Πληροφορίες για: Ζιμπάμπουε

Μία πρώτη γνωριμία
Η Ζιμπάμπουε (παλαιά Ροδεσία) είναι περίκλειστη χώρα στα νότια της Ανατολικής Αφρικής με έκταση 390.580 τ.χλμ. και πληθυσμό (κατατάσσεται 69η ) 15.967.000, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2016. Συνορεύει με τη Νότια Αφρική νότια, τη Μποτσουάνα δυτικά, τη Ζάμπια βορειοδυτικά και τη Μοζαμβίκη ανατολικά. Πρωτεύουσά της είναι η Χαράρε. Επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική.  Την εποχή της αποικιοκρατίας ήταν βρετανική αποικία και ονομαζόταν Νότια Ροδεσία. Έγινε ανεξάρτητη το 1965 ως Ροδεσία και μετονομάστηκε σε Ζιμπάμπουε το 1980. Το όνομα Ζιμπάμπουε σημαίνει «πέτρινο σπίτι» και προέρχεται από τα τεράστια πέτρινα οικοδομήματα, ερείπια της αρχαίας πόλης της Μεγάλης Ζιμπάμπουε, που βρίσκονται διάσπαρτα σε μια έκταση 7.200 στρεμμάτων, νότια της περιοχής Μασβίγκο.

Η Ξεχωριστή Ζιμπάμπουε
Η χώρα περιβάλλεται από γη, αλλά έχει πολλά και μεγάλα ποτάμια, με γνωστότερο το Ζαμπέζη. Αν είναι πάντως κάτι στο οποίο ξεχωρίζει η Ζιμπάμπουε είναι τα εθνικά της πάρκα που καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις και όπου επιβιώνουν ακόμη πολλά υπό εξαφάνιση ζώα (και άνθρωποι). Είναι επίσης γνωστή για τον αρχαίο οικισμό της Μεγάλης Ζιμπάμπουε, το μοναδικό που βρέθηκε στην υποσαχάρια Αφρική, αλλά και για τους καταρράκτες της Βικτορίας που είναι οι μεγαλύτεροι στον κόσμο. Η Μεγάλη Ζιμπάμπουε  είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα μέρος στη χώρα μετά τους καταρράκτες  και είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα της μνημειακής αρχιτεκτονικής στη Νότια Αφρική .

Οι μεγαλύτεροι καταρράκτες του κόσμου
Οι καταρράκτες Βικτόρια είναι οι μεγαλύτεροι καταρράκτες του κόσμου και βρίσκονται μεταξύ Ζάμπιας και Ζιμπάμπουε . 546 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού πέφτουν ανά λεπτό (κατά την υγρή περίοδο) σε εντυπωσιακά φαράγγια στον ποταμό Ζαμβέζη, σε πλάτος περίπου δύο χιλιομέτρων, σε μια βαθιά χαράδρα πάνω από 100 μέτρων, ενώ το νερό που εκτοξεύεται από τους καταρράκτες, μπορεί να φανεί ακόμη και από 50 χιλιόμετρα μακριά.

Χαράρε

Η Χαράρε είναι πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε  και μεγαλύτερη πόλη της χώρας με πληθυσμό 1.600.000 κατοικών. Είναι το κυριότερο βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο της Ζιμπάμπουε. Ιδρύθηκε το 1890 και έως το 1982 η πόλη ονομαζόταν Σόλσμπερυ .Πιο ελκυστική από ό, τι οι περισσότερες αφρικανικές πρωτεύουσες της Νότιας Ευρώπης, η  Χαράρε μπορεί να νοιώθει αδικημένη και όχι άδικα. Είναι μια ασφαλής και χαλαρή πόλη με φαρδιές λεωφόρους πολλά πάρκα και κήπους. Εκτός όμως απο αυτά, η Χαράρε διαθέτει όμορφα μέρη για επίσκεψη  όπως:

  • Το  Δάσος Mukuvisi
  • Το πάρκο με τα λιοντάρια και τα τσιτάχ
  • Τον εθνικό βοτανικό κήπο
  • Την εθνική πινακοθήκη
  • Το πάρκο γλυπτικής Chapungu
  • Το μουσείο της βασίλισσας Βικτωρίας
  • Την Βιβλιοθήκη της Χαράρε
Οι καταρράκτες Βικτώρια

Θα ήταν τεράστια παράλειψη να βρεθείτε στην Αφρική και να μην επισκεφθείτε τους διάσημους καταρράκτες Victoria Falls. Όχι μόνο για τη φήμη που έχουν ως οι μεγαλύτεροι καταρράκτες (μετά από τους καταρράκτες Iguazu της Αργεντινής και Βραζιλίας), αλλά για την ασύγκριτη ομορφιά του μαγευτικού τοπίου. Οι Καταρράκτες αρχικά είχαν ονομαστεί Mosi- oa- Tunya από την τοπική φυλή Tonga, που σημαίνει «Ο καπνός που βροντά». Η ονομασία περιγράφει ακριβώς τον ήχο που δημιουργεί ο τεράστιος Ποταμός Zambezi πέφτοντας από ύψος 108 μέτρων σε ένα στενό φαράγγι πριν το νερό καταλήξει σε ένα μικρότερο ποταμό. Η δύναμη του νερού είναι τόσο ισχυρή που συχνά, κατά τα λεγόμενα των ντόπιων, ιπποπόταμοι και κροκόδειλοι παρασύρονται από αυτό.

Μπουλαβάγιο

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μετά την πρωτεύουσα Χαράρε, και μέχρι πρόσφατα ήταν η βιομηχανική πρωτεύουσα της. Οι μεγάλες λεωφόροι με τις δεντροστοιχίες κατα μήκος τους, τα πάρκα και η γοητευτική αποικιακή αρχιτεκτονική την καθιστούν άκρως ελκυστική. Είναι επίσης μια δημοφιλής βάση για εκδρομές στα κοντινά ερείπια Khami και το Εθνικό Πάρκο Matobo και ένα ιδανικό σημείο στάσης για το Εθνικό Πάρκο Hwange, στο δρόμο για τους καταρράκτες.

Μασβίγκο

Η περιοχή Μασβίγκο βρίσκεται στο Νοτιοανατολίκο μέρος της χώρας και αποτελεί μια πόλη-σταυροδρόμι. Φαινομενικά φαίνεται να μην προσφέρει πολλά για έναν ταξιδιώτη μέχρι να επισκεφτει την Μεγάλη Ζιμπάμπουε  με τον αρχαιολογικό της θυσαυρό. Εκεί πρόκειται να συναντήσει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα μιας αρχαίας πόλης της Νότιας Αφρική,χτισμένης από πέτρα,  που κάποτε υπήρξε  το κέντρο μιας τεράστιας αυτοκρατορίας,γνωστή ως αυτοκρατορία Μονοποτάπα.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Ζιμπάμπουε

Η Ζιμπάμπουε (παλιά Νότια Ροδεσία) δεν ακολούθησε την τύχη της Ζάμπια, όταν ξέσπασε ο αγώνας για την απελευθέρωση από την αγγλική αποικιοκρατία. Για μεγάλο διάστημα έμεινε υπόδουλη στην Αγγλία. Απέκτησε τυπικά την ανεξαρτησία της το 1965. Η νίκη αυτή ήρθε σαν αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων του ροδεσιανού λαού. Από το 1964 μέχρι το 1965 ήταν αυτοδιοικούμενη αποικία της Αγγλίας.
Το 1980 έγινε κράτος ανεξάρτητο με την ονομασία Ζιμπάμπουε.
Η έκτασή της είναι 389.000 τ. χλμ. κι ο πληθυσμός 10.402.000 κατ. Έχει πρωτεύουσα τη Χαράρε (656.000 κ). Νόμισμά της είναι το δολάριο.
Συνορεύει Β με την Ζάμπια και τη Μοζαμβίκη, νότια με τη Νότια Αφρική και νοτιοδυτικά και Δυτικά με την Μποτσουάνα
Έχει πλούσια κοιτάσματα χρωμίου, χαλκού, χρυσού, σιδήρου κλπ.
Εϊναι ορεινή χώρα, και παρόλο που είναι στην υποτροπική ζώνη έχει εύκρατο κλίμα.
Στο πανεπιστήμιο της Χαράρε φοιτούν 7000 φοιτητές.

περισσότερα

Με μια ματιά

Η Ζιμπάμπουε  αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και είναι έτοιμη να εκπλήξει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η φυσική μοναδικότητα που αντικατροπτίζεται στους ,πελώριους καταρρακτες της, προκαλέι δέος και θαυμασμό!

Χάρτης Ταξιδιού Ζιμπάμπουε