fb

Πληροφορίες για: Μαλδίβες

Σκόρπιες μελανές κηλίδες
Μοιάζουν με σκόρπιες μελανές κηλίδες στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά κρύβουν μέσα τους όλες τις ηδονές του εξωτικού παράδεισου. Υπάρχουν 1.190 λόγοι, όσα και τα νησάκια που τις αποτελούν, για να “ναυαγήσετε” οικειοθελώς στα διάφανα νερά τους, μακριά από ευθύνες και
υποχρεώσεις… και ελάχιστοι ή μάλλον κανένας για να επιστρέψετε στην πραγματικότητα!

Κοραλλιογενή τροπικά νησάκια
Το αρχιπέλαγος των Μαλδιβών βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, 735 χλμ δυτικά της Σρι Λάνκα. Είναι μια αλυσίδα 1.190 κοραλλιογενών τροπικών νησιών, εκ των οποίων μόνο τα 220 κατοικούνται. Αναδύθηκαν με τη σταδιακή ανύψωση του πυθμένα της θάλασσας και απλώνονται σαν γιρλάντα 800 χλμ κάτω από το νοτιοδυτικό άκρο της Ινδίας, ανάμεσα στον Ισημερινό και σε Βόρειο Γεωγραφικό Πλάτος 70ο .

Ζαχαρένιες αμμουδιές
Οι μαγευτικές παραλίες με τις ατελείωτες ζαχαρένιες αμμουδιές και τα γαλαζοπράσινα διάφανα νερά, ο ασύλληπτης ομορφιάς υποβρύχιος πλούτος με τα πολλά και διαφορετικά είδη τροπικών ψαριών και τα πολύχρωμα κοράλλια, οι κοκκοφοίνικες και η τροπική βλάστηση, τα ζουμερά φρούτα και τα ζωηρά χρώματα, συνθέτουν ένα ονειρεμένο σκηνικό για διακοπές ξεγνοιασιάς και γαλήνης.

Τσαντανί Μαγκού

Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας, στο Μάλε. Οι εθισμένοι στα ψώνια μπορούν να γευτούν τα φρέσκα προϊόντα του Μάλε στις τοπικές αγορές ή να επισκεφθούν το Τσαντανί Μαγκού για να αγοράσουν αναμνηστικά, όπως σκαλισμένες ξύλινες μινιατούρες των ντόνις, των βαρκών που χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ.

Τζαμί της Παρασκευής

Χτίστηκε το 1656 . Το Τζαμί της Παρασκευής βρίσκεται και αυτό στο κεντρικό νησάκι του Μάλε, το οποίο δεσπόζει με τον χρυσό του τρούλο το τοπίο, ενώ ο υποθαλάσσιος πλούτος των ατόλων προσελκύει λάτρεις των καταδύσεων από κάθε γωνιά του κόσμου.

ΜΑΛΔΙΒΕΣ

Τα "πολύτιμα πετράδια" του Ινδικού ωκεανού

Το κάθε ξενοδοχείο στις Μαλδίβες είναι ένα νησάκι, που στις περισσότερες περιπτώσεις διανύεται με τα πόδια. Όλες οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου αναπτύσσονται πάνω σε αυτό το νησάκι - ορισμένα μάλιστα διαθέτουν δωμάτια με πασσάλους πάνω στη θάλασσα (Overwater Bungalows).

Ακόμα και το αεροδρόμιο είναι ένα νησάκι - μόνο που σε αυτή τη περίπτωση διάλεξαν το πιο μακρύ.

Η πρωτεύουσα της χώρας, το Μάλε, είναι και αυτή ένα νησί που βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο.

Ορισμένα νησάκια-ξενοδοχεία βρίσκονται κοντά στο Μάλε, οπότε η μεταφορά των επισκεπτών σε αυτά γίνεται με ταχύπλοο και άλλα πιο μακριά, στα οποία δίνεται η επιλογή ταχύπλοου ή υδροπλάνου. Υπάρχουν και νησιά ακόμα πιο απομακρυσμένα, οπότε η μεταφορά από το αεροδρόμιο γίνεται μόνο με υδροπλάνο.

Αν σας δίνεται η επιλογή του υδροπλάνου και μπορείτε να αντιμετωπίσετε το κόστος, σας προτείνουμε να το επιλέξετε, μια και η προσγείωση πάνω στη θάλασσα, αλλά και το να δείτε τα νησάκια από ψηλά, σαν μπλε κουκίδες χυμένες στον ωκεανό, αποτελούν εξαιρετικές εμπειρίες. (Έτσι κι αλλιώς, το να επιλέξετε από το ξενοδοχείο σας μια ημερήσια εκδρομή με υδροπλάνο στα νησάκια κοστίζει πολύ περισσότερο).

Κατά την επιλογή του ξενοδοχείου δεν πρέπει να επηρεαστείτε από το πόσο κοντά ή μακριά από το Μάλε βρίσκεται το νησάκι σας Το μόνο αρνητικό, στην περίπτωση που το νησί σας είναι απομακρυσμένο, είναι το γεγονός ότι μπορεί να είναι αδύνατη η επίσκεψη του Μάλε με ημερήσια εκδρομή. Παρόλο που το Μάλε δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σαν πόλη, στις περιπτώσεις που το νησάκι σας βρίσκεται μακριά, ρωτήστε στο ξενοδοχείο σας αν μπορείτε να το επισκεφθείτε κατά τη μεταφορά σας από το νησάκι στο αεροδρόμιο την τελευταία ημέρα, κάτι που τις περισσότερες φορές είναι εφικτό, αναλόγως βέβαια από την ώρα αναχώρησης της πτήσης σας.

ΑΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΑΛΛΙΑ

Ατόλη:H ονομασία αυτή προέρχεται από τη λέξη "Atholu", που στη διάλεκτο των Μαλδίβων σημαίνει, "νησί σε σχήμα δαχτυλιδιού". Πρόκειται για μια μορφή κοραλλιόλιθων σε κυκλικό σχήμα, που περιτριγυρίζουν μια λίμνη, το μέγεθος της οποίας ποικίλει από μερικά έως μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα. Τέτοιου τύπου σχηματισμοί ανέρχονται εξαιτίας ηφαιστείων που βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα. Η ανάδυση αυτή συνοδεύεται από τον ταυτόχρονο σχηματισμό των κοραλλιογενών υφάλων που ξεπερνούν τη στάθμη της θάλασσας, σχηματίζοντας έτσι ένα προστατευτικό τείχος ανάμεσα στις νησίδες και τη μανία του ωκεανού. Ακολουθεί μια έξαρση πολλαπλασιασμού των κοραλλιών που βυθίζονται λίγο λίγο στη θάλασσα για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Αναζητώντας τροφή, προωθούνται προς το εξωτερικό του κύκλου, του οποίου το κέντρο σιγά-σιγά ερημώνει για να σχηματίσει έτσι μία μικρή λίμνη. Με τη συνεχή επίδραση των κυμάτων, της παλίρροιας, των τροπικών καταιγίδων και των θαλάσσιων ρευμάτων, η λίμνη συγκεντρώνει σταδιακά θρύμματα από κοράλλια και κοχύλια και δημιουργεί σωρούς από άμμο, όπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν οι κοκοφοίνικες και καταφύγιο τα θαλασσοπούλια, σπάνια έντομα, ζώα και πουλιά - προνομιούχοι κάτοικοι αυτού του παράδεισου σε μινιατούρα. Το αρχιπέλαγος των Μαλδίβων φιγουράρει έτσι, ανάμεσα στα θαύματα της πλάσης με "ηθικούς αυτουργούς" τους μικροοργανισμούς που ακούν στο όνομα πολύποδες των κοραλλιών.

Οι ύφαλοι από κοραλλιόλιθους των Μαλδίβων παρουσιάζουν ανοίγματα προς τον ωκεανό, που ενώνουν το εσωτερικό της λίμνης με τον Ινδικό Ωκεανό και έτσι το οικοσύστημα της λίμνης βρίσκεται σε πλήρη αρμονία και επικοινωνία με αυτό του ωκεανού, παράλληλα όμως δεν επιτρέπει σε καρχαρίες να εισέλθουν μέσα στη λιμνοθάλασσα.

 

 

ΜΑΛΔΙΒΕΣ

Κάθε ξενοδοχείο προτείνει τις δικιές του ημερήσιες εκδρομές που θα κάνουν την παραμονή σας απολαυστική. Μην ξεχνάτε ότι θα βρίσκεστε καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαμονής σας σε ένα μικρό κομμάτι γης και έτσι η επιλογή κάποιων εκδρομών ίσως κριθεί αναγκαία για να νοιώσετε τη μαγεία του νησιωτικού αυτού κράτους των μικροσκοπικών καταπράσινων νησίδων. Σύνδεση ακτοπλοϊκή μεταξύ των νησιών δεν υπάρχει και έτσι ο μόνος τρόπος μετακίνησης είναι οι διάφορες εκδρομές που οργανώνονται.

Οι περισσότερες εκδρομές γίνονται μαζί με άλλους τουρίστες - οι ιδιωτικές εξορμήσεις είναι δύσκολο να οργανωθούν και φυσικά έχουν ιδιαίτερα μεγάλο κόστος.

Σε ειδικό πίνακα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας ή στο αντίστοιχο Tour Desk (γραφείο εξορμήσεων) είναι συνήθως αναρτημένες ο διάφορες εκδρομές που οργανώνονται και εκεί θα δηλώνετε συμμετοχή.

  1. Μια ενδιαφέρουσα εξόρμηση είναι το ψάρεμα (deap sea fishing) το ηλιοβασίλεμα ή την αυγή στα ήρεμα ζεστά του Ινδικού, όπου με πετονιά και με μεγάλα δολώματα θα πιάσετε ψάρια που δεν έχετε ξαναδεί σε μέγεθος και χρώματα. Μπορείτε μάλιστα να ζητήσετε, με μικρή χρέωση, να σας τα μαγειρέψουν όταν γυρίσετε στο ξενοδοχείο σας.
  2. Αναλόγως το ξενοδοχείο, μια ενδιαφέρουσα εκδρομή είναι το island hoping (επίσκεψη κάποιων νησιών) είτε με ταχύπλοο είτε με υδροπλάνο. Κάποιες φορές μάλιστα περιλαμβάνεται και επίσκεψη σε νησάκι που κατοικούν ντόπιοι (natives), δεν είναι δηλαδή νησάκι-ξενοδοχείο. 
  3. Εκδρομή στην πρωτεύουσα Μάλε (εξαρτάται από το πόσο μακριά ή κοντά από την πρωτεύουσα βρίσκεται το νησί σας
  4. Τα περισσότερα από τα νησάκια διαθέτουν μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων σπορ. Ως γνωστόν, ο βυθός των Μαλδίβων είναι εξαιρετικά πλούσιος σε πολύχρωμα κοράλλια και ψάρια. Όλα τα ξενοδοχεία διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα καταδύσεων τα οποία θα σας μυήσουν στη μαγεία των βυθών. Για τους λιγότερο τολμηρούς νοικιάζεται εξοπλισμός snorkeling (παρατήρηση βυθού με μάσκα) και οργανώνονται ιδιαίτερες εκδρομές για αυτό.

Οι εξορμήσεις στις Μαλδίβες θα σας κάνουν να νοιώσετε μικροί μπροστά στην απεραντοσύνη του ωκεανού και ταυτόχρονα κυρίαρχοι του κόσμου, απαλλαγμένοι από κάθε υλική εξάρτηση

Πληροφορίες για τις Χώρες

Μαλδίβες

Η Δημοκρατία των Μαλδίβων (Republic of Maldives) ή Μαλδίβες Νήσοι (Maldive Islands) είναι νησιωτική χώρα που συναποτελείται από ατόλες στον Ινδικό ωκεανό, νοτιοδυτικά της Ινδίας με έκταση 300 km² και πληθυσμό 396.334. Αποτελεί το μικρότερο σε πληθυσμό ασιατικό κράτος και επίσης το μικρότερο κράτος στον κόσμο όπου κυρίαρχη θρησκεία είναι το Ισλάμ. Ήταν βρετανικό προτεκτοράτο από το 1887 μέχρι την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας τους στις 26 Ιουλίου του 1965. Έγιναν Δημοκρατία στις 11 Νοεμβρίου του 1968. Σήμερα αποτελούν παγκοσμίως υψηλό πόλο τουριστικής έλξης. Πρωτεύουσα και μοναδική πόλη είναι το Μαλέ. Αρχηγός Κράτους είναι ο Αμπντάλα Γιαμίν. Το όνομα "Μαλδίβες" πιθανότατα προέρχεται από το Maale Dhivehi Raajje ("Το Νησιωτικό Βασίλειο (υπό την εξουσία) του Μαλέ"), που αποτελεί τοπική ονομασία των Μαλδίβων. Το νησιωτικό κράτος ήταν συνώνυμο με την πρωτεύουσά του, που ονομαζόταν 'Malédeeb' και οι κάτοικοι ονομάζονταν 'Dhives'. Η λέξη "Dheeb/Deeb" (στην αρχαία Ντιβέχι) σημαίνει "νησιωτικό κράτος" και η λέξη Dhives (Dhivehin) σημαίνει νησιώτες (Μαλδιβιανοί). Οι Ολλανδοί, στη διάρκεια της αποικιοκρατικής περιόδου, αναφέρονταν στη χώρα με το όνομα Maldivische Eilanden. Η ασφαλέστερη εκδοχή είναι ότι το "Maldive island" είναι η αγγλική απόδοση του τοπικού ονόματος, που ήταν σε χρήση την περίοδο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό μεταγράφηκε αργότερα σε Μαλδίβες. Μερικοί λόγιοι στηρίζουν τη θεωρία ότι το όνομα "Maldives" προέρχεται από το σανσκριτικό mālādvīpa, που σημαίνει "γιρλάντα νησιών", ή από το mahilā dvipa, που σημαίνει "νησί των γυναικών", δεδομένης της μητριαρχικής κοινωνίας που επικρατούσε στα νησιά πριν την έλευση του Ισλάμ. Τα προαναφερθέντα ονόματα δεν αναφέρονται σε λογοτεχνικά έργα, όμως σε σανσκριτικά κείμενα υπάρχουν αναφορές για τα "Εκατό Χιλιάδες Νησιά" (Lakshadweepa), που είναι παράγωγο όνομα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και το αρχιπέλαγος Τσάγκος αλλά και τις Λακαδίβες. Μερικοί Άραβες ταξιδευτές του Μεσαίωνα, όπως ο Ιμπν Μπατούτα αποκαλούσαν τα νησιά "Mahal Dibiyat" από την αραβική λέξηMahal ("παλάτι")."  Με το όνομα αυτό αναφέρονται οι Μαλδίβες στην περγαμηνή που απεικονίζεται στο κρατικό έμβλημα της χώρας. Το κλασικό όνομα της χώρας στην υεμενίτικη γλώσσα είναι Dibajat. Το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης αναφέρει ότι η ετυμολογία της λέξης "Maldivians" προέρχεται από τη γλώσσα των Ταμίλ και το malaidhivu, με το "malai" να σημαίνει βουνό και το "dhivu" νησί. Ο Φιλοστόργιος, Έλληνας ιστορικός, γύρω στο 354 κάνει λόγο για κάποιον Διβοέα, του οποίου το νησί ονομαζόταν Δίβος (σημερινές Μαλδίβες).

Γεωγραφία

Πρόκειται για μικρά νησιά, κοραλλιογενούς προέλευσης, τα οποία αποτελούν τις κορυφές μιας ηφαιστειακής οροσειράς που καταβυθίστηκε πριν εκατομμύρια χρόνια. Τα μεγαλύτερα από αυτά βρίσκονται στο νότιο άκρο του συμπλέγματος και είναι τα: Χιτάντου, Χουλουμίντου, Κουναχάντου, Φουνάντου, Μινούκου, Ίσντου και Φούα Μουλάκου. Τα νησιά περιβάλλονται από κοραλλιογενείς υφάλους, οι οποίοι τα προστατεύουν από τους μουσώνες, καθιστούν όμως επικίνδυνη τη ναυσιπλοΐα ανάμεσά τους. Το ανάγλυφό τους είναι γενικά ομαλό, με εξάρσεις που δεν ξεπερνούν πουθενά τα 2 μέτρα, ενώ απουσιάζουν επίσης τα ποτάμια και οι λίμνες. Το γεγονός ότι το 80% της επικράτειας των Μαλδίβων βρίσκεται σε υψόμετρο λιγότερο του ενός μέτρου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστά την επακόλουθη ανύψωση της στάθμης των ωκεανών λόγω του λιωσίματος των πάγων στους πόλους της γης ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου κράτους. Λίγες μόνο εκτάσεις των νησιών είναι κατάλληλες για καλλιέργεια, γι` αυτό και τα περισσότερα από αυτά είναι ακατοίκητα. Οι παραλίες των νησιών είναι αμμώδεις, ενώ σε αρκετά σημεία τους σχηματίζονται λιμνοθάλασσες.

περισσότερα

Με μια ματιά

Στον παράδεισο ο χρόνος είναι μία έννοια αόριστη που τείνει στο άπειρο....

Απολαύστε ένα ονειρικό κομμάτι γης, με την εμπειρία του Versus!

Χάρτης Ταξιδιού Μαλδίβες

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια