υπερυψωμένη με τρία μαρμάρινα επίπεδα «Αίθουσα της Υπέρτατης Αρμονίας» (Taihedian), με το Θρόνο του Δράκοντα στη βόρεια πλευρά της αίθουσας, όπου καθόταν ο αυτοκράτορας και η οποία χρησιμοποιούνταν σε στέψεις και μεγάλες γιορτές, τα γενέθλια του ηγεμόνα, την πρωτοχρονιά ή συγκεντρώσεις ιδιαίτερης σημασίας για τη διοίκηση της χώρας. Στο ανώτερο πλάτωμα υπάρχει ένας φύλακας – λέοντας με άγρια όψη, που κρατά στα νύχια του μια χρυσοποίκιλτη σφαίρα, καθώς και μια μπρούντζινη χελώνα, που συμβολίζει τη μακροζωία του αυτοκράτορα.
  • Στο πίσω μέρος της Αίθουσας της Υπέρτατης Αρμονίας βρίσκονται «Η Αίθουσα της Μέσης Αρμονίας» (Zhonghedian), που χρησίμευε για την προετοιμασία του αυτοκράτορα πριν προσέλθει στην αίθουσα του θρόνου, και «Η Αίθουσα της Προστατευτικής Αρμονίας» (Baohedian), όπου ο αυτοκράτορας δεχόταν για επίσημη ακρόαση τους αξιωματούχους και τους μανδαρίνους.
  • Πίσω από τα κτίρια της Υπέρτατης Αρμονίας ανοίγεται μια τεράστια αυλή, τριγυρισμένη με μεγάλα μπρούντζινα σκεύη για αρωματικά θυμιάματα, η οποία οδηγεί, μέσα από την «Πύλη της Ουράνιας Αγνότητας» (Qiangingmen), στο «Παλάτι της Ουράνιας Αγνότητας» (Qianginggong), όπου ήταν τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του αυτοκράτορα και το οποίο γειτονεύει με το επόμενο κτίριο, το λεγόμενο «Παλάτι της Επίγειας Γαλήνης» (Kuninggong) με τα διαμερίσματα της πρώτης επίσημης συζύγου του αυτοκράτορα. Πιο πέρα βρίσκονται οι περίτεχνοι «Αυτοκρατορικοί Κήποι» (Yuhuayuan).
  • Δεξιά και αριστερά του κεντρικού άξονα της Αυτοκρατορικής Πόλης υπάρχουν τα κτίρια διαμονής των ανθρώπων του αυτοκρατορικού περιβάλλοντος, όπως «Η Αίθουσα της Πνευματικής Καλλιέργειας» (Yangxindiang), «Το Παλάτι των Χιλίων Φθινοπώρων» και «Το Παλάτι της Αιώνιας Πηγής» (Changchungong), που προοριζόταν για τις ευνοούμενες παλλακίδες του αυτοκράτορα. Στην ανατολική πλευρά του αυτοκρατορικού συγκροτήματος βρίσκεται ο περίφημος «Τοίχος των Εννέα Δρακόντων» (Jiulongbi), ύψους 3.5 μέτρων και μήκους 29 μέτρων, που ανεγέρθηκε το 1773 και αποτελείται από 271 εφυαλωμένα κεραμικά πλακίδια.
Ναός του Ουρανού

Πρόκειται για ένα Ταοϊστικό λατρευτικό σύμπλεγμα κτιρίων που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του ιστορικού κέντρου του Πεκίνου. Χτίστηκε μεταξύ 1406 και 1420 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Γιόνγκλ που ήταν μία περίοδος ιδιαίτερης ακμής διότι ταυτίστηκε και με την κατασκευή της "Απαγορευμένης πόλης". Αφιερώθηκε στην λατρεία του ουρανού και φιλοξενούσε για αιώνες τις παραδοσιακές ετήσιες τελετέςπροσευχής προς τον ουρανό για καλή σοδειά. Με το πέρασμα των ετών μεταγενέστεροι αυτοκράτορες, επέκτειναν τους λατρευτικούς. Συγκεκριμένα ο Jiajing ίδρυσε τον Ναό του Ήλιου στα ανατολικά, το Ναό της Γής προς το βορρά και το Ναό της Σελήνης προς τη δύση. Ο Ναός του Ουρανού έχει δεχτεί αρκετές αναστηλωτικές παρεμβάσεις με σημαντικότερη αυτή του 18ου αιώνα όταν στην εξουσία βρισκόταν ο αυτοκράτορας Qianlong. Το 1900 υπέστη βεβήλωση από δυνάμεις της οκταεθνούς συμμαχίας , το 1918 μετατράπηκε σε πάρκο αλλά πάλι δέχτηκε καταστροφές κατά τη διάρκεια του δευτέρου Σινο-ιαπωνικού πολέμου. Ο ναός από το 1998 έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και περιγράφεται ως ένα αρχιτεκτονικό σύμβολο με ευρύτερη επίδραση στην αρχιτεκτονική της Άπω Ανατολής. Σήμερα ο περιβάλλον χώρος του είναι ένα δημοφιλές πάρκο για την πρωινή άσκηση εκατοντάδων κινέζων.

 

 

 

 

Πληροφορίες για τις Χώρες

Κίνα

Η Λαϊκή δημοκρατία της Κίνας είναι χώρα της Ανατολικής Ασίας. Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, 1.343.239.923 κατοίκους. Η έκτασή της είναι 9.596.961 χλμ². Πρωτεύουσα της Κίνας είναι το Πεκίνο. Γεωγραφικά είναι η μεγαλύτερη χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά την Ρωσία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνορεύει με 14 κράτη: Βιετνάμ, Λάος, Βιρμανία, Ινδία, Μπουτάν, Νεπάλ, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιζία, Καζακστάν, Ρωσία, Μογγολία και Βόρεια Κορέα. Από την ίδρυση της, το 1949, κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ). Η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν θεωρήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενιαία οικονομική εντότητα και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών. Η Κίνα είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα, με μεσαίο κατά κεφαλήν εισόδημα. Το πιο σημαντικό λιμάνι τις χώρας είναι η Σαγκάη. Το ΑΕΠ της χώρας είναι 10,119 τρισεκατομμύρια δολάρια και το κατά κεφαλήν είναι 7.544 αμερικάνικα δολάρια. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κινεζικής οικονομίας είναι υψηλός και το 2011 ήταν 9,2%. Ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης είναι σταθερός από το 1978 με μέσο όρο 8%, οπότε και η οικονομία απελευθερώθηκε και η ανέργια άρχισε να μειώνεται. Παρά αυτήν την ανάπτυξη όμως, μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού παραμένει φτωχό. To 47% του ΑΕΠ προέρχεται από τη βιομηχανία, το 43% από τις υπηρεσείς και το 10% από γεωργικές εργασίες. Σε μια διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Κίνα προβάλλει κυριαρχικά δικαιώματα για την Ταϊβάν και κάποια γειτονικά νησιά, από τη διεκδίκηση των οποίων η Κίνα δεν παραιτήθηκε ποτέ.

Γεωγραφία

Ο ορεινός όγκος των Ιμαλαΐων έχει άπειρες λίμνες. Από την περιοχή αυτή πηγάζουν και τα δύο μεγάλα ποτάμια της Κίνας, ο Γιανγκ - Τσε - Κιανγκ και ο Χουάνγκ - Χο. Τα δύο αυτό ποτάμια ενώνονται μεταξύ τους με τεράστια διώρυγα. Το σύστημα των διωρύγων εφαρμοζόταν από τα πανάρχαια χρόνια για το πότισμα των χωραφιών και γιατί αποτελούσε μέσο επικοινωνίας μεταξύ των διάφορων περιοχών. Εκτός απ' τους δυο ποταμούς που αναφέραμε, πρέπει ν' αναφερθούν ο Μεκόγκ, ο Ινδός, ο Μπραχμαπούτρα, ο Λουάν χο, ο Σουγκάρι και ο Αμούρ, που αποτελεί μέχρι ένα σημείο τα σύνορα με τη Σοβιετική Ένωση.
Τα ποτάμια αυτά, με τις πλημμύρες τους, προκαλούσαν και προκαλούν τεράστιες καταστροφές. Σήμερα όμως εκτελούνται τεράστια αντιπλημμυρικά έργα, για να τα τιθασέψουν. Η κοιλάδα του Γιανγκ - Τσε - Κιάνγκ χαρακτηρίζεται από τους μεγάλους ορυζώνες. Στο νότο επικρατεί τροπική βλάστηση, με μεγάλα δάση που παράγουν πολύτιμη ξυλεία. Στην περιοχή του Θιβέτ υπάρχουν κωνοφόρα. Το βόρειο και κεντρικό τμήμα χαρακτηρίζονται από τις άγονες περιοχές, που διακόπτονται όμως από πολυάριθμες οάσεις.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια ο Μάρκο Πόλο περιέγραψε το Πεκίνο ως παραμυθένια πόλη και χωρίς υπερβολή μέχρι σήμερα διατηρεί μία ξεχωριστή αύρα που την κάνει ένα μοναδικό προορισμό.

Χάρτης Ταξιδιού Πεκίνο

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια