fb

Σόφια - με Φιλιππούπολη, Ρίλα, Μπόροβετς | Χριστούγεννα 2021-Πρωτοχρονιά 2022

Διάρκεια: 5 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 445€

Ταυτότητα ταξιδιού

Το Versus, πιστό στη φιλοσοφία του να αναγάγει τα ολιγοήμερα ευρωπαϊκά προγράμματα σε μια ατόφια ταξιδιωτική εμπειρία που μένει αξέχαστη, σας προτείνει την απόλυτη εξερεύνηση της Σόφιας, της Φιλιππούπολης, της Μονής Ρίλα και του Χιονοδρομικού Κέντρου Μπόροβετς και ανατρέπει τα δεδομένα. Με έμφαση στον πολιτισμό και την ιστορία μίας από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, οργανώνει πλούσιες ξεναγήσεις και συναρπαστικές εκδρομές. Επιπλέον εξασφαλίζει άριστη διαμονή στο καλύτερο ξενοδοχείο της Σόφιας, το Grand Hotel 5*. Και, όπως πάντα το Versus, εξασφαλίζει εμπειρότατο στα Βαλκάνια, έλληνα αρχηγό, που θα είναι μαζί σας σε όλο το ταξίδι από την Αθήνα, και όχι, όπως συνήθως συμβαίνει, τοπικό ελληνόφωνο για μία ξενάγηση, που μετά δεν τον ξαναβλέπετε.  

 

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Το ταξίδι μας αρχίζει από τη Σόφια, στην οποία θα ξεναγηθούμε, και θα μάθουμε, μέσα από την εκπληκτική αρχιτεκτονική της, την πανάρχαια ιστορία της. Ακολουθεί η επίσης πανάρχαια Φιλιππούπολη, που ιδρύθηκε από τους Θράκες τον 12ο π.Χ. αιώνα και η οποία είναι ένα κόσμημα, χάρη στα χρωματιστά αρχοντικά της Βουλγαρικής Αναγέννησης. Επόμενος σταθμός μας είναι το μεσαιωνικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στο Όρος Ρίλα, με τις καθηλωτικές ζωηρόχρωμες τοιχογραφίες, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO. Και τέλος πηγαίνουμε στο βασιλικό Χιονοδρομικό Κέντρο Μπόροβετς, του 19ου αιώνα, το οποίο φιλοξένησε 2 Παγκόσμιους Αγώνες Σκι και περιβάλλεται από πανέμορφη αλπική φύση.

 

Μόνο Στο Versus

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Ισχύουν όροι και υπάρχουν προϋποθέσεις δείτε αναλυτικά στο: www.versustravel.eu/apolytiprostasia

Ένα πλούσιο πρόγραμμα του Versus, στην παρ’ ολίγον πρωτεύουσα του Βυζαντίου, για απαιτητικούς ταξιδιώτες που ψάχνουν το διαφορετικό και απορρίπτουν τα ημίμετρα. Η Σόφια, σε όλο της το αρχιτεκτονικό μεγαλείο, και 3 απίθανες ολοήμερες εκδρομές που θα σας αφήσουν άναυδους. Με άριστη διαμονή στο πολυτελέστερο ξενοδοχείο της βουλγαρικής πρωτεύουσας και, όπως πάντα στο Versus, ειδικευμένος στα Βαλκάνια, Έλληνας αρχηγός από την Αθήνα, που θα είναι μαζί σας σε όλο το ταξίδι.

Ειδικότερα:

  • Τέλειες πτήσεις με πρωινή άφιξη και απογευματινή αναχώρηση για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στη Σόφια
  • Καταπληκτική διαμονή στο Grand Hotel Sofia 5*, το καλύτερο ξενοδοχείο της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Από το 2004, όταν και άνοιξε τις πύλες του, μέχρι και σήμερα γοητεύει τους επισκέπτες με τα πολύ υψηλά standards υπηρεσιών, προσελκύοντας τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής.
  • Πλούσια ξενάγηση στη Σόφια, με τα εντυπωσιακά μνημεία και την τεράστια ποικιλία αρχιτεκτονικών ρευμάτων
  • Ολοήμερη εκδρομή στη Φιλιππούπολη, την αρχαία πόλη που ιδρύθηκε από τους Θράκες τον 12ο αιώνα π.Χ., με το άρτια διατηρημένο ιστορικό κέντρο και τα χρωματιστά αρχοντικά, που θα μας ταξιδέψουν πίσω στη Βουλγαρική Αναγέννηση του 19ου αιώνα
  • Ολοήμερη εκδρομή στο αρχαιότερο μοναστήρι της Βουλγαρίας και των Βαλκανίων, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στο Όρος Ρίλα. Ένα μνημείο της UNESCO με θεσπέσιες τοιχογραφίες, πύργους, αρχαία συγγράμματα και μεσαιωνικά κειμήλια
  • Ολοήμερη εκδρομή στο παλαιότερο και πιο chic χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας, το Μπόροβετς. Το ίδρυσε ο Τσάρος Φερδινάνδος για να πηγαίνει για κυνήγι με τον γιό του και τη βουλγαρική αριστοκρατία. Έχει φιλοξενήσει 2 Παγκόσμιους Αγώνες Σκι και περιβάλλεται από πανέμορφη αλπική φύση
  • Εμπειρότατος, στα Βαλκάνια, Έλληνας αρχηγός, σε όλο το ταξίδι από την Αθήνα, και όχι, όπως συνήθως συμβαίνει, τοπικός ελληνόφωνος συνοδός για μία ξενάγηση, που μετά δεν τον ξαναβλέπετε  

 

1η ημέρα: Αθήνα – Σόφια (ξενάγηση)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για τη Σόφια. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσουμε για μία μεγάλη ξενάγηση, στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. Χτισμένη πάνω στις πλαγιές του όρους Βίτοσα, η πόλη βρίσκεται στο κέντρο της Βαλκανικής Χερσονήσου και απέχει εξ ίσου από τη Μαύρη Θάλασσα και την Αδριατική ενώ η πλησιέστερη θάλασσα είναι το Αιγαίο.

Η Σόφια θεωρείται από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης αφού κατοικείται από το 7.000 π.Χ. Την Εποχή του Χαλκού και σε όλη την αρχαιότητα, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, ήταν θρακικός οικισμός, με την ονομασία Σαρδική. Περί το 29 π.Χ. κατελήφθη από τους Ρωμαίους και έγινε η σημαντικότερη ρωμαϊκή πόλη των Βαλκανίων. Επί σειρά αιώνων, οι αυτοκράτορες κατοικούσαν στη Σόφια και διοικούσαν την αυτοκρατορία από εκεί και όχι από τη Ρώμη. Ο δε Κωνσταντίνος Α’, ήθελε η Σόφια να γίνει η Πρωτεύουσα του Βυζαντίου. Τελικά προτιμήθηκε η Κωνσταντινούπολη λόγω γεωγραφικής θέσης.

Επίσης η Σόφια, επί αυτοκράτορα Γαλέριου, ήταν από τις πρώτες ρωμαϊκές πόλεις, όπου ο Χριστιανισμός αναγνωρίστηκε ως επίσημη θρησκεία, το έτος 311. Τον Μεσαίωνα η Σόφια πέρασε στην Αυτοκρατορία του Βυζαντίου και εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο εμπορίου και βιοτεχνίας. Παράλληλα τότε σημειώθηκε μεγάλη καλλιτεχνική ανάπτυξη. Τον 14ο αιώνα, η Σόφια, όπως η υπόλοιπη Βουλγαρία, υποτάχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και αυτό κράτησε ως τον Ρωσο-Τουρκικό Πόλεμο 1877-78.

Σήμερα, στην ξενάγησή μας σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτεύουσα θα δούμε μνημεία και κτίρια, απ΄ όλες τις εποχές της ιστορίας της. Θα παρακολουθήσουμε, δηλαδή, την πορεία της Σόφιας της, μέσα από την μεγάλη ποικιλία της αρχιτεκτονικής της.

Από την αρχαιότητα ξεχωρίζουν η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου του 4ου αιώνα, τα τείχη του φρουρίου της Σαρδικής και το εν μέρει διατηρημένο ρωμαϊκό αμφιθέατρο.

Από τον Μεσαίωνα (αλλά και την Αναγέννηση), χαρακτηριστικό δείγμα είναι η βυζαντινή εκκλησία της περιοχής Μπογιάνα (10ος αιώνας). Ανώνυμοι ζωγράφοι της Καλλιτεχνικής Σχολής του Βελίκο Τίρνοβο, δημιούργησαν στον ναό ρεαλιστικές τοιχογραφίες, που απεικονίζουν πάνω από 200 ανθρώπινες μορφές και ένα σύνολο 89 σκηνών με έντονη ατομικότητα, πειστικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά και ζωτικότητα. Οι τοιχογραφίες έγιναν σε διάφορες φάσεις, από τον 12ο έως τον 17ο αιώνα. Αυτές που φιλοτεχνήθηκαν από τον 15ο αιώνα και μετά χαρακτηρίζονται φαινόμενο κορύφωσης της αναγεννησιακής τέχνης. Η εκκλησία της Μπογιάνα, έχει χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO.

Τον 19ο αιώνα, μετά τον Απελευθερωτικό (Ρωσο-Τουρκικό) Πόλεμο, προσεκλήθησαν στη Σόφια αρχιτέκτονες από την Αυστροουγγαρία για να σχεδιάσουν το κέντρο της νέας πρωτεύουσας. Τότε εφαρμόστηκαν στα νέα κτίσματα όλα τα δυτικά αρχιτεκτονικά ρεύματα. Έτσι, σήμερα, στην ξενάγησή μας στην πόλη θα δούμε έναν εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό και διακοσμητικό συνδυασμό κτιρίων νεομπαρόκ, νεοροκοκό, νεοαναγέννησιακών, νεοκλασικών αλλά και πιο προοδευτικών, στα οποία εφαρμόστηκε το ρεύμα του βιεννέζικου ζετσεσιονισμού (βλ. Γκούσταβ Κλιμτ).

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επί Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, άρχισαν να κατασκευάζονται και τα ογκώδη τσιμεντένια κτίρια, σοσιαλιστικού τύπου. Χαρακτηριστικότερα από αυτά είναι το Κυβερνητικό Συγκρότημα γύρω από την Πλατεία Λάργκο, το Στάδιο Βασίλ Λέφσκι, η Εθνική Βιβλιοθήκη Κύριλου και Μεθόδιου. Μεταπολεμικά, το στεγαστικό πρόβλημα αντιμετωπίστηκε στα περίχωρα της Σόφιας με τσιμεντένιους πύργους και προκάτ πολυκατοικίες, μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής. Η μπρουταλιστική αρχιτεκτονική πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία, και είχε ως βασική αρχή τη λειτουργικότητα. Πράγματι, οι κατοικίες αυτές, μέχρι σήμερα, καθιστούν τη στέγαση στη Σόφια πολύ καλή, συγκριτικά με άλλες πρώην Ανατολικές Χώρες.

Στη βόλτα μας βέβαια στην πόλη θα δούμε και τις μετασοβιετικές κατασκευές. Ουρανοξύστες και μεγάλα μπλοκ, εμπορικών συγκροτημάτων, με γυάλινες όψεις καθώς και υπερμοντέρνες και υπερπολυτελείς κατοικίες για τις ανώτερες τάξεις που ανέδειξε η νέα καπιταλιστική οικονομία.

Πέρα όμως από την τόσο περίπλοκη και συναρπαστική αρχιτεκτονική εικόνα της, η Σόφια είναι και… πράσινη. Διαθέτει 4 μεγάλα πάρκα. Τον Κήπο Μπορίσοβα και 3 ακόμη: τον Νότιο, τον Δυτικό και τον Βόρειο. Όλοι βρίσκονται μέσα στην πόλη και είναι μεγάλοι. Υπάρχουν και μικρότεροι όπως ο Δημοτικός Κήπος και ο Κήπος των Γιατρών. Και τέλος υπάρχει το Φυσικό Πάρκο Βίτοσα (ο παλαιότερος εθνικός δρυμός στα Βαλκάνια), που καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του Όρους Βίτοσα και βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα στην πόλη.

Ας πάμε τώρα στα αξιοθέατα. Από τα κυριότερα είναι ο Καθεδρικός του Αλεξάνδρου Νιέφσκι, σύμβολο της Βουλγαρίας, του 1912. Η κρύπτη του περιέχει μια συλλογή ορθόδοξων εικόνων από τον 9ο ως το 19ο αιώνα.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στην περιοχή Μπογιάνα, έχει μια τεράστια συλλογή 600.000 ιστορικών αντικειμένων, από την προϊστορική μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Μόνο 10.000 από αυτά εκτίθενται λόγω έλλειψης χώρου. Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο βρίσκονται τα ελληνικά κειμήλια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που απέσπασε βίαια από την Ελλάδα ο βουλγαρικός στρατός κατοχής κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα κειμήλια εκλάπησαν από τις μονές: Εικοσιφοινίσσης Δράμας, Τιμίου Προδρόμου Σερρών, Καλαμούς και Αρχαγγελιώτισσας Ξάνθης.

Ξεχωριστή είναι και η Πινακοθήκη της Σόφιας, το λεγόμενο Βουλγαρικό Λούβρο. Στην ουσία πρόκειται για 2 μουσεία σε 1 κτίριο. Γι’ αυτή την ένωση εργάστηκαν διαδοχικά 7 υπουργοί πολιτισμού επί Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Τα μουσεία που ενώθηκαν είναι η Βουλγαρική Πινακοθήκη και η Εθνική Πινακοθήκη Ξένης Τέχνης. Οι συλλογές του ενιαίου μουσείου περιλαμβάνουν βουλγαρική, ευρωπαϊκή, αμερικανική και ασιατική τέχνη. Μιλάμε για 28 αίθουσες και 2000 εκθέματα. Αλλά και η Εθνική Βιβλιοθήκη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στεγάζει τη μεγαλύτερη εθνική συλλογή βιβλίων και εγγράφων (1.714.211 βιβλία και περίπου 6 εκατομμύρια άλλα έγγραφα). Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1878 και είναι το παλαιότερο πολιτιστικό ίδρυμα της Βουλγαρίας.

Στην ξενάγησή μας σήμερα, στο κέντρο της Σόφιας, θα δούμε επίσης την πεζοδρομημένη κεντρική Λεωφόρο Βίτοσα, ή αλλιώς Βιτόσκα με τα πολλά καφέ, εστιατόρια και καταστήματα. Την αρχαιότερη εκκλησία της πόλης, την Αγία Σοφία που χτίστηκε τον 4ο αιώνα. Τη ρώσικη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, σε μοσχοβίτικο στυλ, με τους 5 χρυσούς τρούλους. Τα Λουτρά της Σόφιας, σε βιεννέζικο και αναγεννησιακό στυλ. Το νεοκλασικό Εθνικό Θέατρο Ιβάν Βάζοφ, του 1904. Το μνημείο του Τσάρου Απελευθερωτή, προς τιμήν του ρώσου ηγεμόνα Αλέξανδρου Β', απέναντι από το Κοινοβούλιο. Το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1981 και είναι το μεγαλύτερο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μετά την ξενάγηση θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας.Διανυκτέρευση στη Σόφια. 

2η ημέρα: Σόφια – Φιλιππούπολη – Σόφια

Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία ημερήσια εκδρομή για να γνωρίσουμε την ιστορική Φιλιππούπολη. Η Φιλιππούπολη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και είναι χτισμένη στις όχθες του Εύρου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κατοικείται από την 6η χιλιετία π.Χ., ωστόσο η πόλη επισήμως ιδρύθηκε τον 12 αιώνα π.Χ., από τους Θράκες. Στα βουλγαρικά ονομάζεται Πλόβντιβ. Όμως στο μεγαλύτερο μέρος της, καταγεγραμμένης, ιστορίας της αναφέρεται ως Φιλιππούπολις. Επειδή είναι χτισμένη πάνω σε 7 λόφους, ονομάζεται και Επτάλοφος.

Η Φιλιππούπολη, κατά τη διάρκεια των αιώνων, κατακτήθηκε από πολλούς: Πέρσες, Έλληνες, Κέλτες, Ρωμαίους, Γότθους, Ούννους, Βούλγαρους, Ρώσους, Σταυροφόρους και Τούρκους. Απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς, το 1878, αλλά σχεδόν αμέσως κατέστη πρωτεύουσα της οθωμανικής περιοχής της Ανατολικής Ρωμυλίας. Αυτό διήρκεσε ως το 1885, οπότε πέρασε οριστικά στον έλεγχο της Βουλγαρίας.

Με όλη αυτή την ιστορία πίσω της, σήμερα η Φιλιππούπολη, έχει να δείξει πάνω από 200 αρχαιολογικούς χώρους, από τους οποίους οι 30 είναι εθνικής σημασίας. Σώζονται δύο αρχαία θέατρα, τμήματα μεσαιωνικών τειχών και πύργων, οθωμανικά λουτρά και τζαμιά. Διατηρείται τέλεια και η Παλιά Πόλη, που είναι γεμάτη με εντυπωσιακά χρωματιστά αρχοντικά του 19ο αιώνα. Υπάρχουν επίσης πολλά μουσεία, πινακοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα.

Εμείς στην ξενάγησή μας θα δούμε μεταξύ άλλων το Αρχαίο Θέατρο με την τριώροφη σκηνή, το Αρχαίο Στάδιο, που χτίστηκε με πρότυπο το Στάδιο των Δελφών και τη Ρωμαϊκή Αγορά − όλα χρονολογούνται τον 2ο αιώνα. Επίσης τον 2ο αιώνα χτίστηκε και το Αρχαιολογικό Σύνολο της Ειρήνης που περιλαμβάνει τμήματα ενός δημοσίου κτιρίου με εντυπωσιακά ψηφιδωτά. Το σύνολο, πήρε την ονομασία του από μία νεαρή ευγενή, ονόματι Πηνελόπη, η οποία προσηλυτίστηκε στον Χριστιανισμό τον 2ο αιώνα. Ειρήνη είναι το χριστιανικό όνομα της Πηνελόπης.

Φυσικά θα πάμε και στην Παλιά Πόλη που είναι διατηρητέα και καλύπτει τους 3 λόφους: Νεμπέτ Τεπέ, Τζαμπάζ Τεπέ και Ταξίμ Τεπέ. Θα περπατήσουμε στους πλακόστρωτους δρόμους και θα δούμε τα χρωματιστά αρχοντικά του 19ου αιώνα, με τα χαγιάτια, τις πλούσιες τοιχογραφίες και την επίπλωση στο διακοσμητικό της ύφος της Βουλγαρικής Αναγέννησης. Μιλάμε για την εποχή της απελευθέρωσης της Βουλγαρίας, όταν μέσα στο γενικότερο κλίμα ευφορίας, ισχυροί οικονομικά, στην πλειονότητα έμποροι, επιφανείς πολίτες (ανάμεσά τους πολλοί Έλληνες) συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλο ποιος θα χτίσει το μεγαλύτερο και ωραιότερο σπίτι. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους επεκτεινόταν επίσης στη μόρφωση, στις εμπορικές και άλλες σχέσεις που είχε ο καθένας με το εξωτερικό, και στην αγάπη του για τις τέχνες. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην Αθήνα τον 19ο αιώνα με τους πλούσιους ομογενείς που έχτισαν τα μεγάλα νεοκλασικά πέριξ του Ανακτόρου. 

Από αρχοντικά στην Παλιά Πόλη της Φιλιππούπολης, ξεχωρίζουν: Η κατοικία του καπνεμπόρου Αργύρη Κουγιουμζτόγλου, που σήμερα στεγάζει το Εθνογραφικό Μουσείο. Η κατοικία του αρμένιου έμπορου Στεπάν Χιντλιάν με τα απίστευτα ζωγραφιστά ταβάνια. Η κατοικία του επιφανούς εμπόρου Γεώργη Μαυρίδη. Ο Μαυρίδης φιλοξένησε για 3 μέρες το 1833 τον γάλλο ποιητή Αλφόνσο Λαμαρτίνο, και γι αυτό το συγκεκριμένο σπίτι είναι γνωστότερο ως Κατοικία του Λαμαρτίνου… Επίσης ξεχωρίζει το Ιστορικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στην Οικία Μπαλαμπάνοφ. Και αυτό το σπίτι χτίστηκε από πλούσιο έλληνα έμπορο, στις αρχές του 19ου αιώνα, τον Χατζή Παναγιώτη Λάμψα. Στην πορεία όμως άλλαξε τρία χέρια και ο Λουκάς Μπαλαμπάνοφ ήταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης του.

Στον λόφο Νεμπέτ Τεπέ στην Παλιά Πόλη έχουν ανακαλυφθεί, επίσης, ευρήματα από θρακική πόλη του 12ου αιώνα π.Χ., Ευμολπιάδα, μία από τις αρχαιότερες του κόσμου. Συγκεκριμένα έχουν ανασκαφεί πελώρια τείχη που περιβάλλουν έναν ναό και ένα ανάκτορο. Το αρχαιότερο τμήμα του φρουρίου κατασκευάστηκε από τεράστιους ογκόλιθους (κυκλώπεια τείχη).  Μετά το τέλος της ξενάγησής μας στη Φιλιππούπολη θα επιστρέψουμε στη Σόφια.

Διανυκτέρευση στη Σόφια. 

3η ημέρα: Σόφια – Μοναστήρι Ρίλα – Σόφια

Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία ακόμη σημαντική ημερήσια εκδρομή. Θα πάμε στο αρχαιότερο και το πιο εμβληματικό μοναστήρι της Βουλγαρίας, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στο όρος Ρίλα. Χτίστηκε τον 10 αιώνα (ως τον 14ο) σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, περίπου 2 ώρες έξω από τη Σόφια, δίπλα ακριβώς στην σπηλιά όπου μόνασε ο ερημίτης ιδρυτής του. Το μοναστήρι απεικονίζεται και στο εθνικό νόμισμα της Βουλγαρίας, το λέβα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μοναστικό σύνολο, που περιλαμβάνει τον κυρίως ναό, παρεκκλήσια, τον αμυντικό Πύργο του Χρέλιο, μία πολύ πλούσια ιστορική βιβλιοθήκη (με πολλά συγγράμματα μεταφρασμένα, μεταγραμμένα και επιμελημένα από τους μοναχούς), το ιστορικό μουσείο με κειμήλια του μοναστηριού και τα δωμάτια των μοναχών. Σήμερα ζουν εκεί 60 μοναχοί. Φυσικά το μοναστήρι είναι μνημείο της UNESCO.

Ο Πύργος του Χρέλιο, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του αρχιτεκτονικού συμπλέγματος. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα, για προστασία και άμυνα απέναντι στις οθωμανικές επιδρομές και επιθέσεις. Θεωρείται τέλειο δείγμα της βουλγαρικής μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και είναι άριστα διατηρημένος. Πέρα από τον πύργο, μεγάλη εντύπωση κάνουν οι ζωηρές τοιχογραφίες και αγιογραφίες μέσα και έξω από τα κτίρια. Αυτές φιλοτεχνήθηκαν στην περίοδο της Βουλγαρικής Αναγέννησης και είναι ένας από τους λόγους μνημειοποίησης του μοναστηριού. Οι εικόνες είναι ρεαλιστικές και παράξενες. Για παράδειγμα εικονίζεται ο Διάβολος να σέρνει έναν αλυσοδεμένο άνδρα… Επίσης στο μουσείο, εκτίθεται ο Σταυρός του Ραφαήλ. Πρόκειται για ένα ενιαίο ξύλο, διαστάσεων περίπου 80 cm Χ 40 cm, το οποίο σκάλισε, και γέμισε με μικρογραφίες, ο μοναχός Ραφαήλ, τον 19ο αιώνα με ένα λεπτό κοπίδι και μεγεθυντικό φακό. Το σκάλισμα έπαψε, όταν ο Ραφαήλ τυφλώθηκε…

Γενικώς το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενότητα του βουλγαρικού έθνους. Υποστηρίχθηκε από τους βασιλείς και τους Τσάρους, λειτούργησε ως καταφύγιο, ως σχολείο, ως χώρος διατήρησης και διάδοσης της πίστης. Επί οθωμανικής κυριαρχίας κάηκε και επί Βουλγαρικής Αναγέννησης ξαναχτίστηκε. Το αρχαιότερο κτίσμα, σήμερα, εκεί είναι ο Πύργος του Χρέλιο. Μετά την ξενάγησή μας στο μοναστήρι, και στην σπηλιά όπου μόνασε ο ερημίτης Άγιος Ιωάννης, θα απολαύσουμε τη θέα της κοιλάδας στους πρόποδες του Ρίλα, και θα επιστρέψουμε στην πρωτεύουσα.

Διανυκτέρευση στη Σόφια. 

4η ημέρα: Σόφια – Χιονοδρομικό Κέντρο Μπόροβετς – Σόφια

Η σημερινή ημερήσια εκδρομή μας θα γίνει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μπόροβετς, που είναι το παλαιότερο στη Βουλγαρία και ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη. Βρίσκεται στο όρος Ρίλα, σε εξαιρετικό σημείο, και ιδρύθηκε το 1896 για την αριστοκρατία της χώρας, ως οργανωμένος τόπος για κυνήγι. Περιβάλλεται από αιώνια δάση και τοπία απίστευτης αλπικής ομορφιάς. Κάτω ακριβώς από το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται η Τσαρική Κατοικία, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, σε ρομαντικό στυλ. Σκοπός της κατασκευής της ήταν να μένει εκεί ο Τσάρος Φερδινάνδος μαζί με τον γιό του, Μπόρις, όταν πήγαιναν για κυνήγι. Η κατοικία ηλεκτροδοτήθηκε με γεννήτρια το 1916. Η γεννήτρια υπάρχει ακόμη ως έκθεμα. Ένα άλλο έκθεμα είναι η καμπίνα του υπερωκεάνιου Νέα Αμερική. Λέγεται ότι βρέθηκε εκεί, είτε ως δώρο του καπετάνιου προς τον Τσάρο, είτε επειδή ο Τσάρος την κέρδισε στα χαρτιά. Μέσα στην κατοικία εκτίθενται και πολλά βασιλικά κυνηγητικά κειμήλια. Η κατοικία ανήκε στον Τσάρο ως το 1944, οπότε και έγινε δημόσια περιουσία, από την κυβέρνηση στη Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Ένα ακόμη αξιοθέατο κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο είναι ο περίφημος Μαύρος Βράχος, ύψους 135 μέτρων. Η βόλτα από τις πίστες, ως εκεί είναι ευχάριστη και εύκολη (ενδείκνυται για οικογένειες με παιδιά). Το μονοπάτι περνάει μέσα από το δάσος και προσφέρει υπέροχη θέα στα βουνά. Ο Μαύρος Βράχος, υπήρξε τόπος εκτέλεσης των ντόπιων αντικαθεστωτικών στα χρόνια 1944-89 και γι αυτό προς τιμήν τους έχει στηθεί ένα λιτό μνημείο.

Όσο για το καθ’ αυτό χιονοδρομικό κέντρο, θεωρείται από τα πιο σύγχρονα και μεγαλύτερα των Βαλκανίων. Έχει φιλοξενήσει δύο Παγκόσμιους Αγώνες Σκι και η πίστα διάθλου είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρα αλλά οι πίστες του φτάνουν μέχρι τα 2.600 μέτρα. H κορυφή του ονομάζεται Μουσάλα και είναι η ψηλότερη της Βαλκανικής Χερσονήσου, στα 2.925 μέτρα.

Η κοντινότερη πόλη στο χιονοδρομικό κέντρο είναι το Σάμοκοβ το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο όρος Ρίλα και το όρος Βίτοσα. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα επειδή εκεί κοντά άνοιξαν ορυχεία μετάλλων. Στα οθωμανικά χρόνια εξελίχθηκε σε εμπορικό κόμβο των μετάλλων που εξορύσσονταν από τα ορυχεία. Παράλληλα όμως με την εμπορική δραστηριότητα, στο Σάμοκοβ αναπτύχθηκαν πολύ και οι τέχνες. Η Σχολή Ζωγραφικής του Σάμοκοβ έβγαλε ζωγράφους, αγιογράφους, τοιχογράφους και ξυλογλύπτες που έδωσαν το στίγμα της σε όλα τα Βαλκάνια. Επίσης το Σάμοκοβ φημιζόταν και για τους τεχνίτες του. Η πόλη, από την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας, έχει παράδοση στην κατασκευή πετάλων για τα άλογα, αγκυρών για τα πλοία και καρφιών.

Αφού απολαύσουμε λοιπόν τις βόλτες μας στο χιονοδρομικό κέντρο με την απίστευτη οργάνωση και την απολαυστική φύση, και αφού δούμε τα αξιοθέατα της περιοχής, θα επιστρέψουμε στη Σόφια.

Διανυκτέρευση στη Σόφια.

5η ημέρα: Σόφια – Αθήνα

Σήμερα το πρωινό μας είναι ελεύθερο για τις τελευταίες βόλτες στην πόλη. Το απόγευμα θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μας στην Αθήνα.

 

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση
.
 

 

Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από
- Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

A3 980

23/12/2021

ΑΘΗΝΑ – ΣΟΦΙΑ

08:45

10:05

A3 983

27/12/2021

ΣΟΦΙΑ – ΑΘΗΝΑ

19:35

20:55

 

Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από
- Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

A3 980

30/12/2021

ΑΘΗΝΑ – ΣΟΦΙΑ

08:45

10:05

A3 983

03/01/2022

ΣΟΦΙΑ – ΑΘΗΝΑ

19:35

20:55

 

Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από
- Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

A3 980

06/01/2022

ΑΘΗΝΑ – ΣΟΦΙΑ

08:45

10:05

A3 983

10/01/2022

ΣΟΦΙΑ – ΑΘΗΝΑ

19:35

20:55

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • Ξενοδοχείο 5* στη Σόφια.
  • Πλούσιο πρωινό και δείπνο καθημερινά (ημιδιατροφή).
  • Μεταφορές, περιηγήσεις και ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Μετακινήσεις/μεταφορές με κλιματιζόμενο πούλμαν κατά τη διάρκεια της εκδρομής
  • Έλληνας αρχηγός - σύνοδος του γραφείου μας.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Φάκελος χαρτιών & πληροφοριών.
  • ΦΠΑ.

Δεν περιλαμβάνονται

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). €210
  • Οι είσοδοι σε μουσεία και αξιοθέατα.
  • Ό,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Παρακαλούμε να αποστείλετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στο e-mail του ταξιδιωτικού συμβούλου (πωλητή), με τον οποίο έχετε συνομιλήσει
Χωρίς την άμεση αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου δεν θα μπορεί να περιληφθεί η ασφάλεια της προκαταβολής σας στην επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του. Αν δεν έχετε e-mail, μπορείτε να προσκομίσετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας.
Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κλπ.). Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να μας γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία.
Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στον φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε. Για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας σας, παρακαλούμε ελέγχετε το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας, πριν προβείτε στην όποια συναλλαγή με το Versus Travel.

 


ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

• Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
• Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
• Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Ισχύουν όροι και υπάρχουν προϋποθέσεις δείτε αναλυτικά στο: www.versustravel.eu/apolytiprostasia

Ένα πλούσιο πρόγραμμα του Versus, στην παρ’ ολίγον πρωτεύουσα του Βυζαντίου, για απαιτητικούς ταξιδιώτες που ψάχνουν το διαφορετικό και απορρίπτουν τα ημίμετρα. Η Σόφια, σε όλο της το αρχιτεκτονικό μεγαλείο, και 3 απίθανες ολοήμερες εκδρομές που θα σας αφήσουν άναυδους. Με άριστη διαμονή στο πολυτελέστερο ξενοδοχείο της βουλγαρικής πρωτεύουσας και, όπως πάντα στο Versus, ειδικευμένος στα Βαλκάνια, Έλληνας αρχηγός από την Αθήνα, που θα είναι μαζί σας σε όλο το ταξίδι.

Ειδικότερα:

  • Τέλειες πτήσεις με πρωινή άφιξη και απογευματινή αναχώρηση για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στη Σόφια
  • Καταπληκτική διαμονή στο Grand Hotel Sofia 5*, το καλύτερο ξενοδοχείο της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Από το 2004, όταν και άνοιξε τις πύλες του, μέχρι και σήμερα γοητεύει τους επισκέπτες με τα πολύ υψηλά standards υπηρεσιών, προσελκύοντας τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής.
  • Πλούσια ξενάγηση στη Σόφια, με τα εντυπωσιακά μνημεία και την τεράστια ποικιλία αρχιτεκτονικών ρευμάτων
  • Ολοήμερη εκδρομή στη Φιλιππούπολη, την αρχαία πόλη που ιδρύθηκε από τους Θράκες τον 12ο αιώνα π.Χ., με το άρτια διατηρημένο ιστορικό κέντρο και τα χρωματιστά αρχοντικά, που θα μας ταξιδέψουν πίσω στη Βουλγαρική Αναγέννηση του 19ου αιώνα
  • Ολοήμερη εκδρομή στο αρχαιότερο μοναστήρι της Βουλγαρίας και των Βαλκανίων, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στο Όρος Ρίλα. Ένα μνημείο της UNESCO με θεσπέσιες τοιχογραφίες, πύργους, αρχαία συγγράμματα και μεσαιωνικά κειμήλια
  • Ολοήμερη εκδρομή στο παλαιότερο και πιο chic χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας, το Μπόροβετς. Το ίδρυσε ο Τσάρος Φερδινάνδος για να πηγαίνει για κυνήγι με τον γιό του και τη βουλγαρική αριστοκρατία. Έχει φιλοξενήσει 2 Παγκόσμιους Αγώνες Σκι και περιβάλλεται από πανέμορφη αλπική φύση
  • Εμπειρότατος, στα Βαλκάνια, Έλληνας αρχηγός, σε όλο το ταξίδι από την Αθήνα, και όχι, όπως συνήθως συμβαίνει, τοπικός ελληνόφωνος συνοδός για μία ξενάγηση, που μετά δεν τον ξαναβλέπετε  

 

Highlights

  • Απολαύστε σπάνια διαμονή στο καλύτερο ξενοδοχείο της Σόφιας, το Grand Hotel 5*
  • Γνωρίστε την πλούσια ιστορία της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, με μία συναρπαστική ξενάγηση στα πανάρχαια μνημεία και την ποικιλόμορφη ιστορική αρχιτεκτονική της
  • Μεταφερθείτε πίσω στον καιρό της Βουλγαρικής Αναγέννησης, με την ξενάγηση που θα κάνουμε στην Παλαιά Φιλιππούπολη, η οποία είναι ένα κόσμημα χάρη στα ζωηρόχρωμα αρχοντικά των πλούσιων εμπόρων του 19ου αιώνα
  • Εξερευνήστε τη μεσαιωνική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και τις απίθανες, καθηλωτικές τοιχογραφίες στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στο Όρος Ρίλα, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
  • Διασκεδάστε στο βασιλικό Χιονοδρομικό Κέντρο Μπόροβετς του 19ου αιώνα, που ίδρυσε ο Τσάρος Φερδινάνδος για να απολαμβάνει το κυνήγι, μαζί με τον γιο του και την αριστοκρατία της εποχής

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

  • Διαμονή στη Σόφια στο πολυτελές κεντρικό ξενοδοχείο Grand hotel Sofia 5*, το καλύτερο ξενοδοχείο στη Σόφια.
  • Ολοήμερη εκδρομή στη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ).
  • Ολοήμερη εκδρομή στο μοναστήρι της Ρίλα
  • Ολοήμερη εκδρομή στο χιονοδρομικό κέντρο Μπόροβετς

Χάρτης Ταξιδιού Σόφια - με Φιλιππούπολη, Ρίλα, Μπόροβετς | Χριστούγεννα 2021-Πρωτοχρονιά 2022

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info