fb

Πληροφορίες για: Βενεζουέλα

Ένα θερμό καλωσόρισμα
Βενεζουέλα. Για τους πολλούς, η χώρα της φαντασίας  και του ονείρου. Από την πρώτη στιγμή που θα φτάσετε στην Βενεζουέλα θα καταλάβετε πόσο ανοιχτόκαρδοι και προσιτοί είναι οι κάτοικοί της. Όλα σε αυτή τη χώρα γίνονται φωναχτά!

Μια χώρα φτωχή αλλά τόσο ζωντανή
Η ζωή διαδραματίζεται έξω από τις φτωχικές κατοικίες, τα ραντσίτος, στους δρόμους, στα γήπεδα, στα κλάμπ, όπου άνδρες και γυναίκες «παίρνουν φωτιά» από τους ρυθμούς της σάλσα, στις «μάχες» της πασαρέλας, όπου πολλά κορίτσια προσπαθούν να κατακτήσουν το αστέρι της ζωής τους πλάθοντας όνειρα και προσδοκίες για μια θέση στο βάθρο των καλλιστείων, στις δαντελωτές παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά και τις καλλίγραμμες ανδρικές και γυναικείες παρουσίες.

Ένα μοναδικό ταξίδι
Όλη η χώρα είναι ένα τεράστιο μωσαϊκό φυλών, ανθρώπων, ιδεολογιών και απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Οι Βενεζουελάνοι ξέρουν να ζουν τη ζωή τους και εσείς θα πρέπει να αφήσετε για λίγο τους εαυτούς σας ελεύθερους να γευτούν τους σπάνιους χυμούς αυτής της χώρας. Ένα ταξίδι στην καρδιά της Λατινικής Αμερικής έχει ήδη ξεκινήσει....

Ίσλα Μαργαρίτα

Η Μαργαρίτα είναι ένα παραδεισένιο νησί, με ιδανικό κλίμα και πανέμορφες παραλίες με λευκή άμμο που λούζονται από τα γαλαζοπράσινα νερά της Καραϊβικής και προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για windsurfing, καταδύσεις και άλλα θαλάσσια σπορ. Οι παραλίες βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του νησιού, αλλά μερικές από τις πιο γνωστές είναι οι: Juan Grieco (Γιάννης ο Έλληνας), Playa el Agua και Puerto Cruz. Η Μαργαρίτα αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό στη Βενεζουέλα, λόγω της νυχτερινής της ζωής, η δε ποικιλία των καταστημάτων της σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε τα ψώνια σας σε πολύ οικονομικές τιμές, αφού το νησί υπόκειται σε καθεστώς αφορολογήτων (Duty Free).

Λος Ρόκες

Λος Ρόκες, οι “Μαλδίβες της Καραϊβικής”, τα πανέμορφα τροπικά νησάκια με τα καταπληκτικά γαλαζοπράσινα νερά, την κάτασπρη αμμουδιά και τα γραφικά σπιτάκια - ξενοδοχεία (posadas). Ιδανικά για χαλάρωση κάτω από τον καυτό ήλιο και για κολύμπι στα καλύτερα νερά που έχετε ποτέ κολυμπήσει, για καταδύσεις και θαλάσσια σπορ. Ο μύθος λέει ο Θεός έριξε τη ζωγραφική του παλέτα σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Καραϊβικής και όταν έπεσε το μελάνι σκόρπισε σε τόσα χρώματα και μορφές που σχημάτισε μια νέα ακανόνιστη γεωγραφία. Στην πρώτη μας επαφή με αυτόν τον παράδεισο, διαπιστώνουμε την επινόηση νέων σκιών του ροζ, της ώχρας και των άλλων χρωμάτων και μια αφηρημένη σχεδίαση από ένα θεϊκό χέρι. Ο χρόνος εδώ έχει γίνει αιώνιος, ο χώρος διαιωνίζεται, η φύση πολλαπλασιάζεται και οι αισθήσεις σαν να γίνονται περισσότερο ακριβείς. Τα Λος Ρόκες σου δείχνουν ότι η πραγματικότητα μπορεί να πάει πολύ πέρα και από τον πιο αφροδισιακό μύθο ή φαντασία. Το νησί Γκραν Ρόκε είναι το μεγαλύτερο και εκείνο στο οποίο μπορείτε να μείνετε. Θα νοιώσετε πραγματικά χαμένοι από την πραγματικότητα. Στα νησιά δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και αυτό που κυριαρχεί είναι η κατάλευκη άμμος και τα μοναδικά γαλαζοπράσινα νερά. Κάπως έτσι θα πρέπει να είναι ο παράδεισος... Στην υποτυπώδη πλατεία, απολαύστε την ήρεμη ζωή του νησιού, ενώ κάτω στην παραλία οι ψαράδες ασχολούνται με τα δίχτυα τους και τα παιδιά χαίρονται το ηλιοβασίλεμα, παίζοντας στη θάλασσα. Το βράδυ το Γκραν Ρόκε είναι ήσυχο. Υπάρχουν μερικά μπαράκια στην πλατεία του οικισμού και ένα-δυο καφέ μπροστά στην ακτή. Από το Γκραν Ρόκε δείτε μερικά από τα 42 νησάκια αυτού του αρχιπελάγους, που αναπτύσσεται σε μια έκταση 400 τετραγωνικών χιλιόμετρων. Δεκάδες πελεκάνοι, που στα δυο μέτρα μπροστά σας, ανάμεσα στις βάρκες, βουτούν με μανία και δεξιοτεχνία στη θάλασσα για τη λεία τους. Η άμμος είναι ψηλή και τόσο λευκή, που σε τυφλώνει - σας συστήνουμε ισχυρά αντηλιακά για προστασία από τον ήλιο λόγω του υψηλού βαθμού αντανάκλασης. Ο πραγματικός θησαυρός του συμπλέγματος των Λος Ρόκες ξεκινά εκεί όπου τελειώνει η στεριά: στη θάλασσα. Κοραλλιογενείς ύφαλοι, χιλιάδες διαφορετικά είδη, άπειρα χρώματα, συγκροτούν ένα υποβρύχιο θεαματικό σύμπαν. Επισκεφθείτε το νησάκι Φρανσίσκι, με μια φυσική πισίνα από κοράλλια, ιδανική για εξερεύνηση του βυθού με μάσκα, που θα σας μαγνητίσει τόσο, που δεν θα θέλετε να φύγετε

Ζούγκλα Ορινόκο - Δέλτα Ορινόκο

Εκεί όπου τα φρέσκα κυματώδη νερά του Ορινόκο χύνονται στη θάλασσα, βρίσκεται μια από τις πιο παρθένες ζούγκλες του πλανήτη. Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος, στην τρίτη του εξόρμηση στο Νέο Κόσμο, έφτασε στην περιοχή αυτή και είδε την οργιώδη βλάστηση και τα τεράστια τροπικά δέντρα είπε ότι “εδώ πρέπει να είναι ο παράδεισος”. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας εκεί θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να δείτε από κοντά την άγρια βλάστηση και αν είσαστε τυχεροί και προσεκτικοί διάφορα ζώα της περιοχής. Περισσότερα από 30.000 είδη φυτών έχουν αναγνωριστεί και ο κατάλογος μεγαλώνει συνεχώς. Μέσα σε δέκα μόνο στρέμματα τροπικού δάσους υπάρχουν περισσότερα φυτικά είδη απ’ ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα νερά της περιοχής φιλοξενούν περισσότερα από 1.500 είδη ψαριών, όπως τα πιράνχας, αλλά και κροκόδειλους, χελώνες κλπ. Με τις εξορμήσεις σας θα παρατηρήσετε πολύχρωμους παπαγάλους, εξωτικά πουλιά, μαϊμούδες και με λίγη τύχη πανέμορφα δελφίνια. Προσπαθήστε να ψαρέψετε πιράνχας, τα οποία πολλαπλασιάζονται με απίστευτο ρυθμό στον ποταμό Ορινόκο. Θα παρατηρήσετε επίσης τη ζωή των Ινδιάνων Barao, γνωστών και ως “οι άνθρωποι των νερών”. Η διανυκτέρευση γίνεται σε lodge.

Κανάιμα - Καταρράκτης Αγγέλου

Στα άδυτα της χώρας, βρίσκεται η Κανάιμα, ένα από τα παγκόσμια φυσικά θαύματα, γνωστή για τους εκατοντάδες καταρράκτες, την πυκνή τροπική ζούγκλα, τους αρχαίους σχηματισμούς βράχων και τα σπάνια είδη πανίδας που δεν έχουν εξελιχθεί από την εποχή της δημιουργίας. Η Κανάιμα είναι γνωστή για τα μυστηριώδη Τεπούι, τα τεράστια πολύχρωμα βράχια με κατακόρυφους τοίχους και επίπεδες κορυφές, που υψώνονται εδώ κι εκεί στα δάση και τις σαβάνες, καθώς και για τους εκατοντάδες καταρράκτες της. Στο δυτικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Κανάιμα βρίσκεται το Auyantepuy, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά τεπούι: σ΄ αυτό δημιουργείται ο εκπληκτικός καταρράκτης του Αγγέλου, ο Churún Merú, όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι Ινδιάνοι. Θα νοιώσετε σαν εξερευνητές καθώς ο πιλότος θα κάνει χαμηλές πτήσεις (καιρού επιτρέποντος) για να θαυμάσετε από όσο το δυνατόν πιο κοντά τον υψηλότερο καταρράκτη του κόσμου (ύψους 979 μ), που είναι κρυμμένος μέσα στα σύννεφα. Τα τοπία πάνω από τα οποία θα περάσετε είναι συγκλονιστικά. Οι επίπεδες κορυφές των τραπεζόβουνων, των τεπούι, είναι “οικολογικά νησιά”, αφού η χλωρίδα εκεί, απομονωμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη, αναπτύχθηκε ξεχωριστά, ακολουθώντας διαφορετικά εξελικτικά βήματα. Εδώ βρίσκουμε χλωρίδα που έμεινε έτσι από την εποχή της Δημιουργίας. Για την περιοχή αυτή αναπτύχθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αγγλία οι θεωρίες για την ύπαρξη δεινόσαυρων, που έδωσαν τροφή για τη θρυλική ταινία “The Lost World” (“Ο Χαμένος Κόσμος”) και αργότερα για το Jurasic Park. Μετά την προσγείωσή σας, θα κάνετε βαρκάδα στη λίμνη που τροφοδοτείται από τους καταρράκτες Χάτσα και θα ζήσετε στιγμές μοναδικές, καθώς πιασμένοι χέρι–χέρι, θα περάσετε κάτω από μικρούς καταρράκτες της περιοχής μέσα από τοπίο που κόβει την ανάσα. Κατά ειρωνικό τρόπο, το όνομα του πάρκου, προέρχεται από τις ντόπιες θρησκευτικές πεποιθήσεις και σημαίνει “πνεύμα του κακού”, από το πνεύμα των Ινδιάνων Αρεκούνας, που κατά τη λαογραφία, ήταν το πνεύμα του θανάτου, στην τοπική γλώσσα των Πεμόν - φυλή ντόπιων ιθαγενών (Ινδιάνων) του πάρκου, στην οποία ανήκουν οι οικογένειες των Taurepan, Arkuna και Karamakoto.

Άνδεις Βενεζουέλας - Μέριντα

Η πανέμορφη Μέριντα, η πόλη των Άνδεων της Βενεζουέλας, η “Ciudad de Los Caballeros”, όπως ονομάζεται λόγω των ιδιαίτερα ευγενικών κατοίκων της, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.625 μ. στις Άνδεις, με τη “στέγη της χώρας”, την κορυφή Μπολιβάρ (5.007 μ.) να δεσπόζει στο τοπίο. Οι πολλοί σπουδαστές του Πανεπιστημίου της, δίνουν στην πόλη μια ατμόσφαιρα νεανική και χαρούμενη. Εδώ μπορείτε να πραγματοποιήσετε ξενάγηση στην πόλη αλλά και στο Ινδιάνικο χωριό Χάχι, κτισμένο ψηλά στις Άνδεις και να γευθείτε παραδοσιακές λιχουδιές, όπως ξυνοφράουλες με τη γλυκιά σαντιγί των Άνδεων, το καλιεντίτο, ένα πολύ δυνατό ζεστό αλκοολούχο ρόφημα κ.ά. και κυρίως να έρθετε σε επαφή με τη ζωή των Άνδεων. Η μεγαλύτερη ατραξιόν όμως της Μέριντα είναι το Τελεφερίκ της, το υψηλότερο και το μακρύτερο στο κόσμο.

Στην Κούβα ξέρατε ότι:

o Η Μαλεκόν είναι το meeting point της Αβάνας. Εδώ κάθονται με μπίρες και κασετόφωνα με μουσικές, ψαρεύουν, φλερτάρουν ή αράζουν με τις ώρες. Όταν παλιά συνεχώς κοβόταν το ρεύμα, η βόλτα στη Μαλεκόν ήταν ένας τρόπος για να δροσίζονται δίπλα στη θάλασσα. Και μπορεί ο μικρός τοίχος κατά μήκος της ακτής να λειτουργεί ως κυματοθραύστης, όταν όμως έχει καιρό, τα κύματα ανεβαίνουν μέχρι και δέκα μέτρα, πλένοντας με βία τον δρόμο και τα σπίτια. Η Μαλεκόν ενώνει την παλιά Αβάνα με την αριστοκρατική συνοικία Μαριμάρ.

o Στην Αβάνα υπάρχει σταυρόσχημος βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου. Ανεγέρθηκε το 2004 ύστερα από απόφαση του ίδιου του Φιντέλ, ο οποίος είχε αναλάβει προσωπικά την επίβλεψη της ανέγερσής του μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Η Λειτουργία γίνεται σε τρεις γλώσσες: ισπανικά, ελληνικά και σλαβονικά. Αν υπάρχουν επισκέπτες, τότε γίνεται και στα αγγλικά.

o Πάνω από το 50% του λαού της Κούβας είναι νέοι και παιδιά.
o Η Κούβα διαθέτει από τα υψηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού στο κόσμο. Σύμφωνα με έκθεση της UNESCO, το 2011 το ποσοστό ήταν 99%. Διαθέτει το πιο υψηλό μορφωτικό επίπεδο στις χώρες της Καραϊβικής και κατέχει τη 14η θέση στον κόσμο.

o Η μουσική των Beatles ήταν αυστηρά απαγορευμένη από τον Φιντέλ. Το 2000 ο leader maximo αναθεώρησε, δήλωσε ότι ο Τζον Λένον αποτελεί τον απόλυτο εκφραστή των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του έστησε ένα άγαλμα σε ένα πάρκο στο Vedado. Μαζί με τα αποκαλυπτήρια οργανώθηκε grande συναυλία με μουσική των Beatles...

o Οι ιστορίες των ανθρώπων που επί Φιντέλ προσπαθούσαν να περάσουν απέναντι στο Μαϊάμι είναι πολλές και όχι πάντα με happy end. Στις διάφορες απόπειρες έχουν χρησιμοποιηθεί από windserf μέχρι μπανιέρες...

o Όλοι οι Κουβανοί έχουν ελεύθερη και καθολική πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Είναι γνωστό ότι η Κούβα εξάγει γιατρούς, εκπαιδευτικούς και άλλους επιστήμονες στις χώρες της Λατινικής Αμερικής -ειδικά στη Βενεζουέλα από την οποία προμηθεύεται πετρέλαιο-, προκειμένου να αποκτήσει τους πόρους που χρειάζεται.

o «Moros y Cristianos» -δηλαδή Μαυριτανοί και Χριστιανοί- είναι ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της κουβανέζικης κουζίνας, με μαύρα φασόλια, ρύζι και χοιρινό.

o Αστικοί κουβανέζικοι μύθοι λένε ότι τα πούρα Αβάνας είχαν αυτή την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα διότι οι κοπέλες που δούλευαν στα εργοστάσια τύλιγαν τα φύλλα καπνού ρολάροντάς τα επάνω στους ιδρωμένους μηρούς τους. Η αλήθεια είναι ότι τα Habanos είναι όντως τα καλύτερα στον κόσμο, καθώς οι συνθήκες καλλιέργειας και το κλίμα είναι ιδανικά.

o Στην Κούβα υπάρχουν και McDonald’s και Starbucks.

o Πιο διαλλακτικός από τον αδελφό του, ο Ραούλ Κάστρο φαίνεται πρόθυμος να κάνει υποχωρήσεις από τις αρχές της επανάστασης όπου χρειάζεται. Άγνωστο όμως μέχρι ποιου σημείου…

o Όλοι οι τουριστικοί οδηγοί του πλανήτη όταν μιλούν για τη νυχτερινή ζωή της Αβάνας αναφέρουν τα αγαπημένα μπαρ του Έρνεστ Χέμινγουεϊ: το «Floridita» όπου έπινε ντάκιρι ο μεγάλος συγγραφέας και το «Bodeguita del Medio», όπου έπινε το μοχίτο του.

...

περισσότερα

Κονκισταδόρες (Conquistadores)

Ισπανοί εξερευνητές που συμμετείχαν στην πολιτική και στρατιωτική επιχείρηση (conquista) του 16oυ αιώνα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κυριαρχία της χώρας τους στην Κεντρική και Νότια Αμερική, εκτός από τη Βραζιλία, η οποία κατελήφθη από την Πορτογαλία.
"Κονκισταδόρες" στα Ισπανικά σημαίνει κατακτητές. Ακόμα και σήμερα οι κρίσεις των ιστορικών σχετικά με τη δράση των κονκισταδόρ είναι αντικρουόμενες. Ορισμένοι εστιάζουν κυρίως στο θάρρος και στη γενναιότητά τους, ενώ άλλοι υπογραμμίζουν την ωμότητά τους απέναντι στους ιθαγενείς και το θρησκευτικό τους φανατισμό. Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που τονίζουν ιδιαίτερα τη δίψα του πλούτου που τους εμψύχωνε. Ωστόσο, είναι εκείνοι που προσέφεραν στην Ισπανία την πιο εκτεταμένη αποικιακή αυτοκρατορία. Ήταν πράγματι τολμηροί και γενναίοι, σκληροί προς τους εχθρούς, διψασμένοι για περιπέτειες, αλλά και βαθιά θρησκευόμενοι. Στην πλειονότητά τους ήταν άνθρωποι σκληροί και αμόρφωτοι, αλλά ικανοί πολεμιστές. Οι ηγέτες τους ήταν συχνά γόνοι αριστοκρατικών οικογενειών, ωστόσο ανάμεσά τους υπήρχαν και άνθρωποι ταπεινής καταγωγής, στους οποίους η ανακάλυψη του Χριστόφορου Κολόμβου αποτελούσε ισχυρό πόλο έλξης. Αυτοί ήταν και οι σπουδαιότεροι αρχηγοί της κατάκτησης. Πράγματι, μεταξύ των πρώτων που ανακάλυψαν και κατέκτησαν το Νέο Κόσμο υπάρχουν λίγα ονόματα μελών επιφανών οικογενειών, ενώ οι περισσότεροι ήταν λαϊκής καταγωγής: ο Φρανσίσκο Πισάρο (ο κατακτητής του Περού), ο Φερνάντο Κορτές (ο στρατιωτικός ηγέτης που υπέταξε το Μεξικό), ο Βάσκο Νουνιέθ ντε Μπαλμπόα (με το όνομα του οποίου είναι συνδεδεμένο το άνοιγμα του δρόμου προς τον Ειρηνικό), ο Ντιέγκο ντε Αλμάγκρο (ο οποίος συνέβαλε στην κατάκτηση του Περού), ο Πέντρο ντε Βαλντίβια (ο ιδρυτής της Χιλιανής πόλης Σαντιάγο και της Κονσεψιόν), ο Γκαρθία ντε Παρέδες (που κατέλαβε τη Βενεζουέλα), ο Μπελαλκάσαρ (κατακτητής του Ισημερινού και της Κολομβίας), οι Πέντρο ντε Αλβαράδο, Αλόνσο ντε Οχέδα, Σεμπαστιάν ντε, Φερνάντο ντε Σότο, Νικολάς ντε Eρέντια.
Οι κονκισταδόρες – οι οποίοι κατάγονταν κυρίως από την Παλαιά και Νέα Καστίλη, την Εστρεμαδούρα και την Ανδαλουσία – έδρασαν μεταξύ των ετών 1500 και 1580, περίοδος η οποία οροθετεί την Ισπανική κατάκτηση. Η τελευταία, αρχικά είχε τη μορφή μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία όμως διεξήχθη με τόσο σκληρές μεθόδους, που προκάλεσε την κατακραυγή ακόμα και των συγχρόνων τους, οι καταδικαστικές εκφράσεις των οποίων είχαν ιδιαίτερη ηθική αξία.
Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο είχε και ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας των επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν σκοπό τον εύκολο πλουτισμό, όχι μόνο των πρωταγωνιστών της κατάκτησης, αλλά και των χρηματοδοτών τους, κράτους και ιδιωτών (ανάμεσα στους οποίους ήταν συχνά η βασιλική οικογένεια και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του παλατιού). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συστηματική λεηλασία όλου του πλούτου των αμερικανικών πληθυσμών, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να εργάζονται σκληρά και υπό συνθήκες δουλείας, στην υπηρεσία των κατακτητών.

Μία από τις πιο γοητευτικές χώρες της Νότιας Αμερικής, το Περού, φέρει μέχρι σήμερα τη σφραγίδα των αρχαίων Ινδιάνικων πολιτισμών και των Ισπανών κατακτητών του. Οι αρχαίες πόλεις και τα μουσεία τους με εκθέματα από όλους τους προκολομβιανούς πολιτισμούς (Τσαβίν, Μοτσίκα, Τσιμού, Ίνκας κλπ.), τα επιβλητικά βουνά, τα κατάλευκα λάμα, οι παραδοσιακές μουσικές, τα χειροτεχνήματα της περουβιάνικης λαϊκής παράδοσης, τα περίφημα υφαντά με τα γεωμετρικά σχέδια, τα πολυποίκιλτα υφάσματα, τα έντονα χρώματα και κυρίως οι γελαστοί άνθρωποι που κρατούν παραδόσεις απαράλλακτες για αιώνες, μας φέρνουν σε επαφή με τον υπέροχο, μυστηριώδη κόσμο του Περού.

...

περισσότερα

Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα ή επίσημα Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας είναι χώρα της Νότιας Αμερικής, πρώην ισπανική αποικία. Το όνομά της αποδίδεται ιστορικά σε παραφθορά του ονόματος Βενετία, με την οποία είχαν σχέσεις οι ιθαγενείς της δυτικής Βενεζουέλας. Ο εξερευνητής Αμέριγκο Βεσπούτσι με τον Αλόνσο δε Οχέδα ισχυρίζονταν ότι έδωσαν αυτό το όνομα, όταν πρωτοείδαν σπίτια των ιθαγενών Άνιου που εξείχαν από το νερό και θύμισαν στον Ιταλό Βεσπούτσι τη Βενετία. Σύμφωνα με μια άλλη, λιγότερο δημοφιλή θεωρία, το όνομα προέρχεται από μια λέξη των ιθαγενών και σημαίνει «Μεγάλο Νερό», όπως ήταν γνωστός ο κόλπος του Μαρακαΐμπο.
Η χώρα συνορεύει με την Κολομβία στα δυτικά, με τη Βραζιλία νότια και τη Γουιάνα στα ανατολικά. Στα βόρεια βρέχεται από τη θάλασσα της Καραϊβικής και οριοθετείται από τα χωρικά ύδατα των: Δομινικανή Δημοκρατία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Γρενάδα, Ολλανδικές Αντίλλες και Μπαρμπάντος. Πρωτεύουσα είναι το Καράκας.
Το 1498-1499 ο Χριστόφορος Κολόμβος και ο Αλόνσο ντε Οχέντα έφτασαν στη Βενεζουέλα, που κατοικούνταν από ιθαγενείς ινδιάνους. Το 1521 άρχισε η ισπανική αποίκιση από τις βορειοανατολικές ακτές, ενώ το 1749 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξέγερση ενάντια στην ισπανική κυριαρχία. Η Βενεζουέλα, εκμεταλλευόμενη την εισβολή του Ναπολέοντα στην Ισπανία, εξεγέρθηκε το 1810 και ανακηρύχτηκε ανεξάρτητη το 1811. Έχασε όμως μετά τη μάχη με τους Ισπανούς. Ο Σιμόν Μπολιβάρ συνέχισε τη μάχη, κερδίζοντας το 1819 τους φιλοβασιλικούς και δημιουργώντας τη Δημοκρατία της Μεγάλης Κολομβίας (σημερινή Κολομβία, Βενεζουέλα, Ισημερινός και Παναμάς). Το 1821 κέρδισε τη μάχη του Καραμπομπό, διασφαλίζοντας έτσι την ανεξαρτησία της χώρας. 
Ακολούθησαν αρκετές δεκαετίες πολιτικής κρίσης και στρατιωτικών καθεστώτων, όπως αυτό του στρατηγού Χουάν Βισέντε Γκόμες (1908-1935) και του Μάρκος Πέρες Χιμένες (1948-1958). Το 1958 εξελέγη πρόεδρος ο Ρόμουλο Μπετανκούρτ, επικεφαλής του ιστορικού κόμματος της χώρας Δημοκρατική Δράση (AD). 
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 η χώρα γνώρισε τεράστια οικονομική ανάπτυξη χάρη στο πετρέλαιο. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν ριζικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν η πτώση των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού έφερε οικονομική λιτότητα και κοινωνική αναταραχή.

...

περισσότερα

Καράκας, η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας

Το Καράκας, πρωτεύουσα της χώρας, αποτελεί το κυβερνητικό, οικονομικό, πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο της χώρας. Με πληθυσμό που αγγίζει τα πέντε εκατομμύρια, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας και αντικρίζει την Καραϊβική Θάλασσα. Η ίδρυσή του οφείλεται στον Ντιέγκο Ντε Λοσάδα, το 1567. Την ονόμασε Santiago de León de Caracas προς τιμή του αποστόλου Ιακώβου, ο οποίος είναι ο προστάτης άγιος της Ισπανίας. 
Η πόλη λεηλατήθηκε από Άγγλους στρατιώτες το 1595 και τα κτίριά της καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά από δύο σεισμούς, το 1755 και το 1812. Κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, ωστόσο, το Καράκας αναδείχθηκε σταδιακά ως το κυρίαρχο αστικό κέντρο της Βενεζουέλας. Η ινδική αντίσταση στον εποικισμό ξεπεράστηκε γρήγορα, εν μέρει λόγω μιας επιδημίας ευλογιάς που αποδεκάτισε τον γηγενή πληθυσμό. 
Η κοιλάδα ήταν σχετικά απαλλαγμένη από πειρατικές επιθέσεις, παρά την κεντρική της θέση κοντά στη βόρεια ακτή της χώρας. Η ίδια η κοιλάδα και οι παρακείμενές της παρήγαγαν λίγο χρυσό, ενώ στη συνέχεια έγιναν σημαντικές για την εξαγωγή κακάο (κακάο), την πηγή της σοκολάτας. Επιπλέον, το Καράκας πρόσφερε υγιεινό, άνετο κλίμα και άφθονο γλυκό νερό. 
Εδώ γεννήθηκε ο Σιμόν Μπολιβάρ, ο πιο διάσημος από τους ήρωες της Νότιας Αμερικής, στις 24 Ιουλίου 1783, σε μια οικογένεια με εξέχουσα θέση στις υποθέσεις της Βενεζουέλας. Ο Μπολίβαρ συμμετείχε στον σχηματισμό της βραχύβιας πρώτης δημοκρατίας (1811–12) και δύο χρόνια αργότερα εισέβαλε στη Βενεζουέλα με μια μικρή δύναμη που στρατολογήθηκε στη Νέα Γρανάδα. Αφού κατέλαβε το Καράκας τον Αύγουστο του 1813, η πόλη του απένειμε τον τίτλο El Libertador (Ο απελευθερωτής). Ένα χρόνο αργότερα οι πατριωτικές δυνάμεις του Μπολιβάρ υποχώρησαν πλήρως, αλλά όταν η Μεγάλη Κολομβία (σημερινή Κολομβία, Παναμάς, Βενεζουέλα και Εκουαδόρ) κέρδισε τελικά την ανεξαρτησία το 1821, το Καράκας έγινε η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας. Η πόλη διατήρησε αυτή τη διάκριση ακόμα κι όταν η Βενεζουέλα αποσχίστηκε από τη Μεγάλη Κολομβία το 1830.  
Το 1870 ξεκίνησε η αστική μεταμόρφωση του Καράκας από τον Πρόεδρο. Αντόνιο Γκουσμάν Μπλάνκο, ο οποίος προσπάθησε να κάνει το Καράκας αντίγραφο της γαλλικής πρωτεύουσας, του Παρισιού. Το γαλλικό αρχιτεκτονικό γούστο εκείνης της περιόδου αντικατέστησε το ισπανικό αποικιακό στυλ. Χτίστηκαν λεωφόροι και μερικοί δρόμοι διευρύνθηκαν για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της πόλης, η οποία είχε φτάσει σε πληθυσμό σχεδόν τις 56.000 μέχρι το 1881.

...

περισσότερα

Καταρράκτης του Αγγέλου, Βενεζουέλα

Ο Καταρράκτης του Αγγέλου είναι ο ψηλότερος αδιάκοπος καταρράκτης στον κόσμο, με ύψος 979 μέτρα (3.212 πόδια) και κατάδυση 807 μέτρα (2.648 πόδια). Ο καταρράκτης πέφτει πάνω από την άκρη του βουνού Auyán-tepui στο Εθνικό Πάρκο Κανάιμα. 
Ο καταρράκτης είναι γνωστός ως Angel Falls από τα μέσα του 20ου αιώνα. Έχει πάρει το όνομά του από τον Jimmie Angel, έναν Αμερικανό αεροπόρο, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε από πάνω του. Οι στάχτες του σκορπίστηκαν στην περιοχή στις 2 Ιουλίου 1960.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής του για να βρει τη μυθική πόλη Ελ Ντοράντο, ο Walter Raleigh περιέγραψε αυτό που ήταν πιθανώς ένα tepui (επιτραπέζιο βουνό) και λέγεται ότι ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε τον καταρράκτη, αν και οι ισχυρισμοί αυτοί θεωρούνται υπερβολικοί. Ορισμένοι ιστορικοί πρεσβεύουν ότι ο πρώτος Ευρωπαίος που επισκέφτηκε τον καταρράκτη ήταν ο Fernando de Berrío, Ισπανός εξερευνητής και κυβερνήτης από τον 16ο και τον 17ο αιώνα.
Σήμερα αποτελεί σήμα κατατεθέν της χώρας, ένα από τα διάσημα φυσικά θαύματα του κόσμου και σημείο αναφοράς για τους φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο.

...

περισσότερα

Εθνικό Πάρκο Αρχιπελάγους Λος Ρόκες, Βενεζουέλα

Το Εθνικό Πάρκο του Αρχιπελάγους Λος Ρόκες ιδρύθηκε το 1972, με το μεγαλύτερο νησί, Γκραν Ρόκε να είναι το μοναδικό το οποίο κατοικείται, και μάλιστα έχει 1200 μόνιμους κατοίκους.
Πιστεύεται ότι οι πρώτοι άνθρωποι που βρέθηκαν στην περιοχή ήταν ιθαγενείς από τη λίμνη Βαλένσια και την κεντρική Βενεζουέλα, καθώς επίσης πιθανότατα και ινδιάνοι Ταΐνο από το Πουέρτκο Ρίκο, που έρχονταν για να πραγματοποιήσουν διάφορες θρησκευτικές τελετές. Στη διάρκεια των αιώνων οι δαντελωτές ακτές του αποτέλεσαν κρυσφήγετο για τους πειρατές.
Πρόκειται για ένα μοναδικό μέρος, στο οποίο εκτός από τις αμέτρητες χρυσαφένιες αμμουδιές και την εξαιρετική θάλασσα, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη για μια πληθώρα δραστηριοτήτων, όπως ιστιοπλοΐα, καγιάκ, σνόρκελινγκ, καταδύσεις, wind και kite σέρφινγκ, μεταξύ άλλων.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα (Venezuela που προφέρεται στα ισπανικά Βενεθουέλα, αλλά στην Λατινική Αμερική Βενεσουέλα) ή επίσημα Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας είναι χώρα της Νότιας Αμερικής, πρώην ισπανική αποικία.Το όνομα Βενεζουέλα αποδίδεται ιστορικά σε μεταμόρφωση του ονόματος Βενετία (Venezia), με την οποία είχαν σχέσεις οι ιθαγενείς της δυτικής Βενεζουέλας. Ο εξερευνητής Αμέριγκο Βεσπούτσι με τον Αλόνσο δε Οχέδα, ισχυρίζονται ότι έδωσαν αυτό το όνομα, όταν πρωτοείδαν σπίτια των ιθαγενών άνιου που εξείχαν από το νερό και θύμισαν στον Ιταλό Βεσπούτσι την Βενετία. Σύμφωνα με μια άλλη, λιγότερο δημοφιλή θεωρία, το όνομα προέρχεται από μια λέξη των ιθαγενών και σήμαινε Μεγάλο Νερό, όπως ήταν γνωστός ο κόλπος του Μαρακαΐμπο.

Γεωγραφία

Συνορεύει με την Κολομβία στα δυτικά, με τη Βραζιλία νότια και τη Γουιάνα στα ανατολικά. Στα βόρεια βρέχεται από τη θάλασσα της Καραϊβικής και οριοθετείται από τα χωρικά ύδατα των: Δομινικανή Δημοκρατία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Γρενάδα, Ολλανδικές Αντίλλες και Μπαρμπάντος. Πρωτεύουσα είναι το Καράκας.

περισσότερα

Με μια ματιά

Η Βενεζουέλα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Νοτίου Αμερικής, καθώς συνδυάζει ένα μοναδικό πολιτισμό με απίστευτης ομορφιάς φυσικά τοπία: εξαιρετικά υψηλή βιοποικιλότητα, οικότοποι που κυμαίνονται από τα βουνά των Άνδεων μέχρι τις ακτές της Καραϊβικής και το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το μεγαλύτερο καταρράκτη του κόσμου και τον τρίτο μεγαλύτερο ποταμό του πλανήτη μας.

Χάρτης Ταξιδιού Βενεζουέλα

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια