Πληροφορίες για: Λουξεμβούργο

«Τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια»
Το όνομά του είναι μεγαλύτερο από ό,τι η έκταση που καταλαμβάνει στους χάρτες! Με μήκος μόλις 82 χλμ., πλάτος 57 χλμ. και πληθυσμό που δεν αγγίζει το μισό εκατομμύριο. Η χώρα έχει το προνόμιο να διατηρεί το υψηλότερο στον κόσμο κατά κεφαλήν εισόδημα, ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως συστήματα στοιχειώδους και επαγγελματικής εκπαίδευσης, παράλληλα με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Η οικονομία του Λουξεμβούργου βασίζεται κυρίως στις υπηρεσίες, ενώ επιπλέον ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας αφορά στον τραπεζικό τομέα, έναν από τους ισχυρούς πυλώνες στήριξης της ευημερίας του δουκάτου. Άλλη σημαντική οικονομική πρόσοδος προέρχεται από τα πλούσια σιδηρομεταλλεύματα που υπάρχουν στο υπέδαφός του. Τα κοιτάσματα αυτά τροφοδοτούν τις αναπτυγμένες βιομηχανίες, οι περισσότερες των οποίων βρίσκονται στην πρωτεύουσα της χώρας, το Λουξεμβούργο. Υπάρχουν βιομηχανίες μεταλλομηχανουργίας, τροφίμων, χημικών προϊόντων, καπνών κ.ά. Στη βιομηχανική περιοχή της Ες-συρ-Αλζέτ λειτουργούν πολλά εργοστάσια χαλυβουργίας. Σημαντικά εισοδήματα αποφέρει και η εκμετάλλευση των δασών. Από τα γεωργικά προϊόντα σπουδαιότερα είναι τα δημητριακά, οι πατάτες, τα οπωρολαχανικά και τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, όμως η συμμετοχή της γεωργίας στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν μειώνεται διαρκώς. Μια άλλη βασική πηγή εισοδήματος είναι και ο τουρισμός. Η πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου αποτελεί την έδρα πολλών διεθνών οικονομικών και πολιτικών οργανισμών, καθώς και μέρους των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Eurocontrol).

Πολυπολιτισμικό ψηφιδωτό
Ο πληθυσμός της χώρας αγγίζει τις 450.000, με τους αλλοδαπούς να αποτελούν το 1/3. Ανθρωποι από 120 εθνότητες ζουν και εργάζονται αρμονικά εδώ. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους διαθέτουν ξένο διαβατήριο, ενώ κάθε χρόνο περίπου 1.000 άτομα αποκτούν τη λουξεμβουργιανή υπηκοότητα. Ο μόνιμος πληθυσμός της πρωτεύουσας υπολογίζεται στους 80.000 κατοίκους, από τους οποίους οι μισοί είναι ξένοι - κυρίως υπάλληλοι οργανισμών και τραπεζών. Αρκετοί είναι επίσης εκείνοι που ζουν στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο και μετακινούνται καθημερινά προς την πόλη του Λουξεμβούργου.

Το ιστορικό κέντρο
Το ιστορικό κέντρο του Λουξεμβούργου μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Κατάφυτο από οξιές, βελανιδιές και πλατάνια είναι χωρισμένο σε δύο επίπεδα: το άνω τμήμα είναι κτισμένο πάνω σ' ένα βραχώδες ύψωμα 300 μ., ενώ στους πρόποδες, εκεί που κυλούν τα νερά τους οι ποταμοί Petrusse και Alzette, απλώνονται οι συνοικίες της παλιάς πόλης Grund και Clausen. Περνώντας τη Γέφυρα του Αδόλφου (την πιο γνωστή από όλες) μπαίνετε ουσιαστικά στα όρια του άνω ιστορικού κέντρου. Κάντε την πρώτη σας στάση στην Place de la Constitution (πλατεία Συντάγματος), την οποία κοσμεί το μνημείο της Χρυσής Κυρίας, αφιερωμένο στους πεσόντες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Φρούριο των τριών βελανιδιών

Πρόκειται για ένα ιστορικό φρούριο της ευρύτερης αμυντικής οχύρωσης του Λουξεμβούργου, βρίσκεται στο νότιο τμήμα του τείχους. Είναι γνωστό ως το φρούριο των τριών βελανιδιών λόγω των ισάριθμων δέντρων που έχουν αναπτυχθεί στο χώρο των τριών πύργων. Οι τρεις πύργοι του συγκεκριμένου φρουρίου ήταν οι μόνοι που δεν κατεδαφίστηκαν μετά την υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου (1867) η οποία προέβλεπε την κατεδάφιση μεγάλου μέρους του οχυρωματικού συμπλέγματος της πόλης. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 το φρούριο δέχτηκε εκτεταμένα αναστηλωτικά έργα παράλληλα με τις εργασίες εγκατάστασης του μουσείου σύγχρονης τέχνης. Έτσι μια επίσκεψη εδώ προκρίνεται ως η ιδανική λύση για έναν όμορφο απογευματινό περίπατο αλλά συνδυάζεται και με την επίσκεψη στο μουσείο σύγχρονης τέχνης. Αφού εισέλθετε στη συνοικία Kirchberg, κατευθυνθείτε προς το πάρκο Drai Eechelen και μέσα από μία ομολογουμένως ενδιαφέρουσα διαδρομή θα φτάσετε στον προορισμό σας.

Καθεδρικός του Λουξεμβούργου

Πρόκειται για έναν Ιησουητικό ναό που είναι ο Ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός της πόλης. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης και η ανέγερσή του τοποθετείται στα 1613. Ακολουθεί γοτθικό ρυθμό έχοντας συγχρόνως πολλές επιρροές από της αναγέννηση. Από το 18ο αιώνα στο ναό φυλάσσεται η κατά πολλούς θαυματουργή εικόνα της Παναγίας(Maria Consolatrix Afflictorum) που θεωρείται προστάτιδα της πόλης και όλου του έθνους. Το 1870 ολόκληρος ο ναός αφιερώθηκε στην Παναγία και μετονομάστηκε από τον πάπα Πίο ΙΧ σε "Notre-Dame Cathedral". Στο χώρο του κοιμητηρίου του ναού βρίσκεται το εθνικό μνημείο της αντίστασης η βάση του οποίου κοσμείται από το διάσημο χάλκινο άγαλμα του γλύπτη Lucien Wercollier που ονομάζεται "Ο πολιτικός κρατούμενος".

Κάστρο του Λουξεμβούργου

Πρόκειται για το πλέον αναγνωρίσιμο μνημείο της πόλης που μάλλον είναι το σήμα κατατεθέν όλου του Λουξεμβούργου. Το κάστρο ιδρύθηκε από τους Φράγκους στις αρχές του μεσαίωνα και εξελίχθηκε σε ένα ισχυρότατο κάστρο λόγω των προσθετικών έργων που έγιναν από τους ηγεμόνες του στους αιώνες που ακολούθησαν. Το 1443 τελούσε υπό την επικυριαρχία των Βουργουνδίων στη συνέχεια κατακτήθηκε από Ισπανούς ηγεμόνες και έπειτα από ευγενείς του βασιλείου της Αυστρίας. Ήταν η περίοδος της βασιλείας των Αψβούργων όταν το κάστρο επεκτάθηκε, ενισχύθηκε και άκμασε σε τέτοιο βαθμό ώστε να θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα φρούρια του Ευρωπαϊκού χώρου. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των γαλλικών επαναστατικών πολέμων το κάστρο άντεξε μία επτάμηνη πολιορκία αναγκάζοντας τον Γάλλο πολιτικό και στρατιωτικό Lazare Carnot να δηλώσει ότι το Λουξεμβούργο μαζί με το Γιβραλτάρ είναι τα δύο ισχυρότερα φρούρια του κόσμου. Από αυτή τη δήλωση προήλθε και το ψευδώνυμο της πόλης "Γιβραλτάρ του Βορρά". Η "Κρίση του Λουξεμβούργου" που αφορούσε την διπλωματική διαμάχη μεταξύ Πρωσίας και Γαλλίας για την κυριαρχία στην περιοχή οδήγησε το 1867 στη Συνθήκη του Λονδίνου η οποία όριζε την υποβάθμιση της αμυντικής δύναμης του Λουξεμβούργου με την κατεδάφιση σημαντικών τμημάτων του κάστρου. Σήμερα ένα μεγάλο μέρος του κάστρου είναι επισκέψιμο και αναμφισβήτητα προτείνεται να αφιερώσετε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σας ώστε να περιηγηθείτε στους δαιδαλώδεις διαδρόμους, να ανεβείτε στα ψηλά του τείχη, να περιεργαστείτε τις πολεμίστρες και τα κανόνια, ταξιδεύοντας νοητά σε μια άλλη εποχή.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Λουξεμβούργο

Ανεξάρτητο κράτος της κεντροδυτικής Ευρώπης. Παρά το μικρό του μέγεθος, είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και αποτελεί, μαζί με την Ολλανδία και το Βέλγιο, ιδρυτικό μέλος της τελωνειακής ένωσης της Μπενελούξ (ιδρύθηκε το 1944) και μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ιδρύθηκε το 1958. Συνορεύει βόρεια και δυτικά με το Βέλγιο, ανατολικά με τη Γερμανία και νότια με τη Γαλλία.
Η συνολική του έκταση ανέρχεται στα 2.586 τ. χλμ. και κατέχει την 167η παγκόσμια θέση. Συγκριτικά, η έκταση της χώρας είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή της Ανδόρας και περίπου 3,5 φορές μικρότερη από αυτή της Κύπρου. Το Λουξεμβούργο είναι η 7η μικρότερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης, μετά την πόλη του Βατικανού, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο, το Λιχτενστάιν, τη Μάλτα και την Ανδόρα. Αποτελεί επίσης το μικρότερο σε έκταση κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2002, ο πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται σε 448.569 κατοίκους. Ως προς τον πληθυσμό η χώρα κατέχει την 160ή θέση στον κόσμο και την 37η στην Ευρώπη. Η πυκνότητα του πληθυσμού φτάνει τους 173 κατοίκους ανά τ. χλμ. και είναι διπλάσια σχεδόν από αυτή της Ελλάδας.

Γεωγραφία

Μορφολογία εδάφους
Το έδαφος της χώρας αποτελεί τμήμα της μεγάλης πεδιάδας της Βόρειας Ευρώπης και κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι πεδινό. Μπορούμε να διακρίνουμε δύο φυσιογραφικές περιοχές: την Έσλινγκ στα βόρεια και την Γκούτλαντ στα νότια. Η Έσλινγκ περιλαμβάνει ένα μέρος των νότιων απολήξεων των Αρδενών και αποτελείται από ένα επίπεδο οροπέδιο, του οποίου το υψόμετρο κυμαίνεται από 400 έως 490 μ. Στο βορειότερο άκρο της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, βρίσκεται το ψηλότερο σημείο της χώρας, το Μπούργκπλαατζ, το οποίο φτάνει τα 559 μ. Γενικά πρόκειται για μια τραχιά, βραχώδη περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από λίγα δάση. Σε αντίθεση με το βορρά, στο νότο της χώρας απλώνεται η Γκούτλαντ (=Καλή Γη), μία πεδινή - στο μεγαλύτερο μέρος της- περιοχή, με μέσο υψόμετρο 270 μ. Αποτελείται από προσχωσιγενή και εύφορα εδάφη, τα οποία σχηματίζουν ομαλούς λόφους και πλατιές κοιλάδες, που διαρρέονται από τους ποταμούς Μοζέλα και Συρ.

περισσότερα

Με μια ματιά

Με το αυτοκίνητο, με το ποδήλατο ή με τα πόδια, μέσα σε λιβάδια, σε δάση ή απλά χαλαρώνοντας στη very chic πρωτεύουσα, το σίγουρο είναι ότι δεν αρκούν μερικές μέρες για να απολαύσεις την ατμόσφαιρα του κρατιδίου.

Χάρτης Ταξιδιού Λουξεμβούργο

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια