fb

Φυλή Raramuri

Οι Rarámuri ή Tarahumara είναι μια ομάδα αυτόχθονων ανθρώπων της Αμερικής που ζουν στην πολιτεία Chihuahua του Μεξικού. Είναι γνωστοί για την ικανότητα τους να τρέχουν μεγάλες αποστάσεις. Αρχικά κατοικούσαν στην περιοχή Τσιουάουα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Φαράγγι του Χαλκού στη Σιέρα Μάντρε. Η περιοχή του Sierra Madre στην οποία κατοικούν, ονομάζεται και Sierra Tarahumara λόγω της παρουσίας τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πληθυσμός Rarámuri το 2006 κυμαινόταν μεταξύ 50.000 και 70.000 ανθρώπων. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να ασκούν έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένου και του να ζουν σε σπηλιές και προεξοχές βράχων. Ασχολούνται με το κυνήγι με βέλη και τόξα, με τις καλλιέργειες κυρίως καλαμποκιού και φασολιών αλλά και με την κτηνοτροφία, εκτρέφοντας βοοειδή, πρόβατα και κατσίκες. Σχεδόν όλοι οι Ραμάρι μεταναστεύουν από το ένα μέρος στο άλλο κατά τη διάρκεια ενός έτους. Η γλώσσα Rarámuri ανήκει στην οικογένεια των Ουτο-Αζτέκων. Στη γλώσσα τους, ο όρος rarámuri αναφέρεται συγκεκριμένα στους άνδρες. Οι γυναίκες αναφέρονται ως mukí.
Η λέξη Tarahumara για τους Rarámuri, σημαίνει "δρομείς με τα πόδια" ή "εκείνους που τρέχουν γρήγορα" σύμφωνα με μερικούς πρώτους εθνογράφους όπως ο Νορβηγός Carl Lumholtz, αν και αυτή η ερμηνεία δεν έχει συμφωνηθεί πλήρως. Λόγω ότι αυτοί οι άνθρωποι ζούν σε διασκορπισμένους οικισμούς,  ανέπτυξαν μια παράδοση μεγάλων αποστάσεων έως και 200 μίλια (320 χλμ.)
Η χρήση των huaraches, μια παραδοσιακή μορφή υποδημάτων τους όταν τρέχουν αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικής μελέτης. Η παράδοση μεγάλων αποστάσεων έχει επίσης τελετουργικές και ανταγωνιστικές πτυχές. Συχνά, οι άντρες κλωτσούν ξύλινες μπάλες καθώς τρέχουν σε διαγωνισμούς και οι γυναίκες χρησιμοποιούν ραβδί και στεφάνες. Οι κούρσες αυτές είναι σαν “σκυταλοδρομίες”, όπου ο ένας δρομέας κλωτσάει μία μπάλα στον επόμενο, ενώ οι συμπαίκτες τρέχουν μπροστά στο επόμενο σημείο. Αυτοί οι αγώνες μπορούν να διαρκέσουν από λίγες ώρες έως και μερικές μέρες χωρίς διάλειμμα.
Η θρησκεία τους είναι ένα είδος γηγενών εθίμων και Ρωμαιοκαθολικισμού. Ενώ έχουν διατηρηθεί τα ιθαγενή θρησκευτικά στοιχεία, υπάρχουν ισπανικά καθολικά τελετουργικά στοιχεία, που δείχνουν «μια πραγματική ένταξη με ζωτικά πολιτιστικά συμφέροντα».
Η μουσική και ο χορός ενσωματώνονται σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνική ζωή της Tarahumara. Οι μελωδίες τους είναι γνωστές ως matachín και χορεύονται από χορευτές ντυμένους με πολύχρωμα ενδύματα που μοιάζουν με ρούχα της Βόρειας Αφρικής και συνοδεύονται από κουδουνίστρες (sáuraka). Η διατροφή τους περιλαμβάνει φασόλια, τσίλι, πατάτες, ντομάτες και γλυκοπατάτες, μήλα, βερίκοκα, σύκα και πορτοκάλια. Οι Tarahumaras τρώνε επίσης κρέας, αλλά αυτό αποτελεί λιγότερο από το 5% της διατροφής τους. Τα περισσότερα από τα κρέατα που καταναλώνουν είναι ψάρια, κοτόπουλο και σκίουρους.


Δείτε και άλλες εμπειρίες

Μέριδα: Με γοητεία άλλης εποχής...

Περισσότερα

Η ιστορία των πούρων Αβάνας

Περισσότερα

Το φαινόμενο Buena Vista Social...

Περισσότερα

Εικόνες από το ταξίδι μας στην...

Περισσότερα

Στην Κούβα ξέρατε ότι:

Περισσότερα

Τεκίλα

Περισσότερα

Μεξικό

Περισσότερα

Η λατρεία του Μαξιμόν

Περισσότερα

«If you don't know what it is,...

Περισσότερα

Τα εκπληκτικά φαράγγια του βόρειου...

Περισσότερα

Ο Προστατευόμενος Βιότοπος Φαλαινών...

Περισσότερα

Το Φαράγγι του Χαλκού

Περισσότερα

Μάγιας - Χαρακτηριστικά, τελετές,...

Περισσότερα

Το ημερολόγιο των Μάγιας και...

Περισσότερα

Αβάνα, η αιώνια ζωντανή πόλη...

Περισσότερα

Μουσική κουλτούρα - Κούβα

Περισσότερα

Εμπειρία Dia de los Muertos...

Περισσότερα

Καθολικό Πάσχα στην Αντίγκουα...

Περισσότερα

Φρίντα Κάλο, η ζωγράφος που...

Περισσότερα

Ντιέγκο Ριβέρα, ο σούπερ σταρ...

Περισσότερα

Η εξαγορά του Μανχάταν

Περισσότερα

Μάγιας

Περισσότερα

Ποια δυσκολία αντιμετωπίζει...

Περισσότερα

Φρίντα Κάλο, η ζωγράφος που...

Περισσότερα

Νέα Υόρκη και «Μεγάλο Μήλο»

Περισσότερα

Μεξικό: Τεοτιχουακάν, η πόλη...

Περισσότερα

Γουατεμάλα

Περισσότερα

Τικάλ

Περισσότερα

Ολική έκλειψη ηλίου, χάνοντας...

Περισσότερα