Πληροφορίες για: Σουμάτρα

Λίγα λόγια για τη Σουμάτρα
Η Σουμάτρα είναι νησί της Ινδονησίας και ανήκει στις Νήσους Σούνδες. Είναι το μεγαλύτερο νησί που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Ινδονησία και είναι το έκτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο με έκταση 473.481 τ.χλμ.Τη Σουμάτρα τη διασχίζει ο Ισημερινός. Χωρίζεται σε δύο γεωγραφικές ζώνες: στην οροσειρά Μπαρισάν (Barisan) δυτικά, και στις ελώδεις πεδιάδες στα ανατολικά. Το νησί βρέχεται βόρεια από τα Στενά της Μαλάκας, ανατολικά από τη Νότια Κινεζική θάλασσα, νοτιοανατολικά από τη Θάλασσα της Ιάβας, νότια και δυτικά από τον Ινδικό Ωκεανό και βορειοδυτικά από τη Θάλασσα Ανταμάν. Η οροσειρά Μπαρισάν αποτελεί την «ραχοκοκκαλιά» του νησιού, με το ενεργό ηφαίστειο Κερίντσι να αποτελεί την υψηλότερη κορυφή του νησιού στα 3.805 μέτρα. Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής είναι η κύρια αιτία για την ύπαρξη μεγάλων εκτάσεων γόνιμης γης στην οροσειρά, καθώς και όμορφων τοπίων, όπως π.χ στη λίμνη Τόμπα, η οποία είναι μια ηφαιστειακή καλντέρα που δημιουργήθηκε πριν 75.000 χρόνια περίπου. Η έκρηξη είναι από τις ισχυρότερες που έλαβαν χώρα τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται ότι προκάλεσε την πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων. Τα ποτάμια του νησιού πηγάζουν από τα δυτικά και εκβάλλουν στα Στενά της Μαλάκας στα ανατολικά, σχηματίζοντας ελώδεις εκτάσεις. Οι μεγαλύτεροι ποταμοί του νησιού είναι ο Κάμπορ, ο Χάρι, ο Σιάκ, και άλλοι.


Άνθρωπος και ζώο, μία λέξη
Η ζωή των ντόπιων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη πλούσια φύση, κάτι που έχει αποτυπωθεί και στην ίδια τη γλώσσα! Η λέξη «orang» στα ινδονησιακά σημαίνει άνθρωπος αλλά και ζώο, κάτι που δεν συναντάται πουθενά αλλού στον κόσμο! Εκεί, όμως, που τελειώνει η «γλωσσολογία» αρχίζει το μυστήριο, που στη Σουμάτρα έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται «orang pendek».


Το δαχτυλίδη της φωτιάς
Το δυτικότερο νησί της Ινδονησίας έχει την ατυχία να βρίσκεται πάνω στο «δαχτυλίδι της φωτιάς», ένα από τα πλέον ενεργά ηφαιστειακά ρήγματα του πλανήτη. Ο Πύρινος Στέφανος του Ειρηνικού ή «Δαχτυλίδι της φωτιάς» είναι η περιοχή στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου λαμβάνουν χώρα μεγάλος αριθμός σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων. Το «Δαχτυλίδι της φωτιάς» περιλαμβάνει 452 ηφαίστεια και φιλοξενεί πάνω από το 75% των ενεργών και αδρανών ηφαιστείων στον κόσμο. Κάποιες φορές αποκαλείται και περι-Ειρηνική ζώνη ή περι-Ειρηνική σεισμική ζώνη. Στο «Δαχτυλίδι της φωτιάς» σημειώνονται περίπου το 90% των σεισμών παγκοσμίως, αλλά και το 80% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου και είναι το άμεσο αποτέλεσμα της κίνησης και των συγκρούσεων των τεκτονικών πλακών. Έχει πεταλοειδές σχήμα 40.000 χιλιομέτρων και σχετίζεται με μία συνεχή σειρά ωκεάνιων τάφρων, ηφαιστειακών τόξων, και ηφαιστειακών ζωνών ή/και κινήσεις τεκτονικών πλακών. Η επόμενη πιο σεισμογενής περιοχή (5-6% των σεισμών παγκοσμίως και 17% των ισχυρότερων σεισμών του κόσμου, είναι η ζώνη που, από την Ιάβα ως τη Σουμάτρα, περνάει μέσα από τα Ιμαλάια, διασχίζει τη Μεσόγειο και φτάνει μέχρι τον Ατλαντικό ωκεανό. Το μεσοατλαντικό ρήγμα είναι η τρίτη πιο σεισμική ζώνη.

Ατσέχ (Aceh)

Η επαρχία Aceh βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Σουμάτρας και έχει έκταση περίπου 57,365.57 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αποτελείται από 119 νησιά, 73 μεγάλα ποτάμια και δύο λίμνες. Περιβάλλεται από τον πορθμό Malacca στο βορρά, την επαρχία της  Βόρειας Σουμάτρας στα ανατολικά και τον Ινδικό Ωκεανό νότια και δυτικά. Η πρωτεύουσα του Aceh είναι Banda Aceh. Άλλες μεγάλες πόλεις της επαρχίας είναι οι Lokhseumawe, Meulaboh, Sigli και Calang. Επίσης, το νησί της Sabang, που ανήκει στην επαρχία είναι ιδανικό για τους λάτρεις των καταδύσεων και του σνοκερλινγκ. Η ζωή του τόπου επηρεάστηκε σημαντικά απο το τσουνάμι που χτύπησε τις ακτές του τον Δεκέμβριο του 2004. Εκτιμάται ότι σκότωσε πάνω από 160.000 ανθρώπους και άφησε πάνω από 500.000 ανθρώπους άστεγους.Το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού Πάρκου Leuser είναι στην επαρχία Άτσεχ και αποτελεί καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη, συμπεριλαμβανομένης της τίγρης της Σουμάτρας και των Ρινόκερων. Η επαρχία προσφέρει εκπληκτικές φυσικές ομορφιές που δεν μπορεί να αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν. Σημάντικα αξιοθέατα αποτελούνε:

·         Το μεγάλο τζαμί Baiturrahman

·         Το μουσείο Banda Aceh Tsunamι

·         Το κρατικό μουσείο του Ατσεχ

·         Οι Τάφοι των Σουλτάνων Iskandar Muda και Teungku Syiah Kuala

·         Το νεκροταφείο Salahuddin στο Bitay (χωριό της Τουρκίας)

·         Το μουσείο Tjut Nyak Dien

·         Οι παραλίες Ujong Batee and Lampuuk

·         Ο θαλάσσιος κήπος Rubiah

·         Η κυνηγετική περιοχή Linga Isaag

·         Το Εθνικό πάρκο Gunung Leuser

·         Το κοιμητήριο Cakra Donya Bell

Από την Μεντάν ταξιδέψτε προς τη ζούγκλα και το θέρετρο του Bukit Lawang και έπειτε μεταβείτε στο απομακρυσμένο Tangkahan. Αν θέλετε να επιδοθείτε σε αναρρίχηση ηφαιστείου, τότε αξίζει μια βόλτα στην μυστηριώδη Danau Laut Ταουάρ κοντά στοTakengon ή στο Berastagi, που προσφέρεται για μπάνιο σε θερμές πηγές. Για τους λάτρεις της θάλασσας και των θαλάσσιων σπορ, η Banda Aceh και τα κοντινά νησιά Sabang και Pulau Weh είναι ιδανικά.

 

 

Δυτική Σουμάτρα

Η επαρχία της Δυτικής Σουμάτρας αποτελεί την πατρίδα της φυλής Minangkabau, μιας απο τις μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες στην Ινδονησία η οποία διαθέτει πλούσια ιστορία και μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Οριοθετείται βόρεια με την επαρχία της Βόρειας Σουμάτρας, δυτικά απο τον Ινδικό Ωκεανό, νότια με τις επαρχίες Bengkulu και Jambi και ανατολικά με την επαρχία Riau. Το 85% του πληθυσμού ειναι μελοι της φυλής Minangkabau και είναι αξιοσημείωτη στα χρονικά της ανθρωπολογίας ως η μεγαλύτερη μητριαρχική κοινωνία του κόσμο. Το όνομα το παιδιού προέρχεται απο την πλευρά της μητέρας και ο σύζυγος μετακινείται στο σπίτι της οικοογενείας της γυναίκας. Τα χαρακτηριστικά πολιτιστικά γνωρίσματα τις φυλής είναι τα πικάντικα φαγητά τους, τα όποια σερβίρονται σε ολόκληρη την Ινδονησία και τα ιδιόμορφα σπίτια τους σχηματισμένα σαν μια σειρά κέρατα βουβαλιών. Απο την άλλη πλευρά, οι φυλετικοί κάτοικοι του αρχιπελάγους Mentawai, μια ομάδα νησιών περίπου 100 μίλια ανοικτά των ακτών της δυτικής Σουμάτρας προσκολλώνται σε ένα παραδοσιακό αγροτικό τρόπο ζωής που είναι εντελώς διαφορετικός από εκείνο των Minangkabau.

 

Μεντάν

Το Μεντάν είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Βόρεια Σουμάτρα, Ινδονησία. Σύμφωνα με την απογραφή του 2010 το Μεντάν είχε 2.097.610 κατοίκους, κατατάσσοντάς την ως τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Ινδονησία, μετά την Τζακάρτα, τη Σουραμπάγια και το Μπαντούνγκ και είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας έξω από την Ιάβα. Η μητροπολιτική του περιοχή 4.144.583 κατοίκους. Είναι κτισμένη κοντά στο ποταμό Ντέλι, στην βορειοανατολική ακτή της Σουμάτρας. Βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο Σιναμπούνγκ, το οποίο εξεράγει το 2010. Το Μεντάν ιδρύθηκε το 1590. Σύμφωνα με σημειώσεις Πορτογάλων του 16ου αιώνα, το όνομα προέρχεται από την Αραβική πόλη Μεδίνα. Σύμφωνα με άλλες θεωρείες, προέρχεται από την Ινδουϊστική λέξη Maidan, που σημαίνει γη. Η ανάπτυξη του Μεντάν άρχισε όταν οι Ολλάνδοι άρχισαν να καλλιεργούν καπνό σε φυτείες στο 2ο μισό του 19ου αιώνα, ενώ μετά άρχισε η παραγωγή καουτσούκ, κακάο, πετρέλαιου. Το 1886 έγινε πρωτεύουσα της βόρειας Σουμάτρας και το 1907 έλαβε το καθεστώς πόλης. Είναι σημαντικό εμπορικό κέντρο και εξυπηρετείται από το λιμάνι της Μπελαουάν. Επίσης το Μεντάν είναι έδρα βιομηχανιών τροφίμων, υφαντουργικών και μηχανικών προϊόντων, ξυλείας, καπνού και υλικών κατασκευής. Το κύριο αξιοθέατο του Μεντάν είναι το παλάτι του Σουλτάνου και διαθέτει αρκετά κτίρια αποικιακής περιόδου. Διαθέτει αεροδρόμιο και διασχίζεται από την παραλιακή σιδηροδρομική γραμμή. Ένας δρόμος συνδέει το Μεντάν με την ηφαιστειακή λίμνη Τόμπα, η οποία είναι σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.

Λίμνη Ντανάου Τόμπα

Πρόκειται για μια ηφαιστειακή λίμνη, που προσελκύει πλήθος τουριστών εξαιτίας της απαράμιλλης ομορφίας της. Στην περιοχή, ωστόσο, μπορεί κάποιος να συναντηθεί με τους Μπατάκ, μια φυλή πρώην ανθρωποφάγων όπου εκπολιτίστικε χάρις ένός Γερμανού πάστορα. Σήμερα είναι γνωστοί για την ξυλογλυπτική τους τέχνη και το...σκάκι.

Bangka-Belitung

H Bangka-Belitung η πιο σύντομα Babel είναι μια επαρχία της Ινδονησίας και αποτελείται από τα νησιά της Bangka και Belitung (Billiton), ακριβώς έξω από τη νοτιο-ανατολική ακτή της Σουμάτρα. Εκεί μπορείτε να βρείτε όμορφες, ήρεμες, τιρκουάζ θάλασσες με λευκή άμμο. Η κυρίως χώρα είναι γεμάτη καλοδιατηρημένα αποικιακά κτίρια ολλανδικού τύπου. Οι κοινωνία στο νησί συνθέτεται απο Μαλαισιανούς και Κινέζους Χάκα. 

Riau

Βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού και είναι πλούσιο σε πετρέλαιο. Τα τελευταία 25 χρόνια, τα 2/3 της ζούγκλας που κάποτε κάλυπταν το Ριάου έχουν εξαφανιστεί. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει μετατραπεί σε φυτείες φοινικέλαιου και αγροκτήματα  για να τροφοδοτηθεί η βιομηχανία χαρτοπολτού. Τα δύο μεγαλύτερα εργοστάσια χαρτοπολτού παγκοσμίως είναι σε αυτή την επαρχία, και έχει το υψηλότερο ποσοστό της αποψίλωσης δασών κάθε ινδονησιακής επαρχία. Γίνονται προσπάθειες να προστατευτούν τα είδη τίγρης και ελέφαντα που υπάρχουν στην περιοχή απο την βιομηχανική δραστηριότητα.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Ινδονησία

Η Ινδονησία είναι νησιωτικό κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας, που απαρτίζεται από περίπου 18.000 νησιά. Με πληθυσμό 237.641.326 κατοίκους, είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, και έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων. Πρωτεύουσα είναι η Τζακάρτα, παλαιότερα γνωστή ως Μπατάβια. Η Ινδονησία συνορεύει με την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ανατολικό Τιμόρ και τη Μαλαισία. Άλλες γειτονικές χώρες περιλαμβάνουν τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες, την Αυστραλία, και την ινδική επικράτεια του Ανταμάν και Νικομπάρ. Η Ινδονησία είναι ιδρυτικό μέλος της ASEAN και μέλος του G-20 των μεγάλων οικονομιών. Η ινδονησιακή οικονομία είναι η δέκατη έγδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, όσον αφορά το ονομαστικό ΑΕΠ και η δέκατη πέμπτη μεγαλύτερη από την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Πρόεδρος της χώρας είναι ο Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο και Αντιπρόεδρος ο Γιουσούφ Καλά από τις 20 Οκτωβρίου του 2004. Το ινδονησιακό αρχιπέλαγος ήταν μια σημαντική περιοχή του εμπορίου τουλάχιστον από τον 7ο αιώνα, όταν o Srivijaya και αργότερα o Majapahit έκαναν εμπόριο με την Κίνα και την Ινδία. Οι τοπικοί αρχόντες απορρόφησαν σταδιακά τις ξένες πολιτιστικά, θρησκευτικά και πολιτικά πρότυπα από τους πρώτους αιώνες μ.Χ., και ο ινδουιστικά και ο βουδιστικά βασίλεια άκμασαν. Η ιστορία της Ινδονησίας έχει επηρεαστεί από τις ξένες δυνάμεις που τις προσέλκυσαν οι φυσικοί πόροι της. οι μουσουλμάνοι έμποροι έφεραν το Ισλάμ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις πολέμησαν η μία την άλλη για το μονοπώλιο του εμπορίου των μπαχαρικών στα νησιά Μολούκες κατά τη διάρκεια της Εποχής των Ανακαλύψεων. Μετά από τρεις και μισούς αιώνες ολλανδικής αποικιοκρατίας, η Ινδονησία εξασφάλισε την ανεξαρτησία της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ιστορία της Ινδονησίας έκτοτε είναι ταραγμένη, με προκλήσεις που δημιουργούνται από φυσικές καταστροφές, τη διαφθορά, αποσχιστικές τάσεις, μια διαδικασία εκδημοκρατισμού, και περίοδοι της ταχείας οικονομικής αλλαγής. Το σημερινό έθνος της Ινδονησίας είναι ενιαίο με προεδρική δημοκρατία που αποτελείται από τριάντα τρεις επαρχίες.

Γεωγραφία

Η Ινδονησία αποτελείται από 17.508 νησιά διασκορπισμένα βόρεια και νότια του ισημερινού, εκ των οποίων τα 6.000 είναι κατοικημένα. Τα πέντε μεγαλύτερα νησιά είναι η Ιάβα, η Σουμάτρα, το Καλιμαντάν (το τμήμα του Βόρνεο που ανήκει στην Ινδονησία), η Νέα Γουινέα (τμήμα της ανήκει στην Παπούα Νέα Γουινέα), και η Κελέβη. Η Ινδονησία συνορεύει με τη Μαλαισία στα νησιά Βόρνεο και Σεμπατίκ, με την Παπούα - Νέα Γουινέα στο νησί Νέα Γουινέα και το Ανατολικό Τιμόρ στο νησί Τιμόρ. Συνορεύει επίσης με τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες στα βόρεια. Στο νότο, βρίσκονται τα υδάτινα σύνορα με την Αυστραλία. Η πρωτεύουσα Τζακάρτα, που βρίσκεται στη νήσο Ιάβα, είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ακολουθούμενη από την Σουραμπάγια, την Μπαντούν, την Μεντάν και τη Σεμαράνγκ. Η Ινδονησία είναι η 16η μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως με έκταση 1.919.440 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η πληθυσμιακή πυκνότητα είναι 134 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, γεγονός που την κατατάσσει 79η στον κόσμο, παρόλο που το πιο πολυπληθές νησί του κόσμου, η Ιάβα έχει πληθυσμιακή πυκνότητα 940 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Υψηλότερο βουνό είναι το Πουντζάκ Τζάια στην Παπούα με μέγιστο ύψος 4.884 μέτρων, ενώ μεγαλύτερη λίμνη η Τόμπα στην Σουμάτρα με έκταση 1.145 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, πολλά από τα οποία είναι πλωτά, βρίσκονται στο Καλιμαντάν. Η θέση της Ινδονησίας στα σημεία όπου ενώνονται η Ευρασιατική, η Αυστραλιανή και η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού δικαιολογεί την ύπαρξη πολλών ηφαιστείων και τη συχνή σεισμική δραστηριότητα. Στην Ινδονησία υπάρχουν τουλάχιστον 150 ενεργά ηφαίστεια ανάμεσα στα οποία το Κρακατόα και το Ταμπόρα. Η έκρηξη του υπερηφαιστείου Τόμπα 70.000 σχεδόν χρόνια πριν ήταν μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία και μία καταστροφή με παγκόσμιες επιπτώσεις. Πρόσφατες καταστροφές εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας αποτελεί το Τσουνάμι του 2004 που σκότωσε 167.736 άτομα στη βόρεια Σουμάτρα, και ο σεισμός στη Γιογκιακάρτα το 2006. Οι σεισμοί όμως, έχουν επιδράσει και θετικά καθώς η ηφαιστειακή τέφρα επιδρά στην γονιμότητα των εδαφών, ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν ιστορικά στη διατήρηση της υψηλής πληθυσμιακής πυκνότητας στο Μπαλί και την Ιάβα. 

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Η Σουμάτρα αποτελεί έναν παράδεισο πραγματικά ανεξερεύνητο με πλουσιότατη τροπική βλάστηση, ζούγκλες και εξωτική ατμόσφαιρα!

Χάρτης Ταξιδιού Σουμάτρα