Πληροφορίες για: Μπαχρέιν

Μια μικρή ιστορική αναδρομή
Το Μπαχρέιν περιγράφεται μερικές φορές ως η Ελαφρά Μέση Ανατολή (Middle East Lite). Αυτή είναι και στην πραγματικότητα η αίσθηση που σου δημιουργεί η χώρα με το που φθάνεις στην πρωτεύουσα Μανάμα. Η χώρα αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 33 νησιών γύρω από την ανατολική ακτή της Σαουδικής Αραβίας. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν αρχαίοι πολιτισμοί, ενώ πιστεύεται ότι πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια νομάδες ταξίδεψαν πέρα από την έρημο του Μπαχρέιν. Το 323 π.Χ. μάλιστα λέγεται ότι δύο πλοία του Μεγάλου Αλέξανδρου έφτασαν στη χώρα, ανοίγοντας νέες εμπορικές οδούς. Αποτέλεσμα ήταν η περιοχή να δεχθεί πολύ ισχυρή ελληνική επιρροή, ώστε το Ντίλμουν να μετονομαστεί σε Τύλος!

Το λούνα παρκ του Περσικού
Το Μπαχρέιν θεωρείται επίσης το λούνα παρκ του Περσικού. Ενώνεται με γέφυρα 40 περίπου χιλιομέτρων με τη Σαουδική Αραβία. Οι κάτοικοι του Μπαχρέιν είναι σαφώς πιο απελευθερωμένοι. Είναι μια αραβική χώρα που αναμειγνύει τη σύγχρονη υποδομή με την καθορισμένη ταυτότητα του Περσικού Κόλπου. Την αραβική ταυτότητα με τα περσικά στοιχεία. Αυτή η μοναδική του ταυτότητα σημαίνει ότι το Μπαχρέιν είναι γενικά πιο φιλελεύθερο από τους γείτονές του. Ενώ το Ισλάμ είναι η κύρια θρησκεία, οι κάτοικοι του Μπαχρέιν είναι γνωστοί για την ανοχή στους. Απόδειξη το γεγονός ότι συνυπάρχουν παράλληλα με τα μουσουλμανικά τεμένη, χριστιανικές εκκλησίες, ινδικοί ναοί και εβραϊκές συναγωγές.

Τα κυριότερα αξιοθέατα στο Μπαχρέιν

  • ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Το εθνικό μουσείο στεγάζεται σε ένα υπέροχο μοντέρνο κτίριο και περιέχει σπάνια εκθέματα. Καλύπτει ιστορία 7.000 ετών με δείγματα πολιτισμού από όλες τις περιόδους της χώρας.
  • BEIT AL QUR'AN Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον ερευνητικό κέντρο και μουσείο μαζί. Το βασικό έκθεμά του είναι μια τεράστια συλλογή Κορανίων που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα και μετά, γραμμένα καλλιγραφικά - μια βασική πτυχή της ισλαμικής κουλτούρας. Θα χρειαστείτε μεγεθυντικό φακό για να διαβάσετε τους στίχους του Κορανίου, που είναι σκαλισμένοι σε κόκκους ρυζιού!
  • ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΜΑ Βασικά είδη εδώ είναι τα ηλεκτρονικά και τα γυναικεία ενδύματα, αλλά με λίγο ψάξιμο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα. Αξίζει μια βόλτα στα γύρω από το παζάρι δρομάκια για να θαυμάστε τη γραφικότητά τους και να μπείτε στο κλίμα της ζωής.
  • ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ AL-FATIH Από τα λίγα τζαμιά που είναι ανοιχτά και σε μη μουσουλμάνους. Η χωρητικότητά του είναι 700 άτομα και αποτελεί το μεγαλύτερο κτίριο στη χώρα.
  • ΠΑΡΚΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ AL-AREEN Σε αυτό το μικρό πάρκο μπορείτε να δείτε σπάνια είδη άγριων ζώων - ένα από αυτά είναι και η αραβική αντιλόπη, καθώς επίσης και οι ζέβρες αλλά και ζώα που έχουν μεταφερθεί εδώ από άλλες χώρες.
  • ΝΑΟΣ ΤΩΝ BARBAR Πρόκειται για ένα συγκρότημα τριών ναών του 2ου και 3ου π.Χ. αιώνα που είναι αφιερωμένοι στον Ένκι, το θεό της σοφίας και των γλυκών νερών κάτω από τη γη.
  • ΚΑΣΤΡΟ QAL'AT AL-BAHRAIN Γνωστό και ως φρούριο των Πορτογάλων, αποτελεί το κυριότερο αρχαιολογικό μνημείο της χώρας. Κάτω από το φρούριο ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1950 πόλεις θαμμένες η μια κάτω από την άλλη. Συνολικά ανακαλύφθηκαν επτά στρώματα αρχαιολογικών ευρημάτων και το παλαιότερο από αυτά χρονολογείται κατά το 2800 π.Χ.
Μανάμα

Η Μανάμα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη του Μπαχρέιν. Η πόλη βρίσκεται στη βόρειο-ανατολική άκρη του Μπαχρέιν, σε μια γενικά επίπεδη περιοχή, με μικρές υψομετρικές διαφορές. Μπροστά της υπάρχει ένα μεγάλο θαλάσσιο μέτωπο, ενώ ο πληθυσμός της εκτιμάται περίπου στις 155.000 κατοίκους. Η πόλη αποτελεί οικονομικό κέντρο της χώρας, βασίστηκε κατά κύριο λόγο στο πετρέλαιο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός αλλά και η βαριά βιομηχανία. Εβρισκόμενοι στην Μανάμα , οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν το Al-Fateh τζαμί. Ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στον κόσμο, ικανό να εξυπηρετήσει πάνω από 7.000 προσκυνητές. Επίσης το μουσείο  Pearl Diving θεωρείται από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια στο Μπαχρέιν. Στο Εθνικό Μουσείο του Μπαχρέιν μπορεί να κατανοήσει κάποιος τη φυσική και πολιτιστική ιστορία του Μπαχρέιν. Επιπρόσθετα, το φρούριο του Μπαχρέιν αποτελεί ένα μνημείο καταγραφής της αρχαίας ιστορίας της χώρας. Τέλος, μην παραλέιψετε να επισκεφθείτε τον ναό των Barbar. Πρόκειται για ένα συγκρότημα τριών ναών του 2ου και 3ου π.Χ. αιώνα που είναι αφιερωμένοι στον Ένκι, το θεό της σοφίας και των γλυκών νερών κάτω από τη γη. 

Το δέντρο της ζωής

Το “δέντρο της ζωής” στο Μπαχρέιν έιναι ένα αξιοθαύμαστο φυσικό φαινόμενο. Στέκεται μόνο του στη μέση της ερήμου αρκετά χιλιόμετρα μακριά από οποιαδήποτε πηγή νερού ή άλλο είδος βλάστησης. Απέχει 2 χιλιόμετρα από το Jebel Dukhan, ένας 25 μέτρων ύψους αμμόλοφο στην έρημο. Το δέντρο επιβιώνει στις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες της ερήμου για περισσότερα από 400 χρόνια. Το μυστήριο της ύπαρξής του έχει γίνει θρύλος για τους κατοίκους του Μπαχρέιν και έχει προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θέλουν να δουν από κοντά το μυστηριώδες αυτό φαινόμενο. Επιστήμονες μελετούν για χρόνια το φαινόμενο αλλά αν και έχουν αναπτυχθεί κάποιες θεωρίες ο γρίφος παραμένει άλυτος. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι ρίζες του έχουν απλωθεί πολύ σε πλάτος και βάθος με αποτέλεσμα να φτάσουν σε μια άγνωστη πηγή νερού, ωστόσο κανείς δεν το έχει αποδείξει. Οι ντόπιοι εξηγούν την ύπαρξή του με διαφορετικό τρόπο. Πολλοί πιστεύουν ότι εκεί βρίσκεται η περιοχή του κήπου της Εδέμ ενώ οι βεδουίνοι πιστέυουν ότι το δέντρο έχει ευλογηθεί από το θεό της θάλασσας, τον Ένκι.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Μπαχρέιν

Νησιωτικό κράτος της Μέσης Ανατολής. Το Κράτος του Μπαχρέιν, όπως ονομάζεται επίσημα, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Περσικού κόλπου, κοντά στις ανατολικές ακτές της Αραβικής χερσονήσου και βορειοδυτικά του Κατάρ.

Η συνολική έκταση της επικράτειας της χώρας είναι 692,4 τ.χλμ. κατατάσσοντάς την στην 175η παγκόσμια θέση. Το Μπαχρέιν περιλαμβάνει το ομώνυμο νησί και άλλα 30 περίπου μικρότερα νησιά. Συγκριτικά με άλλες χώρες η έκταση του Μπαχρέιν είναι διπλάσια περίπου από την έκταση της Γρενάδας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2002 ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 656.397 κατ., κατατάσσοντας το Μπαχρέιν στην 157η παγκόσμια θέση. Αναλογικά με την έκταση ο αριθμός των κατοίκων είναι μεγάλος, με αποτέλεμα το Μπαχρέιν να είναι μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη χώρα. Η πυκνότητα κατοίκησης φτάνει τους 948 κατοίκους ανά τ.χλμ.

Γεωγραφία

Το έδαφος του Μπαχρέιν είναι βραχώδες, με ψηλότερο λόφο τον Τζάμπαλ αλ Ντουχάν (135 μ.). Οι ακτές της χώρας είναι ομαλές αλλά πολύ κοντά βρίσκονται αρκετοί κοραλλιογενούς προέλευσης ύφαλοι.
Τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας είναι το Ουμ στα δυτικά και το αλ-Μουχάρακ στα βορειοανατολικά. Τα υπόλοιπα νησιά βρίσκονται νοτιοανατολικά, κοντά στο Κατάρ.

περισσότερα

Με μια ματιά

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι ο Κήπος της Εδέμ και όντως είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, συνδυάζοντας τη φυσική ομορφιά με τις μεγάλες δόσεις πολυτέλειας!

Χάρτης Ταξιδιού Μπαχρέιν