Πληροφορίες για: Σλοβακία

Η προικισμένη πρωτεύουσα
Η Μπρατισλάβα συγκαταλέγεται στις νεότερες και λιγότερο τουριστικά προβεβλημένες πρωτεύουσες της Ευρώπης παρόλο που είναι από τις ομορφότερες πόλεις που βρίσκονται πάνω στην πορεία του Δούναβη. Θεωρείται η καλύτερη αντιπροσώπευση ενός ανερχόμενου ευρωπαϊκού προορισμού, με μία μεγάλη «ατυχία» να τον ακολουθεί. Γειτνιάζει με δύο από τις δύο δημοφιλέστερες τουριστικές πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης, την Πράγα και τη Βιέννη.

 

Ρομαντικά από το παρελθόν

Νοσταλγικές εικόνες του παρελθόντος, διάχυτη κουλτούρα και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική γοητεία, μονοπωλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη της Σλοβακίας.


Επισκεφθείτε την για να πάρετε απαντήσεις
Στη σκιά των δύο λαμπρών κεντροευρωπαϊκών πρωτευουσών, η ιστορική μητρόπολη της Σλοβακίας καλείται να απαντήσει με πειστικά επιχειρήματα στο ερώτημα «Για ποιο λόγο να πάω στην Μπρατισλάβα;»,

Μπρατισλάβα

 

Η  Μπρατισλάβα είναι η πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Λέγεται επίσης και "Κόρη του Δούναβη". Είναι μια πόλη που η ιστορία της είναι επηρεασμένη από διαφορετικά έθνη και θρησκείες - Αυστριακούς, Γερμανούς, Ούγγρους, Εβραίους, Σέρβους και Σλοβάκους - παλιά πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ουγγαρίας και τμήμα των περιοχών της μοναρχίας των Αψβούργων. 

Παλιά πόλη

Στην παλιά πόλη μπορείτε να δείτε μεταξύ άλλων το μεσαιωνικό Δημαρχείο της παλιάς πόλης, την κεντρική πλατεία, τον καθεδρικό γοτθικό ναό του Αγίου Μαρτίνου, στον οποίο μεταξύ 13ου και 16ου αιώνα γίνονταν η στέψη των Ούγγρων βασιλέων και να αγοράσετε χειροποίητα σουβενίρ.

 

Κάστρο Σπις

Ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ευρώπης, το κάστρο Σπις κλείνει… 900 χρόνια ζωής και βρίσκεται στην ανατολική Σλοβακία, στο δρόμο από τη Levoca προς την Presov, πάνω από την πόλη Spišské Podhradie, πάνω σε βράχο τραβερτίνης. Η θέα από εκεί μοιάζει τόσο αγνή, ενώ το μέρος μπορεί εύκολα να σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο –δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βρίσκεται ανάμεσα στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

H Σπηλιά της Ελευθερίας Demanovska

Στην κοιλάδα Demanovska, η Σπηλιά της Ελευθερίας Demanovska ίσως και να είναι το πιο όμορφο υπόγειο μέρος της Σλοβακίας. Επισκεφτείτε το με οργανωμένη εκδρομή, η οποία κρατάει 1-1,5 ώρα και σας πάει σε μαγευτικούς θόλους και περάσματα, όπου μπορείτε να δείτε εκκεντρικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες που θα σας κόψουν την ανάσα. Η θερμοκρασία εκεί είναι περίπου 7 βαθμοί Κελσίου και υπάρχουν πολλά σκαλιά, κάτι που ίσως χρειαστεί να λάβετε υπόψη αν έχετε παιδιά.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Σλοβακία

Η Σλοβακική Δημοκρατία είναι ένα νέο ανεξάρτητο κράτος της Κεντρικής Ευρώπης που δεν έχει θαλάσσια διέξοδο και προέκυψε, όπως και η Τσεχία, το 1993 μετά από το διαχωρισμό της πρώην Τσεχοσλοβακικής Ομοσπονδίας, της οποίας καταλάμβανε το ανατολικό τμήμα. Η συνολική έκτασή της είναι 48,845 τ. χλμ. και αποτελούσε το 38,3% του συνολικού εδάφους της πρώην Τσεχοσλοβακίας. Η Σλοβακία είναι πιο μικρή από την Τσεχία και το 2002 ο πληθυσμός της εκτιμήθηκε στους 5.422.366 κατοίκους, που αντιστοιχεί στο 34,5% περίπου του πληθυσμού της πρώην Τσεχοσλοβακίας.
Η Σλοβακία έχει μακρόστενο και ακανόνιστο σχήμα και συνορεύει στα δυτικά με την Αυστρία, από την οποία χωρίζεται με φυσικό σύνορο τον ποταμό Μοράβα, στα ανατολικά με την Ουκρανία, στα βόρεια με την Πολωνία, στα νότια με την Ουγγαρία (τμήμα των ουγγροσλοβακικών συνόρων συμπίπτει με τον ποταμό Δούναβη) και στα βορειοδυτικά με την Τσεχία.

Γεωγραφία

Το έδαφος της χώρας είναι σε μεγάλο βαθμό ορεινό. Από τη Σλοβακία ξεκινάει η μεγάλη οροσειρά των Καρπαθίων· το πρώτο τμήμα τους, τα Λευκά Καρπάθια, βρίσκεται στα δυτικά, σχηματίζουν τα φυσικά όρια μεταξύ της Σλοβακίας και της Τσεχίας και βορειότερα αποτελούν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Σλοβακία και στην Πολωνία. Στο σημείο αυτό συναντάται η κορυφή Γκερλαχόφσκι στα όρη Τάτρα με ύψος 2.654 μ.

περισσότερα

Με μια ματιά

Η «πόλη των βασιλέων» έχει κάθε λόγο να καμαρώνει ως ανερχόμενος αλλά και ιστορικός ευρωπαϊκός προορισμός με ρομαντικούς περιπάτους στις όχθες του Δούναβη, ιστορικά κτίρια, ζωντάνια και πολιτιστική δράση στρέφουν πλέον τα βλέμματα στην ατμοσφαιρική Μπρατισλάβα.

Χάρτης Ταξιδιού Σλοβακία