fb
versustravel.eu
Επιστροφή στο Versus Travel
Γαστρονομία και Πολιτισμός

Μουσείο Γκούγκενχαϊμ: Στο ναό της τέχνης, Μπιλμπάο, Ισπανία

Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα από αμμόλιθο, γυαλί και τιτάνιο. Ο απόλυτος ναός της τέχνης. Το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, το φουτουριστικό κτίριο στην πρωτεύουσα της χώρας των Βάσκων, αποτελεί ορόσημο στο Μπιλμπάο.

24/8/2024 15:49

Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα από αμμόλιθο, γυαλί και τιτάνιο. Ο απόλυτος ναός της τέχνης. Το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, το φουτουριστικό κτίριο στην πρωτεύουσα της χώρας των Βάσκων, αποτελεί ορόσημο στο Μπιλμπάο.
Όπως αποδεικνύεται, ο αρχιτέκτονας Frank O. Gehry έβαλε όλο τον δημιουργικό του οίστρο. Το κεντρικό αίθριο με ύψος 50 μέτρων είναι ο ψηλότερος χώρος του μουσείου. Τα πάντα κατακλύζονται από το φως που πέφτει ελαφρά, παιχνιδιάρικα, δίνοντας την αίσθηση ενός λαβυρίνθου σε τρία επίπεδα. Χαθήκαμε στις «Σκιές» του Άντι Γουόρχολ και τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό του Μαρκ Ρόθκο. Η «μαμά αράχνη», δηλαδή η γιγάντια αράχνη της γαλλίδας γλύπτριας Λουίζ Μπουρζουά στον προαύλιο χώρο του μουσείου που ονομάζεται «Maman», ελληνιστί μαμά, αποτέλεσε το τέλειο φόντο στις φωτογραφίες μας!
Το μουσείο είναι απλά συγκλονιστικό. Ένα μοναδικό επίτευγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, που όταν εγκαινιάστηκε το 1997, όχι μόνο προκάλεσε παγκόσμια εντύπωση για τον πρωτότυπο σχεδιασμό του, αλλά ξύπνησε μια ολόκληρη πόλη από τον πολιτιστικό λήθαργο και έκανε τον κόσμο από κάθε γωνιά του κόσμου να μιλάει γι' αυτό, ακόμη κι αν ήταν για να το επικρίνει.
Το Γκούγκενχαϊμ, έχει όλα όσα χρειάζεται για να κάνει αίσθηση...

Υγρός Άρτος: Η συναρπαστική ιστορία της μπίρας

inspiration

Υγρός Άρτος: Η συναρπαστική ιστορία της μπίρας

Κάθε φορά που τσουγκρίζουμε ένα ποτήρι μπίρα γευόμαστε το ίδιο υγρό χρονικό που συντρόφευσε την ανθρωπότητα από τις λάσπες του Τίγρη και του Ευφράτη μέχρι τα σύγχρονα μπαρ των μεγαλουπόλεων..

Βανίλια: Η πιο παρεξηγημένη γεύση του κόσμου

inspiration

Βανίλια: Η πιο παρεξηγημένη γεύση του κόσμου

Η ιστορία της αρχίζει στα τροπικά δάση του ανατολικού Μεξικού. Εκεί, στην περιοχή της σημερινής Βερακρούς, οι Τοτονάκοι καλλιεργούσαν τη βανίλια πολύ πριν φτάσουν οι Ευρωπαίοι. Την αποκαλούσαν ξανάντ και τη χρησιμοποιούσαν ως άρωμα, φάρμακο και συστατικό σε ποτά..

Βουργουνδία – Πέρα από το κρασί

inspiration

Βουργουνδία – Πέρα από το κρασί

Η Βουργουνδία δεν διαθέτει τη θεατρικότητα του Παρισιού, ούτε την εκτυφλωτική λάμψη της Κυανής Ακτής. Η γοητεία της είναι πιο διακριτική. Βρίσκεται σε ένα ποτήρι που γεμίζει χωρίς βιασύνη, σε μια πέτρινη πρόσοψη που άντεξε αιώνες, σε έναν δρόμο που περνά ανάμεσα στα αμπέλια..