Πληροφορίες για: Λιθουανία

Τα σύνορα, η πολυπολιτισμικότητα και η πολυπληθυσμικότητα
Συνορεύει με τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Λευκορωσία και τη Λετονία. Η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα της είναι οι Λιθουανοί, παρ' όλα αυτά στη χώρα υπάρχουν και μειονότητες Πολωνών, Λευκορώσων, Ουκρανών, Εβραίων, Ρομά, Τατάρων κ.ά.
H πρωτεύουσα, Βίλνιους, δεν βρίσκεται προς τη μεριά της Βαλτικής, αντιθέτως είναι χωμένη προς τα μέσα, στην ανατολική πλευρά της Λιθουανίας. Με πληθυσμό κάτι περισσότερο από μισό εκατομμύριο κατοίκους, το Βίλνιους στην όψη μοιάζει με ξεβαμμένη κάρτα που βρήκαμε στο συρτάρι του κομοδίνου στο πατρικό σπίτι της γιαγιάς μας. Απεικονίζει κάτι γνώριμο αλλά άγνωστο. Κουβαλάει μια δροσιά από το παρελθόν. Τα σχήματα και τα χρώματά του, οι ναοί και τα τοπόσημά του, αναδίδουν τη μυρωδιά μιας Ευρώπης περασμένης, με ρίζες που χώνουν τα νύχια τους πολλούς αιώνες πίσω και φτάνουν μέχρι τον Μεσαίωνα.

Βολτάροντας την χώρα
Αν έχετε όρεξη να περπατήσετε ανάμεσα σε παλάτια και εκκλησίες, αν θέλετε να ακονίσετε τις αρχιτεκτονικές σας γνώσεις, να διακρίνετε ποιο κτίριο είναι γκόθικ, ποιο αναγεννησιακό, ποιο μπαρόκ και ποιο νεοκλασικό, πηγαίνετε στην Παλιά πόλη του Βίλνιους. Διασχίστε την νωχελικά ή σβέλτα, βαδίστε στους ηλιόλουστους ή ημιφωτισμένους δρόμους της, αφήστε τις σκιές που σχηματίζουν οι όγκοι των παλιών κτιρίων να καταπιούν τη δική σας και συγχρονίστε τον παλμό της καρδιάς σας με εκείνον του πλήθους. Οι παλιές πόλεις έχουν μια δικιά τους λογική. Συχνά μπορούν να μας δώσουν να καταλάβουμε τι έχει περάσει ο τόπος στον οποίο βρισκόμαστε, ποιο είναι το παρελθόν του, οι αξίες του, οι θρίαμβοι και τα τραύματά του.


Γαστρονομική πρόταση: Παστά και καπνιστά κρεατικά
Η κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ έφερε αλλαγές και στη σχέση των Λιθουανών με το κρέας. Πλέον δεν υφίσταται η ανάγκη συντήρησης (τουλάχιστον όχι στον βαθμό που υπήρχε παλιά), παρ' όλα αυτά ο κόσμος συνεχίζει να παστώνει και να καπνίζει τα κρεατικά. Μια ωραία λιθουανική νοστιμιά είναι το λευκό τυρί με φρέσκο μέλι ή μαγειρεμένο με μπαχαρικά συνοδεία τσαγιού.

Βίλνιους

Η Βίλνα, ή Βίλνο και σήμερα Βίλνιους, είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Έχει πληθυσμό 542.809 κατοίκους.

Κλάιπεντα

 

Η Κλάιπεντα είναι παραλιακή πόλη της Λιθουανίας. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της χώρας και έχει πληθυσμό 187.442 κατοίκους. Είναι το μοναδικό λιμάνι της χώρας και συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία.

Κάουνας

 

To Κάουνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας και πρώην προσωρινή πρωτεύουσα της. Βρίσκεται στη συμβολή των δύο μεγαλύτερων ποταμών της χώρας, του Νέμουνας και του Νέρις στη λιμνοθάλασσα Κάουνας.

Ντρούσκινινκαϊ

 

Το Ντρούσκινινκαϊ είναι μια μικρή πόλη της Λιθουανίας, 30.000 περίπου κατοίκων, στη όχθη του Νέμουνα, 122 χμ νοτιοδυτικά του Βίλνιους και 120 χμ νότια του Κάουνας.

Μολετάι

 

Η Μολετάι είναι πόλη της ανατολικής Λιθουανίας. Έχει 7.221 κατοίκους. Είναι δημοφιλές θέρετρο των κατοίκων της πρωτεύουσας της χώρας, Βίλνιους. Η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά ως ιδιωτική περιουσία του επισκόπου Βίλνιους.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Λιθουανία

Ανεξάρτητο κράτος της βορειοανατολικής Ευρώπης. Είναι η νοτιότερη από τις τρεις Βαλτικές χώρες και μέχρι το 1991 αποτελούσε μία από τις 15 ομόσπονδες σοσιαλιστικές δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Συνορεύει βόρεια με τη Λετονία, ανατολικά και νότια με τη Λευκορωσία, νοτιοδυτικά με την Πολωνία και τη ρωσική επαρχία Καλίνινγκραντ, ενώ δυτικά βρέχεται από τη Βαλτική θάλασσα.
Η Λιθουανία έχει συνολική έκταση 65.200 τ. χλμ. και κατέχει την 122η παγκόσμια θέση. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση από τις δύο άλλες Βαλτικές χώρες (Λετονία, Εσθονία) και καταλαμβάνει το 0,67% του ευρωπαϊκού εδάφους. Συγκριτικά με άλλες χώρες η έκταση της Λιθουανίας είναι διπλάσια από αυτήν του Βελγίου και αντίστοιχη με το μισό της έκτασης της Νικαράγουα.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2002 ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 3.601.138 κατοίκους. Η Λιθουανία ως προς τον πληθυσμό κατέχει την 117η θέση στον κόσμο και την 27η στη Ευρώπη. Σε σχέση με την έκταση ο πληθυσμός της χώρας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, με αποτέλεσμα η Λιθουανία να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο αραιοκατοικημένων χωρών της Ευρώπης. Το 2002 η πυκνότητα πληθυσμού έφτανε τους 55,23 κατοίκους ανά τ. χλμ.

Γεωγραφία

Μορφολογία εδάφους
Το σημερινό ανάγλυφο της χώρας είναι αποτέλεσμα της δράσης των παγετώνων, οι οποίοι στη διάρκεια του Τεταρτογενούς κάλυπταν την περιοχή. Το βάρος των παγετώνων συνέτριψε τα υπερκείμενα πετρώματα, ενώ τα πιο μαλακά από αυτά παρασύρθηκαν κατά την αργή κίνηση των πάγων και αποτέθηκαν σε άλλες θέσεις, σχηματίζοντας σωρούς λίθων, οι οποίοι είναι γνωστοί με την ονομασία μοραίνες. Η διάβρωση του εδάφους συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια από τα νερά που προήλθαν από την τήξη των πάγων και τον άνεμο, ο οποίος κάλυψε μεγάλες εκτάσεις με το λεπτό χωμάτινο υλικό της διάβρωσης, γνωστό ως "λες". Όλες αυτές οι διεργασίες διάρκεσαν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και είχαν ως αποτέλεσμα το ανάγλυφο της χώρας να είναι σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του πεδινό και χαμηλού γενικά υψομέτρου. Περιλαμβάνει μια χαμηλή πεδιάδα στα ανατολικά, ενώ στα νοτιοανατολικά εκτείνεται η πεδιάδα Ζιεζμάριαϊ, η οποία σχηματίστηκε από παλιούς παγετώνες που στη φάση της απόσυρσής τους εναπόθεσαν άμμο και χάλικες δημιουργώντας μοραινικές ορεινές ράχες χαμηλού ύψους. Το ανάγλυφο παρουσιάζει γενικά μια μικρή κλίση από τα ανατολικά προς τα δυτικά και ουσιαστικά δε σχηματίζει βουνά παρά μόνο χαμηλούς κυματοειδείς λόφους. Στο δυτικό τμήμα της χώρας υψώνεται ο λόφος Γιουζαπίνε, ο οποίος φτάνει τα 288 μ. και αποτελεί το ψηλότερο σημείο της χώρας.
 

Υδρογραφία
Λόγω του πεδινού εδάφους οι ποταμοί της χώρας έχουν γενικά αργή ροή και σχηματίζουν ένα εκτεταμένο υδάτινο δίκτυο, το οποίο καλύπτει κυρίως το κεντρικό τμήμα της χώρας. Μεγαλύτερος από όλους είναι ο Νιέμεν (878 χλμ. συνολικό μήκος). Πηγάζει από το ύψωμα Ντζερζίνσκι της Λευκορωσίας και αρχικά ακολουθεί δυτική κατεύθυνση. Μετά την πόλη Γκρόντνο στρέφεται βόρεια και εισχωρεί στο έδαφος της Λιθουανίας. Το πλάτος του σταδιακά αυξάνει στα 550 μ. και γίνεται πλωτός μέχρι την πόλη Κάουνας, όπου σχηματίζει τεχνητή λίμνη. Στη συνέχεια ρέει δυτικά και για αρκετά χιλιόμετρα αποτελεί το φυσικό σύνορο της Λιθουανίας με τη ρωσική επαρχία Καλίνινγκραντ. Εκβάλλει στη Βαλτική θάλασσα, σχηματίζοντας μεγάλο δέλτα. Σημαντικοί παραπόταμοί του είναι ο Νέρις και ο Ντουμπίσα. Άλλοι μικρότεροι ποταμοί που διαρρέουν τη χώρα είναι οι Γιούρα, Βέντα, Μούσα, Σβεντόνι και Βιλίγια.
Στη Λιθουανία υπάρχουν διάσπαρτες πολλές μικρές λίμνες και έλη, οι περισσότερες από τις οποίες οφείλουν τη δημιουργία τους στη δράση των παγετώνων και εντοπίζονται κυρίως στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της χώρας. Κυριότερες είναι οι Σιρίγιο, Ντούζιος, Μετέλιο και Ομπέλιγιος στα νοτιοανατολικά, Γκάλβες κοντά στην πόλη Βίλνα και Μπαλτούγιου, Στίμιους, Λουόντζιο και Σάρτου στα ανατολικά.
 

Ακτογραφία
Οι ακτές της χώρας στη Βαλτική είναι χαμηλές και έχουν αξιόλογο διαμελισμό. Η χερσόνησος Νερίνγκα σχηματίζει τον κόλπο Κουρσχσκίι, ένα τμήμα του οποίου ανήκει στη Λιθουανία και το υπόλοιπο στη ρωσική επαρχία Καλίνινγκραντ.

περισσότερα

Με μια ματιά

Λιθουανία: Η κόρη της Βαλτικής
Μία από τις τρεις χώρες της Βαλτικής, η νοτιότερη και μεγαλύτερη σε μέγεθος, αποτελεί το νεότερο μέλος της Ευρωζώνης, που μπήκε στην ταραγμένη νομισματική οικογένεια μόλις πριν από έναν χρόνο.

Χάρτης Ταξιδιού Λιθουανία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια