Πληροφορίες για: Σκωτία

Λίγα λόγια για τη Σκωτία
Η Σκωτία είναι χώρα - τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Σκωτία χωρίζεται βασικά σε δύο περιοχές, στις ορεινές περιοχές (Highlands), και στις πεδινές περιοχές (Lowlands). Αντίστοιχα οι κάτοικοί της, που είναι κυρίως κέλτικης προέλευσης, χωρίζονται σε ορεινούς (Χάιλαντερς - Highlanders) και πεδινούς (Λόουλαντερς - Lowlanders). Οι Χάιλαντερς είναι αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους, τους πιο γνήσιους Σκωτσέζους, ζούνε στα ορεινά, κυρίως στα βόρεια της χώρας, και στη γλώσσα τους θα βρει κανείς πολυάριθμα ιδιωματικά στοιχεία, σίγουρα περισσότερα απ' ό,τι στην καθομιλουμένη των Λόουλαντερς, των κατοίκων των πεδινών περιοχών κυρίως στο νότο της χώρας και των μεγαλύτερων πόλεων, του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης, που δέχθηκαν λόγω γεωγραφίας και γειτνίασης με την Αγγλία πιο εύκολα την αγγλική επιρροή. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 διεξήχθη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σκωτσέζικος πολιτισμός
Η σκωτσέζικη μουσική είναι μια σημαντική πλευρά της σκωτσέζικης κουλτούρας, που ενσωματώνει παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία. Παραδοσιακό μουσικό όργανο της Σκωτίας είναι η γκάιντα, καθώς και το βιολί και το ακορντεόν, που χρησιμοποιούνται σε συγκροτήματα σκωτσέζικης κάντρι συνήθως μουσικής, που αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη της κάντρι μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέσω των μεταναστών, που έφεραν μαζί τους τη μουσική από την αρχική τους πατρίδα. Η σκωτσέζικη λογοτεχνία περιλαμβάνει κείμενα γραμμένα στα Αγγλικά, στα Σκωτικά Γαελικά, στα Σκωτικά (Σκωτς), στα γαλλικά και στα λατινικά. Ο ποιητής και στιχουργός Ρόμπερτ Μπερνς έγραφε στα Σκωτικά (Σκωτς), αν και πολλά από τα γραπτά του είναι επίσης στα αγγλικά ή σε μια ελαφριά διάλεκτο των Σκωτικών (Σκωτς), τα οποία είναι περισσότερο κατανοητά στο ευρύτερο κοινό. Παρομοίως, τα γραπτά των Γουόλτερ Σκοτ και Άρθουρ Κόναν Ντόιλ έγιναν παγκοσμίως γνωστά το 19ο και 20ό αιώνα.

Η πατρίδα του ουίσκι
Κανείς δε γνωρίζει με ακρίβεια πότε άρχισε η απόσταξη του ουίσκι στη Σκωτία. Βρίσκουμε όμως σχετικές αναφορές από τα τέλη του 15ου αιώνα και έπειτα από μακρόχρονη ιστορία, η Σκωτία είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με το προϊόν και αναγνωρισμένη ως έδρα του ουίσκι. Ένα ουίσκι τύπου blended είναι υποχρεωτικό να μείνει στο βαρέλι για να ωριμάσει τουλάχιστον τρία χρόνια και ένα καλό malt, τουλάχιστον μία δεκαετία στο βαρέλι, πριν εμφιαλωθεί! Από τα βόρεια νησιά έως τα Highlands, εκατοντάδες αποστακτήρια παράγουν σήμερα μερικά από τα καλύτερα ουίσκι στο κόσμο, ενώ περισσότερα από τα μισά αποστακτήρια βρίσκονται στο Speyside (όπως αυτά των Glenfiddich, Cardhu Balvenie, Maccalan, Glenlivet, Aberlour, Glenfarclas, Mortlach, Longmorn κ.ά.).

Εδιμβούργο

Το Εδιμβούργο είναι η πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1437 και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της. Η πόλη αποτέλεσε μεγάλο κέντρο την εποχή του Διαφωτισμού χάρη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Στην απογραφή του 2010, το Εδιμβούργο είχε συνολικό πληθυσμό 486.120 κατοίκων κι έτσι είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πόλη αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη κι έρχεται δεύτερη σε τουρίστες πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Λονδίνο. Η Παλαιά Πόλη έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική της αρχιτεκτονική και πολλά κτίρια από την εποχή της Μεταρρύθμισης. Μεγάλα τετράγωνα ανάμεσα στους δρόμους αποτελούν λαϊκές αγορές ή περιφράζουν δημόσια κτίρια, όπως τα Δικαστήρια. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι το Βασιλικό Μουσείο της Σκωτίας, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και πολυάριθμοι υπόγειοι δρόμοι, απομεινάρια παλαιότερων φάσεων οικοδόμησης της πόλης. Η Νέα Πόλη δημιουργήθηκε το 18ο αιώνα, ως λύση για τον υπερπληθυσμό της Παλαιάς Πόλης. Το 1766, έγινε διαγωνισμός για την κατασκευή της Νέας Πόλης, η οποία δημιουργήθηκε με αυστηρό σχεδιασμό, όπως ταίριαζε και στο ορθολογιστικό πνεύμα που επικρατούσε τότε, στα χρόνια του Διαφωτισμού. Ο κύριος εμπορικός δρόμος είναι η Princes Street, ενώ στην ανατολική και δυτική άκρη υπάρχουν οι πλατείες St. Andrew's Square και Charlotte Square αντίστοιχα. Στη βόρεια πλευρά της δεύτερης πλατείας βρίσκεται κι η επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού της Σκωτίας, επονομαζόμενη Bute House. Η Νέα Πόλη ήταν τόσο επιτυχημένη που γρήγορα επεκτάθηκε, χωρίς να διατηρήσει τον αυστηρό σχεδιασμό της. Αποτελεί, ωστόσο, ένα από τα καλύτερα δείγματα Γεωργιανής αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο. Το Λέιθ είναι το λιμάνι του Εδιμβούργου. Αποτελεί ξεχωριστή οντότητα από το Εδιμβούργο: το 1920, μάλιστα, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, όταν το "φρούριο" του Λέιθ ενώθηκε με την κομητεία του Εδιμβούργου. Με τον επανασχεδιασμό του λιμανιού, το Εδιμβούργο έγινε κέντρο πολλών ναυτιλιακών εταιρειών, που προσέφεραν δρομολόγια προς τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Γλασκώβη

Στη Γλασκώβη, τη μεγαλύτερη πόλη και ναυπηγικό κέντρο της Σκωτίας, σημαντικά αξιοθέατα είναι η πλατεία Τζωρτζ με τα επιβλητικά Βικτωριανά κτήρια, το Πανεπιστήμιο της πόλης και ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Μάνγκο, αλλά και τα μοντέρνα κτήρια, τα κομψά καταστήματα, τα πολιτιστικά κέντρα και τα περισσότερα από 30 μουσεία της. Αρκετά κοντά, στην πόλη Stirling με το εντυπωσιακό κάστρο, έλαβε χώρα το 1297 μία από τις μεγαλύτερες μάχες Σκωτίας-Αγγλίας με νικητές τους Σκοτσέζους και επικεφαλής τον θρυλικό Ουίλλιαμ Ουάλας.

Αμπερντίν

Το Αμπερντίν, στην ανατολική άκρη της Σκωτίας , με την απαστράπτουσα γρανιτένια γραμμή του ορίζοντά του που είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο, συνδυάζει αρμονικά έναν εντυπωσιακό πολιτισμό, με πολλά καταστήματα και έντονη νυχτερινή ζωή. Είναι μια από τις μοναδικές πόλεις στη Βρετανία που διαθέτει αμμώδη παραλία, καθώς και μερικά από τα πιο σαγηνευτικά τοπία της Σκωτίας λίγο έξω από την πόλη, στο Royal Deeside και στο Εθνικό Πάρκο Cairngorms 

Χάιλαντς

Ταξιδεύοντας με προορισμό τα Highlands (βραχώδη υψίπεδα), θα δείτε ρυάκια και καταπράσινα λιβάδια, γεμάτα αγελάδες και πρόβατα, διάσπαρτα κάστρα, αγροκτήματα, καθώς και πολλά αποστακτήρια ουίσκι, ενώ η ανθρώπινη παρουσία είναι σπάνια. Η πόλη Ινβερνές  αποτελεί την πρωτεύουσα των Highlands και η φημισμένη λίμνη Loch Ness, η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στη Μεγάλη Βρετανία, βρίσκεται νότιά της. Σε αυτή τη λίμνη ζει το ομώνυμο τέρας (γνωστό και με το όνομα Nessie), σύμφωνα με το μύθο και με αναφορές που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα. Ο θρύλος αναφέρει ότι εκείνη την εποχή, ο άγιος Κολούμπα, έσωσε με θαυματουργικό τρόπο τη ζωή ενός ανθρώπου από αυτό. Πολλές άλλες αναφορές ακολούθησαν μέχρι και σήμερα –μάλλον περισσότερο επηρεασμένες από τη σφαίρα της φαντασίας και των θρύλων- αλλά υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2003, με χρήση σόναρ, απέτυχαν να εντοπίσουν το θρυλικό ερπετό. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η λίμνη αποτελεί μέρος ενός πανέμορφου τοπίου που χαλαρώνει κάθε επισκέπτη. Διασχίστε τα Highlands περνώντας μέσα από το θεαματικό φαράγγι του Glen Coe, που φιλοξενεί μια από τις υψηλότερες κορυφές στη Σκωτία, το παραδοσιακό ψαροχώρι Fort William στους πρόποδες του βουνού Ben Nevis (υψηλότερη βουνοκορφή της Σκωτίας) και φτάστε μέχρι το Fort Augustus, στα νοτιοδυτικά της λίμνης Loch Ness.

 

Πληροφορίες για τις Χώρες

Σκωτία

Είναι χώρα που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού της Μ. Βρετανίας και ανήκει πολιτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Έχει έκταση 78.749 τετρ. χλμ. και πληθυσμό περίπου 5.500.000 κατοίκους, που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους μιλούν την αγγλική γλώσσα. Η Σκωτία προς Α. βρέχεται απ' τη Βόρεια Θάλασσα, προς Β. και Δ. απ' τον Ατλαντικό ωκεανό και προς Ν. συνορεύει με την Αγγλία.


Όρη: Το έδαφος της Σκωτίας είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του ορεινό. Τα όρη έχουν διεύθυνση κυρίως από Β.Δ. προς Ν.Α.
Το ορεινό τμήμα γενικά χωρίζεται από τρεις οροσειρές. Στο Β. τμήμα βρίσκεται η οροσειρά των Γραμπιανών ορέων, με ψηλότερο όρος το Μπεν- Νέβις (1340 μ.) που είναι και το ψηλότερο ολόκληρης της Μ. Βρετανίας. Στο νότιο τμήμα βρίσκεται η οροσειρά Τσέβιοτ και στα ΒΔ. εκτείνεται η οροσειρά του Μπεν-Αττόου (1.220 μ.

Ποταμοί-Λίμνες: Ο κυριότερος ποταμός της Σκωτίας είναι ο Κλάυντ (170 χλμ. μήκος), που σχηματίζει 4 καταρράχτες κατά τη ροή του και καταλήγει στον ποταμόκολπο Φερθ οφ Κλάυντ.
Άλλοι ποταμοί είναι: ο Ταίυ, ο μεγαλύτερος της Σκωτίας (193 χλμ. περίπου), που πηγάζει απ τα δυτικά σύνορα της κομητείας Πέρθε και χύνεται στη Βόρεια Θάλασσα, σχηματίζοντας τον ποταμόκολπο Φερθ οφ Ταίυ, μήκους 40 χλμ. Ο Τουήντ (154 χλμ.) που βρίσκεται στη Ν.Α. Σκωτία και χύνεται κι αυτός στη Βόρεια Θάλασσα, ο Νορθ Εσκ, ο Ντον (100 χλμ.), ο Σπέυ (177 χλμ.), ο Θούρσο, ο Νες, ο Λίντελ κ.ά.
Όλοι οι παραπάνω ποταμοί χύνονται στη Βόρεια Θάλασσα.


Στη Σκωτία υπάρχουν πολλές λίμνες που χαρακτηρίζονται με το όνομα "Λοχ" ή "Λοκ". Η μεγαλύτερη λίμνη είναι η Λοχ Λόμοντ που είναι και η μεγαλύτερη λίμνη της Μεγάλης Βρετανίας. Άλλες λίμνες είναι η Λοχ Νες με το πασίγνωστο τέρας της, η Λοχ Σιν, η Λοχ Ταίη, η Λοχ Κάτριν κ.ά.

Γεωγραφία

Η Σκωτία αποτελεί το βόρειο τμήμα του νησιού της Μεγάλης Βρετανίας. Στα νότια συνορεύει μόνο με την Αγγλία, ενώ οι δυτικές ακτές της βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και οι ανατολικές ακτές της από τη Βόρεια Θάλασσα.
Η γεωγραφική έκταση της Σκωτίας καθορίστηκε το 1237 στη Συνθήκη του Γιορκ μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας και το 1266 στη Συνθήκη του Περθ μεταξύ Σκωτίας και Νορβηγίας.

περισσότερα

Με μια ματιά

Με πλούσια και συναρπαστική ιστορία, σχεδόν 800 νησιά (από τα οποία μόνο 300 κατοικούνται), πανέμορφα τοπία και ενδιαφέρουσες πόλεις, αλλά και μια ιδιαίτερη κουλτούρα που μαγεύει, η Σκωτία αποτελεί προορισμό που ελάχιστοι λάτρεις των ταξιδιών θα προσπερνούσαν.

Χάρτης Ταξιδιού Σκωτία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια