Πληροφορίες για: Τσάντ

Δημοκρατία του Τσαντ
Το Τσαντ, επίσημα Δημοκρατία του Τσαντ, είναι μεσόγειο κράτος στην Κεντρική Αφρική. Συνορεύει με τη Λιβύη στα βόρεια, με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στα νότια, με το Καμερούν και τη Νιγηρία στα νοτιοδυτικά και με το Νίγηρα στα δυτικά.

Πολιτική βία και πραξικοπήματα
Το Τσαντ εξακολουθεί να μαστίζεται από πολιτική βία και επαναλαμβανόμενες απόπειρες πραξικοπημάτων. Είναι μία από τις φτωχότερες και πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου. Οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν στα όρια της φτώχειας ως κτηνοτρόφοι και αγρότες ιδιοκατανάλωσης. Από το 2003 το αργό πετρέλαιο αποτελεί το κύριο εξαγωγικό έσοδο, ξεπερνώντας την παραδοσιακή βιομηχανία βαμβακιού.

Η «νεκρή καρδιά της Αφρικής»
Η πρωτεύουσά του απέχει 1060 χιλιόμετρα από το κοντινότερο λιμάνι, την Ντουάλα του Καμερούν. Εξαιτίας αυτής του της απόστασης από τη θάλασσα και το κατά κύριο λόγο ερημικό κλίμα, το Τσαντ αναφέρεται κάποιες φορές και ως η «νεκρή καρδιά της Αφρικής»

Ντζαμένα

Η Ντζαμένα είναι η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Τσάντ. Απαντάται και ως Τζαμένα. Το 2005 είχε γύρω στους 721.000 κατοίκους. Αποτελεί και τη μεγαλύτερη πόλη της αφρικανικής χώρας, όπως επίσης και λιμάνι στον ποταμό Σαρί. Η πόλη, με το όνομα Φορ Λαμί, ιδρύθηκε το 1900 από τους Γάλλους. Αποτελούσε το διοικητικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή και ήταν επίσης μια μεγάλη αγορά για κτηνοτροφικά προϊόντα, αλάτι, χουρμάδες και δημητριακά. Η επεξεργασία του κρέατος ήταν και είναι η κύρια βιομηχανία. Το όνομά της άλλαξε σε Ντζαμένα το 1973.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Τσαντ

Η Δημοκρατία του Τσαντ είναι ανεξάρτητο κράτος της βορειοκεντρικής Αφρικής με έκταση 1.284.000 τ. χλμ. και πληθυσμό 8.997.237 κατοίκους (2002).
Το Τσαντ καταλαμβάνει το νοτιοανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα της λεκάνης της λίμνης Τσαντ και περιλαμβάνεται ανάμεσα στη σαχαριανή οροσειρά Τιμπέστι και στην άνω λεκάνη του ποταμού Σαρί, στο κέντρο περίπου της Βόρειας Αφρικής, και δεν έχει θαλασσινή διέξοδο. Συνορεύει στα βόρεια με τη Λιβύη, στα ανατολικά με το Σουδάν, στα νότια με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στα δυτικά με το Καμερούν, τη Δημοκρατία του Νίγηρα και τη Νιγηρία.

Γεωγραφία

Η μορφολογία του εδάφους εμφανίζει μεγάλες αντιθέσεις λόγω της τεράστιας επιφάνειας της χώρας και της γεωγραφικής της θέσης. Το έδαφος στη μεγαλύτερη έκτασή του είναι πεδινό και περιβάλλεται στα ανατολικά και στα βόρεια από οροσειρές. Το βόρειο και κεντρικό Τσαντ καταλαμβάνεται από ερήμους ή από ημιερημικές εκτάσεις, που καλύπτονται από στέπες με θαμνώδη, σποραδική βλάστηση. Στο βόρειο Τσαντ ειδικότερα, στα σύνορα με τη Δημοκρατία του Νίγηρα και τη Λιβύη εκτείνεται η ηφαιστειογενής οροσειρά του Τιμπέστι με μεγαλύτερο υψόμετρο 3.415 μέτρα στην κορυφή Έμι Κούσι, που είναι η υψηλότερη. Οι άλλες κορυφές είναι η Τουσίντ (3.315 μ.), η Τάρσο Εμίσι ή Τάρσο Ούρι (3.150 μ.) και Τάρσο Τιερόκο (2.910 μ.), στα βορειοανατολικά υψώνεται το ψαμμιτικό οροπέδιο Ενεντί, στα ανατολικά η κρυσταλλική οροσειρά του Ουαντάι και στα νότια το οροπέδιο Ουμπάνγκι του οποίου το χαμηλότερο βύθισμα Τζουράμπ κατέρχεται στα 175 μέτρα. Οι δυτικές προεκτάσεις των υψωμάτων Νταρφούρ του Σουδάν σχηματίζουν στο Τσαντ το οροπέδιο Κάπκα με υψηλότερη κορυφή τη Χατζέρ Μορνού ή Μαρντί, που έχει ύψος 1.310 μ.

περισσότερα

Με μια ματιά

Tο Tσαντ, λόγω της θέσης του ανάμεσα στη Σαχάρα και την Κεντρική Αφρική, εμφανίζει τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πολυμορφία από όλα τα αφρικανικά κράτη.

 

Χάρτης Ταξιδιού Τσάντ