Πληροφορίες για: Κροατία

Ο Παράδεισος των Δαλματικών Ακτών
Μπλε, τιρκουάζ, πράσινο. Στα διάφανα νερά της Αδριατικής βουτούν 1.000 πράσινα νησιά, αρχαίες καστροπολιτείες και πετρόκτιστες μεσαιωνικές πόλεις κατά μήκος των άλλοτε απόκρημνων και άλλοτε χρυσαφένιων ακτών. Οι Δαλματικές Ακτές είναι ένας παράδεισος ήλιου και θάλασσας, μία καλοκαιρινή όαση με δαντελωτές παραλίες, ακτές τύπου φιόρδ, ψαρόβαρκες, μυδοκαλλιέργειες αλλά και πολυτελείς μαρίνες σκαφών. Μια καταιγιστική εναλλαγή εικόνων.

Ένα μωσαϊκό πολιτιστικής κουλτούρας
Σε ολόκληρη τη Δαλματία, οι παλιές βενετσιάνικες πολιτείες και τα παραθαλάσσια κάστρα θυμίζουν κάτι από Κέρκυρα ή Ρόδο, με καντούνια, ήχους από καμπάνες μεσαιωνικών εκκλησιών και αψιδωτές θύρες με βαριά οικόσημα, απομεινάρια ενός αριστοκρατικού παρελθόντος.

 

Στο κέντρο οι πλατείες με τα καφέ τους,

τις αγορές, τα ταβερνάκια και τους υπαίθριους ζωγράφους. Στα λιμανάκια οι ψαρόβαρκες λικνίζονται στα ήρεμα νερά και στα στενά σοκάκια οι χλωμοί φανοστάτες σκορπίζουν σκιές από τους ήρεμους διαβάτες.

Τρόγκιρ

Περιηγηθείτε στο αρχαίο νησί των τράγων απέναντι, στο πανέμορφο Τρόγκιρ, τη δημοφιλέστερη πόλη της περιοχής με το βενετσιάνικο άρωμα.

Σπλιτ

 

Επισκεφθείτε την πόλη Σπλιτ, της οποίας το όνομα προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “Ασπάλαθος”, την καρδιά των Δαλματικών Ακτών, με τη μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα.

Κορτσούλα και Χβαρ

Λίγο βορειότερα από το Ντουμπρόβνικ, επιχειρήστε μια βόλτα στα όμορφα πράσινα νησιά Κορτσούλα (Κόρκυρα Μέλαινα στα ελληνικά) και Χβαρ (ή Φάρος στα ελληνικά) με τις υπέροχες παραλίες.

Σβέτι Στεφάν

Νοτιότερα, στο Μαυροβούνιο, κομμάτι της Δαλματίας αποτελεί και το γραφικό νησί – προέκταση της ξηράς Σβέτι Στεφάν, το οποίο είναι μια παλιά πόλη – ξενοδοχείο, μέσα σε ένα ρομαντικό βραχώδη Κόλπο. Από εκεί επισκεφθείτε μοναστήρια στον Κόλπο του Κοτόρ ή εξερευνήστε την πρώην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Σέτινγε.

Ντουμπρόβνικ

Επισκεφθείτε το Ντουμπρόβνικ, το “μαργαριτάρι” της Αδριατικής, τη νοτιότερη γωνιά των Δαλματικών Ακτών που ανήκει στην Κροατία. Δείτε το οχυρωμένο κάστρο και περιηγηθείτε στα μεσαιωνικά σοκάκια της πόλης, καθώς και στη γραφική γειτονική κωμόπολη Καβτάτ.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Κροατία

Η Κροατία της οποίας η επίσημη ονομασία είναι Δημοκρατία της Κροατίας είναι μία δημοκρατική χώρα στην νότιο-ανατολική Ευρώπη, και συνορεύει στα βόρεια με την Ουγγαρία και την Σλοβενία, στα ανατολικά με την Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ στην νότια άκρη της με το Μαυροβούνιο. Στο δυτικό της τμήμα βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα η οποία αποτελεί έτσι τα φυσικά της σύνορα.
Η πρωτεύουσά της και έδρα της κυβερνήσεως είναι με ένα περίπου εκατομμύριο κατοίκους το Ζάγκρεμπ, το οποίο είναι σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος και το οικονομικό όπως και το ακαδημαϊκό κέντρο της. Άλλες σημαντικές πόλεις της Κροατίας είναι η Ριέκα, η Πούλα, το Σπλιτ και το Ντούμπροβνικ.
Οι Κροάτες έφθασαν στην περιοχή της σημερινής Κροατίας στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ. Οργάνωσαν το κράτος τους σε δύο δουκάτα από τον 9ο αιώνα. Ο Τόμισλαβ έγινε ο πρώτος βασιλιάς το 925, αναβιβάζοντας την Κροατία στο καθεστώς του βασιλείου. Το Βασίλειο της Κροατίας διατήρησε την κυριαρχία του σχεδόν για δύο αιώνες, φθάνοντας στο απόγειό του κατά τη βασιλεία των Βασιλιάδων Πέτερ Κρέζιμιρ και Ντμίταρ Ζβόνιμιρ. H Κροατία συνήψε μία προσωπική ένωση με την Ουγγαρία το 1102. Το 1527 για να αντιμετωπίσει την Οθωμανική απειλή το Κροατικό κοινοβούλιο εξέλεξε στον Κροατικό θρόνο το Φερδινάνδο Α΄ του Οίκου των Αψβούργων. Το 1918, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κροατία περιελήφθη στο βραχύβιο Κράτος των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων, που μετατράπηκε στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου υπήρξε ένα φασιστικό Κροατικό κράτος-μαριονέτα. Μετά τον πόλεμο η Κροατία έγινε ιδρυτικό μέλος και ομόσπονδο συστατικό μέρος του σοσιαλιστικού κράτους της Δεύτερης Γιουγκοσλαβίας. Τον Ιούνιο του 1991 η Κροατία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, που τέθηκε σε ισχύ στις 8 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Ο Κροατικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας διεξήχθη με επιτυχία τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν την ανακήρυξη.
Ο τομέας των υπηρεσιών επικρατεί στην οικονομία της Κροατίας, ακολουθούμενος από το βιομηχανικό τομέα και τη γεωργία. Ο τουρισμός είναι σημαντική πηγή εισοδήματος το καλοκαίρι, με την Κροατία να είναι ο 18ος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Το κράτος ελέγχει μέρος της οικονομίας με σημαντικές δημόσιες δαπάνες. Η Ευρωπαϊκή ένωση είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κροατίας. Από το 2000 η Κροατική κυβέρνηση έχει επενδύσει στις υποδομές, στους δρόμους και τις εγκαταστάσεις μεταφοράς κατά μήκος των Πανευρωπαϊκών διαδρόμων. Εσωτερικές πηγές παρέχουν σημαντικό μέρος της ενέργειας της Κροατίας και το υπόλοιπο εισάγεται. Η Κροατία παρέχει καθολικό σύστημα υγείας και δωρεάν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ υποστηρίζει τον πολιτισμό μέσω πολλών δημόσιων ιδρυμάτων και εταιρικών επενδύσεων στα μέσα ενημέρωσης και τις εκδόσεις. Η χώρα περηφανεύεται για την πολιτιστική, καλλιτεχνική και επιστημονική συνεισφορά της στον κόσμο καθώς και για την κουζίνα, τα κρασιά και τα αθλητικά της επιτεύγματα.
Η Κροατία είναι μεταξύ άλλων μέλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και στην Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου της Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA). Το κράτος στόχευε στην ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από το 2004, και έγινε το 28ο μέλος της την 1 Ιουλίου 2013. Τον Απρίλιο του 2009 έγινε μέλος του ΝΑΤΟ. Η Κροατία ως το τέλος του 2009 κατέχει το αξίωμα της μη μόνιμης χώρας-μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στη χώρα, θεμελιώθηκε το Μάιο του 2009 η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής βιοαερίου στην Ευρώπη.

Γεωγραφία

Η Κροατία βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Αδριατικής θάλασσας. Στην έκταση της στεριάς της ανήκουν ένα τμήμα των Διναριδών και ένα τμήμα της Πανονίας. Η χώρα βρίσκεται στον συνοριακό χώρο ανάμεσα στην κεντρική και τη νότια Ευρώπη. Από πολιτισμική άποψη η Κροατία βρισκόταν πάντοτε στη συνοριακή γραμμή μεταξύ δυτικοευρωπαϊκών και ανατολίτικων επιρροών.
Σύνορα
Η κρατική έκταση της Κροατίας περιλαμβάνει περίπου 87.700 τ.χλμ, από τα οποία τα 56.592 τ.χλμ βρίσκονται στη στεριά και τα 31.067 τ.χλμ στη θάλασσα. Λόγω τις εδαφικής θέσεως τηςΒοσνίας και Ερζεγοβίνης περιορίζεται η κρατική έκταση της Κροατίας σ' ένα βόρειο τμήμα στεριάς και μιας μακριάς παραλιακής λωρίδας, τα οποία ενώνονται μονάχα στα βορειοδυτικά μεταξύ τους. Το νοτιότερο τμήμα της παραλιακής περιοχής (ο τόπος γύρω από το Ντούμπροβνικ ως τα σύνορα για το Μαυροβούνιο) χωρίζεται από την υπόλοιπη Κροατία σ' ένα πλάτος των τριών περίπου χιλιομέτρων από την κοινότητα Νέουμ.
Το συνολικό μήκος των ηπειρωτικών συνόρων της Κροατίας ανέρχεται στα 2.197 χλμ, από τα οποία πέφτουν 670 χλμ στα σύνορα με την Σλοβενία, 329 χλμ στα σύνορα με την Ουγγαρία, 932 χλμ στα σύνορα με την Βοσνία και Ερζεγοβίνη, 241 χλμ στα σύνορα με την Σερβία και 25 χλμ σ' αυτά με το Μαυροβούνιο. Στην βόρεια Αδριατική θάλασσα τέμνονται τα κροατικά με ταιταλικά χωρικά ύδατα με αποτέλεσμα η Σλοβενία να μην έχει πρόσβαση σε διεθνή ύδατα. Το μήκος της κροατικής παραλιακής γραμμής στην Αδριατική θάλασσα ανέρχεται στα 1.778 χλμ, με τις παραλιακές γραμμές των νησιών 6.176 χλμ.

Γλώσσα
Η επίσημη γλώσσα της Κροατίας είναι η Κροατική, η οποία είναι μία σλαβική γλώσσα βασιζόμενη στη Στοκαβιανή διάλεκτο. Γράφεται με το λατινικό αλφάβητο. Σε κάποια τμήματα της Ίστριας και των Δαλματικών ακτών χρησιμοποιούνται και τα Ιταλικά.

περισσότερα

Με μια ματιά

Στης ακτές της Αδριατικής θα βρείτε την ομορφιά των Βαλκανίων να σας φέρνει τόσο κοντά στην δική μας Ελλάδα άλλα με έναν τρόπο τόσο διαφορετικό από αυτό που φαντάζεστε ώστε αυτός ο προορισμός θα σας κάνει να τον θυμάστε για πάντα.

Χάρτης Ταξιδιού Κροατία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια