Πληροφορίες για: Σουηδία

Μια σύντομη περιγραφή
Το Βασίλειο της Σουηδίας είναι σκανδιναβική χώρα στη βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει δυτικά με τη Νορβηγία και βορειοανατολικά με τη Φινλανδία. Βρέχεται ανατολικά από το Βοθνιακό κόλπο και τη Βαλτική θάλασσα. Οι πορθμοί Σκάγερακ νοτιοδυτικά και Κάτεγατ χωρίζουν τη σκανδιναβική χερσόνησο από τη Δανία, με την οποία ενώνεται με τη γέφυρα του Όρεσουντ. Η Σουηδία έχει χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, εκτός από τις μητροπολιτικές περιοχές της στο νότο, και μεγάλες εκτάσεις στην ενδοχώρα καλύπτονται από δάση κωνοφόρων. Η χώρα διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους σε νερό, ξυλεία και σιδηρομεταλλεύματα. Οι πολίτες της απολαμβάνουν υψηλό βιοτικό επίπεδο και η χώρα γενικά θεωρείται σύγχρονη, πολιτικά φιλελεύθερη και με ισχυρό κοινωνικό κράτος. Πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι η Στοκχόλμη. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Γκέτεμποργκ, το Μάλμε και η Ουψάλα.


Η τέχνη του γυαλιού
Στη νότια Σουηδία, στην πόλη Smaland, θα συναντήσετε το «Βασίλειο των Κρυστάλλων», καθώς εδώ εδρεύουν 13 υαλουργεία, μερικά από τα οποία έχουν και διεθνή φήμη, όπως τα Kosta Boda και Orrefors. Θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από κοντά δεξιοτέχνες του είδους, να δίνουν σχήμα και «πνοή» στο γυαλί και να το μετατρέπουν σε μικρά έργα τέχνης. Μπορείτε και εσείς να πειραματιστείτε με το φυσητό γυαλί ή να προσπαθήσετε να σχεδιάσετε και να δώσετε σχήμα στην πρώτη ύλη σας και να δημιουργήσετε το δικό σας σουβενίρ.


Η γιορτή του καλοκαιριού
Για τους περισσότερους Σουηδούς, αυτή είναι η σημαντικότερη γιορτή του χρόνου. Λαμβάνει χώρα από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου και γιορτάζει ουσιαστικά το τέλος του μεγάλου σε διάρκεια χειμώνα. Σε πολλές πόλεις διοργανώνονται χοροί, με παραδοσιακούς οργανοπαίχτες, ενώ υπάρχει και ένα έθιμο ανάλογο με το δικό μας γαϊτανάκι. Ως προς το φαγητό δε λείπει φυσικά η παστή ρέγγα και οι πατάτες, ενώ δημοφιλές είναι και το «fika», με φρέσκιες φράουλες και κρέμα. Τα λικέρ και η μπύρα ρέουν άφθονα κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής. Η παράδοση λέει ότι όποια γυναίκα μαζέψει εφτά διαφορετικά είδη από λουλούδια και τα βάλει κάτω από το μαξιλάρι τη μέρα αυτή, θα ονειρευτεί το μέλλον της με το σύζυγό της.

Στοκχόλμη

Η Στοκχόλμη αποτελείται από μία συστάδα διαμαντένιων νησιών και βρίσκεται στην ανατολική ακτή της χώρας, στην είσοδο της λίμνης Mälaren. Το όνομά της σημαίνει «πόλη ανάμεσα σε γέφυρες» και πρόκειται για μια από τις ομορφότερες πόλεις της Βόρειας Ευρώπης, με παλάτια, κήπους, κτήρια πραγματικά κομψοτεχνήματα, εκκλησίες επιβλητικού μεγέθους και ένα πλήθος από μουσεία και γέφυρες που τη χαρακτηρίζουν ως «Βενετία του Βορρά». Το ιστορικό της κέντρο ονομάζεται Gamla Stan και εκτείνεται σε τρία νησιά: Stads, Riddar και Helgents, τα δε πανέμορφα μεσαιωνικά κτήρια που σώζονται μέχρι σήμερα, οφείλονται στο ότι η πόλη αυτή δεν βομβαρδίστηκε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μόνες καταστροφές που έχει υποστεί κατά καιρούς, ήταν από πυρκαγιές, καθώς σχεδόν όλα τα παλαιά σπίτια και κτήριά της ήταν ξύλινα. Στις αρχές του 19ου αιώνα όλα γκρεμίστηκαν και ξαναφτιάχτηκαν με πέτρες και τούβλα σε μεσαιωνικό σχέδιο. Σημαντικά αξιοθέατα στην Παλιά Πόλη, είναι επίσης η Όπερα, η Βουλή και η παλαιότερη πλατεία της χώρας.

Γκέτεμποργκ

Μια άλλη φανταστική Σουηδική πόλη είναι το Γκέτεμποργκ. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας και μια από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας. Εκτός από τις φυσικές ομορφιές του, δεδομένου ότι είναι τοποθετημένο εκεί όπου ο ποταμός Gota Alv εκβάλει στη θάλασσα kattegat, το Γκέτεμπουργκ είναι πόλη με πολύ ζωηρό τρόπο ζωής. Το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο από την άποψη του αριθμού σπουδαστών στη Σκανδιναβία, είναι ο κύριος λόγος για αυτό. Τα ξενοδοχεία Γκέτεμποργκ υπόσχονται μια ευχάριστη διαμονή σε εκείνους που θέλουν να συνδυάσουν τη νυχτερινή ζωή με τα θαυμάσια περίχωρα της φανταστικής σκανδιναβικής φύσης.

Μάλμε

 

Το Μάλμε είναι η πιο «ευρωπαϊκή» πόλη της Σουηδίας, ένα ζωντανό και πολυπολιτισμικό μέρος, σε απόσταση αναπνοής από την Κοπεγχάγη, με κατοίκους που προέρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες. Μια βιομηχανική κάποτε περιοχή, που για πολλές δεκαετίες αποτελούσε το κεντρικό λιμάνι εισαγωγών και εξαγωγών της Σκανδιναβίας, δείχνει πλέον μεγάλη «αγάπη» στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και το design: το στριφογυριστό κτήριο Turning Torso (το πιο ψηλό στη Σκανδιναβία), δημιούργημα του Santiago Calatrava, αποτελεί το τελευταίο «θαύμα» της πόλης, μετά την εκπληκτική γέφυρα Öresund, που ενώνει την πόλη με την Κοπεγχάγη. Σε αυτή τη μικρή πόλη των περίπου 304.000 κατοίκων (την τρίτη μεγαλύτερη στη Σουηδία), θα βρείτε επίσης αρκετούς εκθεσιακούς χώρους, αλλά και μοναδικές γκαλερί τέχνης, πάρκα και ενδιαφέροντα μπαρ και εστιατόρια.

Ουψάλα

Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, έδρα της Αρχιεπισκοπής της χώρας και γνωστή τόσο για τα πανεπιστήμιά της όσο και για το σεισμολογικό της κέντρο. Ενδιαφέρον έχει κανείς να αρχίσει το περιήγησή του στην πόλη από τον Βοτανικό κήπο, όπου έχει και πολύ καλή θέα προς ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης, το κάστρο. Ο καθεδρικός της Ουψάλα είναι το κτήριο που δεσπόζει στην πόλη. Είναι ο μεγαλύτερος ναός της Σουηδίας και έδρα της Αρχιεπισκοπής της χώρας.  Η Ουψάλα από τα αρχαία χρόνια ήταν σημαντική για την Σουηδία. Έδρα βασιλιάδων ήταν η Αρχαία Ουψάλα, 5 περίπου χλμ από το σημερινό κέντρο της πόλης. Από τις ομορφότερες περιοχές της πόλης είναι αυτές που βρίσκονται στις όχθες της λίμνης Μέλαρεν  η οποία φτάνει μάλιστα μέχρι την Στοκχόλμη και την Βαλτική Θάλασσα.

Νησιά Öland και Gotland

Τα μεγαλύτερα νησιά της Σουηδίας τα Öland και Gotland, βρίσκονται στα ανατολικά των ακτών της χώρας και σίγουρα αξίζει να τα επισκεφτείτε. Στο Gotland, δεσπόζουν επιβλητικά τα σπήλαια Lummelunda, με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και την καλά διατηρημένη μεσαιωνική πόλη στο Kattlundsgård να ξεχωρίζουν σαν προορισμοί.

 

Πληροφορίες για τις Χώρες

Σουηδία

Χώρα της βόρειας Ευρώπης στο ανατολικό τμήμα τη Σκανδιναβικής χερσονήσου. Ορίζεται από τις γεωγραφικές συντεταγμένες 55°20΄ ως 69°4΄ βόρειο πλάτος και 10°20΄ ως 24°10` ανατολικό μήκος. Παρουσιάζει μακρόστενο σχήμα με κατεύθυνση από βορρά προς νότο μήκους 1.575 χλμ. (το μέγιστο) και από ανατολή προς δύση μήκους των σουηδικών ακτών εκτείνεται σε 2.390 χλμ. Με έκταση 449.964 τ. χλμ., από τα οποία 8% του εδάφους (39.036 τ. χλμ.) είναι εσωτερικά ύδατα, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης μετά την Ευρωπαϊκή Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Κατέχει το 4,6 περίπου του συνόλου της ευρωπαϊκής έκτασης και το 13,9% του εδάφους της Ενωμένης Ευρώπης των 15 είναι κατά 3,4 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα.
Ο πληθυσμός της Σουηδίας σύμφωνα με εκτίμηση του 2002 ανέρχεται στους 8.876.744 κατοίκους, από τους οποίους πάνω από 8.500 είναι Λάπωνες. Πρωτεύουσά της είναι η Στοκχόλμη με 674.452 κατοίκους.
Η Σουηδία συνορεύει δυτικά και βορειοδυτικά και σε μήκος 1.619 χλμ. με τη Νορβηγία και βορειανατολικά, σε μήκος 586 χλμ. με τη Φιλανδία. Βρέχεται ανατολικά από τα νερά του Βοθνικού κόλπου, που τη χωρίζει από τη Φιλανδία, και νοτιοανατολικά από τη Βαλτική θάλασσα. Νοτιοδυτικά η Σουηδία βρέχεται από τα θαλάσσια στενά του Σκάγερακ και του Κάτεγκατ (πορθμοί της Βαλτικής θάλασσας) που τη χωρίζουν από τη Δανία. Στη Σουηδία επίσης περιλαμβάνονται τα μεγάλα νησιά Όλαντ και Γκότλαντ, που βρίσκονται απέναντι από τις νοτιοανατολικές ακτές της Βαλτικής θάλασσας και ένα πλήθος παράκτιων νησιών μικρής έκτασης.

Γεωγραφία

Το έδαφος της Σουηδίας παρουσιάζει έντονα τα σημάδια των παγετώνων, των διαβρώσεων που τους ακολούθησαν και της καθίζησης. Αποτελέσματα της καθίζησης του εδάφους είναι οι πολυάριθμες λίμνες και τα πολλά νησάκια κοντά στις ακτές της Βαλτικής. Από πλευράς μορφολογίας το σουηδικό έδαφος έχει σχετικά χαμηλό μέσο ύψος και μόνον το 20% του συνολικού εδάφους ξεπερνά τα 400 μέτρα και το 30% βρίσκεται σε ύψος κάτω των 100 μέτρων. Ειδικότερα το φυσιογραφικό ανάγλυφο της χώρας από βορρά προς νότο διακρίνεται σε τέσσερις κύριες περιοχές. Η βόρεια είναι γεμάτη όρη και λίμνες (Νόρλαντ). Η κεντρική περιοχή παρουσιάζει βαθύπεδα (Σβέαλαντ) και χαμηλά υψίπεδα (Σμόλαντ). Η νότια περιοχή έχει μικρές, αλλά γόνιμες πεδιάδες (Σκόνε). Οι περιοχές Σμόλαντ και Σκόνε ανήκουν στην περιοχή Γκέταλαντ. Οι σημαντικότερες οροσειρές της χώρας εντοπίζονται στην περιοχή της Λαπωνίας, ενώ προς τα νότια και νοτιοανατολικά τα υψώματα δεν παρουσιάζουν σημαντικό ύψος.
Η πιο σημαντική οροσειρά των σουηδο-νορβηγικών συνόρων είναι αυτή του Τσέλεν, όμως οι πιο ψηλές οροσειρές βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της βόρειας και κεντρικής Σουηδίας με κορυφές των Κεμπνεκάισε (2.111 μέτρα) και Σάργεκτγιοκο (2.089 μέτρα), που βρίσκεται μέσα σε έναν πολύ όμορφο εθνικό δρυμό. Η οροσειρά προς νότο χαμηλώνει βαθμιαία. Εκεί συναντάμε τις κορυφές Ώρεσκουταν, Χελαγκσφγέλετ και το βουνό Σουλάρνα. Τα βουνά του νότου είναι σημαντικοί πόλοι έλξης για τους τουρίστες της άνοιξης και του καλοκαιριού· επειδή υπάρχουν πολλά κέντρα αθλητισμού και ειδικότερα σκι.
Τα ορεινά συγκροτήματα προς τα ανατολικά διαρρέονται από σημαντικά ποτάμια, που ρέουν διαμέσου στενών λιμνών μεγάλου μήκους. Τα βουνά που αποτελούν τα ορεινά συγκροτήματα, διακόπτονται συχνά από βαθιές κοιλάδες.
Οι μεγαλύτερες πεδιάδες της Σουηδίας βρίσκονται στη νότια και παράκτια περιοχή της χώρας. Το έδαφος αυτών των πεδιάδων, λόγω των πρόσφατων θαλάσσιων αποθέσεων είναι γόνιμο και το υπέδαφός τους είναι πλούσιο σε πετρώματα νεότερων γεωλογικών περιόδων.
Η Σουηδία έχει βραχώδη ακτογραμμή, πολυάριθμα και κάποιες φορές δασωμένα παράκτια νησιά στρογγυλού σχήματος, από τις διαβρώσεις των παγετώνων. Βραχώδεις ακτές συναντώνται και στα ανατολικά και στα δυτικά κυρίως γύρω από τη Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ. Ορισμένες σουηδικές ακτές είναι αμμώδεις. Το νησί Γκότλαντ είναι σχηματισμένο από ασβεστολιθικά πετρώματα.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Με τέλεια οργάνωση, αυστηρότητα στους νόμους της, αλλά και αμέτρητες φυσικές ομορφιές και δυνατότητες για δραστηριότητες και ψυχαγωγία, η Σουηδία διέπεται από έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής από αυτόν που έχουμε συνηθίσει εμείς!

Χάρτης Ταξιδιού Σουηδία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια