Πληροφορίες για: Βόρεια Κορέα

Απρόσιτη αλλα με ενδιαφέρον
Η Βόρεια Κορέα, τα τελευταία χρόνια έχει άρει αρκετούς από τους περιορισμούς της και είναι πιο εύκολο ένας ξένος να την επισκεφτεί και να ανακαλύψει την κλειστή κοινωνία της. Αρκεί να μην είστε από τη Νότια Κορέα ή δημοσιογράφος από τις Η.Π.Α. Όπως και να έχει, αξίζει να επισκεφτείτε τη χώρα για τη ναυτική βάση στο Wonsan και το βουνό Kumgang, που προσελκύει και εσωτερικό τουρισμό. Το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της χώρας είναι η DMZ (η αποστρατικοποιημένη ζώνη της Κορέας) όπου μια σειρά από γαλανά σπιτάκια και μια κόκκινη γραμμή χωρίζουν τη Νότια από τη Βόρεια Κορέα.

Οι Κιμ και οι απαιτήσεις τους
Όποιος επισκεφτεί τη Βόρεια Κορέα, θα διαπιστώσει πως τα πορτρέτα των δυο προηγούμενων προέδρων, Κιμ Γιονκγ Ιλ και Κιμ Ιλ Σουνγκ, κοσμούν κάθε πιθανό σημείο της χώρας και η ανάρτησή τους σε κάθε νοικοκυριό της χώρας είναι υποχρεωτική, ενώ έκτακτοι κυβερνητικοί έλεγχοι διεξάγονται για τη διασφάλιση αυτής της λατρείας. Σε κάθε σπίτι μάλιστα έχει δοθεί συγκεκριμένη πετσέτα, τη οποίας η μοναδική επιτρεπόμενη χρήση είναι να καθαρίζονται τα δυο αυτά πορτρέτα.  Η υπόκλιση σε κάθε άγαλμα των Κιμ και η φωτογράφιση, ποτέ μέρους του αγάλματος, αλλά υποχρεωτικά ολόκληρου του σώματος, είναι κανονισμός στον οποίο υπόκεινται και οι ξένοι που επισκέπτονται τη χώρα.

Αυστηρότητα
Όσοι ξένοι επισκέπτονται τη χώρα και την πρωτεύουσα της Πιονγκγιάνγκ, υποχρεούνται να μένουν σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο, τοποθετημένο στο κέντρο της πόλης σε ένα μικρό νησάκι. Οι επισκέπτες είναι πάντα συνοδεία ένστολων ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική σε αυτά που επιτρέπει στους ξένους να μάθουν για τη χώρα. Ακόμα μάλιστα και όταν η υπόλοιπη Κορέα δεν έχει ηλεκτρικό ή θέρμανση, το εν λόγω ξενοδοχείο θα έχει πάντα, προωθώντας την πολύ συγκεκριμένη εικόνα που θέλει να πλασάρει προς τα έξω το βορειοκορεατικό καθεστώς.

Pyongyang

Η Pyongyang είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Κορέας, που βρίσκεται στο ποταμό Ντέντονγκ. Ο επίσημος πληθυσμός της πόλης δεν αποκαλύπτεται από τη διοίκηση. Σύμφωνα με το θρύλο, η πόλη ιδρύθηκε το 2333 π.Χ. και άκμασε την περίοδο του βασιλείου Γκότζοσον. Το  1945 η πόλη καταλήφθηκε από τον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό. Έγινε προσωρινή πρωτεύουσα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας με την ίδρυση του κράτους το 1948 καθώς η επίσημη πρωτεύουσα ήταν η Σεούλ στη Νότιο Κορέα. Σημαντικά αξιοθέατα περιλαμβάνουν το ξενοδοχείο Ριούγκιονγκ 105 ορόφων, ένα από τα ψηλότερα κτίρια του πλανήτη που στέκει ανολοκλήρωτο εδώ και 15 χρόνια, την Αψίδα του Θριάμβου, εμπνευσμένη από την αντίστοιχη στη Γαλλία, τον τόπο γέννησης του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Ίλ-σονγκ, το ζωολογικό κήπο καθώς και δυο από τα μεγαλύτερα στάδια του κόσμου. Η Αψίδα της Επανένωσης είναι μνημείο αφιερωμένο στην επανένωση της χώρας και στέκεται στην αρχή του αυτοκινητόδρομου που ξεκινά από την Πιονγιάνγκ και φτάνει στην Αποστρατικοποιημένη Ζώνη, στα σύνορα με τη Νότια Κορέα. Στην πόλη αφθονούν οι ιτιές. Στην πόλη λειτουργεί δίκτυο μετρό μήκους περίπου 22 χιλιομέτρων καθώς και δίκτυο τραμ.

Kaesong

Kaesong είναι μια μικρή πόλη και πρώην πρωτεύουσα της δυναστείας Koryo (918 μ.Χ. - 1392 μ.Χ.). Είναι η μόνη μεγάλη πόλη που άλλαξε χέρια μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, ως αποτέλεσμα του πολέμου της Κορέας. Γίνεται ολοένα και πιο γνωστή για το  βιομηχανικό συγκρότημα, μια «ειδική οικονομική ζώνη», που αναπτύχθηκε από τη Hyundai Asan με τη Βόρεια Κορέα. Αυτή η ζώνη έχει τώρα πάνω από 10.000 εργαζόμενους  της Βόρειας Κορέας με πάνω από μια ντουζίνα ολοκαίνουργια εργοστάσια που ανήκουν σε εταιρείες της Νότιας Κορέας. Εκτός όμως από αυτό στην Kaesong υπάρχουν αρχαίοι ναοί και μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τους τάφους των Koryo και  του βασιλιά Kongmin. Η παλιά πόλη, με τα παραδοσιακά κτίρια, είναι  μια από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις  σε όλη την Κορέα και αξίζει ένας περίπατος σε αυτήν.

Panmunjom,DMZ ( αποστρατικοποιημένη ζώνη )

Η «αποστρατικοποιημένη ζώνη»  είναι η πιό έντονα στρατικοποιημένη περιοχή του πλανήτη με περίπου ενάμισι εκατομμύριο στρατιώτες στις δύο πλευρές της πλάτους 4 χιλιομέτρων συνοριακής ζώνης. Ένα μοναδικό ζωντανό απομεινάρι της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. To Panmunjom είναι ένα μικρό χωριό που έτυχε να βρίσκεται  στο τελικό μέτωπο της μάχης του Πολέμου της Κορέας. Η ανακωχή που έληξε τις εχθροπραξίες υπεγράφη εδώ το 1953, αλλά η ειρήνη δεν συμφωνήθηκε και  οι δύο πλευρές εξακολουθούν να είναι επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα (επίσημα Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, Κορεάτικα: 조선민주주의인민공화국 ) είναι μία χώρα της Ανατολικής Ασίας με έκταση 120.540 km² και πληθυσμό 22.665.345 (κατατάσσεται 47η). Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της Κορεατικής χερσονήσου και συνορεύει στα βόρεια με την Κίνα και τη Ρωσία και νότια με τη Νότια Κορέα. Πρωτεύουσα είναι η Πιονγκγιάνγκ. Η Βόρεια Κορέα είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο που κυβερνώνται από σοσιαλιστικό καθεστώς. Επίσημη γλώσσα είναι τα Κορεάτικα. Στις 17 Δεκεμβρίου 2011 απεβίωσε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ηγέτης της χώρας από το 1994. Διάδοχός του είναι ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Γεωγραφία

Μορφολογία εδάφους
Το έδαφος της χώρας αποτελείται από κρυσταλλικούς σχιστόλιθους και ασβεστόλιθους και είναι κατά βάση ορεινό, ιδιαίτερα στα βόρεια και ανατολικά. Το βορειοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας αποτελεί το σημείο από όπου ξεκινούν οι ορεινές μάζες που διασχίζουν τη χώρα από Β προς Ν κατά μήκος των ανατολικών ακτών και συνεχίζουν νοτιότερα στο έδαφος της Νότιας Κορέας. Η οροσειρά Τσανγκ-μπάι Σαν καλύπτει ολόκληρο το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Η κορυφή της Πάκτου-σαν (2.744 μ.), που βρίσκεται πάνω στα σύνορα με την Κίνα (Μαντζουρία), αποτελεί το ψηλότερο σημείο της Βόρειας Κορέας. Πρόκειται για την κορυφή ενός σβησμένου ηφαιστείου, στον κρατήρα του οποίου έχει σχηματιστεί μια μεγάλη λίμνη. Νοτιοανατολικά του Πάκτου-σαν υψώνεται το όρος Κουάνμο-μπονγκ, που φτάνει σε ύψος τα 2.541 μ. Το τρίτο ψηλότερο σημείο της χώρας αποτελεί η κορυφή του όρους Πουκσουμπάκ-σαν (2.522 μ.), το οποίο βρίσκεται δυτικά της πόλης Κιμτσάκ. Κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας με την Κίνα απλώνεται το οροπέδιο Καέμα, το οποίο έχει μέσο υψόμετρο 1.000 μ. Η οροσειρά Νάνγκνιμ διασχίζει τη χώρα από Β προς Ν, ενώ στα νοτιοδυτικά της και με παράλληλη κατεύθυνση μεταξύ τους εκτείνονται τα όρη Κάνγκναμ, Μιόχανγκ, Όντζιν και Μιόρακ, που φτάνουν ως τη δυτική ακτή, επιτρέποντας τη δημιουργία μιας περιορισμένης πεδινής έκτασης κατά μήκος των ακτών. Ανάμεσα στα όρη αυτά έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ποτάμιες κοιλάδες. Βορειοανατολικά της οροσειράς Νάνγκνιμ εκτείνονται τα όρη Χάμγκιονγκ, τα οποία σχηματίζουν ένα απόκρημνο πρανές ανάμεσα στο οροπέδιο Καέμα και την Ιαπωνική θάλασσα. Νοτιότερα, στο ύψος της πρωτεύουσας Πυόνγκγιανγκ, το πλάτος της οροσειράς Νάνγκνιμ ελαττώνεται, επιτρέποντας τη δημιουργία μιας πεδινής παράκτιας ζώνης στα δυτικά. Στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, η βόρεια απόληξη της οροσειράς Τάμπακ-σάνμακ, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Νότιας Κορέας, σχηματίζει την κορυφή Κούμγκανγκ-σαν (1.638 μ.), η οποία φημίζεται για την ομορφιά της. Αν και σε πολλά σημεία του εδάφους της Βόρειας Κορέας υπάρχουν ίχνη ηφαιστειακής δράσης, τα ηφαίστεια δεν είναι ενεργά και δε σημειώνονται μεγάλης έντασης σεισμοί όπως στη γειτονική Ιαπωνία.

Υδρογραφία
Παρόλο που οι βροχές είναι άφθονες, η μορφολογία του εδάφους δεν επιτρέπει τη δημιουργία αξιόλογων ποταμών. Οι περισσότεροι ποταμοί της χώρας είναι μικροί σε μήκος και όγκο νερού. Εξαίρεση αποτελεί ο ποταμός Γιαλού ή Άμνοκ-κανγκ (806 χλμ.), ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας. Αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και την Κίνα. Πηγάζει από το όρος Πάκτου-σαν και ακολουθώντας νοτιοδυτική κατεύθυνση χύνεται στον κόλπο της Κορέας, στη Βόρεια Κινεζική θάλασσα. Στο μεγαλύτερο μήκος του είναι πλωτός από μικρά σκάφη και αποτελεί σημαντική πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Σημαντικοί παραπόταμοί του είναι ο Χαν, ο Τσάνγκτζιν και ο Τόνγκνο. Το βορειοανατολικό άκρο της χώρας διαρρέει ο ποταμός Τούμαν (521 χλμ.), ο οποίος αποτελεί το φυσικό σύνορο της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία. Πηγάζει και αυτός από το όρος Πάκτου-σαν, αλλά ακολουθεί βορειανατολική κατεύθυνση. Στο ύψος του 43ου παράλληλου στρέφεται απότομα νοτιοανατολικά και αποτελεί το μοναδικό αξιόλογο ποταμό της χώρας που χύνεται στην Ιαπωνική θάλασσα. Άλλοι σημαντικοί ποταμοί της χώρας είναι οι Τσόνγκτσον (200 χλμ.), Τάντονγκ, Ναμ, Τσάργιονγκ, Γένσονγκ και Ίμτζιν (250 χλμ.), που εκβάλλουν στην Κίτρινη θάλασσα.
Δεν υπάρχουν αξιόλογες φυσικές λίμνες στη Βόρεια Κορέα. Οι περισσότερες είναι τεχνητές που κατασκευάστηκαν για αρδευτικούς σκοπούς και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η Σούπουνγκ-τσοζουτζί, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, η οποία δημιουργήθηκε ύστερα από την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Γιαλού και έχει έκταση 180 τ. χλμ.

Ακτογραφία
Οι ακτές τις χώρας, κυρίως οι δυτικές, παρουσιάζουν έντονο διαμελισμό. Στις ανατολικές ακτές, οι οποίες είναι γενικά βραχώδεις και με μικρό διαμελισμό, σχηματίζεται ο κόλπος Τονγκτζοσόν-μαν και ο μικρότερος όρμος Γιόνγκχουνγκ-μαν, κοντά στην πόλη Μούντσον. Στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών βρίσκονται τα μικρά νησιά Μάγιανγκ και Γιο. Οι δυτικές ακτές παρουσιάζουν εντονότερο διαμελισμό και σχηματίζουν πολυάριθμους κόλπους και ακρωτήρια. Μεγαλύτερος είναι ο κόλπος της Κορέας και σημαντικότερο ακρωτήριο το Τσάνγκσαν-γκοτ. Κατά μήκος των δυτικών ακτών υπάρχουν διάσπαρτα πολυάριθμα μικρά νησιά, τα περισσότερα ακατοίκητα. Τα πιο σημαντικά είναι τα Τάσα (απέναντι από τις εκβολές του ποταμού Γιαλού), Σιν, Κα, Σίνμι, Σοκ, Τσο και Σούνγουι. Αν και οι δυτικές ακτές έχουν γενικά χαμηλό υψόμετρο και σχηματίζουν πολυάριθμα φυσικά λιμάνια, δεν είναι ασφαλείς για τη ναυσιπλοΐα, λόγω του μεταβαλλόμενου βάθους της θάλασσας και της συχνής εμφάνισης της παλίρροιας.

Χλωρίδα - πανίδα
Η χλωρίδα της Βόρειας Κορέας ανήκει στο ορλοαρκτικό χλωριστικό βασίλειο και ειδικότερα στην ανατολικαοασιατική ή σινοϊαπωνική χλωριστική περιοχή. Παρατηρούνται διαφορές στη βλάστηση ανάμεσα στις βόρειες και νότιες περιοχές. Έτσι, οι περιοχές του οροπεδίου Καέμα και οι πλαγιές του όρους Πάκτου-σαν στο βορρά καλύπτονται από κωνοφόρα δέντρα, όπως πεύκα, έλατα και κέδρους. Νοτιότερα, τα δάση των πεύκων σταδιακά αντικαθίστανται από βελανιδιές και καστανιές. Κατά μήκος των ποταμών αναπτύσσονται καλαμιές, μουριές, βούρλα και λεύκες. Παλαιότερα τα δάση κάλυπταν μεγάλες εκτάσεις. Η συνεχής αποψίλωσή όμως, η οποία παρατηρείται κυρίως στις δυτικές περιοχές και αποσκοπούσε στην απόδοση περισσότερων εκτάσεων για καλλιέργεια, τα έχει περιορίσει σημαντικά. Το 1993 υπολογιζόταν ότι το 63% της επιφάνειας της χώρας καλύπτονταν από δάση.
Εξίσου πλούσια με τη χλωρίδα ήταν παλαιότερα και η πανίδα της χώρας, η οποία περιλάμβανε λεοπαρδάλεις του χιονιού και σιβηριανές τίγρεις. Σήμερα η πανίδα της χώρας περιλαμβάνει αρκετά είδη θηλαστικών, ανάμεσά τους ελάφια, αντιλόπες και αγριοκάτσικα, 14 είδη αμφίβιων, 115 πτηνών, αγριοπερίστερα, ερωδιούς, γερανούς και νερόκοτες, και 19 είδη ερπετών. Περισσότερα από 16 είδη πουλιών και 7 είδη θηλαστικών απειλούνται με εξαφάνιση και απαντούν σε προστατευμένες περιοχές ή στα απομακρυσμένα δάση του βορρά. Στους ποταμούς και τις λίμνες της χώρας απαντούν κυπρίνοι και χέλια, ενώ οι θάλασσες είναι πλούσιες σε αλιεύματα. Η υπεραλίευση όμως τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αλιευμάτων.

περισσότερα

Με μια ματιά

Δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί με επιτυχία με καμία άλλη χώρα του συγχρόνου κόσμου, λόγω της διαφορετικότητας της πολιτικά, πολιτισμικά αλλά και οικονομικά.

Χάρτης Ταξιδιού Βόρεια Κορέα

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια