Πληροφορίες για: Βολιβία

Βολιβία: Η καρδιά της Λατινικής Αμερικής

Η Βολιβία θα σας κόψει την ανάσα: κυριολεκτικά! Με υψόμετρο άνω των 2500 χλμ πάνω από τη θάλασσα για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, το λιγοστό οξυγόνο θα κάνει την αναπνοή δύσκολη μέχρι να συνηθίσετε. Μη σας αποθαρρύνει αυτό όμως. Στην μέση της Κεντρικής Αμερικής, περιτριγυρισμένη από άλλες, πιο «διάσημες» χώρες, η Βολιβία είναι λιγότερο ξακουστή από την όμορφη Αργεντινή ή το πολυσυζητημένο Περού. Είναι όμως η πιο εξωτική χώρα καθώς πάνω από το 60% του πληθυσμού είναι ιθαγενείς, έχει απίστευτη γεωγραφική ποικιλία (εκτός από ακτές) και δεν έχει πλημμυρίσει από τουρισμό. Όντας καταμεσής της ηπείρου είναι πραγματικά η καρδιά της Ν. Αμερικής και σίγουρα το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της.

 

Ο Τσε Γκεβάρα

Τα περισσότερα που γνωρίζουμε για τη Βολιβία αφορούν την ανεξιχνίαστη δολοφονία του ήρωα Τσε Γκεβάρα, που εγκατέλειψε την Κούβα για να έρθει στη Βολιβία να βοηθήσει στην απελευθέρωση του λαού της, ενώ αρκετοί την έχουν συνδέσει με τον πόλεμο των βαρόνων της κοκαΐνης.

 

Το Θιβέτ της Αμερικής

Η Βολιβία που χαρακτηρίζεται από το Αλτιπλάνο, θεωρείται το Θιβέτ της Αμερικής. Το μεγαλύτερο ποσοστό (60%) των κατοίκων της είναι Ινδιάνοι που μιλάνε Κέτσουα και Αϊμάρα, το υπόλοιπο 35% είναι μεστίσος που γεννήθηκαν από Ισπανούς και Ινδιάνες, ενώ το 1% καταλαμβάνουν οι Αφρικανοί σκλάβοι που τους έφεραν να δουλέψουν εργάτες στα ορυχεία.

 

Λα Παζ

Για τον ταξιδιώτη όμως η μαγεία της Λα Παζ κρύβεται αλλού: στα αμέτρητα παζάρια που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά της πόλης. Κομβικό σημείο ο μεγαλοπρεπής ναός του Σαν Φρανσίσκο, δεσπόζει στο κέντρο μιας πλατείας με περιστέρια και αμέτρητους πάγκους με μπιχλιμπίδια. Πίσω από την εκκλησία βρίσκεται η τουριστική γειτονιά της πόλης. Τα ανηφορικά σοκάκια οδηγούν σε ξενώνες, εστιατόρια και ίντερνετ καφέ και, φυσικά, περισσότερα παζάρια: μην παραλείψετε να αγοράσετε κάτι από μαλλί αλπάκα (υπάρχουν πάμφθηνα πουλόβερ, παντελόνια, σκουφιά και κασκόλ), κοσμήματα από ασήμι, διακοσμητικά με την παραδοσιακή τέχνη των απογόνων των Ίνκας. Φημισμένο το παζάρι των μαγισσών, αν και μικρό, όπου εκεί μπορείς να βρεις (λένε) κόκκαλα, έμβρυα λάμα, βότανα και μαντζούνια.

Salt Flats

Το Salt Flats είναι μια πεδιάδα από αλάτι. Αυτή η ‘αλμυρή έρημος’ είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και είναι πραγματικά ασύγκριτη, ένας ωκεανός από αλάτι ως εκεί που φτάνει το μάτι, βράχοι με κάκτους να ξεπροβάλλουν σαν νησίδες στην κατάλευκη αυτή θάλασσα και μετά ο Εθνικός Δρυμός με ρηχές λίμνες στα χρώματα του ουράνιου τόξου (γαλάζιες, κίτρινες, κόκκινες, πράσινες, ανάλογα με τα ορυκτά του υπεδάφους) που φιλοξενούν φλαμίνγκος όλο χάρη.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Βολιβία

Η Βολιβία (με την επίσημη ονομασία «Πολυεθνοτικό Κράτος της Βολιβίας» από τις 4 Μαΐου του 2009) είναι μία χώρα στην κεντρική Νότια Αμερική. Συνορεύει με τη Βραζιλία βόρεια και ανατολικά, την Παραγουάη νότια και ανατολικά, την Αργεντινή νότια, τη Χιλή νότια και δυτικά και το Περού δυτικά. Έχει έκταση 1.098.580 km² και πληθυσμό 9.775.246, με βάση εκτιμήσεις του 2009. Πρόεδρος της χώρας είναι, από το 2006, ο Έβο Μοράλες και Αντιπρόεδρος από την ίδια χρονιά ο Άλβαρο Γκαρσία. Πριν από τον Ευρωπαϊκό αποικισμό της, η περιοχή της σημερινής Βολιβίας αποτελούσε τμήμα της αυτοκρατορίας των Ίνκας. Κατακτήθηκε από τους Ισπανούς τον 16ο αιώνα και για το μεγαλύτερο διάστημα της ισπανικής κατάκτησης ονομαζόταν ως Άνω Περού ή Τσάρκας, ενώ διοικητικά υπαγόταν στην Αντιβασιλεία του Περού, κάτω από την κυριαρχία της οποίας βρισκόταν και οι περισσότερες ισπανικές κτήσεις της Νότιας Αμερικής. Μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1809, ακολούθησαν 16 έτη συνεχών πολέμων μέχρι την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας από τον Σιμόν Μπολιβάρ, στις 6 Αυγούστου του 1825. Η Βολιβία σήμερα είναι ένα δημοκρατικό κράτος, το οποίο διαιρείται διοικητικά σε 9 διαμερίσματα. Η γεωγραφία της ποικίλλει καθώς περιλαμβάνει την οροσειρά των Άνδεων στα δυτικά, και πεδινές εκτάσεις στα ανατολικά, μέρος της λεκάνης του Αμαζονίου. Κύριες οικονομικές δραστηριότητες είναι η γεωργία, η δασοκομία, η αλιεία, τα ορυχεία και η μεταποίηση σε υφάσματα, ρουχισμό, επεξεργασμένα μέταλλα και η άντληση και διύλιση πετρελαίου. Πήρε το όνομά της από το Βolívar Simón (1783-1830), ένα αντι-ιμπεριαλιστικό στρατευμένο και πρώτο Πρόεδρο της Βολιβίας . Το επώνυμό του προέρχεται από το Λα Πουέμπλα de Bolibar, ένα χωριό το Biscay στην Ισπανία. Η ετυμολογία Bolibar μπορεί να είναι bolu («μύλος») + - ibar («ποταμός»). Κατά συνέπεια, σημαίνει ένας μύλος σε έναν ποταμό.

Γεωγραφία

Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 10.027.254[2] κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2012. (87η στον κόσμο). Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι 1,56% (εκτίμηση 2015)[6]. Ο ρυθμός γεννήσεων είναι 22,76 γεννήσεις/1000 πληθυσμού και θανάτου 6,52 θάνατοι/1000 πληθυσμού (εκτίμηση 2015). Πρωτεύουσα της Βολιβίας είναι η Λα Πας (La Paz). Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2015 τα 68,86 χρόνια (66,08 χρόνια οι άνδρες και 71,78 οι γυναίκες)

περισσότερα

Με μια ματιά

Στη μέση του πουθενά, υπάρχουν μερικά χαμένα χωριά. Λόγω του μεγάλου υψόμετρου, οι θερμοκρασίες πέφτουν το βράδυ σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα (έως -20 -30). Οι κάτοικοι ζουν κυρίως από την καλλιέργεια πατάτας και quinoa, που είναι τα ελάχιστα προϊόντα που μπορούν να εγκλιματιστούν σε τέτοια υψόμετρα.

Χάρτης Ταξιδιού Βολιβία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια