Πληροφορίες για: Θιβέτ

Το ταξίδι στη Στέγη του Κόσμου
το μυθικό Θιβέτ με τα Μεσαιωνικά μοναστήρια του και τον ιδιαίτερο πολιτισμό του, παραμένει δυσπρόσιτο, μακρινό και μυστηριώδες

Καλοκαίρι! Θάλασσα ή Θιβετ;
Λόγω του υπερβολικού κρύου και του χιονιού στο Θιβέτ, το ταξίδι μπορεί να πραγματοποιηθεί κατα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μια διαδρομή, μεσα στην μαγεία
Στο Θιβέτ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε Βουδιστικά μνημεία. Τα αξιοθέατα δεν απαιτούν πεζοπορία. Διαδρομές σε ωραιότατα τοπία, θεαματικές πόλεις με πολλά μνημεία και παλιές φολκλορικές πόλεις.

Shangri-La


Μπορεί να μην ανακαλύψετε ποτέ την ουτοπική κοιλάδα Shangri-La, που αιχμαλώτισε τη φαντασία μας στο «Χαμένο Ορίζοντα» του James Hilton, αλλά σίγουρα θα ζήσετε την πνευματικότητα, την περιπέτεια και το μυθικό τοπίο του Θιβέτ.

Λάσα

H μυρωδιά από τα θυμιατά που καίνε νυχθημερόν βαραίνει τη θεοσεβή ατμόσφαιρα της θιβετιανής πρωτεύουσας. Βουδιστές μοναχοί παίζουν θρησκευτική μουσική με παραδοσιακά όργανα. Μύλοι προσευχής γυρνούν ρυθμικά στον άνεμο. Πιστοί ξαπλωμένοι μπρούμυτα προσεύχονται στα μοναστήρια της πόλης... Στη Λάσα, η παρουσία του Βούδα είναι παντού αισθητή. Η Λάσα έχει υψόμετρο περίπου 3.600 μέτρα  και βρίσκεται στο κέντρο του οροπεδίου του Θιβέτ, γνωστή για τη μεγάλη φυσική ομορφιά της. Η Λάσα είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στο οροπέδιο του Θιβέτ, με πληθυσμό πάνω από 550.000.

Shigatse


Το Shigatse είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ (TAR), της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Με πληθυσμό 100.000, είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Θιβέτ, σε υψόμετρο 3.840 μέτρα.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Θιβέτ

Το Θιβέτ είναι ορεινή χώρα της κεντρικής Ασίας που αποτελεί το ψηλότερο υψίπεδο της γης και σήμερα ανήκει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Είναι χώρα θεοκρατική, μυστικιστική και παράξενη. Σήμερα δε ζει παρά μόνο στη θύμηση των λιγοστών κατοίκων που μπόρεσαν να ξεφύγουν με την εισβολή των Κινέζων και του αρχηγού της του Δαλάι Λάμα, που ζει αυτοεξόριστος στην Ινδία.  Το Θιβέτ (Tibet) είναι οροπέδιο και περιοχή της Κεντρικής Ασίας, πατρίδα των αυτοχθόνων Θιβετιανών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 4.900 μέτρων κατά μέσο όρο και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε ύψος περιοχή της Γης. Για το λόγο αυτό αναφέρεται κοινά ως «Η Στέγη του Κόσμου».

Επίσης, διεκδικείται και από τη Δημοκρατία της Κίνας. Παραδοσιακά πρωτεύoυσα έχει τη Λάσα. Οι κάτοικοι ομιλούν τη θιβετιανή γλώσσα.

Γεωγραφία

Γεωγραφικά, η UNESCO και η Encyclopædia Britannica θεωρούν το Θιβέτ ως τμήμα της Κεντρικής Ασίας, ενώ διάφορες ακαδημίες στη Νότια Ασία το θεωρούν τμήμα της Νότιας Ασίας.

Πολλά μέρη της περιοχής ενώθηκαν τον 7ο αιώνα από τον Βασιλέα Σονγκτσάν Γκάμπο (Songtsän Gampo). Από τις αρχές του 17ου αιώνα, οι πνευματικοί ηγέτες της περιοχής, γνωστοί ως Δαλάι Λάμα είναι αρχηγοί της κεντρικής θιβετιανής κυβέρνησης (τουλάχιστον ονομαστικά)

περισσότερα

Με μια ματιά

Ο 14ος Δαλάι Λάμα, που εγκατέλειψε τη χώρα, ζει εξόριστος στο εξωτερικό, προσπαθώντας να συνεγείρει τη διεθνή κοινή γνώμη με σκοπό την ανεξαρτησία του Θιβέτ. Στους υποστηρικτές του περιλαμβάνονται γνωστοί αστέρες που έχουν ασπαστεί τον Βουδισμό, με προεξάρχοντα τον Ρίτσαρντ Γκιρ.

Χάρτης Ταξιδιού Θιβέτ

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια